keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

9kk kuulumiset ja vauvan juhlalook

Pieni sirpula täytti tänään kokonaiset 9kk! Enää kolme kuukautta meillä on talossa vauva ja sen jälkeen siirrytäänkin jo taaperoaikaan. Kohta saa siis alkaa miettiä neidin yksvee juhlia :D

Neuvola on seuraavan kerran vasta kymmenen kuukauden iässä, joten uusia mittoja tulee seuraavan kerran parin kuukauden päästä. Sekin on isäneuvola, johon äidillä ei taida olla asiaa, nyyh.

Tämä yhdeksän kuukautta on aika söpö ikä. Vauva ei ole enää kovin vauva vaan liikkuu jo kovasti ja selvästi oma luonne tulee koko ajan vaan enemmän esiin. Nyt yhdeksän kuukauden iässä Viia konttaa jo kovaa kyytiä, kävelee tukea vasten ja osaa kävellä esimerkiksi työntäen tuolia ja taaperokärryä. On alkanut pikkuhiljaa seisoa itse, ilman tukea, semmoisia viiden sekunnin pätkiä. Instagramin puolelle laitoinkin jo videon seisomisharjoituksista. Ilmiselvästi itse innostuu siitä, että pysyykin pystyssä ilman tukea ja toistaa koko ajan sitä seisomista, vaikka välissä pyllähtäisi maahan.


Viia on ehdottomasti kovin menijä meidän lapsista ja hurjapäisin myös. Veeti ei tainnut koskaan kiivetä edes syöttiksestä pois eikä muutenkaan ollut mikään hurjapää. Niin kuin ei ole vieläkään. Viia puolestaan nyt jo kovasti yrittää kiivetä joka paikkaan. Viikonloppuna Viia löytyi Aavan huoneesta ja oli kiivennyt kiikkutuoliin ja istui siinä vielä väärin päin, jalat tuolta pinnojen välistä. Ystävän luona maanantaina kiipesi televisiotason laatikkoon ja meillä yritti eilen samaa. Tänään löysin Viian dvd-laatikosta, kun selkäni käänsin ja lämmitin lapsille ruuan.


Aiemmin päivällä puolestaan yritti kiivetä kuivausrumpuun!


Selvästi siis kovempi menijä kuin nuo toiset. Tällä hetkellä kuuminta hottia on purkaa tavaroita laatikoista. Miehen piti käydä jo kahteen telkkaritason laatikkoon hakemassa lapsilukot, kun ei oikein arvostanut sitä, että Viia kävi levittämässä kaikki pleikkaripelit ja ohjaimet aina pitkin asuntoa. Viia osaa myös suuttua siitä, jos kielletty tavara viedään välistä tai jos isommat menevät kahdestaan huoneeseen ja jättävät pienimmän ulkopuolelle. Siitä seuraa valtava huuto.


 Ruokailun suhteen on myös edistytty ja ruokaa on alkanut pieniä määriä menemään mahaan asti. Tällä hetkellä ihan ykkösherkku tuntuu olevan päärynä, jonka Viia voisi syödä kerralla kokonaan ja syökin useimmiten. Lisäksi parsakaali ja bataatti uppoavat hyvin. Makaroonit maistuvat edelleen ja eilen söi hyvällä ruokahalulla jauhelihaakin. Puuro maistuu vieläkin hyvin ja mielellään itse syötynä eli jähmetettyinä nopposina tarjottimelta.


Soseista hedelmäsoseet ovat ainoita, joita saa syöttää lusikalla. Itse tehdyt, eivätkä kaupan "suolaiset" soseet uppoa, vaan ne hyvin rivakasti pulahtavat suusta ulos. Kätevää olisi kuitenkin jos jossain reissussa voisi syöttää ruokaa, eikä kaikkia tarvisi syödä aina itse ja omin käsin :)

Keksit  maistuvat ja leipä myös. Nytkin tein pieniä munakkaita viialle ja samalla noita keksejä taas pellillisen. Bataattia olen myös alkanut pilkkoa sopiviksi tikuiksi raakana pakasteeseen, nin sieltä on nopea sitten paistaa tai höyryttää pikkumäärä kerrallaan.

Päiväunet menevät edelleen samalla kaavalla eli kahdet unet, joiden  kesto 40min-1h20min. Useimmiten toiset ovat lyhyet ja toiset pidemmät. Viimeiset unet loppuvat jo kahden maissa ja loppuilta menee ilman unia. Yöunille mennään kasilta ja aamulla herätään seiskan ja kasin välillä. Yösyöttöjä on edelleen liikaa, jos minulta kysytään. Eka unipätkä on pisin, nelisen tuntia ja sen jälkeen ainakin minusta tuntuu, että Viia syö koko ajan. Tuo neljän tunnin pätkä kun ajoittuu aikaan, jolloin itse en ole vielä nukkumassa. Varsinkin aamuyöstä tuntuu, että ei ole ehtinyt syötön jälkeen kunnolla edes nukahtaa, kun toinen jo kitisee nälkäänsä. Ja kun selvästi Viia syö tehokkaasti myös yöllä, eikä se ole semmoista, että hengailisi vain tissi suussa. Ilmeisesti tuo yömaito on vielä hyvinkin tarpeellinen, vaikka olisikin luksusta nukkua joskus vaikka edes yksi yö kokonaan tai vaikka yhdellä tai edes kahdella syötöllä!


Toistaiseksi se ei kuitenkaan taida olla mahdollista, koska Viia ei varmasti yöllä huolisi mitään mukia josta maitoa annettaisiin. Päivisinkään ei ole mitenkään innokas juomaan mistään mukeista. Kiinteiden mukaan ottaminen ei siis ole parantanut yhtään öitä, vaikka neuvolasta aina niin väittävät :) Illalla saattaa mennä puuroa satsi ja lisäksi muuta ruokaa tai sitten syö illalla vain maitoa ja silti herätykset tulevat samaan aikaan ja niitä on yhtä paljon. Olenkin miettinyt, että onko mun missään vaiheessa mahdollista poistua kotoa yöksi niin kauan kuin Viia herää yöllä syömään, kun ei kerta sitä pulloa huoli. Onko muiden vauvat suostunut juomaan yöllä maitoa vaikka mukista niin, että jatkavat sitten unia ihan nätisti?
Viia kasvoi pitkään niin hitaasti, että tuntui siltä kuin samat vaatteet olisivat olleet ikuisuuden käytössä ilman, että jäivät pieniksi. Nyt olen sitten saanut alkaa laittamaan semmoisia vaatteita pois, jotka on otettu käyttään varmaan ensimmäisten kuukausien aikana! Lähinnä siis housuja on ollut vieläkin samoja, silloin  resorit käännettynä ja nyt suorana. Olen ostanut ja tehnyt Viialle nyt koon 74cm vaatetta ja leggarit tein koolla 62cm ja lisäsin vain pituutta ja hyvät olivat :)


Kuvissa näkyvät leggarit ja body on tehty parin viikon päästä vietettäviin häihin, mutta mietin vielä, että voinko yhdistää tuon meidän oman pompin tyllihameen näihin vai riiteleekö väri pahasti. Kaverilta saisin lainaan mustan kyllä, jos tuntuu, että tämä ei käy. Tein siis bodyn ja leggarit alun perin sitä mustaa ajatellen, mutta tilasinkin välissä Viialle oman hameen.Bodyssa on edessä ihanat kultaiset sulat, jotka sain kaverilta maksuksi matkasängyn lainasta :) Hän on siis leikannut ne Silhouette Portrait-koneella, jota olen pikkuhiljaa alkanut itsellenikin haluamaan! Kankaat ovat Noshin trikoita, jotka ovat juuri sopivan ohkaisia ja pehmeitä vauvan vaatteisiin. Sieltä löytyi myös täydellinen puuteri-sävy, jota en mistään muualta ole löytänyt.


Juhliin pannaksi tulee valkoinen ruusukepanta, ei suinkaan tämä mustavalkoinen, joka on tämän aamun pikasurautus. Oli pakko päästä testaamaan, miltä tämmöinen iso rusettipanta näyttäisi. Tosi hauska tästä tuli, vaikka kangasta oli niin vähän, että rusetti oli tosi vaikea saada solmittua :)


Kangas on trikoota, mutta voisin tehdä näitä ohuesta puuvillasta lisää, kun Viia antaa näiden jopa olla päässä! Alla oleva on sitten puuvillainen versio ja vähän pidempi, jotta solmiminen olisi helpompaa.
Tuossa näkyy myös bodyn kuviot paremmin! Leggareiden lahkeessa on myös minisulka, mutta se ei kuvissa nyt näy. Kaavana bodyssa on OB:n Bert nappilistabody koossa 74cm.


5 kommenttia:

 1. Kuopuksen imetys loppui 10kk iässä, sitä ennen oli saanut iltaisin korviketta pullosta unimaidoksi ja se turvasi suht pitkän unipätkän yöksi.
  Yöllä hän kuitenkin heräili, mutta oltiin päätetty ettei yöllä syödä vaan tarjottiin pullosta vettä ja siitähän ne raivarit nousi, MUTTA kun muutama vesiyö oli takana niin hän luovutti ja alkoi nukkumaan täysiä öitä :)
  Meille ainakin neuvolassakin sanottiin että puolivuotias on valmis nukkumaan täydet yöt jos syö päivällä hyvin.
  Mutta äidistähän se on kiinni että kuinka kauan haluaa yöimetyksiä jatkaa. Meidän vauvalle teki kyllä hyvää yösyöttejen lopetus kun sitä myötä päivisin alkoi ruoka maistumaan paljon paremmin!

  Annu

  VastaaPoista
 2. Ihana tyttö 😊 mun mielestä tuo tyllihame sopii ihanasti yläosaan 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta se väri vähän häiritsee, joten päädyin kuitenkin mustaan alkuperäisen suunnitelman mukaan :D

   Poista
 3. Ihana Viia, niin söpö asu. Just viikonloppuna kaupoilla ihastelin hörsylävaatteita, oispa meilläki tyttö! Minä laittaisin ehkä mustan tyllihameen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedätkö, musta tuntuu nyt kahden tytön jälkeen, että pikkupojille on kaikkea ihanaa! Mustaan hameeseen päädyin minäkin!

   Poista