torstai 21. helmikuuta 2013

Ohje Janome kantinkääntäjän käyttöön

Edellisessä postauksessa eräs lukija kyseli, että mikä tuo kumma kapistus eli kantinkääntäjä on. Aikaisemmin siitä jo vähän postasinkin ja nyt ajattelin tehdä ihan kuvallisen ohjeen siitä, miten tuo kääntäjä käytännössä toimii. Omani on siis Janome merkkinen ja tilattu Ebaysta täältä. Omani on kokoa 1-3/4 (mikä näyttää olevan juuri nyt loppu), mikä on mulle ihan passeli koko. Valmiin kantin mitan pitäisi olla 13mm. Olen näemmä leikannut aina ensin resorista 42mm:n pätkää, mutta tuolla sivuilla näyttikin lukevan, että pitäisi olla 44,5mm. Hyvin on kuitenkin pelittänyt. Oma kääntäjäni on nelinkertainen, eli resori taittuu nelinkerroin. Olemassa on myös kolminkertaisia, mutta tuosta nelinkertaisesta saa pinnin, paperin ja pompulan avulla myös kolminkertaisen, jos haluaa ;)

Ensin kääntäjä pitää kiinnittää jotenkin koneeseen. Mulla se on tällä hetkellä irroitettavassa tarvikelaatikossa ihan kirkkaalla teipillä kiinni. Ompelukoneeni on siis Janome 423S, mutta kääntäjä käy mihin tahansa koneeseen, kunhan sen saa jotenkin fiksusti kiinni oikeaan kohtaan.


Tässä yritän hahmottaa sitä, miten itsellä tuo kääntäjä sijoittu paininjalkaan nähden.


Sitten leikataan resorista sitä oikean kokoista kaistaletta omaan kääntäjään sopivaksi. Itse leikkaan tuon alun viistoon, että se on helpompi sulloa kääntäjään :)


Resorin nurja puoli itseä vasten työnnetään se tuonne kääntäjään ja ratkojan avulla vedetääntuosta lättänästä metalliosasta läpi.


Sitten pujotetan tuohon "nokkaan" myös ratkoja avulla.


Mulla on tapana vetää sitä resoria vähän matkaa ylimääräistä tuolta kääntäjän läpi ja sen jälkeen taitan sen paininjalan alle.



 Tärkeää on, että resori kääntyy ylhäältä sekä alhaalta sisäänpäin. Jos näin ei tapahdu, niin silloin resori ei kulje oikein tuossa kääntäjässä ja kannataa tarkistaa, että kangas menee ihan ylhäältä ja alhaalta noita "kouruja" pitkin, jotka kääntävät kantin. Mulla on muuten tavallinen neula paikoillaan, kun en jaksanut tätä ohjetta varten vaihtaa. Oikeastihan tässä vaiheessa olisi kaksoisneula paikoillaan ja säädöt tehty sen mukaan.


Kun kantti kulkee oikein kääntäjässä, laitetaan se kantti kulkemaan noita pidikkeitä pitkin. En tiedä, että onko ne mulla tässä kuvassa nyt tarkalleen oikein, olen vain pujotellut sen jotenkin ja hyvin on toiminut.


Sitten vain työnnetään käsin tai ratkojan avulla kanttausta odottava kangas tuonne väliin ja annetaan mennä. Kone tekee venytämiset sun muut sitten itsestään :)


Tässä vieäl vähän eri kuvakulmasta tuo rerosi ja miten sen kuuluisi olla. 


Toivottavasti tästä on hyötyä jollekin! Suosittelen kyllä lämpimästi tuota kääntäjää kaikille, jotka vähänkään ompelevat ja tarviva apua kanttaukseen. Ei tuo muutama kymppi ole oikeasti paha hinta, jos tulee paljon ommeltua ja säästyypähän hiukset päässä, kun ei tarvitse tapella kanttien kanssa...

50 kommenttia:

  1. Vaude, näyttää superille. Mun taitaa pitää hankkia tuollainen, että pääsee bodeja taiteilemaan.

    VastaaPoista
  2. No vau! Eipä ole tullut mieleenkään, että tollasen kantinkääntäjän voisi tavalliseen ompelukoneeseen yhdistää! Jotenkin ajatellut sen olevan vain peitetikkikoneille. :D

    VastaaPoista
  3. Voi apua kun tuollainen olisi kätevä! Pitänee ehkäpä laittaa tilaukseen (:

    VastaaPoista
  4. Muistatko, että kuinka kauan meni että tuo tuli?

    Käytätkö tuon kanssa yhtä vai kahta neulaa?

    Tilasin omani, jännityksellä odotan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tilasin just joulun alla niin tais mennä melkein kolme viikkoa, mutta muut sanoi että heillä o mennyt noin viikko :)

      Poista
  5. No maltoin nyt lukeakkin, eli kaksoisneulallahan se menee.

    VastaaPoista
  6. Laitin oman kääntäjän heti tilaukseen :) mä uskon että saan sen hyvin istutettua omaan ompelukoneeseen, niin josko tuo kanttaaminenkin alkaisi sujua vähän kivuttomammin :)

    Jenni

    VastaaPoista
  7. Kiitoksia ohjeesta. Mulla hankittu peittariin kantinkääntäjä, mutten ole käyttänyt. Tässä ohjeessa tuli just ne mua mietityttäneet asiat esille. Kiitoksia paljon ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppas hyvä! Kiva, että tästä on selvästi ollut apua ihmisille :)

      Poista
  8. Onpas hyvä ohje - KIITOS! Jospa aloittelijankin saisi tällä onnistumaan, kunhan saa ensin "kääntäjän". * Teka

    VastaaPoista
  9. Jep, kyllä kanttailu saa ihan uudet mittasuhteet tuon kääntäjän ansiosta :)
    Minua kiinnostaisi tietää miten ihmiset tekevät nuo saumat, eli kohdan jossa on kantin alku ja loppu? Teetkö siis niin vaikka kaula-aukossa että jätät yhden sauman auki ja kiinnität kanttauksen, jonka jälkeen ompelet saumurilla(tai vastaavalla tavalla) sauman kiinni vai kuinka tämä tapahtuu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu siis eihän tuolla voi kantata ympyrää, joten tosiaan yksi sauma auki ja ommellaan kiinni kanttauksen jälkeen kiinni esim saumurilla :)

      Poista
  10. Loistava ohje, kiitos! Tuon avulla sain testattua uutta omaa kääntäjääni, ja hyvin toimi! Kirjoitit, että nelinkertaisesta saisi pinnin, paperin ja pompulan avulla myös kolminkertaisen, kuinka tämä onnistuu? Joissain hommissa kolminkertainen voisi olla nelinkertaista parempi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jossain siinä olikin ihan kuvallinen ohje, mutta en sitä nyt löytänyt. Homma toimii siis siten, että kierität pinnin päälle vähän paperia ja sullot sen paperin tukkimaan sen alemman uran missä se taite menee. NÄin siis se resori kulkee vaan siellä yläurassa, jolloin se taittaa vain kolminkerroin. Pompulaa voi kierittää vähän tuohon metallijuttuun, johon se resori kierretään lopuksi, näin se syöttää hieman korkeammalta sitä resoria sinne kääntäjään. Ymmärsitköhän ollenkaan? :)

      Poista
    2. Kiitti, täytyypä testapa hetimmiten :)

      Poista
  11. Heippa,

    minulle tuo tuli ainakin siten, että tuo taustalevy, joka siis kiinnitetään ompelukoneeseen, oli kiinni tuossa itse kantinkääntäjässä (eli yhtenä "levynä"). Kuuluuko se sitten vaan vääntää oikeaan asentoon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla se tuli ihan tuommoisena joten en valitettavasti osaa auttaa :(

      Poista
  12. Minullekin tuli tuollaisena kuin em. kirjoitti ja reilussa viikossa, vaikka eBay ilmoitti sivuillaan sen olevan loppuun myyty. Kiitos ohjeesta! Ihanaa, että jotkut teistä Osaavista laitatte auliisti ohjeita meille aloittelijoille :) Tätä tutkitaan vielä näyttö puhki. Kyllä vähän jännittää, ellei suorastaan pelota, kokeilla ompelukoneessani (Smarter by Pfaff), johon en ole vielä löytänyt sopivia säätöjä tavalliseenkaan kaksoisneulaompeluun.

    VastaaPoista
  13. Tiedätkö, helpommin saa kaksoisneulan toimimaan tuossa kuin pelkässä trikoossa kun tuo on paksempaa kantata :) mulla ainakin temppuilee ohuilla kankailla mutta ei tuon kanssa :)

    VastaaPoista
  14. kiitos vinkeistä, tänään pääsen testailemaan :) todell ahyvät kuvat ja selostukset!!

    VastaaPoista
  15. Huhhuh. Tänä iltana harjoiteltu ja harjoiteltu. Etsin sitä oikeaa paikkaa ja asetuksia tikille. Nyt ehkä sain edes sinnepäin, joten joudan nukkumaan. Huomenna pääsen kokeilemaan taskunsuiden kanttaamista. Pitää vain kanttia leikata lisää, kun pääsi jo loppumaan. Voin kyllä sanoa, että oiva laite on! :-)

    Jos siis oikein teen ^_^

    VastaaPoista
  16. Aivan upea ohje! Vielä kun saisi tuon kääntäjän. Voisitteko antaa vinkkejä, että millainen kääntäjä kannattaisi tilata. eBayssa näytti olevan erilaisia versioita myynnisä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. http://www.ebay.com/itm/JANOME-COVERPRO-FITS-DOUBLE-FOLD-TYPE-B-BINDER-/300720931244?pt=LH_DefaultDomain_0&var&hash=item8bb58e4487 minulla on tuo, joten muista myynnissä olevista en valitettavasti osaa sanoa mitään, mutta tuo on ainakin omassa (ja kaverien keskuudessa) käytössä todettu hyväksi :)

      Poista
    2. Kiitoksia kovasti vastauksestasi! Tilaan siis tuollaisen.

      Poista
  17. Kiitos aivan HUIPPU hyvistä ohjeista. Itsellä olisi mennyt ikuisuus saada kääntäjä toimimaan ilman näitä! KIITOS!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, sitä varten ne täällä ovat, että muiden ei tarvitse tuskailla ;)

      Poista
  18. Loistava ohje, iso kiitos!!! Näillä ohjeilla pelitti heti eikä oma hermo mennyt :)

    VastaaPoista
  19. Kiitos tästä ohjeesta. Kantinkääntäjäni on lojunut kuukausia kaapissa ja sain nyt kokeiltua sitä. :) Yllätyin, että kaksoisneulan kanssa pelitti niin hyvin, tahtoo temppuilla ohuempien kankaiden kanssa. Nyt vaan kokeilemaan onnistunko kanttaamaan trikoopeiton. :)

    VastaaPoista
  20. Kiitos! Tilasin kääntäjän Karnaluksista ja pää leikkasi tyhjää, että miten se toimii. Onneksi muistin tämän postauksen. :) Ai että kun on kanttaaminrn kivaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Kiva, että tästä postauksesta on näinkin pitkän ajan jälkeen hyötyä :)

      Poista
    2. Oi kyllä, vähän väliä näkee tähän julkaisuun viittauksia fb:n ompeluryhmissä :)

      Poista
  21. Aloitteleva ompelia löysi myös nämä ohjeet ja pienen pyörittelyn jälkeen sain kun sainki huilaamaan oikein päin :)
    Nyt kanttaamaan pöytäliinaa!
    Iso kiitos <3

    VastaaPoista
  22. Hyvistä kuvistasi vasta ymmärsin miten kääntäjä toimii. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että tästä on apua! Taitaakin olla yksi katsotuimmista postauksista ;)

      Poista
  23. Mites soiroa kuuluisi jatkaa? Teen kaverin koirillemantteleita ja siinä tulee pitkäpätkä kantattavaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. http://nauravanappi.blogspot.fi/2013/05/ohje-resorin-leikkaus-spiraalina.html?m=1 tuolla on ohje miten saat leikattua pitkää soiroa 😊

      Poista
    2. http://nauravanappi.blogspot.fi/2013/05/ohje-resorin-leikkaus-spiraalina.html?m=1 tuolla on ohje miten saat leikattua pitkää soiroa 😊

      Poista
  24. Kiitos! Onnistuin ensiyrittämällä :) Ohje tuli tarpeeseen, oma kääntäjäni kun saapui Karnaluksista kokoaan ilman ohjeita tai edes merkintää sopivasta suikaleen leveydestä.

    VastaaPoista
  25. Kiva kun joku viitsi laittaa näin hyvät ohjeet ! Olisi kiva nähdä vielä minkälaiselta valmis kanttaus näyttää (vähän pihalla vaikka ompelenkin paljon). Täytyy kyllä vakavasti harkita jos vain Pfaffiin on saatavana, vai onko tämä yleiskapine? Sofia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samalta se näyttää kuin kaksoineulallakin tehty, takaommel on vain hieman erinäköistä :) Mulla on ihan yleismalli ja teipillä tosiaan kiinni :D

      Poista
  26. Kiitos ohjeesta, olen aivan aloitteleva ompelija, kaksi paitaa valmistuneet :) Mietin kantinkääntäjän tarvetta. Se ei taida pelastaa esim. tikkauksen tippumiselta kantattavalta kaistaleelta ja pikkumutkilta? Haluan tehdä siistiä jälkeä, mutta liekö vain harjoiteltava lisää? Koin tikkauksen ohjaamisen hieman vaikeaksi kun näkyvyys oli jotenkin heikko. Tai sitten pitäisi hankkia parempi kone, kun tuntui tasaisen ompeleen teko aika haastavalta. Miltä kuulostaa, auttaisiko kääntäjä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sitä kanttia pitää ohjata myös kääntäjällä, mutta se ei kyllä mielestäni pääse niin helposti karkaamaan paininjalan alta. Näkyvyyteen auttaa tuommoinen läpinäkyvä paininjalka, löytyy esimerkiksi nimellä applikointijalka muistaakseni. Näkee paremmin sen, että missä se ommel kulkee. Itsestä melkein vaikeinta ompelussa on omnmella suoraan :D

      Poista
    2. Kiitos vastauksestasi :) Tosiaan, sinulla on tuossa läpinäkyvä paininjalka, täytyy kokeilla löytää vastaava. Ja tuota kantinkääntäjän hankintaa harkitsen myös :) Harjoittelu jatkukoon niin ikään.

      Poista
  27. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  28. Hei!
    Pitääkö tuollaiseen kantinkääntäjän käyttöön olla vielä jokin erilainen paininjalka vai käykö ihan peruspaininjalka? Kiinnostaisi kovasti hankkia vauvojen body:jen ompeluun. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuu varmaan millainen paininjalka sun koneessa on. Mulla taitaa ton kanssa olla kuvassa tuollainen applikointijalka joka on läpinäkyvä, koska se oli lyhyempi muistaakseni kuin mun tavallinen. Eli mahdollisimman lyhyt on varmaan hyvä jos sellainen löytyy :)

      Poista