torstai 22. lokakuuta 2015

Missä iässä jäälle?

Aava kävi ensimmäistä kertaa mummun ja Veetin kanssa luistelemassa pari viikonloppua sitten, kun itse olin Oulussa käsityömessuilla. Aava oli kovasti tykännyt hommasta ja käytiin sitten ystäväperheen kanssa luistelemassa porukalla viime sunnuntaina Ylivieskan upouudessa jäähallissa. Oltiin vuoron alussa ainoat luistelijat, mikä oli ihan hyvä kun oltiin vasta harjoittelemassa.

Ystävienkin tyttö oli ensimmäistä kertaa nyt jäällä, Aavalle kerta oli tosiaan toinen. Kumpikin vaikutti innostuneelta touhusta, vaikka vähän väliä piti käydä levähtämässä penkillä. En kyllä ihmettele yhtään, sen verran kipeäksi meni omatkin jalkapohjat, kun ei ole vuoteen taas tullut luisteltua.


Lisäksi selkä huusi hoosiannaa, kun joutui pitämään kiinni Aavasta tai tuosta luistelukelkasta, millä Aava harjoitteli eteenpäin liikkumista. En tiedä oliko kelkan suunnittelija ihan nyt hoksannut mikä on homman nimi. Kelkka on nimittäin tosi takapainotteinen ja eihän tuo pysy pystyssä, jos lapsi siihen nojaa! Eli piti itse koko ajan painaa tuota kelkkaa maahan, että ei lennetä selälleen. Muutoin tuo olisi niin hyvä apuväline luisteluun, jos muotoiluun olisi panostettu hieman enemmän! Pyhäjoella puolestaan on sellaset kelkat, että lapsi voi harjoitella niiden kanssa luistelua ilman, että aikuinen hajoittaa selkäänsä kyyristellessään koko ajan kelkan vieressä.


Seuraavaksi pitääkin lähteä hommaamaan mulle kypärä, kun sellaista en vielä omista! Mietin jo, että mahtaisiko tuosta Aavan pinkistä olla isompaa kokoa...


Veeti luisteli ensimmäisen kerran vasta neljävuotiaana ja Aava on tosiaan nyt sen kaksi vuotta. Nyt harmittaa, että miksi ei jotenkin ymmärretty viedä Veetiä aiemmin! Veeti oppi viime talvena luistelemaan ilman tukea, mutta vieläkin on sen verran epävarma taidoistaan, että menee mieluummin kelkan kanssa edelleen. Tuommoinen kaksivuotias on täydellisessä iässä, kun ei ymmärrä vielä, että hommassa voi kaatua ja sattua ja on muutenkin aika avoin vielä kaikelle kokeilulle. Kun nyt aloittaa, niin varmaan oppii huomattavasti aiemmin myös luistelemaan ilman tukea! Pääsee sitten äitikin luistelemaan muutakin kuin kumartelemalla kelkan yläpuolella.

Minkä ikäisenä teidän lapset on luistelleet ensimmäisen kerran? Entä oppineet luistelemaan ilman tukea?

En tiedä olenko tottunut liian hyvälle, kun Pyhäjoella se mailaton luisteluvuoro on ilmainen (vaikka siellä on myös uudehko halli) ja täällä kaksi aikuista ja kaksi lasta maksaisi 16e! Jotenkin ajattelin, että tuo mailaton vuoro olisi ilmainen tai ainakin edullinen, mutta tuo 16e on minusta aika paljon. Aikuinen oli siis 5e ja lapsi 3e. Tällä hetkellä tosin meistä vain toinen aikuinen voi luistella, kun toinen on Viian kanssa reunalla odottamassa. Jotenkin ehkä olisi kohtuullista, että hinnastossakin olisi, että tuollaisen harjoittelevan lapsen seurassa aikuinen olisi ilmainen ja luistelutaitoisen kanssa sitten joutuisi maksamaan. Onneksi ei kuitenkaan ihan täyttä hintaa jouduttu maksamaan, vaan päästiin lasten lipuilla. Maksaako teillä yleisövuoron luistelu ja paljonko?

Toki talvella voi luistella ulkojäälläkin ilmaiseksi, mutta viime talvikin oli niin huono, että ei tuossa meidän lähellä tainnut kertaakaan jäätä olla edes! Lisäksi siellä jäällä ei ole noita kelkkoja, millä harjoitella. Toki voisi raahata oman tuolin jäälle mukaan, että Aava saisi sen kanssa luistella :)


19 kommenttia:

 1. Minusta hinta ei ole paha, maksaahan esim. uimahallikin. Jäähallin pitokin on aikasta kallista lystiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä sitä on sitten vain tottunut hyvään, kun mikään muu naapurikunnista ei ota maksua tuosta mailallisesta yleisövuorosta, joita on esimerkiksi kerran viikossa tunnin ajan :)

   Poista
 2. Meillä täälläpäin on luistelukouu kerran viikossa, ja minusta viisi-kuusivuotias voisi jo hyvinkin mennä sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on ainoastaan "kiekkokoulu" mikä tähtää siihen, että kurssin lopussa kootaan joukkue. Meitä ei kiinnosta niinkään se jääkiekon peluu, vaan se, että lapsi oppisi hyvin luistelemaan :) Mutta kaverin lapsi on nyt siellä niin pitää katsoa, että mitä he tykkäisivät ja laittaa Veeti keväällä jos se kuulostaa hyvältä! Itse asiassa oli halvempi maksaa se koulu mitä käydä omalla porukalla luistelemassa, mikä on vähän hassua :D

   Poista
  2. Ok, täälläpäin on erikseen kiekko- ja luistelukoulu.

   Poista
 3. Teillä oli tuo kelkka väärinpäin. Lapsen kuuluisi seistä tuola "sisällä" jolloin aisa osoittaa eteen niin, että siihen voi nojata. Aikuinen voi silloin tukea takaapäin eikä tuki pääse kaatumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta sittenhän se kaatuu eteenpäin? Kun nuo jalat on minusta yksinkertaisesti liian lyhyet? No, kokeilen ensi kerralla toisinkin päin :)

   Poista
 4. Meillä 2v poika oppi luistelemaan ilman tukea jo toisella kerrallaan! (myös nousemaan kaatuessaan ylös) Kyllä sitä ihmeteltiinkin, varmasti seuraava NHL -tähti ;)

  VastaaPoista
 5. Iidan kanssa olin luistelemassa ekaa kertaa, kun Iida oli vajaa 4-vuotias. Oppi muistaakseni 5-vuotiaana luistelemaan ilman tukea. (meillä ei mitään kelkkoja ollut edes tarjolla, että selkä oli todella kovilla). Pienemmät ovat olleet jäällä alle 2-vuotiaina. Eino taisi oppia pysymään pystyssä ilman tukea 4-vuotiaana ja samoin Olga.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kuvitella selkä paran ilman kelkkaa kun sen kanssa oli myös! Kuitenkin vähän pysty huilimaan kun pisti Aavan pysähdyksiin ja pitään kelkasta kiinni samalla ku itse suoristi rankansa :)

   Poista
 6. Lapualla Etelä-Pohjanmaalla on lauantaisin ja sunnuntai aamuisin ilmainen parin tunnin luisteluvuoro jonne on mukava viedä luistelemaan opettelevia lapsia. Kolmivuotiaana alettiin viedä lapsenlapsia ja seuraavana vuonna luisteltiin jo ilman tukea. täällä tukena käytetään kovamuovisia laatikoita ja tuoleja. Isoäiti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyhäjoellakin on muuten tuoleja! Ja minusta tuo ilmainen vuoro kannustaa myös semmoisia perheitä liikkumaan, jotka eivät ehkä lähtisi maksulliselle vuorolle vaan jäisivät sisälle vaikka telkkaria katsomaan tai pelaamaan. 16e neljä kertaa kuussa on kuitenkin pienituloiselle aika iso maksu!

   Poista
 7. Meillä on lapset menneet ekoja kertoja luistelemaan 2-3v iässä, muutama kerta talvessa. Luistelemaan oppiminen riippuu tietty siitä kuinka usein lasten kanssa käy luistelemassa ja kuinka innostuneita/varautuneita lapset ovat.. Meillä on opittu luisteleen kunnolla siinä 4-vuotiaana öbaut.
  Miedän 9vee poika pelaa nyt lätkää(aloitti kiekkokoulun eskarissa) eli sille tielle tuo hallissa notkuminen helposti vie :D Ja hyvä niin, on tosi kiva harrastus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mää kyllä niin vältän, että meillä kukaan alkais pelaan kun ei jaksais miljoonia treenejä viikossa ja viikonloppuisin sit pelit :D

   Poista
 8. Meillä vietiin tyttö ekan kerta jäälle 2,5 vuotiaana. 3 vuotiaana vietiin taitoluistelijoiden luistelukouluun. Siellä ei ollut mitään tukia tarjolla. Ensiksi opettivat miten noustaan. Muutaman viikon päästä harjoittelivat takaperin luistelua, hyppyjä yms. Oli kyl hurjaa et niin äkkiä tollasia juttuja mitä äiti ei oo koskaan oppinut😃. Lopetettiin puolen vuoden jälkeen kun tyttö osas luistella. Ois muuten pitänyt siirtyä jo kahtiin harjoituksiin viikossa. Muutenkin oli aika hurjaa et ennen luistelua oli puolen tunnin jumppa ja sitten 45minuuttia luistelua..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai se sit on niin, että nuorena vitsa väännettävä :D Musta on kans hassua, että täällä meillä ei esimerkiksi ole tarjolla mitään semmoisia "pelataan kerran viikossa vähän jääkiekkoa tai jalkapalloa" vaan kaikki tähtää heti siihen, että on miljoonat treenit ja pelejä. Miksi ei voi mitään pelata vaan sen takia, että se olis hauskaa ja hyödyllistä liikkua. AIna tähtäimessä on suunnilleen ura!

   Poista
 9. Meil ei oo kumpikaa vielä luistellu. Varmaan tulevana talvena kokeilla isomman kans ainakin ns. pakon edessä ja Mini on ajateltu viedä jäälle kans. Meillä ei tietty oo hallii ja hallille matkaa mut en tiedä kui sit Nivalan halli, et maksaakse, pitäs kysyy enolta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nivalan halli on ilmeisesti ilmainen! Asutteko te kovinkin lähellä meitä :)

   Poista