torstai 2. huhtikuuta 2015

Potkupyöräharjoittelua Pukylla

Aava osoitti jo viime syksynä kovasti kiinnostusta Veetin polkupyörään, vaikka hädin tuskin osasi itse edes kävellä. Sama jatkui tänäkin vuonna, kun nostettiin Veetin polkupyörä varastosta ulos. Silloin päätin, että ostan Aavalle täksi kesäksi jo jonkinlaisen potkupyörän, millä saa harjoitella ajamista. Veetillä on ollut vain tavallisia pyöriä ja tasapainoa ei ole nimeksikään. Ehkäpä Aava oppii joskus paremmin ajamaan ilman apurattaita, kun kehittää kunnon tasapainon potkupyörällä.


Aikani nettiä tutkittuani päädyin tilaamaan pienimmän, eli M-kokoisen Pukyn. Testeissä ja meidän kavereiden lapsillakin tykätty merkki ja kohtuullisen edullinen kalliimpiin malleihin verrattuna. Omani tilasin Pikkusiilen verkkokaupasta ja pyörä olikin postissa parin päivän sisällä. Hinta posteineen reilut 70e. Tämä pienin koko on suunnattu yli 85cm käyttäjille, joiden jalan pituus tulee olla vähintään 30cm muistaakseni ja Aavalla nämä kriteerit täyttyvät juuri.


Pienempi ei olisi yltänyt kunnolla penkiltä maahan. Kovasti tuo pyörä Aavaa kiinnosti heti, kun saatiin paketti aukaistua. Ei olisi malttanut odottaa, että isi saa pyörän koottua. Tai siis tangon laitettua paikoilleen. Muuten pyörä tuli valmiiksi kasattuna. Aava hoki vain innoissaan "minu pyöä" ja halusi mennä sen päälle. Eilen ja tänään Aava onkin sitten kävellyt pyörän selässä ympäri taloa ja eilen saatiin pieni mustasukkaisuuskohtauskin nähdä Veetiltä kun Aava sai pinkin pyörän ja vielä potkuversion.


Eihän se Aava heti tuolla osaa potkia vaan aluksi harjoitellaan lähinnä sitä pyörän selässä oloa ja saa nyt vähän sisällä koeajella tuota, että josko ymmärtäisi idean. Viedään sitten pihalle, kun nuo meidän tiet alkavat olla kokonaan sulat.


Haasteita tuottaa vielä pyörän nostaminen maasta ja siinä huudetaankin vielä äiti tai isi apuun. Muuten Aava liikkuu tuon kanssa jo ihan hyvin ympäri taloa. Pitää päivitellä sitten uudelleen aiheesta, jos ja kun Aava oppii sillä ihan potkuttelemaan pihalla.

Potkupyörään päädyttiin tosiaan sen vuoksi, että tasapaino kehittyisi paremmin. Tavallinen pyörä olisi ostettu vasta ensi kesäksi todennäköisesti, jos siihen olisi päädytty. Ei Veetikään vielä alle kaksi vuotiaana pyöräillyt ollenkaan ja kolmevuotiaanakin se polkeminen oli aika opettelun takana.

Ajattelin, että jos Aava oppisi kesällä potkimaan niin ei tarvisi aina edes tuplarattaita jos Veeti ja Aava liikkuvat kumpikin pyörällä pieniä matkoja. Pitää myös ehkä tuoda Veetin vanha pyörä mummulasta kun siitä poistettiin polkimet viime vuonna. Jospa se Veeti innostuisi sillä potkimaan, vaikka ei omaa potkupyörää saanutkaan!


 Onko teillä potkupyöriä? Ovatko lapset nopeasti hoksanneet pyörän idean?

13 kommenttia:

 1. Ihania kuvia! Kohta mennään ja kovaa... :) Meillä oli viime vuonna suuri ongelma potkupyörän hankinnan kanssa kun neidille ei meinannut löytyä riittävän pientä pyörää.. sitten löysimme Striderin jolla neiti ylettyi potkuttelemaan. Viime kesä köpöteltiin mutta nyt keäällä lasketaan jo ilman itsesuojeluvaistoa alamäkiä alas jalat ilmassa...aika nopeasti se tasapaino näköjään kehittyy :) Tosin tuo neiti on paljon rohkeampikin kuin veljensä aikoinaan...kaatumiset eivät haittaa vaan matka jatkuu ilman mukinoita. Nyt toivotaan vaan parempia pyöräilykelejä...täällä Etelässä kun ainakin on satanut vettä ja räntää viikon verran :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä onneksi on pitkäraajaiset ja muutenkin pitkät lapset, niin yltää tuo puolitoistavuotiaskin ajamaan pienintä kokoa, jossa näytti olevan kahdesta eteenpäin se suositus :) Täällä onneksi on melko aakeeta laakeeta eikä juurikaan mäkiä, että ei tartte henkensä edestä pelätä! Meillä myös aava on paljon rohkeampi kuin Veeti koskaan. veeti lyö heti hanskat tiskiin jos kaatuu pyörällä eikä uskaltaisi enää nousta selkään.

   Täällä on tullut ihan lunta monena päivänä ja ihan useita senttejä! Itse kaipaisin jo ne kevätkelit takaisin :)

   Poista
 2. Meillä on molemmat lapset oppineet parin-kolmenkuukauden potkupyöräilyn jälkeen polkemaan ilman appareita. Esikoinen oli tuolloin 4,5 vuotias ja kuopus seuraavana kesänä juuri alle 3 vee. Eli potkupyörä on kyllä tosi hyvä. Meillä nyt kolme ja puolivee kuopus pyöräilee ilman ongelmia yli viiden kilometrin lenkkejä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla! Määkin vähän salaa toivon, että Aavakin oppii joskus suoraan polkemaan sitten oikeaa pyörää.

   Poista
 3. Aivan ihan postaus, olen muutenkin ihaillut sinun blogiasi ja kuvia. Tämä on ihanaa luettavaa ja mieltä piristävää. :)

  VastaaPoista
 4. Meillä on molemmilla lapsilla (2 ja 4) Pukyn potkupyörät ja ne ovat olleet tosi hyvät. En ajatellut ostaa isommalle polkupyörää vielä tänä kesänä, koska uskon että potkuttelu antaa paremmat valmiudet pyöräilyyn kuin apurattaat jotka ohjaavat nojaamaan ihan väärään suuntaan kaarteissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti olisi mekin ostettu Veetille aikoinaan potkupyörä jos sillon olisin semmoisista tiennyt :D taidetaan ottaa vanha pyörä Veetin isomman pyörän rinnalle ilman appareita ja polkimia, että saa pitää sitä potkupyöränään, jos ei tuo pyöräily ota sujuakseen. Uskon, että Veetinkin olisi paljon helpompi nyt pyöräillä oikealla pyörällä jso olisi joskus oppinut tasapainon potkupyörällä. Vaikka eihän se myöhäistä olisi ostaa veetillekään potkupyörää! Mikä koko teillä on neljävuotiaalla, se suurin?

   Poista
 5. Meillä esikoinen (silloin hieman reilu 2v.) sai viime vuonna ensimmäiseksi pyöräksi M-kokoisen Pukyn potkupyörän ja kesän mietittyään lähti syksyllä ajelemaan kuin vanha tekijä. Hoksasi tosi nopeasti idean ja potkutteli pitkiä lenkkejä eikä todellakaan aina sitä helpointa reittiä. Tasapaino kehittyi silmissä ja lapsen riemu oli mahtavaa seurattavaa. Nyt hänelle ostettiin kokoa isompi ja pikkuveli (pian 2v.) sai veljensä vanhan. Kuopus ei osoita minkäänlaista kiinnostusta pyörää kohtaan, juoksemalla kun tuntuu pääsevän lujempaa. Mielenkiinnolla odotan miten innostusta löytyy kun pääsee ulos kokeilemaan. Esikoinen on ajellut erilaisilla menopeleillä vuoden ikäisestä, kuopus ei ole kiinnostunut mistään niistä, joten reaktio potkupyörään oli odotetunlainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on vähän homma, että Aava on paljon kiinnostuneempi noista vehkeistä kuin Veeti koskaan :)

   Poista
 6. Siis juuri noin toimisin, jos meillä olisi pieniä eli potkupyörä käyttöön mahdollisimman varhain ja sillä potkuttelua niin kauan, että tasapaino löytyy. Sitten antaisin alle polkupyörän, johon en laittaisi apupyöriä ollenkaan. Apupyrät ovat ihan vihon viimeinen keksintö :D On muuten tosi hieno tuo Puky!

  Meillähän kävi niin, että tyttö ei olisi millään antanut ottaa apupyöriä pois polkupyörästään ja lopulta kieltäytyi kovapäisenä koskemastakaan koko pyörään. Ikää oli kuitenkin jo viisi. Päädyin sitten hankkimaan edullisen potkupyörän, josta neiti innostui kovasti ja 5-vuotiaalla tasapaino löytyi parissa viikossa, vaikka aluksi meno oli myös köpöttelyä. Harmitti, kun en ollut keksinyt potkupyörän hankkimista jo paljon aiemmin. Tasapainon löytymisen jälkeen löytyi rohkeus ja luotto tasapainoon myös polkupyörällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkaa yhä enemmän tuntua siltä, että hommaan Veetillekin polkupyörän vielä täksi kesäksi :D Meillähän tulee Veetillä syyskuussa myös viisi mittariin eikä puhettakaan, että appareita saisi edes nostaa hieman korkeammalle, että eivät koko ajan ottaisi maahan kiinni. Tai kokeillaan nyt ensin mummulassa sitä vanhaa, polkimetonta pyörää, että innostuuko sillä yhtään potkimaan!

   Poista
 7. Meillä ostettiin lapsille viime keväänä 2v. synttärilahjaksi nuo Pukyt ja tuli kyllä huomattua luonne-erot! Poika ei alkuun koskenutkaan pyörään kun taas tyttö pienen tunnustelun jälkeen potkutteli jo hurjaa vauhtia. Loppukesästä päästiin molempien kanssa jo melko hyvin kulkemaan ja nyt kun keväällä kaivettiin nuo taas esiin, vauhti oli kerrasta melkoinen molemmilla.

  VastaaPoista