sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Viikonlopun ruokajuttuja

Tässäpäs teille pitkästä aikaa täysin ruokapainotteinen postaus meidän viikonlopun ruuista ohjeineen. Ennen kuin päästän teidät kuolaamaan (tai yökkimään?), on pakko hehkuttaa vähän, sillä sadan lukijan raja täyttyi tänään. Ihan mahtavaa! Pitää miettiä, että keksisinkö sen kunniaksi jotain kivaa pientä ylläriarvontaa vaikka ;) Jääkää siis kuulolle. Mutta sitten niihin ruokiin!

Perjantaina nyt ei ollut mitään ihmeellistä gourmet-ruokaa, vaan tehtiin iltaruuaksi vaan ihan täytettyjä patonkeja eli esipaistettuja moniviljapatonkeja, jotka sai täyttää oman makunsa mukaan.  Mukavan nopea ja ehkä kuitenkin jotain hampurilaista terveellisempi ruoka.




Jälkkäriksi tein valkosuklaa-persikkarahkaa uusimmasta S-ryhmän ruokalehdestä. Ei nyt muistu nimi mieleen..Laitan nyt tähänkin, että mitä laitoin tähän.

1prk kerma
1prk sitruunarahkaa (ohjeessa käytettiin tavallista)
100g valkosuklaata
2tlk persikoita

Vatkaa kerma ja pehmitä rahka astiassa. Sulata valkosuklaa ja sekoita rahkan joukkoon. Soseuta persikat. Nostele kaikki keskenään sekaisin. Alkuperäisessä ohjeessa oli myös sokeria, mutta itse jätin sen pois ja ihan tarpeeksi makeaa oli silti.
 

Eilen miehellä teki mieli jotain semmoista pastaa, mitä ei olla ennen kokeiltu. Minä sitten selailin ohjeita ja päädyttiin Hesarin sitruunapastaan.  

350-400 g pastaa (mulla oli tuorepastaa)
1 sitruuna

1 1/2 dl valkoviiniä
2 dl kermaa

100 g parmesaanilastuja
1-1 1/2 tl tummaa sokeria
pieniä pinaatinlehtiä
mustapippuria
suolaa
1.Pese sitruuna huolellisesti. Raasta kuori ja purista mehu.
2.Kuumenna valkoviini kattilassa. Lisää joukkoon sitruunamehu. Anna kiehua puoleen.
3.Lisää kastikepohjan joukkoon kerma, sokeri sekä suurin osa parmesaanilastuista ja sitruunankuoriraasteesta. Mausta pippurilla ja suolalla. Lisää tarvittaessa makua pyöristävää sokeria. Keitä samaan aikaan pasta suolalla maustetussa vedessä.
4.Kaada kuuma kastike pastan joukkoon, sekoita varovasti. Revi joukkoon pinaatin lehdet. Viimeistele parmesaanilastuilla ja sitruunankuoriraasteella.

Pastan kaveriksi tehtiin grillattuja kauraleipiä, jotka oli valeltu valkosipulisella oliiviöljyllä. Samalla tuli testattua mikron grilliominaisuus ja hyvin toimi. Leivät valmistui nopsaa, eikä tarvinnut uunia lämmittää.


Pastaki oli maistuvaa, vaikka ei se The Avokadopastaa voittanut. Ehkä tehdään seuraavalla kerralla sitä taas :)



Tänään jatkettiin vielä aamupalalla herkuttelua ja tein ensimmäistä kertaa elämässäni focacciaa! Google antoi ensimmäiseksi ohjeeksi Pastanjauhannan ohjeen, joten sillä mentiin. Tässä ohje vielä kopioituna.

Focaccia
(1 iso pellillinen)

4 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 tl sokeria
7,5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
4 rkl oliiviöljyä

Vuokaan:
4 rkl oliiviöljyä
2 tl sormisuolaa
tuoretta timjamia
tuoretta rosmariinia
noin 10-15 kivetöntä kalamata-oliivia

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liota joukkoon hiiva, suola ja sokeri.
Sekoita joukkoon puolet jauhoista ja oliiviöljy. Alusta taikinaan loput vehnäjauhot. Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneella 10-15 minuuttia. Taikina saa jäädä melko löysäksi, ”käsiin tarttuvaksi”.
Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota noin 20 minuuttia.
Voitele 20 x 30 sentin kokoinen reunallinen uunivuoka oliiviöljyllä. Jätä puolet öljystä leivän voitelemiseen. Levitä taikina vuokaan tasaisesti. Sivele leipä lopulla oliiviöljyllä. Peitä liinalla ja anna kohota noin 30 minuuttia.
Ripottele leivän pinnalle tuoreita timjamin ja rosmariinin lehtiä ja sormisuolaa. Painele oliivit taikinaan.
Paista 225 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on rapea ja kullanruskea.


Itse oikaisin vähän tuossa alustamisessa ja hoidin sen homman sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Pitäisi nimittäin tutustua tuohon meidän pienen monitoimikoneen ohjeisiin, että minkälaisia taikinoita sillä saa tehdä. Käsin en jaksa alkaa vaivaamaan. Semmoisilla muutoksilla mentiin, että sormisuolan puuttuessa käytin merisuolaa ja laitoin oliivien kaveriksi marinoituja valkosipuleita sekä jalapenoja. Mitään yrttejäkään ei ollut kaapissa, joten ilman niitä mentiin. Ihanaa leipää tuli, tätä tulee varmasti tehtyä toistekin! 


Kaveriksi leivälle sitten lautasellinen hedelmiä ja teekupponen. Hyvin lähti päivä käyntiin. Nyt jos lähtisi laittamaan riistakäristyksen (eli saksanhirveä...) tulille, niin pääsisi syömään, kunhan Veeti herää.


2 kommenttia:

  1. HeHeh, noi patongit kyl uppoais ja toi rahka,mut sit mul alkais tökkii :-) Ja toki noi hetelmät mulle uppoais, jos joku ne tuolleen kuorisi ja viipaloittis valmiiksi.

    Syökö teillä Veetikin tämmöistä kaikkea? minun mieleen tuollaiset on niin kovin "aikuismaista" ruokaa... (ok, mä asun maalla joo...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on kyllä Veeti onneksi kaikkiruokainen ja syö ihan tulistakin ruokaa. Jopa tulisempaa kuin minä :D Kyllä meillä yleensä syödään hyvinkin perus kotiruokaa kuten makaroonilaatikkoa ja nakkikastiketta, mutta onneksi nää vähän erikoisemmatkin uppoaa lapselle tosi hyvin! Oikeastaan en keksi mitään ruokaa, että mistä Veeti ei tykkäis. Ollaan heti siitä asti kun se sai syödä meidän kans samaa, niin tehty semmoista mitä itsellä on tehnyt mieli ja käytetty paljon mausteita niin hyvin tuo on onneksi oppinut kaikkiruokaiseksi :) Ja melko maalla me asutaan kans ;)

      Poista