tiistai 27. lokakuuta 2015

Hauskoja kasviksia+sosekeitto-ohje

Kasvikset saattavat olla monelle lapselle sellainen ruoka, joka ei välttämättä maistu kovinkaan hyvin. Meillä Veeti tykkää paljon esimerkiksi porkkanasta ja punajuuresta, mutta Aava on melko kranttu kaiken salaatin/vihannesten suhteen. Ennen Veetillekin kelpasi porkkana vain raakana ja paistettu tai keitetty porkkana oli ehdoton ei. Nykyään kelpaa myös kypsennettykin. Sosekeitotkaan eivät ole olleet suuressa suosiossa, mutta nyt olen keksinyt keinon, millä ainakin Veeti syö mielellään sosekeittoa.


Salaisuuden taisin paljastaa jo aiemmin punajuurikeittopostauksessa . Salaisuus on nimittäin se, että tarjoa keiton kanssa esimerkiksi paahdettuja ruisleipäviipaleita tai kuten minä tässä, ruisnappeja! Omaan keittooni musersin napit tuohon päälle, mutta lapsille annoin läjän lautasen viereen ja käskin dipata niillä keittoa. Veeti söikin innoissaan koko keiton ja kauhoi hyvällä ruokahalulla "dippiä" ruisnapin päälle.


Tekemällä ruuasta normaalista poikkeavaa tai ottamalla siihen mukaan tällaisen hassun jutun, lapsikin syö melkein huomaamattaan kasviksia. Tämä keitto on porkkanafetasosekeitto ja sen ohje tulee tässä:

Porkkanafetakeitto (n. 4-5 annosta)

1kg porkkanaa
200g fetajuustoa
sipuli
5dl vettä
kasviliemikuutio
rakuunaa ripaus

Kuori ja paloittele porkkanat ja sipuli ja laita kiehuvaan veteen, johon olet lisännyt kasvisliemikuution. Keitä pehmeäksi ja soseuta. Lisää soseutusvaiheessa feta, mutta jätä myös keittoannoksen päälle ripoteltavaksi hieman. Lisää tarvittaessa vettä ja mausta rakuunalla. Ripottele valmiin keiton päälle fetaa ja esimerkiksi ruisnappeja sekä auringonkukansiemeniä tai muita siemeniä.


Toinen loistovinkki on tehdä juhliin tai vaikkapa iltapalalle (kuten meillä) tällaiset kasvisdippikupit. Veetin synttäreiltä jäi pahvikuppeja, joiden pohjalle laitoin dippikastiketta ja tyrkkäsin sinne pystyyn suikaloituja vihanneksia. Tässä tapauksessa kurkkua ja porkkanaa, koska niitä sattui kaapista löytymään.
Lapset olivat innoissaan tästä uudesta tavasta syödä vihanneksia, vaikka itsessään dippi ja kasvikset ei meillä uusi juttu olekaan.


Rehujen kaveriksi leipänopposia, jotka ainakin minun mielestäni lapsena maistuivat niin paljon paremmalle kuin kokonainen leipä :)Hyvin kelpasi nämä eväät lapsille saunareissun jälkeen :) Testatkaapa teidän lapsiin, jotka eivät muuten ole kamalan innostuneita kasviksista, että uppoaisiko näillä tempuilla edes yhtään paremmin!1 kommentti: