maanantai 19. lokakuuta 2015

Pipo+huivi ohje

Moni kyseli minulta ohjetta tuohon Aavan pipo ja huivi-settiin ja tässäpä nyt jonkinlaiset. Huomioithan, että mulla on melko löysä käsiala ja jos teet samoilla silmukoilla, saattaa omasta pipostasi tulla vauvakokoinen :) Kannattaa siis ehkä tehdä vaikka mallitilkku ja tarkistaa oma käsiala ennen pipon tekoa. Myös lankavalinnalla on vaikutusta. Kannattaa ottaa lanka, jossa metrimäärä per sata grammaa on mahdollisimman lähellä tätä käyttämäni langan metrimäärää. Se kertoo yleensä eniten langasta, ei niinkään puikkosuositus tai tiheys.Lapsen neulottu kierrepipo ohje, koko n. 2-3v

Lanka Drops Big Merino (tai muu samanvahvuinen pehmeä lanka)
50g = n.75m
Varaa huiviin ja pipoon 4-5kerää, käsialasta riippuen. Mulle riitti 4, vaikka tein tupsun, mutta paljoa ei jäänyt. Pipoon pelkästään tulisi varata kaksi kerää ja jos tekee pelkän huivin, niin kolme.

Ohjetta on helppo muuttaa isommaksi kasvattamalla silmukkamääriä. Kun teet joustinneuleeseen silmukkamäärän, joka on jaollinen viidellä, niin saat mallikertaan oikean silmukkamäärän vähentämällä tai lisäämällä siihen yhden, jotta kuvio liikkuu joko oikealle tai vasemmalle.

Luo numeron 3½ puikoille 60s ja neulo haluamasi määrä 2o2n-joustinneuletta. Omassa pipossa sitä on kuusi kerrosta. Tämän jälkeen vaihda nelosen puikot ja aloita mallineule ja lisää ensimmäisellä kierroksella 1s, jolloin kokonaissilmukkamäärä pipossa on 61. Neulo 3o2n kierroksen ympäri. Koska silmukoita on pariton määrä, siirtyy kuvio aina yhden pykälän sivulle, jolloin saadaan tuollainen kiertävä pinta pipoon. Neulo tätä samaa neuletta, kunnes olet saavuttanut haluamasi korkeuden ennen kavennuksia. Korkeudella voit säädellä sitä, tuleeko piposta laelta istuva vai hieman lörppä. Aloita kavennukset.

Neulo mallineuleen 3o-kohdassa aina kaksi jälkimmäistä oikeaa silmukkaa yhteen eli 1o 2oyhteen ja 2n. Näin kavennuskierroksen jälkeen jää aina kaksi oikeaa ja kaksi nurjaa silmukkaa. Neulo kaksi kerrosta tuota 2o2n neuletta ja huomioi, että neule menee edelleen "kierteelle". Tämän jälkeen tee seuraavat kavennukset ja kavenna aina kaksi oikein yhteen, jolloin kierrokselle jää aina 1o ja 2n silmukkaa. Tee kaksi välikerrosta tuota 1o2n neuletta. Kolmannella kavennuskerralla kavenna kaksi nurjaa yhteen eli nyt jäljelle jää enää 1o1n ja tee vielä seuraava kerros kaventamatta. Sitten kavenna aina vierekkäiset silmukat yhteen koko kierroksen ajan ja lopulta vedä lanka jäljelle jääneiden silmukoiden läpi ja kiristä. Tee halutessasi tupsu ja ompele se pipoon kiinni. Tämä ei ole mikään hieno ja virallinen kavennustyyli, joten jos olet tottunut tekemään kavennukset jotenkin toisin, niin tee toki!

Valmista tupsu esimerkiksi Novitan tupsukehikolla tai ihan pahvia apuna käyttäen ja kiinnitä pipoon.Lapsen tuubihuivi:

Luo 8mm puikoille 25 silmukkaa ja neulo ensimmäisella kierroksella 1o1n ja käännä työ. Nurjalla neulo oikeat silmukat nurjina ja nurjat oikeina, muutoin neulot joustinneuletta ja sitähän me ei haluta :) Tämä lienee helmineuletta. Toista noita kierroksia niin kauan että huivin pituus on noin 110-115cm pitkä ja päättele silmukat. Ompele päät yhteen ja päättele langat niin huivi on valmis.

Kysy, mikäli joku kohta on selitetty vaikeasti, etkä ymmärrä!


19 kommenttia:

 1. Onpa kauniit ja mitä ihanin väri. Kelpaisi itsellenikin, mutta varmasti vielä paremmin pienelle neidille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minä ainakin itsellekin kelpuuttaisin samanlaisen setin!

   Poista
 2. Minkähän verran silmukoita tarvitsisi aikuisten pipoon? Mä haluan itelleni tuollaisen 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se riippuu varmaan tosi paljon käsialasta, mutta tee mallitilkku ja testaa oma käsiala niin siitä on helppo laskea silmukkamäärä. Aavan pää on jotain 49cm eli tällä mun käsialalla 57cm kokoiseen pipoon pitäisi riittää n.71 silmukkaa. Mutta nämä kun on niin riippuvaisia käsialasta, että vaikea mennä täysin sanomaan :)

   Poista
 3. Ihanat! minäki taidan kokeilla itelle tehä :)

  VastaaPoista
 4. Mä olen ajatellut, että mun pitäis alkaa tällä neulepinnalla tekemään itselle säärystimet. Kaunista pintaa!

  VastaaPoista
 5. Kiitokset ihanasta ohjeesta! Neuletiheyttä ei tainnut olla mainittuna mut kokeilin suosiolla silmukkamäärällä 80cm ja sillä näyttäisi tulevan omalle alle 2vuotiaalle sopiva mitoitukseltaan :) Mut lisää lankaa pitää lähteä ostamaan, onhan tuo huivikin saata kaveriksi!

  - TiinaH -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiheyttä en laittanut kun se on niin käsialasta kiinni :) Kiva kuulla, että näyttää tulevan sopiva! Ja tottakai pipo tarttee huivin ;)

   Poista
 6. Tuo lanka vaikuttaa super ihanalta!

  VastaaPoista
 7. Moi! On kyllä hieno pipa! :) Kuinka monta kerrosta itse neuloit ennen kuin lähdit kaventelemaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei oo tuota pipoa kun se on mennyt kaverin lapselle, joten en nyt enää muista että kuinka monta kerrosta. Mulla on myös löysä käsiala, eli todennäköisesti tarvitset enemmän kerroksia. Kavennuskerroksia ei ole kovin montaa, joten kannattaa tehdä pipoa niin pitkälle että se suunnilleen peittää pään ja kavennella vasta sitten!

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Vahingossa poistin kommentin enkä saa sitä palautettua. Tarkoitus onkin että neule siirtyy toiseen suuntaan joka kierroksella yhden silmukan verran jolloin spiraali muodostuu vai mitä tarkoitit?

   Poista