tiistai 28. huhtikuuta 2015

Normaalitunikasta imetysversion muokkaaminen

Mulla on muutama pitkähihainen imetyspaita kaapissa, mutta koska edelliset lapset ovat syntyneet syksyllä, ei sattuneesta syystä lyhythihaisia kuitenkaan juurikaan kaapista löydy. Halusin tehdä ainakin pari pidemmän mallista imetystoppia, joita voisi pitää kesällä ihan pelkästään tai vaikka leggareiden kanssa. Viileämmällä voi sitten vetäistä neuletakin päälle. Tykkään muutenkin  näistä hihattomista ihan talvikäytössä juurikin paksujen sukkisten kanssa sekä neuletakkiin yhdistettynä.Tätä Verson puodin kakkolaatuista Taimia olen ostanut ikuisuus sitten todella halvalla pätkän ja se riitti hyvin tähän imetyspaitaan ja vauvan haalariin. Pari pipopalaa siitä jäi myös. Uskalsin sen vuoksi leikkoa, että jos ei olekaan täydellinen niin ei harmita ihan niin paljon. En nimittäin ole löytänyt vielä täydellistä hihattoman kaavaa, kun en ole uskaltanut vielä rintamuotolaskoksia kokeilla.

Sovituskuvia en ottanut, koska paita ei istu ison mahan kanssa. Helma on myös jätetty vielä raakareunalle ja tikkaan sen sitten, kun tiedän, että kuinka pitkä tämä on ilman isoa mahaa! Imetysominaisuus on tehty vain lisäämällä alakappaleen mittaa että yltää tissien päälle ja samaten tuohon päällykappaleen reunaan on lisätty hieman pituutta ja kuminauha, että pysyy paikoillaan. Tuosta alemman paidan kuvasta näkee paremmin miten luukku on tehty.


Tämä sinivalkoinen kangas löytyi Löytöpalan palalaarista halvalla ja on melko ohkaista trikoota. Tässä näkyy nyt tuo alempi osa imetysluukusta, jonka yläreunassa on tosiaan framilon, että se pysyy tissien päällä ja tuon toisen kappaleen alla. Imetysominaisuus on muokattu ihan perustunikan kaavaan eli mulla tässä Onion 2035.


Koska itse en omista mitään erityistä imetystunikan kaavaa vaan olen nämä muokannut ihan tavallisesta kaavasta, niin ajattelin jakaa teillekin vinkin, miten kaava muutetaan helposti imetysluukulliseksi.

Ensin tarvit sinulle jo valmiiksi sopivan tunikan kaavan, minulla tässä tosiaan pohjana Onion, jossa on valmiiksi leikkaus rinnan alla. Mikäli omassa kaavassasi on yhtenäinen etukappale, niin katkaise se vain rinnan alta.

Päällimmäinen osa etukappaleeseen tehdään kasvattamalla etukappaleen mittaa joitain senttejä, koska imettäessä kuppikoko on hieman normaalia isompi. Lisäksi tarvitaan kangasta kuminauhan kääntämiseen nurjalle. Eli leikkaat kakkoskuvan mallisen kappaleen (kaava on leikattu taitteelta) ja ompelet sen alareunaan nurjalle saumurilla haluamasi paksuisen kuminauhan. Mulla on käytössä usean paksuisua ihan ohuesta puolisenttisestä puoleentoista senttiin. Varmaan semmoinen sentin vahvunen on sopivin. Saumuroinnin jälkeen käännä kuminauha vielä nurjalle, jotta se jää sinne kankaiden väliin piiloon ja tikkaa päältä kaksoisneulalla tai joustavalla ompeleella.

Sitten leikkaat helmakappaleen, joka tulee yläosasta tuon äsken leikatun luukkukappaleen alapuolelle eli ihoa vasten. Jatka kappaletta sen verran, että se riittää haluamaasi kohtaan rintojen päällä. Itsellä on riittänyt, kun jatkaa sitä niin, että se yltää pari senttiä kainalon alapuolelle. Voit käyttää tuota kaavan yläosaa apuna piirtämisessä, että tuosta jatkeesta tulee samanmallinen kuin alkuperäisen kaavan yläosa. Saumuroi tämän alemman kappaleen yläreunaan kevyesti venyttäen framilonia, jotta kappale pysyy rintojen päällä eikä lörpötä.


Tunika kootaan muuten samalla lailla, kuin tavallinen tunika, mutta etukappaleet tulee asetella päällekäin oikeassa järjestyksessä ennen kuin ompelet sivusaumat. Eli ensin olkasaumat yhteen, sitten hihat kiinni ja lopuksi sivusaumat.  Asettele etukappaleet ja takakappale oikeat puolet vastakkain siten, että  tuo etuhelmakappale jää päällimmäiseksi nurja puoli sinua kohti ja sen alla on tuo yläluukku oikea puoli vastakkain takakappaleen kanssa. Ja tosiaan tuo kolmoskappale kiinnitetään pari senttiä kainalon alapuolelle.

Toivottavasti näistä sai kiinni idean! Korjatkaa toki, jos joku asia on vaikeasti selitetty! En ole oikein expertti tämmöisissä ohjeissa, mutta tämmöisen imetysluukullisen paidan kaavaa kysellään ompeluryhmissä useasti, joten ajattelin antaa ohjeet semmoisen tekemiseen itse :)

3 kommenttia: