tiistai 26. toukokuuta 2020

Ylivieskan retkipaikat

Ollaan aina retkeilty paljon ja uusien paikkojen etsiminen on mukavaa! Itse kyllästyn helposti siihen, että käydään aina samassa paikassa retkellä. Siitä sain idean tehdä pari postausta Ylivieskan ja lähialueen laavuista/nuotiopaikoista sekä retkipaikoista, joissa ollaan käyty lasten kanssa. Ensimmäinen postaus käsittelee Ylivieskassa sijaitsevia paikkoja ja toiseen ajattelin koota tietoa lähialueen paikoista, joissa ollaan käyty. Laitan pienen kuvauksen ja esimerkiksi sen, että pääseekö autolla lähelle, paljonko on kävelyä tai pääseekö vaikka lastenrattailla perille asti.

Huhmarlampi

Sijainti Huhmarin ulkoilukeskuksen läheisyydessä, Huhmarlammen rannalla. Viitoitus Huhmarlammen metsäautotieltä ja hiihtoladulta.

Laavu ja puuliiteri kauniilla paikalla pienen Huhmarlammen rannalla. Paikalle pääsee perille asti autolla ja liiterissä on aina ollut Tähän mennessä valmiit puut. Helppo retkipaikka lasten kanssa, mutta tietysti pieniä pitää valvoa, että eivät pääse veteen. Talvella ollaan kävelty järveä pitkin tuonne vastarannan metsiin, siellä oli myös jonkin sortin kota!

Kähtäväjärvi

Tarkkaa osoitetta en löytänyt, mutta täältä näkee laavun paikan.

Autolla pääsee melkein perille, kävelyä ehkä sata metriä :) Sijaitsee järven rannalla, toisella puolella on suoaukea. Paikalla on liiteri, mutta varkauksista johtuen sinne ei ilmeisesti enää viedä puita vaan pitää ottaa omat mukaan. Keväällä tie saattaa olla todella huonossa kunnossa, joten todella matalalla autolla en välttämättä lähtisi tai jättäisin sen vähän kauemmaksi matkan varrelle.

Tämä on meidän yksi lempparipaikoista, mutta tuntuu olevan just nyt tosi kovalla käytöllä eli rauhassa ei välttämättä saa olla. Kaunis paikka sekä kesällä että talvella. Kannattaa huomioida, että järven rannalla tuulee todella kovasti! Kannattaa varata reilusti vaatetta, jos tuulisella kelillä suuntaa tuonne.

 Törmäjärvi

Törmäjärvellä on kolme tulipaikkaa ja sinne pääsee joko Törmälän leirikeskuksen pihalta Löytyntie 457 tai autolla grillikatoksen viereen, mutta äkkiseltään en löytänyt osoitetta jälkimmäiselle vaihtoehdolle. 

Tärmäjärven kierrokselle tulee mittaa noin 3,5km, mutta leirikeskukselta voi kävellä suoraan tuohon Törmäjärven rantaan makkaranpaistoon. Matka on varmaan alle kilometri. Ensimmäisen grillikatoksen luota löytyy myös huussi. Tuossa on myös hiekkaranta ja varmaan siinä kesällä voisi uida. Meillä ei ole koskaan ollut uimakamppeita mukana.


Järven toiselta rannalta löytyy partiolaisten maja, jonka läheisyydessä on myös laavu ja yleensä puita. Joskus tosin joutuu kirveshommiin pilkkomaan niitä.


Reitti on muuten ihan helppokulkuista, mutta toisessa päässä järveä on jonkin verran kivikkoa. Meidän lapset on kuitenkin kiertäneet tuon ihan ongelmitta.


Toisessa päässä järveä on Hyväntoivoinniemi, jossa sijaitsee Niemen kota. Siellä oli ainakin viimeksi käydessämme myös puita. Varalta otimme kuitenkin grillikatokselta jokainen muutaman kalikan mukaan.Törmäjärvellä on tosiaan bonuksena kolme tulipaikkaa. Jos ensimmäinen on varattuna, voi aina mennä seuraavalle! Ja kauniit maisemat täälläkin ympäri vuoden :)
Mustolan laavu

Törmälän leirikeskus Löytyntie 457 3km matka kodalle TAI Valkialan metsätie 269 1km matka kodalle.

Me jätimme auton Törmäjärven grillikodalle vievän tien varteen, ei siis menty leirikeskukselle. Tuonne Mustolannevalle pääsee kun kävelee ensin partiolaisten majalle järven toiselle rannalle ja siitä jatkaa merkittyä polkua eteenpäin. Matkaa tuli noin 2,7km suuntaansa. Metsätieltä olisi ollut lyhyempi, mutta me tykätään kävelläkin.

 
Paikalla oli "autiotupa", jossa pystyisi nukkua ja lisäksi pieni kota ja myös sauna. Pienen kävelymatkan päässä oli myös tuo Mustolanjärvi, joka on pienehkö suojärvi. Perillä oli puuliiteri ja ulkohuussi. Oikein mukava paikka, meille ensimmäinen kerta täällä oli nyt helatorstaina. Tosin jälkikäteen kuulin, että alueella liikkuu karhuperhe!

 
Viitajärven laavu

Tämä oli meille uusi tuttavuus, eikä oikein päästy selvyyteen, että mistä tänne pääsee oikeasti. Me mentiin ojia pitkin, koska niissä oli vielä kantava jää. Tällainen opastus löydettiin, mutta silti ei sitä oikeaa polkua ehkä bongattu "Viitaperä 10 (Oulainen), josta n. 1km laavulle tai Lorvikallion metsätie 70 (Ylivieska), josta n. 300m laavulle."


Tämä siis pienen järven rannalla ja näytti kyllä siltä, että ei täällä kamalasti ole väkeä käynyt. Ellei sitten vahingossa oltu jossain väärällä laavulla :D Nähtiin joutsenia tuossa suolla, joten lintuja voi bongata ja ilmeisesti järvessä myös kalastetaan. Tuossa laavun kohdalla ei taida kesälläkään olla vettä, vaan enemmän heinittynyttä suota.


Tänne voi mennä, jos hermo ei pala pienestä etsiskelystä. Meillä oli parisuhde ja usko koetuksella kun paikkaa ei alkanut näkyä eikä kuulua ja lapsilla oli nälkä. Laavulla puita oli vaikka muille jakaa, koska varmaan muutkaan ei olleet löytäneet perille.


Möyrynnevan luonto- ja riistapolku Vähäkangas

Polun alkupiste on Vähä-Pylvään metsästysseuran pihalla osoitteessa Rääkkyläntie 16. Pihalta lähdetään kyltin osoittamaan suuntaan. Polun alku oli hieman hakusessa (ei pelkästään meillä, vaan muillakin!), joten kun saavut tuon peltoaukean päähän, mene vasemmalla puolella olevaan metsään hirvitornin kohdalta. Älä lähde oikealle, vaikka siinä kiva silta onkin ja jokin luontotaulukin. Matka oli meidän mittauksella noin 7km ja paikoitellen piti ylitellä ojia hyppimällä. Toki varmaan vuodenaika vaikuttaa tähän, että miten pääsee kulkemaan. Tulipaikkoja oli matkan varrella kaksi. Toiseen pääsee autolla viereen ja toinen oli metsässä. Tämä oli mukavan vaihtelevaa maastoa. Oli lehtimetsää, havumetsää, pellon viertä ja suomaisemaa.


Tähän alla olevaan laavuun olisi päässyt suoraan autolla viereen, mutta meidän matka jatkui seuraavalle laavulle.Tässä Paanusaaren laavulla oli myös huussi ja puuliiteri.Möyryn laavu oli meidän ruokapaikka tällä kertaa. Puitakin löytyi laavulta, tämä varmistettiin etukäteen tutuilta, jotka olivat käyneet viikkoa aiemmin paikalla. Täällä oli myös wc. Jos ei jaksa koko reittiä kiertää, voi etsiä kartasta tämän Möyryn laavun ja jättää auton mahdollisimman lähelle ja kävellä vain sen pätkän tieltä laavulle ja takaisin.


Kekajärvi

Sijaitsee osoitteessa Isokankaan metsätie 228. Paikalla sijaitsee kaksi vuokrattavaa mökkiä sekä rantasauna, joka yleensä lämpenee joka sunnuntai avantouimareille. Poikkeuksena tietenkin tämä koronakevät. Paikalla on laavu ja tulisija, mutta omat puut pitää ottaa mukaan. WC taitaa muuten myös löytyä mäen yläosasta, emme ole tainneet sitä vain koskaan käyttää. Täällä olen käynyt nyt toukokuun aikana kolmesti uimassa ja tuntuu nyt olevan tosi suosittu paikka niin retkeilijöiden kuin uimarienkin keskuudessa!

Autolla pääsee ylätasanteelle ja nuotiopaikalle on portaat, joten pyörätuolilla esimerkiksi ei pääse, mutta rattailla mahdollisesti jos jaksaa kantaa ne ylös ja alas.


Toivottavasti tästä postauksesta on apua sinulle, joka et ole vielä niin paljon Ylivieskan retkeilykohteisiin tutustunut. Ja miksipä ei myös kokeneemmalle konkarille, jolta joku paikka on jäänyt käymättä :) Seuraavassa postauksessa siirrytään sitten tosiaan lähikuntien retkeilypaikkoihin! Ja jos teillä on näistä jotain lisättävää, niin voin toki lisätä tekstiin muutakin oleellista infoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti