sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Yleiskonekuumeilua

Tässä kotona ollessa on mielen vallannut kova yleiskonekuume! Ihmettelen tätä itsekin, sillä olen jotenkin aina ollut hyvin yleiskonevastainen ja mielestäni se on ollut vain iso ruma möhkö, joka saadaan yleisesti häälahjaksi ja sullotaan sen jälkeen kaapin perälle pölyttymään. Nyt olen kuitenkin lomautuksen aikana leiponut enemmän kuin pitkiin aikoihin sitä ennen ja varsinkin leipien teosta olen innostunut. Tällä hetkellä sen leipomisinnostuksen kaataa ainoastaan se, että en jaksaisi millään vaivata taikinaa käsin kymmentä minuuttia ja tähän mennessä olen käyttänyt siihen puuhaan sähkövatkaimen taikinakoukkuja. Mutta kun sen kymmenen minuuttia voisi käyttää paremminkin kuin olemalla vatkaimen jatkeena. Jyväskylässä Veetin serkuilla oli uusi yleiskone ja se ei ainakaan helpottanut tuota pinttymää, ett jossain vaiheessa kone on saatava.

Markkinoilla on vaan miljoona eri vaihtoehtoa, mutta päätin, etten osta sitä halvinta konetta. Lisäksi ehdottomasti laitteessa on oltava teräksinen kulho ja mielellään sillä saisi olla myös kokoakin ihan reippaasti. Tässäpäs muutama esimerkki koneista, mitä olen katsellut. Heti kärkeen voin sanoa, että turha ehdottaa sitten vinkiksi Kitchen aid-konetta. Se on suljettu pois ihan hintansa vuoksi :(

www.karkkainen.com

 Ensimmäinen vaihtoehto on Bosch MUM6N22:
-teho 1000W
-kuppi 6,2l eli todella tilava
-mukaan tulee kansi täyttöaukolla, kulho, taikinakoukku, pallovispilät, lihamylly, tehosekoitin 1,5l, kansi sekoitusosalle, johtokotelo

Vaikuttaa muuten hyvälle (ja oli esim Gigantin sivuilla saanut pelkkiä kehuja), mutta itseä mietityttää tuo vatkainten kiinnityssysteemi, joka on tuossa kupissa kiinni eli kupin keskellä on semmoinen tanko. Onko se jotenkin epäkäytännöllinen?www.karkkainen.com


Toinen vaihtoehto Kenwood Chef KM335:
-teho 800W
-kuppi 4,6l eli pienempi kuin edellisessä
-mukaan tulee kulhom, 1,5 litran muovinen
tehosekoitin , lihamylly, muovinen lisäkulho, roiskesuojakansi ja lasta

gigantti.fi
Kolmas vaihtoehto Kenwood Prospero KM282:
-teho 900W
-tilavuus 4,3l
-tehosekoitin, leikkuri, sitruspuserin (kai tähän tulee myös nuo osat, jotka kuvassa näkyvät vaikka niitä ei ole mainittu ainakaan Gigantin sivuilla erikseen?)

Tästä mallista on myös muutaman kympin halvempi versio, mutta tehoja vain 600W ja sitä mietin, että riittääkö kunnon leipätaikinoiden tekoon?

Olisikin nyt kiva tietää, että käytetäänkö teillä yleiskonetta ja minkälaista/merkkistä? Mitkä olisi ne tärkeät ominaisuudet ja olisi kiva, jos jollakin teistä olisi vaikka joku näistä koneista  tai vastaavista ja voisi kertoa, että oliko hyvä vai huono hankinta :)

11 kommenttia:

 1. meillä on kenwood ja vanaha kun taivas. Hyvin toimii joten miksi uuttakaan hommata. Meillä on sellanen malli missä on lihamylly samassa ja näin metsästävässä perheessä se on loisto ratkasu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. nii juu ja mihän teen leivät,kakut,lihat,soseet ja hillot tällä koneella joten on toooosi hyvä.

   Poista
  2. Osaisikohan sanoa, että minkä verran siinä vanhassa koneessa on tehoja?

   Poista
 2. Älä ihmeessä osta tota konetta vaihtoehto 1!! MEinaa ihan totta, mietippä sitä kun teet taikinan ja jätät sen kulhoon nousemaan. Ei ole kiva, kun se pirun vispilä on siel taikinan keskellä ja sit kun kippaat taikinan pöydälle niin ongit sitä koneen osaa sieltä keskeltä. itse ainakin tykkään kun kippaan taikinan pöydälle, kun siitä jää vaikka leipää varten semmoi sopivan kimmoisa pallo, siitä on helppo sit vaivata :-)

  Mulla on (kipaisee katsomassa) kenwoodin kenmix 650, sellai suht pikkuinen, mutta kyllä se jaksaa ruisleipä taikinankin vaivata, kun ei nyt ihan ylimitoita kulhoa :-) Mut yksi pers huono juttu tossa on! Se metallikupin alaosa. Siinä on siis ulkopuolella sellai muovinen osa, missä on ne hampaat, minkä avulla se kippo pyörii. Kun kulhon tempaisee pesukoneeseen, niin siihen kulhon pohjan ja sen muoviosan väliin menee vettä ja ties mitä siel koneessa. Se osa pitää irrottaa ihan oikeilla työkaluilla (okei jakoavain käy) sit irti, et saa sen sielt välistä puhtaaksi. Jos ei tyhjennä sitä, niin seuraavalla käyttökerralla sielt sit tippuu pitkin pöytiä sitä likavettä... Jeah!

  Ja kannattaa kysyä ihan heti, että saako lisäkulhoja jos tarviit. Mä kysyin gigantista ja ne antoi maahantuojan sähköpostin. Siitä on nyt sellai puoli toista vuotta kun ne varmisti koneen mallia sitä kulhoa varten...Eikä ole kuulunut mitään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis ei ne vispilät jää sinne kupin pohjalle vaan ne voi yläkautta nostaa pois sieltä, mutta se "tappi" kyllä jää sinne keskelle, eli palloa siitä ei ihan taida tulla. Pitänee kysellä yhdeltä tutulta, jolla ilmeisesti on vastaava kone, mut hieman eri mallisena. Pitänee myös selvitellä ne lisäkulhot, vaikka luulen, että pärjään tuolla yhdellä jos se on tarpeeksi iso ja metallinen, että ei mene rikki. Tosin muistin juuri, että äidillä on joku yleiskone vuodelta miekka ja kirves ja katon eka, että tekeekö sillä mitään kun siinä on vaan jotain teräosia, eikä noita taikinakoukkuja.

   Poista
  2. Jooh... Nyt mä hokasin! Mullahan oli "entisessä elämässä" just tuollai kiinnitys systeemi koneessa, mut en tykännyt. Siel oli inhaa tonkia niitä vispilöitä ja osia irti pohjasta, kun kippo oli täynnä pullataikinaa tms. Ja etenkin semmoisissa se oli "vaikeaa" kun piti ensin vispata jotain ja sitten vaihtaa toiset taikinakoukut tms jatkaakseen hommia, ei ollut kiva työntää sormia sinne taikinan sekaan. Saati et siinä vaihdon aikana tietty siihen kiinnitysosaan meni sitä taikinaa... Ja se tosiaan vuoti, siten, että mitään nestettä ei voinut kaataa ekana kulhoon, kun se alkoi lirittää pitkin pöytää...

   Ja siis toi toinen kippo. Sitä ajattelin ihan siki, kun itselläni on tapana tehdä vaikkapa pullataikina ja sämpylätaikina samalla koheltamisella ( tai kakkua ja piirakkaa tms). Olis helppoa, kun ne taikinat vois tehdä omiin kulhoihin ja jättää niihin kohoamaan. Nyt tarvii se ekana tehty kaataa toiseen kippoon ja sit tehdä toinen (riippuu mitä tekee, et tarviiko välissä pestä) Ja kävipä kerran että tein hapantaikinan juuren kulhoon valmiiksi seuraavaa päivää varten ja arvaa olisinko sitten tarvinnutkin sitä kulhoia toiseen hommaan, mutta eihän sitä juurta raaskinut toiseen kippoon siirtää, kun "säikähtänythän" se siitä oli ja varmaan mun säkällä lopettanut "muhimisensa" siihen just. :-)

   Poista
  3. No sitä minäkin mietin, että on vähän ärsyttävää onkia niitä. Ja olitpa fiksu tuon kuppiasian kanssa! En hoksannutkaan, että voisin ehkä samalla haluta tehdä pullia ja sämpylää :D Toistaalta noi metallikupit on varmaan aika kalliita ostaa erikseen, että ehkä pihinä kaataisin toisen taikinan eri astiaan kohoamaan, mutta se tarkoittais välipesuakin sille kupille, plaah.

   Poista
 3. Tollanen just missä tulee alhaalta päin kulhon läpi se koukku sinne sisälle on siitäkin ankea että jossain vaiheessa se alkaa jotenkin vuotaa ja sitten valuu taikinan nesteet lällinä pöydälle kulhon reiästä. Ja valuu myös sinne koneen mekanismiin ja on ällö. Meidän äidillä on semmonen kone.

  Mulla on mummulta peritty 70-luvulta peräisin oleva kirkuvankeltainen Kenwood, toimintaperiaatteeltaan samanmallinen kuin tuo keskimmäinen kuva. Ite tykkään siitä, kulho on hyvän mallinen ja kokoinen ja taikinakoukku tulee ylhäältäpäin. Vanha kone on aika ränkkänä kyllä ja pitää kovaa ääntä, ei myöskään ole kauhean voimakas joten siitä en osaa sanoa mitään. Mutta kyllä minusta heiveröisemmälläkin Kentsulla leipätaikinat vaivaa.

  VastaaPoista
 4. Meillä on lahjaksi saatu braun joka ajaa asiansa mutta on tosi ruma. Siinä taikinakoukku kiinnitetään pohjassa olevaan tappiin, eikä se ole ollut ongelma. Taikinan tekemisen lisäksi koneella on kätevä viipaloida tai raastaa perunoita tai porkkanoita ruokiin.

  VastaaPoista
 5. Mutta jos se viipaloi ja raastaa, niin eihän se silloin ole yleiskone, vaan monitoimikone? Niissä on yleensä ne pohjatapit muutenkin ihan erilaiset, ainakin niissä malleissa mitä oon itse nähnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no minen näistä termeistä niin tiedä :D Osassa on molemmat toiminnot ja silti löytyvät yleiskoneen alta :)

   Poista