sunnuntai 23. heinäkuuta 2017

Sunnuntain retki

Meidän perheellä on jäänyt retkeily viime aikoina todella vähälle. Viikonloppuisin on ollut paljon menoja, eikä vesisateella tai jäätävän kylmällä ilmalla retkeily aina ole se houkuttavin vaihtoehto. Eilen kuitenkin päätettiin, että tänään mennään käymään jossain luonnossa, kun aamupäivälle oli luvannut sateetonta ilmaa.


Ystävän blogista joskus bongasin tämän Petäjälammen paikan ja ajateltiin, että käydään tutustumassa siihen, kun kivalta paikalta näytti. Netti kertoi, että lampi on mahdollista kiertää pitkospuita pitkin, joten samalla toteutuisi luontopolku-osio, jota Veeti ainakin aina suuresti odottaa. Nytkin pettyi kun kuuli, että autolla pääsee perille asti. Lohduteltiin sitten, että käydään kiertämässä lampi ennen tulen tekoa.
Paikka olikin kivan näköinen osittaisine suomaisemineen ja paikalla oli valmiiksi kota, uimakopit, huussi ja vuokrattava saunakin. Tosin perillä vasta selvisi, että puita ei tosiaan ole, eikä oltu hoksattu ottaa niitä tällä kertaa mukaankaan. Onneksi joku toinen kävijä oli jättänyt muovipussiin pari halkoa ja niiden ja risujen avulla saatiin makkarat paistettua. Note to self: ota aina varalta puita mukaan auton peräkonttiin!Luontopolkua pitkospuineen ei kyllä onnistuttu löytämään mistään! Lumikuruun olisi päässyt kävellen, mutta ei lähdetty kuitenkaan sinne päin kävelemään. Järven kierto jäi sitten tekemättä, joka vähän harmitti. No, ensi kerralla sitten Vähällekankaalle, missä on kuuden kilometrin luontopolku laavujen lisäksi. Osaako joku sanoa, että olisiko se tuolla ollut vai oliko netissä mahdollisesti vanhentunutta tietoa?


Lämpimällä kelillä paikka olisi ollut kiva uimiseen, mutta rantavesi oli mustanaan sammakonpoikasia! Ei voitu uskoa, että se musta alue oikeasti oli noita nuijapäitä vaan kyllä se oli. Uintihalut katosi (onneksi en olisi tarjennutkaan!), mutta lapsistahan oli aivan mahtavaa katsella niiden vipatusta vedessä. Huomattiin myöhemmin, että aika paljon niitä ihan pieniä sammakoita pomppi siinä pihamaallakin. Aika kurnutus saattaa käydä parin viikon päästä...


Tulinen katse :D
Pääasia oli kuitenkin päästä vähän luonnon helmaan ja retkeilemään, vaikka se varsinainen patikointi jäikin välistä. Ja tulipahan tämäkin paikka kokeiltua! Tietää, että on tämmöinen helppo, autolla saavutettava paikka myös olemassa. Tai ehkä joskus käydään kävelemässä se reitti Lumikuruun, kunhan on etukäteen selvitetty, että paljonko sen pituus mahtaa olla ettei summassa lähdetä jotain kymmenen kilometrin lenkkiä vetämään lasten kanssa...Yhdet retkikeksit pitää aina olla mukana!


Mulla alkoi kesäloma perjantaina, joten ehditään varmasti käydä tsekkaamassa muitakin luontopolkuja loman aikana. Aika huonosti noista löytää mistään tietoa ja itsekin kävin jostain ikivanhan blogitekstin kommenteista katsomassa vinkkejä. Huhmarlammen laavulla ei ole käyty, mutta juuri niistä kommenteista luin, että se on aika korkealla ja joutuu ehkä vähän lasten kanssa varomaan? Muita meidän retkipostauksia pääset lukemaan täältä retkeily-tunnisteen alta. Käyppä kurkkimassa sieltä, jos satut samoilla seuduilla asumaan ja kaipaat vinkkejä retkipaikkoihin :)

7 kommenttia:

 1. Moi! Huhmarlammen laavu on tosiaan sillain että siitä lähtee heti mäki alaspäin. Ei siis mikään kalliojyrkänne vaan ihan kulkukelpoinen rinne, mutta toki pienten kanssa joutuu vähän varomaan. Autolla pääsee perille saakka laavun taakse, laavulle mennessä ei siis tarvitse kiipeillä.
  Huhmarkallion laavullakin voi käydä myös kesäisin makkaran paistossa ja mäen päältä maisemia ihailemassa, vaikkei pulkkamäkeen pääsekkään :)
  Törmäjärvi on oma suosikki kohteeni, mutta se näyttikin jo olevan tuttu paikka teille. Siellä oon ite viettänyt lapsuuessa ja nuoruuessa monta nuotio hetkeä ja monia öitä nukkunut :) Sekään ei enää ole kyllä parhaimmassa loistossaan kun partiomajan ympäristöön on ilmaantunut monenlaista krääsää ja toisella puolen näkyy vielä taannoisen hakkuun jälkiä. Ihana paikka silti.
  Törmäjärveltä pääsee myös Mustolan pirtille polkua pitkin, ehkä n.4km matkaa. Sieltä löytyy vanhasta saunasta tehty pirtti, jossa tulisija ja myös ulkona on nuotiopaikka. Ja mustolan lampi mäen alla on kaunis. Mutta sekin on ehkä parempi vasta kun lapset kasvaa ja jaksaa tuon matkan kävellä molempiin suuntiin ja liikkua mäkisessä maastossa. Sinne pääsee kyllä lyhyemmällä kävelyllä Valkealan metsäautotietä, mutta en osaa neuvoa reittiä!
  Ootteko Joonaalassa käyneet? Sielläkin on kaunista maisemaa, perille pääsee autolla (huonoa tietä) ja perillä on kota.
  Jos joskus haluaa ihan keskustaa lähellä retkelle, löytyy laavut Kettukalliolta ((auto esim sievintien puolelle parkkialueelle) ja Ojakylän koulun lähettyviltä (onkohan se joku wilinkallio?).
  Nämä nyt äkkiseltään tuli mieleen, mutta kannattaa käydä uimahallilta kysymässä vieläkö heiltä löytyy Ylivieska-Huhmari-Törmälä alueen polkureitistö karttaa, pari euroa taisi muutama vuosi sitten maksaa se lappunen.
  T. Maija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo Törmäjärvi on kaunis seutu, siellä on useamman kerran käyty! Meillä lapset haluaa ehdottomasti sen luontopolun eli pelkkä makkaranpaistopaikka ei riitä :D Ja itse tietenkin haluaisin myös nättiä maisemaa enkä pelkkää risumetsää. Sievin Kukonkylän laavu on myös todella kivalla paikalla. Tuo Mustola varmaan voisi ehkä mennäkin vielä, jos vuorottelisi tyttöjä repussa. Tai riippuu tietty kuin mäkinen se maasto on. Joonaalassa ei olla käyty, pystyykö siellä kiertään jonkun reitin?

   Ja kiitti tuosta karttavinkistä, pitää käydä kysymässä. Siitä ois kovasti apua kun ei noita tietoja netistä oikein tahdo löytää!

   Poista
  2. Kyllä uskosin teijän selviävän Mustolankin maastoista, Törmäjärveltä sinne on muistaakseni opastus. Siitä Partiomajan kohdilta lähtee polku sinne.

   Joonaalassa ei pysty kiertämään reittiä, mutta voi mennä polkua pitkin haluamansa matkan ja tulla samaa reittiä takaisin. Se polku menee sinne Törmäjärvelle saakka, taikka Huhmariin myös. Toiseen suuntaan polku vie uimahallille.
   Nämäkin polut näkyvät siinä kartassa. Ilmota jos ei karttaa enää löydy uimahallilta niin hommaan sulle kopsun tuosta mun kartasta :)

   -Maija

   Poista
 2. Nivalassa on myös Pyssymäen lähistöllä kivoja reittejä.

  VastaaPoista
 3. Huhmarlammella oli joskus hyvinkin tuttavallisia sorsia, meillä oli onki ja madot mukana lapsille niin sorsat tuli ja varasti madot 😂 samasa hässäkässä joku lapsista humpsahti sinne lampeen! Onneks sillä autolla tosiaan pääsi lähelle niin ei tarvinnu märkänä tallustella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, nehän on ollut ahneita! Ilmeisesti kuitenkin ihan ok lapsiperheille jos tekin ootte käyneet! :D

   Poista