torstai 22. tammikuuta 2015

Samanlaisia vai erilaisia

Joillakin ihmisillä raskaudet eroavat toisistaan kuin yö ja päivä. Itsellä kaikki kolme ovat olleet jokseenkin samanlaisia. Alussa ihan yhtä kamalia ja sen jälkeen yhtä helppoja. Tai no, vielä en tästä voi mennä vannomaan. Jokaisesta on ensimmäinen kolmannes ja osa toistakin mennyt valtavan väsymyksen ja oksentelun merkeissä. Niin tämäkin, vaikka kovasti toivoin, että kolmas kerta ois poikennut siinä mielessä. Nyt hoksasin kuitenkin laittaa heti Seaband-rannekkeet käsiin ja vältyin päiväoksentelulta eli aamut ja illat pysyivät yhtä huonoina, mutta töissä sai olla oksentamatta. Toki huono olo vaivasi ja oli pakko syödä koko ajan. Painoa kertyikin tosi "mukavasti" ennen ensimmäistä neuvolaa. Jokainen raskauspahoinvoinnista kärsinyt tietää, että silloin on pakko syödä sitä mitä tekee mieli ja mikä pysyy sisällä, eikä sitä mikä olisi oikeasti terveellistä. Esimerkiksi salaatti ei juurikaan houkutellut ja ruisleipä on inhaa oksennettuna. En olisi varmaan selvinnyt tuosta jäätävästä alkuväsymyksestä, ellei mies olisi jaksanut touhuta illasta toiseen lasten kanssa minun maatessa puolikuolleena sohvalla. Pahinta oli se, että en voinut ottaa edes päiväunia, koska se sai viimeistään aikaan valtavan pahoinvoinnin!

Onko teidän raskaudet olleet samanlaisia vai täysin erilaisia?
Pienenpieni Aava kurttunaama
Pahoinvointia kesti aika pitkään, ehkä viikolle 16 ennen kuin se kokonaan lähti pois. Välillä vieläkin etoo! Mutta tässä raskaudessa tunsin ensimmäistä kertaa potkut jo joskus 14 viikolla ja oli ihan pakko googletella, että voiko se olla mahdollista. Mutta kyllä ne selvästi jo potkuja olivat, eikä mitään ilmakuplia. Nyt 21+6 viikolla mahassa käy jo melkoinen melske, vaikka Veetistä taisin tuntea ensimmäisiä kertoja potkut vasta joskus hieman ennen viikkoa kaksikymmentä. Saa nähdä tuleeko tuo myöhemmillä viikoilla mahan kautta läpi kun nyt jo potkut ovat niin voimakkaita.

Ensimmäisessä raskaudessa mikään liikunta ei tuntunut miltään eikä joka paikkaa kolottanut kävelylenkin jälkeen kuten nyt, eli kyllä kropassa tuntuu, että raskauksia on takana useampia. Varsinkin ihan alkuraskaudessa jo postilaatikolle kävely kävi kipeää, nyt ongelmaa ei enää esiinny kuin oikeastaan lenkistä seuraavana päivänä. Tosin ei tässä pahemmin ole ehditty lenkkeilemään, kun syksystä asti ollaan oltu enemmän ja vähemmän kipeinä koko ajan!

Myös maha on kasvanut mielestäni aikaisemmin ja isommaksi kuin muista. Aavan ajalta en yhtäkkiä löytänyt mahakuviani, joten en voinut laittaa mitään verrokkikuvia vierekkäin raskauksista. Varmasti raskauksien määrä ja se, että edellisestä raskaudesta ei ole vielä kauan aikaa, vaikuttavat myös tähän asiaan. Sf-mittaa ei vielä ole otettu kertaakaan, joten en ole sitäkään päässyt vertaamaan. Neuvola on ensi viikolla, joten jospa siellä se mitattaisiin.

Ilopilleri Veeti ja pullottavat ikenet :)
Aiemmista raskauksista neuvoloita oli kuukauden välein, mutta nyt muutoksen myötä väli on pidentynyt kuuteen viikkoon. Viime neuvolani oli joulukuun alussa ja välissä oli rakenneultra. Itseä ei oikeastaan haittaa nuo pidemmät välit, koska ei ole mitään uutta kysyttävää asioista neuvolassa ja vointia osaan seurata kotonakin :)

Rakenneultrassa kätilö epäili, että mulla on istukka kohdunsuun edessä, mutta ei ollut aivan täysin varma asiasta, eikä löytynyt toista kätilöäkään tarkistamaan tilannetta. Sain siis kontrolliajan viikolle 30 Kokkolaan, mutta voin ja aionkin pyytää täällä lääkärin tarkistamaan tilanteen, että ei tarvitse ajella turhaan. Meillä käy neuvolassa jo eläkkeelle jäänyt Kokkolassa aikoinaan työskennellyt lääkäri, joka varmasti osaa katsoa homman. Sama lääkäri on tehnyt aikaisemmissa raskauksissa synnytystapa-arviot. Lääkäri on, noh, hieman omalaatuinen vanhempi mies, joka voisi ikänsä puolesta olla vaarini. Puhuu vähän ja asiaa :) Mutta siihen istukkaan palatakseni, yleensä kohdun kasvaessa istukka siirtyy pois kohdunsuun edestä, mutta jos ei siirry niin alatiesynnytystä ei saa vaan homma menee sektioksi. Toki kovasti toivon, että en ole yksi niistä muistaakseni 0,5%:sta, jolla se istukka ei nouse pois edestä, koska sektio ei oikein houkuta. Varsinkaan kun Aavan synnytys oli jo aika "helppo". Toivotaan siis parasta. Onko kenelläkään teistä ollut etinen istukka ja miten kävi?

10 kommenttia:

 1. Onnea raskaudesta! Meillä esikoinen on nyt 1v 5kk ja vauva pariviikkoinen. Pieni ikäero on minusta kyllä ihana asia, mutta yllättävän moni perhekahvilatuttu ja sukulainen kysyi hitaaaasti raskauden alkaessa näkyä, että niin paljonkos tulee näille ikäeroa. Ootko törmännyt samaan vai onko pientä ikäeroa pidetty ihan normaalina tai jopa ihanana asiana?

  Mulla raskaudet on olleet erilaisia. Tämä jälkimmäinen raskaus oli paljon helpompi ja ihan viimeiseen iltaan kävin viiden kilsan vaunulenkeillä. Tässä tokassa pahoinvointi oli vähäisempää. Ja tämä jälkimmäinen piti käynnistää raskaushepatoosin vuoksi. Ekassa mulla oli marginaalinen istukka eli siellä kohdunsuun laitamilla. Istukka oli lopulta siirtynyt rv 34 kontrollikäynnillä pois tieltä. Toivotaan että sulle käy samoin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa ei oo kyllä kukaan vielä tainnut sanoa tuosta ikäerosta! Tosin mulla on kavereille tulossa nyt lapsia samalla ikäerolla :) Aavalla ja tulevalla vauvalla on kuitenkin melkein kaksi vuotta ikäeroa, että ei se nyt minusta itsestä mikään kamalan pieni ero ole verrattuna vaikka siihen, että toinen olisi joku vuoden ikäinen. Nyt on kuitenkin sit helppo kun Aava osaa esim syödä itse niin ei tarvi montaa lasta syöttää. Ehkä enemmänkin on ollut asenteet sitä, että mukava kun on sitten leikkikaveri Aavalle kun syntyvät pienellä ikäerolla.

   Poista
 2. Täälä naapurikunnassa käy sama lääkärimies. ;)
  Mulla oli etinen istukka ekassa raskaudessa, vuoti pari kertaa alussa jolloin olin varma keskenmenosta (ei siis silloin vielä tietoa etisyydestä). No, istukka nousi pois kohdunsuulta ja normaalisti sain synnyttää :) Nyt rv 29+0 ja vähän jo alkaa jännittää, edellinen kun syntyi 34+0. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai teille on kans tulossa vauva (en muista tiesinkö vai enkö :)), joten onnea näin melko myöhässä! Mulla ei oo ainakaan vielä vuotoja ollut ja toivon, että se oli vaan väärä hälytys, kun saattoi olla myös kohdunsuun jotain solukkoa, mutta kukn ei ollut varma asiasta. Toivotaan, että tää toinen viihtyis siellä mahassa vähän kauemmin!

   Poista
 3. Mulla on tiistaina luvassa kontrolliultra etisestä istukasta (rv30), melko luottavaisin mielin olen menossa ja ajattelen että tuskinpa sitä on tuon puolen prosentin joukossa, jolla istukka siis ei olisi siirtynyt.. Kun asia todettiin rakenneultrassa niin sain ohjeeksi varoa "suurempia hyppelyitä ja fyysisiä rasituksia", tilanteessa en tajunnut kysyä tarkentavampia kysymyksiä (neuvolassakin vaan neuvottiin menemään oman jaksamisen mukaan..) niin siten vähän odottanut ultraa, että tietää kuinka varovasti pitää loppuraskaus jatkaa. Tosin tuntuu ettei tässä kauhean suuriin fyysisiin rasituksiin enää taivukaan, ensimmäinen raskaus oli todella helppo kaikin puolin, mutta tässä toisessa liitoskivut on mukana kyllä ihan eri mittasuhteissa.

  Meidän esikois-tyttö on muuten syntynyt samana tai lähes samana päivänä kun teidän Aava (9.9.13) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh, vastasin tähän jo mutta eipä se jostain syystä näy. Eli meillä on Aavalla samana päivänä täsmälleen synttärit, mutta nyt oot sen verran edellä, että ei tuu toista samaa synttäripäivää :D

   Mulle ei annettu mitään ohjeita,varmaan sen vuoksi kun ei oltu asiasta varma?

   Poista
 4. Itsellä useita raskauksia joista kaks onnistunut raskautta. Kumpikin onnistunut raskaus oli täysin erilainen. Ekassa oksensin niin paljon, että jouduin tippaa. Kaupassa käyntiäkin jouduin välttämään. Olin terve kuin pukki koko raskauden ja kipuja ei ollut, mutta närästystä sitäkin enemmän ja raskaus käynnistettiin yliaikaisena. Toinen onnistunut raskaus meni täysin päinvastoin. En oksentanut kertaakaan. Hajut eivät tehneet pahaa. Kipuja oli alusta alkaen ja sairastin koko ajan. Jopa sikainfluenssan ja keuhkokuumeen ja useita poskiontelontulehduksia. Lisäksi raskaus käynnistettiin kalvohen puhkaisulla pari päivää ylilasketun. Synnytyksetkin olivat kuin yö ja päivä. Eka kivuton epiduraalin ansiosta ja kesyo yli 10h. Toinen epiduraalista huolimatta kivut järkyt ja kesto pikkusen yli kolme tuntia. Niin ja mulla oli tässä toisessa onnistuneessa raskaudessa eteisistukka jota kontrolloitiin useasti. Istukan olisi pitänyt nousta ppis edestä, mutta varmuutta ei oikein vieläkään tiedetä, kun synnytykseni käynnistyi yöllä runsaalla verenvuodolla ja jouduin lähtemään ambulanssilla sairaalaan. Sielläkin mua vielä ultrailtiin, mutta varmuutta verenvuotoon ei löytynyt. Ehkäpä istukka ehkäpä ei. No pääasia loppu hyvin kaikki hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sulla on kyllä tosi erilaiset kokemukset! Oliko muuten sukupuoli lapsilla sama kun aina sanotaan, että eri sukupuolen raskaudet on erilaisia ja itellä ei oo tosiaankaan näin mennyt :)

   Poista
  2. Eka oli poika ja toka tyttö. Kummallakin kerralla vaistosin kumpi tulossa jo ennen kuin ultrassa edes oltiin käyty😊.

   Poista
  3. Eli sulla piti paikkansa se, että eri sukupuolista on erilaiset raskaudet :) Tosin mulle on aina sanottu, että tytöistä tulee pahoinvointi :D

   Poista