torstai 21. huhtikuuta 2016

I made my clothes, who made yours?

Tällä hetkellä omasta vaatekaapistani löytyy suurimmaksi osaksi vain itse tehtyjä paitoja, koska imetys. Näiden osalta voin hyvällä omallatunnolla sanoa, että tiedän kuka ne on tehnyt. Joskus voisi ehkä sanoa, että ne on tehty hikipajassa, mutta siellä pajassa ei hikoile lapset parin sentin tuntipalkalla vaan minä ihan itse ja ilman palkkaa. Tai no, paras palkkahan on se, kun saa kauniin ja istuvan sekä laadukkaan vaatteen ilman, että joku muu on sen vuoksi kärsinyt.

Olen ollut aina aika pihi vaatteiden ostaja. Lasten ja omiin ulkovaatteisiin panostan, mutta sisävaatteista tuntuu pahalta maksaa isoja summia, kun vaatteet jäävät nopeasti pieneksi. Ehkä myös tästä syystä ompelen paljon itse, koska yhden paidan hinnalla saattaa saada helposti toista metriä kangasta. Meillä on kyllä myös halppisvaatteita, joiden valmistusmaasta saati tavasta ei ole mitään tietoa, mutta toisaalta olen nyt ostanut itselleni muutaman hieman eettisemmän vaatteen.

Ostin ensimmäistä kertaa nyt Noshin kankaiden lisäksi tosiaan nuo bikerit, joiden lahkeen pituutta hehkuttelin pari postausta sitten. Noshin vaatteet ovat myös vastuullisesti tuotettu ja heiltä ostamani kankaat ovat sertifioitua luomupuuvillaa. Trikoot ovat pysyneet pesusta toiseen hyvänä, joten tämän merkin valmiisiin vaatteisiin kannattaa kyllä sijoittaa.


Kuvassa mulla on päällä itse ommeltu neuletakki, jonka alla itse ommeltu imetyspaita ja onpa tukkapantakin itse tehty :D Jalassa Noshia, joten aika vastuullista vai ?

Lisäksi tein ennakkotilauksen Papun Kanto-mekosta, jota aletaan tehdä Nokialla eli mekko on suunniteltu sekä valmistettu Suomessa. Hinta ei ole minusta korkea siihen nähden, että muiden merkkien ulkomailla teetetyt vaatteet maksavat saman tai enemmän. Arvostan kotimaisuuta, vaikka en sitä aina raski ostaakaan. Ompelijana ymmärrän kuitenkin sen, miksi esimerkiksi kotimaassa valmistetun mekon hinta on lähempänä sataa euroa kuin viittäkymppiä. Sillä rahalla saat ainakin takeen siitä, että sen on ommellut aikuinen, joka on saanut työstään kunnon palkan sekä hyvät työolot.

Ostan suhteellisen harvoin lapsille sisävaatetta, mutta ehkä pitäisi alkaa kiinnittämään itsekin enemmän huomioita niiden valmistusolosuhteisiin. Tai sitten pysytellä itse ommelluissa ilman omantunnontuskia ;)

Kiinnitättekö te huomiota siihen, ovatko teidän ja lasten vaatteet tuotettu vastuullisesti? Tiedättekö, missä teidän vaatteenne valmistetaan? Maksatteko extraa siitä, että vaate on tehty Suomessa vai ostatteko halvinta välittämättä siitä, miten ja missä se on tehty?

Tiedättekö te, mikä on vaatevallankumous ja miksi insta on täynnä kuvia ihmisistä, joiden vaatteet ovat nurinkurin tai niiden päällä on tuo "who made my clothes"-kuva?

"4. huhtikuuta tulee kuluneeksi tasan kolme vuotta siitä, kun Rana Plazan vaatetehdas romahti Bangladeshissa. 1 133 ihmistä kuoli ja yli 2 000 ihmistä loukkaantui. Siksi 24. huhtikuuta vietetään jälleen Vaatevallankumousta. Tänä keväänä kampanjoimme koko edeltävän viikon 18.–24. huhtikuuta.

Vaatevallankumouksessa ihmiset eri puolilla maailma näyttävät, että me haluamme vaateteollisuudelta lisää vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä. Me kysymme vaatemerkeiltä “Who Made My Clothes”, eli kuka minun vaatteeni on tehnyt, ja osoitamme, että haluamme tietää. Kampanjaan osallistuu satoja tuhansia ihmisiä yli 80 eri maassa."


Jos haluat itsekin osallistua, käy lukaisemassa täältä ohjeet! Kursivoitu teksti lainattu samoilta sivuilta.

2 kommenttia:

  1. Hyvä ja tärkeä aihe!

    Mä yritän kiinnittää vastuullisuuteen huomiota, mutta joskus on pakko ostaa sukkikset tai muut äkillisesti tarpeelliset vaatteet lähivaatekaupasta, jolloin eettisyys on vähän mitä on. Meiltä löytyy kuitenkin paljon kirpparilta ostettuja vaatteita, joissa en kiinnitä merkkiin niinkään huomiota - ajattelen, että pelkästään kierrättäminen on jo hyvä asia.

    Tytöille olen ostanut myös paljon kotimaisten vaatevalmistajien vaatteita ja silloin maksan mielelläni vähän extraa. Monet naistenvaatteet tuntuvat olevan kuitenkin sen verran arvokkaita, etten ole vielä raaskinut omiin vaatteisiini panostaa. Jatkan siis kirpparikierroksiani. :D

    VastaaPoista
  2. Kyllä meilläkin on sukkikset ihan perus henkkamaukkaa ja lisäksi myös esim Lindexin vaatteita. Kaikkia yksivärisiä ei aina jaksa alkaa tehdä itse ja ne tulee ostettua. Kesävaatteista en myöskään viitsisi maksaa maltaita, koska käyttökerrat jää niin vähiin. Itse ostan myös kirpparilta ja ajattelen samalla lailla, etä se on eettisempää kuin vastaavan vaatteen kaupasta ostaminen, alkuperästä riippumatta :)

    VastaaPoista