keskiviikko 26. heinäkuuta 2017

Hyötypuutarha laatikkoviljelyllä

Meillä on aikaisempina vuosina ollut talon päädyssä pari lavakaulusta toimittamassa "puutarhan" virkaa. Tänä vuonna siirrettiin kuitenkin laatikot eri paikkaan ja tehtiin alueesta vähän isompi viljelykokonaisuus. En missään vaiheessa ole halunnut pihalle maahan kaivettua kasvimaata, koska tällainen laatikko on jotenkin helppohoitoisemman oloinen ja helpompi tarvittaessa poistaa. Rikkaruohot eivät pääse myöskään leviämään niin helposti, eikä jokaiseen laatikkoon ole pakko istuttaa mitään jos ei halua. Tyhjä kasvimaa puolestaan on hieman karun näköinen.


Alue sijaitsee tontin eteläpuolella talosta katsottuna vasemmassa kulmassa ja siihen paistaa aurinko hyvin aamupäivän sekä pienen varjoisan hetken jälkeen myös iltapäivällä ja illalla. Sopivasti tulee valoa, mutta tuo pieni metsä myös vähän suojaa sitä.Kuorittiin tontin reunalta pieneltä alueelta ruoho pois ja laitettiin alle suodatinkankaat nurmikon kasvun estämiseksi ja päälle haettiin kuorikatetta. Vinkkaanpa tässä Ylivieskan seutuvilla asuville, että Alavieskasta Pajulan Paljuilta saa tätä katetta peräkärryllisen hintaan 20e. Me haettiin iso kuomukärryllinen, josta käytettiin tähän alle puolet ja myytiin loput eteenpäin :)


Takana näkyvät harmaat laatikot on miehen aiemmin nikkaroimia ja muut ovat tosiaan ihan vain lavakauluksia. Korkeassa laatikossa ei vielä kasva mitään, .mutta mietin, että ensi kesänä siihen voisi laittaa vaikka perunaa! Takana on kaksi laatikollista mansikkaa. Lajike on nimeltään Ria ja se poikkeaa muista mansikoista siten, että tekee satoa koko kesän! Kuulemma hyvien säiden sattuessa toukokuusta ihan pikkupakkasille asti. Meillä vain joku marjavaras (Veeti nimeltään) käy napsimassa kaikki mansikat niin, että kenellekään muulle ei riitä yhtään...

Muissa laatikoissa on tällä hetkellä erilaisia salaatteja, yrttejä, retiisejä, hernettä jne. Hieman myöhässä tuli tämän vuoden sato, kun saatiin tehtyä kylvöt niin myöhään.Toisessa reunassa aluetta on meidän raparperi, joka siirrettiin isompaan kuoppaan ja lannoitettiin kunnolla. Jospa ensi vuonna saataisiin siitä vähän parempaa satoa, kun on tilaa kasvaa enemmän. Samassa reunassa on viime vuonna istutetut vadelmat ja niiden paikka pysyi entisellään. Siirrettiin vain muu kasvimaa noiden ympärille.


Vadelmat ovat ystävän pihasta siirrettyjä taimia ja niiden kaveriksi ostin tänä vuonna neljä pensasmustikkaa. Ensin ostin Prismasta Aino-ja Alvar-lajikkeet ja nyt hain paikalliselta puutarhalta vielä Jorman ja jonkun toisen, jonka nimeä en enää muista. Luin monesta paikasta, että voi mennä vuosia ennen kuin pensasmustikka tekee marjaa. Nyt istutuskesänä toinen Prisman pensaista kukki ja teki raakileet ja puutarhalta ostetussakin pensaassa on todella isot marjan alut! Pensasmustikat istutettiin rodomultaan ja olen niiden juurelle kipannut kahvinpuruja, joiden olen kuullut tekevän hyvää mustikoille.


Mukavaa vehreyttä tuo tuo pieni nurkkaus tällä tontilla, jolla ei vieläkään juuri muita istutuksia ole. Salaatin suurkuluttajana on kiva, että sitä saa hakea ilmaiseksi omalta takapihalta. Veeti puolestaan on tykännyt napsia retiisejä!


Oletteko te innostuneet näistä pienistä hyötypuutarhoista?

13 kommenttia:

 1. Kivoja kuvia ja vinkkejä, kiitos!😊

  VastaaPoista
 2. Meillä on myös pari kasvulaatikkoa puutarhassa. Tänään hain salaatinlehtiä sieltä, niin eiköhän taas tänäkin vuonna etanat olleet apajilla. Onko teillä etanoita laatikoissa syömässä salaatteja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mää luulen, että etanat ei varmaan ole täällä korkeudella vielä mikään kamala riesa, eikä meillä oo ollut tässä ollenkaan. Olen kyllä lukenut, että ovat kamala riesa yrittää hävittää. Pilttipurkin pohjalle olutta ja upotat niitä laatikoihin niin ne tipahtelee niihin!

   Poista
  2. Mulla oli viimevuonna ekaa kertaa kasvulaatikot käytössä (Ylivieskassa) ja salaatinlehdet oli ihan riekaileina etanoiden jäljiltä. Menin illalla kymmenen aikaan (kun etanat tulevat esiin) kasvimaalle ja keräsin kulhoon kaikki etanat mitä löysin, niitä oli toista sataa. Sitten kippasin kiehuvan kuuman veden kuppiin jolloin etanat kuoli. Vesi pois ja etanat roskiin pussissa. Loppukesän kuljin etanoita etsimässä iltoisin ja ei sieltä enää löytynyt kuin pari per ilta.
   Tänävuonna odotin samaa rulianssia, mutaa jippii! Yhtäkään etanaa en ole nähnyt enkä yhtäkään reikää salaatissa. Niin ovat kauniita ja ehjiä :D

   Poista
  3. Kiitos vinkeistä!Kahvinporoja myös kokeilen,semmoisenkin vinkin sain.

   Poista
  4. Ai yök, onneksi meille ei ole tullut etanoita! Noita rukolan-sukuisia kasveja joku eläin käy syömässä kun joka vuosi niissä on reikiä ja muissa ei.

   Poista
 3. Nauroin niin tuolle marjavarkaalle! :D Jospa itsekin ehtisit jossain välissä saada maistiaisia ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No toivotaan :D Piti reissun jälkeen ekana mennä kattoon oisko tullut marjoja, ettei Veeti ehdi ensin, mutta raakileita oli vielä!

   Poista
 4. Miten näissä laatikoissa onnistuu monivuotiset kasvit, onko tietoa?
  Kun eikös mullat pitäis välillä vaihtaa?
  Meillä on vaan hernettä ja se jaksaa 2v samassa mullassa, sitten se on uusittava. Olen miettinyt esim. mansikoita kasvulavoille, mutta onnistuukohan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kyllä osaa sanoa. Ruohosipuli meillä on kasvanut kyllä useamman vuoden, se ainakin menestyy. Mansikoiden pitäisi menestyä, ainakin puutarhalta meinasivat, että ei ole ongelmaa.

   Poista
 5. Ihana NamiNurkkaus😁 Kyllä kaipailen vanhan kodin pikku puutarhaa ja sitä tuoreiden salaattien napsimista 🙄 ehkä taas joskus, nyt nautitaan viiden minuutin nurmikon leikkuusta😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. JOo puolensa ja puolensa :D Onko teillä parveketta, saadan sitä salaattia pieniin istutuspusseihinkin!

   Poista