torstai 29. tammikuuta 2015

Raskausajan ruokavaliosta ja neuvolakuulumisia

Olen varmaan useaan otteeseen maininnut, että olen sitä tyyppiä, joka lihoo pelkästään nähtyään herkkuja. Alkuraskauden pahoinvoinnin vuoksi keräsin jo heti ennen ensimmäistä neuvolaa hurjat neljä kiloa lisää tätä massaa, jota oli valmiiksikin liikaa. Sen jälkeen kun pahoinvointi helpotti, olen myös pystynyt katsomaan mitä pistän suuhuni. Urheilu on jäänyt lähes kokonaan pois, koska heti kun pahoinvointi lakkasi, olen sairastanut melkein tauotta tai ollut toipilaana edellisen taudin jäljiltä. Tämänkin vuoksi on ollut tärkeää kiinnittää ruokavalioon huomiota.

Raskaana ollessa ei saa laihduttaa ja minäkin olen katsonut itselleni semmoisen kalorimäärän, jolla ylläpidetään nykyistä painoja ja syönyt suunnilleen sen mukaan. Kiloklubin avulla olen vähän hahmottanut, että paljonko mikäkin suunnilleen päivittäin syömäni ruoka pitää kaloreita sisällään. Ruokavalio on toiminut hyvin ja alun neljän kilon lisäksi pääsin jouluun asti ilman lisäkiloja. Jouluna korjasin tietenkin tilanteen ja sain toiset neljä mikä tekee jo ihan liikaa siihen nähden, että viikkoja on nyt  vasta 23. Onneksi joulun jälkeen paino on pysynyt samassa, vaikka en ole liikkumaan päässytkään. Paitsi tänään olin ahkera ja tein pienen kotitreenin kun flunssakin alkaa olemaan selätetty vihdoin!


Normaaliin päivään kuuluu aamupalalla esimerkiksi rahka marjoilla tai uusin herkku tuorepuuro! Töissä syön lounaalla salaattia lihalla ja raejuustolla sekä täysjyväleipää juustolla. Kastikkeena maustettu oliiviöljy. Työpäivän aikana syön vielä välipalan, joka on usein myös rahkaa marjoilla tai nyt muutamana päivänä Skyr ja hedelmä. Riippuen vähän mitä on jaksanut laittaa mukaan edellisenä päivänä. Iltapäivän ruuat vaihtelevat. Välistä syön salaattia iltapäivälläkin ja välistä taas sen normaalin kotiruuan mitä muutkin syövät. Yksi helppo ja paljon kasviksia sisältävä ruoka on tuo yläpuolella oleva jauhelihakasvispaistos, johon laitoin:

Jauhelihaa
tomaattia
paprikaa
sipulia
kesäkurpitsaa
tomaattimurskaa
tacomaustetta

Ensin paistoin jauhelihan ja maustoin ja sitten lisäsin pilkotut kasvikset joukkoon ja paistoin hetken aikaa. Lopuksi tacomaustepussin puolikas sekaan ja tomaattimurska myös ja paistetaan niin kauan, että vihannekset ovat sopivan pehmeitä omaan makuun. Herkkua!

Iltapalalla syön usein ihan kaurapuuron voisilmän ja raejuuston kanssa. Eli melko normaalia ruokaa, mutta kuitenkin semmoisia määriä ja aineita, että energiansaanti on sopiva. Tuorepuuroista tuli heti ekalla kokeilulla yks herkkuaamupala! Oon nyt kokeillut punaherukkapuuroa ja suklaapuuroa ja huomiseksi taidan tehdä taas jonkun marjapuuron kaakaonibseillä piristettynä. Marjapuuron tein näin:

Kaurahiutaleita 1dl
vettä 2dl
maustamatonta jugurttia 1dl
punaviinimarjoja oman maun mukaan
vaniljaproteiinijauhetta 1rkl
pikkuriikkinen tupsaus vahvaa steviaa

Kaikki aineet sekaisin kannelliseen rasiaan ja rasia yöksi kaappiin. Nautitaan aamupalalla kylmänä.

Tänään puolestaan herkuttelin maustamattomalla jugurtilla ja hedelmillä, johon ripautin päälle vähän mustikkajauhetta ja cashewpähkinöitä. Viikonloppuisin olen ottanut herkkupäivän. Ei minusta ole totaalikieltäytyjäksi minkään tuommoisen suhteen! Pitäisi vain muistaa kohtuus kaikessa. Kun itsellä ne kilot eivät katoa imettämällä, niin en haluaisi saada mitään pariakymmentä ylimääräistä kiloa puotettavaksi, kun lähtöpaino oli jo korkeampi kuin Aavan odotuksen aikana. Huvikseni katsoin neuvolakortista eilen, että painan tällä hetkellä saman verran mitä Aavan odotuksessa viikolla 37! Että saa vähän katsoakin mitä suuhunsa laittaa eikä herkutella kamalasti raskauden piikkiin. Toisaalta on ihana syödä salaatteja, kun alkuraskaudessa en pystynyt niitä syödä kun ajatuskin jostain terveellisestä oksetti suunnattomasti!


Eilen oli tosiaan neuvola melkein parin kuukauden tauon jälkeen. Kaikki arvot olivat normaalit ja itseäkin melkein nauratti, että olen kyllä melko tasainen tallaaja, kun joka kerta verenpaine on melkein sama ja hemoglobiini on ollut kaikilla kolmella mittauskerralla 121! Muistaakseni tässä vaiheessa aikaisemmissa raskauksissa on pitänyt aloittaa jo rautalääkitys. Ehkäpä ruokavaliolla on ollut tähänkin osuutta?

Kaiken kaikkiaan raskaus tuntuu tällä hetkellä hyvältä, kun pahoinvointi on jäänyt taakse ja maha ei ole vielä niin valtava, että ahdistaisi ihan kamalasti. Liikkuminenkin on vielä vaivatonta, vaikka joku ikävä vihlominen on tänään tuolla pakarassa ollutkin. Ehkäpä viikonloppuna menen jo lenkille, jos ihan hurjaksi heittäydyn!

Vauva oli vielä poikittain mahassa, mutta siitä en osaa vielä stressiä vetää, koska viikkoja on niin vähän, että ehtii monen monituista kertaa vaihtaa asentoaan. Sanoinkin ystäville, että jos vauva on loppuraskaudessa perätilassa ja lisäksi istukka ei nouse pois kohdunsuun edestä, on pakko laittaa lotto vetämään! Sf-mitta oli normaali ja kuulemma jopa hitusen pienempi mitä Aavan aikaan. Tuo oli aika ylläri kun mahakin on isompi nyt. Vaikka eihän se mahan koko aina koko totuutta kerro.

Olen muuten jo saanut järkättyä pari mukavaa juttua teille synttäriviikkoa varten, mutta eipä ole vielä ehdotuksia toivepostauksista näkynyt! Nyt kipin kapin tuonne kommenttiboksiin kertomaan, mitä haluaisitte kuulla. Kai teillä jotain toiveita sentään on? :)

11 kommenttia:

  1. Kiva postaus! :) voi kun saisi itsekin syötyä noin terveellisesti. Nyt ollut karkit ja herkut jokapäiväistä jo hetken aikaa :( mullakin painoa tullu jo reilu 10kg. :( huomenna onneksi alkaa 31. Viikko, joten ehkä oon jo voiton puolella, kiloissa ja viikoissa :) mulla yks perätilasynnytys rv 35 takana ja tämä nykyinen edelleen perätilassa. pyörii kyllä vielä mutya viihtyy enimmäkseen istualtaan mikä ei tietenkään omaa oloa helpota... :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten sulla meni perätilasynnytys? Ystävällä tilanne että kohta alkaa äitiysloma ja vauva vieläkin perätilassa niin just tuosta puhuttiin, että alatiesynnytys vai leikkaus jos pitäisi valita.

      Poista
    2. Hyvin meni! Lantio kuvattiin ja lääkärit lupas alatiesynnytyksen. Ponnistusvaiheessa oli lastenlääkäri, gyne, kätilöt jne paikalla. Ponnistus oli hieman pidempi mitä rt synnytys mutta olin todella mielissään että synnytin alakautta eikä tarvinnut pitkää toipumista leikkauksesta.
      Vauvan jalat pitää ponnistaa itse ulos ja sitten lastenlääkäri auttaa loppuvauvan. Suosittelen alatiesynnytystä ehdottomasti!

      Poista
  2. My day-postaus olis kiva :) ja joku kotiesittely-postaus kiinnostais myös!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pistetään korvan taakse! My day pitäs vissiin olla viikonlopulta kun arkena ois aika tylsää kun ois vaan töissä :) ja kotiesittely kuulostais kivalta, toivottavasti tulis valoisaa viikonlopuksi niin sais hyviä kuvia.

      Poista
  3. Mulla on kans tulossa tuorepuurohypetystä blogiin, huomenna vielä yksi kokeilu :) Aivan rajattomat mahdollisuudet tuon tuorepuuron kanssa! Ootko Aavalle antanut? Meillä menis Pikkusiskon suuhun vaikka kaikki..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. en oo vielä antanut kun oon aina hätäseen illalla muistanut tehdä sen aamuksi, mutta pitää antaa. Veikkaan, että banaanipuuro ainakin uppoais! :)

      Poista
    2. Mä tykkään, että helposti saa piilotettua semmosta "ei niin mieluista" tuonne sekaan, kun sitten maustaa sitä vielä piiloon. Ajattelin että itteä vois kokeilla huijata piilottamalla puolukkaa sekaan :)

      Poista
    3. Mun pitäs käydä hakeen varaston pakkasesta mustikoita ja mansikoita, että pääsis tekeen herkkupuuroja :D

      Poista
  4. Minua kiinnostaa kahden lapsen äitinä että kuinka koet oman jaksamisesi kun uusi vauva on tulossa ☺Onko edelliset lapset sinua valvottaneet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teinpäs tästä ihan oman postauksen, kiitos juttuvinkistä!

      Poista