maanantai 24. heinäkuuta 2017

Maailman paras tyrnijäätelö

Kun olin pieni, mummu teki usein meille lapsille maailman parasta tyrnijäädykettä! Sitä oli pakkasessa niissä pienissä pahvisissa jäätelörasioissa, missä myydään (tai ainakin ennen myytiin) pingviinijätskiä. Sitä mihin sai ottaa sieltä pakastealtaasta sen yksittäispakatun puulusikan. Mummu taisi muutenkin kuulua niihin ihmisiin, jotka kierrättivät juurikin kaikkea tuollaista kummallista, kuten pahvisia jäätelökuppeja :)


Vaikka ohje on oikeasti jäädykkeen ohje, soveltui se sellaisenaan oikein hyvin myös jäätelöksi. Tein tuplasatsin, kun en oikein muistanut, että paljonko tuosta yhdesta annoksesta tulee. Osan laitoin jätskimuotteihin ja lisäksi pakastin pari pienessä metallivuoassa. Nuo Tupperin jätskimuotit olen ostanut joskus kirpparilta uutena ja ne ovat todella kätevät, kun tuon "kannen" saa taitettua alle tuollaiseksi pidikkeeksi, minne kaiken lisäksi esimerkiksi mehujäätä syödessä valuu ylimääräinen mehu, jos jätski sattuu vähän sulamaan ennen kuin lapsi ehtii sen syödä.


Veetiltä jätski sai tunnustuksen, että on jopa parempaa kuin kaupan jäätelö ja siitä olen ihan samaa mieltä! Tosin en ole tyrnijäätelöä koskaan kaupasta löytänyt.


Ja koska te haluatte varmasti kuulla ohjeenkin näihin parhauksiin, joten tässä se tulee. Tämä on siis se yksinkertainen ohje, jonka tein itse tuplana. Ohje on Satakunnan marttojen kirjasta "Tyrnikirja". Kuinka iskevä nimi ;)

Tyrnijäädyke 

2dl kermaa
4 keltuaista
2dl tyrnimehua 
1½dl sokeria

Vatkaa kerma ja keltuaiset erillisissä astioissa vaahdoksi ja yhdistä. Lisää joukkoon sokeroitu (ja jäähdytetty!) tyrnimehu. Itse olen keittanut pakastetyrnejä ja siivilöinyt ne, jonka jälkeen lisännyt kuumaan mehuun sokerin. Voit myös käyttää kaupan mehua, jonka kiehautat ja lisäät sokerin, ellei sitä mehussa itsessään ole. Sitten vain jätskimuotteihin tai vaikka ihan kakkuvuokaan, jonka olet huuhtaissut ennen kaatamista kylmällä vedellä.

Tyrni on minusta älyttömän hyvän makuinen marja, vaikka vaatiikin kaverikseen sokeria. Paljon sokeria. Suosittelen kokeilemaan valkosuklaan kaverina esimerkiksi juustokakuissa, maistuu siinäkin tajuttoman hyvälle! Toimisi varmasti myös kondensoidusta maidosta tehdyssä jäätelössä, jossa se kondensoitu maito tuo sitä makeutta todella paljon. Pitäneekin kokeilla sillä tavalla ensi kerralla!

Tästähän olisi voinut kuvata hienot ruokakuvat, mutta jostain syystä kupin pohja häämötti jo siinä vaiheessa, kun asia tuli mieleen. Koin valtavaa vääryyttä, kun kieli ei yltänyt tuon ärsyttävän mallisen astian pohjalle, eikä lusikalla saanut kunnolla kaavittua viimeisiä pisaroita tuosta taivaallisesta jäädykkeestä.


Itselle tuli joskus yllätyksenä, että esimerkiksi osa työkavereistani ei ollut koskaan edes maistanut tyrniä. Nämä on taas niitä itselle niin itsestäänselvyyksiä, että ei ajattele niiden olevan muille ihmisille ehkä harvinaisempia juttuja. Meillä on aina ollut tyrnejä pakkasessa, kun vanhempani ovat niitä keränneet. Nyt isälläni on mökillä valtavat tyrnipuskat, joista riittää marjoja meillekin asti. Sopivat myös loistavasti smoothien joukkoon banaanin kaverina. Ennen lapset eivät syöneet esimerkiksi tyrnisoppaa ollenkaan, mutta onneksi nyt sekin on alkanut maistua. Tyrnissähän on älyttömästi vitamiineja, muistaakseni C-vitamiinia yhdessä tyrnissä on saman verran kuin yhdessä appelsiinissa.

Onko tyrni sulle tuttu marja?

5 kommenttia:

 1. Tyrni on kyllä herkkua! Vaikka itse en ole siitä koskaan mitään tehnyt, mutta muiden tekemiä päässyt maistelemaan :)
  Tämä resepti mun täytyy kyllä testata!
  Jäin vaan miettimään että eikai tuota mehua voi kuumana lisätä vaahdon joukkoon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei, vaan annetaan jäähtyä! Lisään sen tuonne, kiitti huomiosta :D TOsin ihan liruahan siitä tulee kun kaadetaan iso määrä nestettä sekaan.

   Poista
 2. Kuulostaa hyvältä! Mutta miksi kaupan mehukin pitää kuumentaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saako siihen kylmään mehuun liukunemaan tuollaisen määrän sokeria kylmänä? Jos saa niin sitten ei kyllä tartte. JOtenkin itsestä tuntuu, että eihän se siihen mitenkään liukune, mutta saatan olla väärässä :D

   Poista
  2. Aivan, en tajunnut sitä ajatella 😊

   Poista