Ensimmäisten viikkojen jälkeen aloin käydä varovasti vaunulenkeillä. Lisäsin pikkuhiljaa kestoa ja matkaa sekä nopeutta. Nyt yritän käydä lenkkeilemässä vähintään joka toinen päivä ja lenkin kesto on yleensä sellainen 45min.
Löysin netistä myös muutamien kätilöiden kommentteja siitä, että nuorten naisten kohdunlaskeumavaivat ovat yleistyneet ja juurikin sen vuoksi, että heti synnytyksen jälkeen pitäisi näyttää hyvältä ja lähteä juoksemaan saman tien! Ei se puoli vuotta kuitenkaan ole pitkä aika odottaa verrattuna siihen, että aiheuttaa itselleen ongelmia loppuiäkseen. Jos itseä mietityttää lantiopohjanlihasten kunto, voi sitä ainakin tarkkailla muistaakseni semmoisella konstilla, että mikäli lenkillä tulee helposti pissahätä, eivät lihakset ole vielä kunnossa. Eri asia tietenkin, jos on vetänyt puoli litraa vettä ennen lenkkiä ;)
Sama homma on suorien vatsalihasten kanssa. Niiden liian aikainen treenaaminen saattaa vaikuttaa siihen, että vatsalihasten väliin jää loppuelämäksi kolo, mikä taas voi aiheuttaa sen, että vatsasta ei enää koskaan tule litteä, vaan se jää pömpöttämään. Sitten kun vatsalihasten välinen kolo on pienentynyt, voi aloittaa suorien vatsalihasten treenaamisen. Sitä voit testata itse näin:
- Mene selin makuulle ja nosta polvet koukkuun.
- Aseta sormet navan yläpuolelle
- Kohota päätä ja hartioita ja tunnustele rakoa lihasten välissä
- Jos rako on kapea ja sormet nousevat lihasten työntäminä ylös, voit treenata jo. Mikäli kolo tuntuu leveältä, odottele rauhassa.
Itsekään en Aavan raskauden jälkeen tiennyt tuosta, että juoksemisen aloittamista pitäisi vältellä noin kauan ja kävin jo syksyllä juoksemassa. Toivon, että en aiheuttanut sillä itselleni mitään harmia, koska helpompi on odottaa, mitä korjata vahingot jälkikäteen. Harmillista, että neuvoloissa eivät ole kovinkaan erikoistuneita tähän aiheeseen ja saatetaan aiheuttaa mahdollisesti vahinkoa ihmisille, jotka luottavaisin mielin lähtevät juoksemaan jälkitarkistuksen jälkeen.
Myöskin lihaskuntoharjoittelun aion aloittaa kunnolla vasta noin neljän kuukauden jälkeen. Lähes kaikissa liikkeissä tukilihaksina ovat kuitenkin vatsalihakset, enkä halua ottaa sitä riskiä, että se rako jää avonaiseksi ja vatsa pömpölle sen vuoksi. Myöskin esimerkiksi kyykyt ja muut vastaavat liikkeet rasittavat sitä lantionpohjaa samaten kuin se juokseminen.
Lantionpohjanlihaksia sen sijaan saa ja pitääkin harjoittaa! Netistä löytyy yksinkertaisia harjoitusohjeita, jos mietityttää, että miten niitä treenataan. Itsekin meinaan unohtaa tuon treenaamisen ja yritänkin esimerkiksi aina kun muistan, tehdä edes vähän jumppaa. Eipähän lirahtele sitten pissat housuun, kun on lihakset kunnossa ;) Ja lantionpohjalihaksiahan kannattaisi kaikkien treenata, eikä vain synnyttäneiden!!
Meillä täällä alkaa syyskuun alussa Bailamama joka on just tuota lantionpohjalihasjumppaa. Mielenkiinnolla ootan kun se alkaa. :) Tuu joskus testaan se.
VastaaPoistaPitääpäs käydä lukeen mimmosta se on :)
PoistaHyvä postaus. Tuli kyllä paljon uutta ja hyödyllistä tietoa. Kiva tietää vastaisuuden varalle. Itse olen kahden raskauden jälkeen yleensä pitänyt yleiskuntoa yllä vaunuttelemalla ja hyvin se on riittänyt. Samalla saa vähän päätä tuuletettua :) Sitten myöhemmin kun enempi energiaa olen ottanut jumpat sm. kuvioihin. Kivaa kesän jatkoa! :)
VastaaPoistaTuo pään tuulettelu onkin lähes yhtä tärkeää kuin siitä fyysisestä kunnosta huolehtiminen! :) Kivat kesän jatkot sinnekin!
Poista