perjantai 4. lokakuuta 2019

Mitä maksaa viiden hengen ulkomaanmatka?

 *sisältää mainoslinkkejä, pelkkä klikkaus ei tuo minulle rahaa

Koska rakastan matkustamista, rakastan myös lukea juttuja koskien sitä ja myös selailla ihmisten matkabudjetteja, jos niitä on jossain näkyvillä. Yleensä ei ole, koska raha on vieläkin tabu. Kaikki tietävät, että ei sitä ilmaiseksi matkusteta, mutta toisaalta hinnoista ei voi silti puhua. Siksi usein kuvitellaan, että kaukomaan matkat maksavat meidänkin porukalta vaikkapa kymppitonnin. Ja kyllä kai ne äkkiä maksavatkin, jos varaa pakettimatkan toimiston kautta. Itse näen mieluummin vaivaa ja etsin lennot ja hotellit itse ja säästän siinä sievoisen summan rahaa. Se myös mahdollistaa sen, että on vara matkustaa useammin.

Ba Na Hills Da Nang
Toiset eivät puolestaan arvosta halvalla matkustelua, koska silloin ei kuulemma voi olla hyvä loma. Kyllä, luit juuri ihan oikein. Olin kerran osallisena fb-ryhmän keskustelussa Thaimaan matkojen hinnoista. Erehdyin kertomaan meidän viisihenkisen perheen matkan hinnan ja sen, paljonko meillä rahaa kului kahden viikon lomalla ja sain kommenttia, että ei varmaan ollut häävi loma jos piti pihtailla rahassa. No, me tykätään vain olla rannalla ja altaassa ja tutustua paikalliseen elämään. Ei tarvita vesijettiajeluita ja kalliita ajanvietteitä tehdäksemme lomasta upean. Meidän Thaimaan lennot nimittäin maksoivat silloin muutama vuosi sitten 1100e koko perheeltä ja se oli jotenkin porukan vaikea uskoa. Satuttiin vain saamaan ihan superhyvä tarjous, jossa Aavasta ja Veetistä ei tarvinut maksaa mitään muuta kuin verot ja Viia meni sylivauvan hinnalla vielä.


Tänä vuonna olemme matkustaneet kahdesti ulkomaille ja ajattelin vähän avata meidän reissujen kustannuksia. Haluaisin tuoda esille sitä puolta, että halvemmallakin voi päästä, mitä matkatoimistojen valmismatkat maksavat ja monesti matka kaukomaahan voikin olla halvempi kuin vaikka joku viikon etelänmatka lähempänä. Varsinkin kun vaikkapa Thaimaassa syö koko porukka kympillä ja Euroopan kohteissa saa sitten varata rahaa melkein saman kuin Suomessa näin kärjistetysti. Suomimatkailu onkin törkeän kallista juuri ruuan vuoksi. Meidän perheen ravintolareissu maksaa melkein järkiään satasen, joten tämän vuoksi ei kamalasti harrasteta Suomilomailua.


Keväällä olimme koko perhe kaksi viikkoa Vietnamissa ( blogijuttuja esim täällä , täällä ja täällä). Varasimme lennot Qatarilta, jolla aiemmin lensimme myös Thaimaahan. Hinnat ovat usein hyvin kilpailukykyisiä verrattuna muiden yhtiöiden hintoihin. Lennot kulkevat Dohan kautta eivätkä ole siis suorat, mutta me mieluummin teemme muutaman tunnin vaihdon, mitä maksamme vaikkapa tonnin enemmän. Tässä asiassa raha valitettavasti menee kotimaisuuden edelle.

Mitä se Vietnamin loma sitten maksoi?

Lennot viideltä hengeltä 2453e
Hotelli Hoi Anissa 286e viideltä yöltä
Hotelli Da Nangissa 466e kuudelta yöltä

Majoituksesta olisi voinut vielä helposti säästää, mutta halusimme majoitukset uima-altaalla sekä järkevällä sijainnilla. Da Nangin hotellimme oli muutaman sadan metrin päässä rannasta ja siinä oli erikseen pari makuuhuonetta ja olohuone. Pienemmälle porukalle on varmaan helpompi löytää vielä edullisempi majoitus. Budjetti yöpymiseen oli kuitenkin alle 70e mikä on mielestäni vielä ihan kohtuullinen, varsinkin pääsiäisen aikaan kun muitakin matkaajia saattaa olla liikkeellä.


Ruokarahoja en laskenut tähän, koska Suomessakin pitäisi syödä ja tuolla ruoka oli kuitenkin edullisempaa. Emme käyneet muutenkaan juurikaan ostoksilla ja nähtävyyksiinkin meni maltillisesti rahaa. Eniten rahaa meni Ba Na Hillssin reissuun, koska hissiliput ylös olivat todella kalliit. Ne maksoivat hinnaston mukaan noin 30e aikuiselta ja 26e lapselta. Meidän kuski vei meidät ostamaan lippuja ja muistaakseni katsoivat Viian alle metriseksi, koska ei taidettu maksaa kolmatta lasten lippua ollenkaan. Yhteensä hinta oli kuitenkin yli satasen, mutta sillä sai matkat edestakaisin maailman pisimmällä vaijerihissillä sekä sisäänpääsyn tuonne Ba Na Hillssille, mikä oli kyllä hieno paikka ja siellä oli myös sisähuvipuisto lapsille. Siitä en olekaan vielä kirjoittanut blogiin, pitää korjata asia!

Toiseksi kallein oli tuo Vinpearl Land, joka maksoi noin satasen koko porukalta, mutta oli kyllä joka pennin arvoinen.  Muutoin ei käytetty juurikaan rahaa muuta kuin ruokaan ja taksikyyteihin. Marble mountainin pääsymaksu oli muutamia euroja eikä lapsista taidettu maksaa mitään.

Yhteensä majoitus ja matkat siis maksoivat 3205e yhteensä viideltä hengeltä. Epäilen, että tuolla hintaa ei matkatoimiston kautta pääsisi melkein kahdeksi viikoksi Vietnamiin.

Kesälomareissu puolestaan suuntautui Pärnuun ja sieltä vuokrasimme Airbnb-asunnon, jonka hinta oli 533e neljältä yöltä. Ei mitenkään edullinen, mutta hotelleja ei ollut tarjolla viidelle hengelle lähellekään samaan hintaan. Lisäksi käytin matkustuspisteitä, joten sain vähennettyä summasta vielä 75e pois ja näin hintaa jäi 458e. Laivaliput Helsingistä Tallinnaan sekä buffetit kumpaankin suuntaan matkatessa maksoivat yhteensä 274e. Lisäksi bensaan saa varata varmaankin parisataa euroa, koska ajoimme Helsinkiin omalla autolla ja sieltä vielä Pärnuun ja takaisin. 



Kallein maksullinen juttu Pärnussa oli kylpylässä käynti ja sekin maksoi vain 36e. Lisäksi kävimme Minizoossa, jonka hinta oli meille kaikille yhteensä noin 20e. Muutoin rahaa meni lähinnä ruokaan ja Latvian reissuun, josta haimme hieman juomia miehen 40v-synttäreille.

Pärnun loman kustannukset olivat siis 732e + käyttörahat eli nähtävyyksiin ehkä satanen ja sitten ruokaan menneet rahat. 


Kahden ulkomaanmatkan kustannukset viideltä hengeltä ja vajaalta kolmelta viikolta tänä vuonna ovat siis olleet matkojen ja majoitusten osalta noin 4000e. 


Viime vuonna kävimme ystäväperheen kanssa viikon Kroatissa. Lennot bongasimme Finnairin tarjouksesta ja ne maksoivat muistaakseni noin 1200e meidän perheeltä ja majoitus kymmeneksi päiväksi omassa asunnossa 700e. Yhteensä kymmenen päivän Kroatian reissun matkustuskustannukset olivat siis alle 2000e eli vain 400e/pää ja matka-aika oli pidempi kuin viikko. Käyttörahoja on ehkä turha eritellä, koska ihmisillä on niin erilaiset tavat kuluttaa lomalla. Toinen käyttää kympin päivässä, toinen pari sataa.




Kroatiassa me teimme asunnolla aina aamupäivän ruuan, että lapset pääsivät sen jälkeen heti vähän levähtämään ja illalla sitten söimme ravintolassa. Tuolla säästi sievoisen summan jo ruokakuluissa. Tuollakaan rahaa ei kamalasti mennyt mihinkään ylimääräiseen. Kävimme kansallispuistossa sekä Hvarin saarella, mutta siinäpä ne maksulliset reissut olivatkin. Bussilla pääsi näppärästi liikkumaan muutaman euron hintaan.

Lisäksi "tienasimme" lentolippujen hinnat takaisin Vietnamin lomallamme, sillä meidän vaihto Dohassa oli neljä tuntia myöhässä ja sen vuoksi olimme oikeutettuja saamaan lentoyhtiöltä korvauksia. Korvausten suuruuden voit katsoa täältä löytyvästä taulukosta.  Me laitettiin suoraan käsittelypyyntö omasta korvauksesta Airhelpille, koska en löytänyt Qatarille oikein edes yhteystietoja Suomen päähän mihin olisin ottanut yhteyttä. Ja ehkä jonkun muun lentoyhtiön kanssa olisin helpommin alkanut vääntää itse, mutta jotenkin koin, että helpoin edetä muuta kautta.

Noin kolme viikkoa kesti päätöksen tulemisessa ja meille kilahti tilille rahaa noin 2200e korvauksena myöhästyneestä lennosta. Airhelp otti siitä summasta oman osuutensa, joka oli aika suolainen, mutta toisaalta sen maksoi mieluusti kun sain itsekin tuon yli 2000e. Saatiin sillä siis kuitattua lentoliput, joten oikeasti meidän matka maksoi alle tonnin :D Jätettiin korvausrahat nyt pesämunaksi seuraavaa reissua varten. Suosittelen kyllä tutustumaan tuohon sivustoon noista korvauksia, todella moni ihminen ei varmasti tajua noita hakea! Lisäksi saatiin kentältä kuponkeja, jolla päästiin ilmaiseksi syömään ravintolaan.


Tässä nyt vähän hintatietoa matkustukseen. Toki summat voisivat olla paljon halvempia jos olisi mahdollista valita loma mihin aikaan vuotta tahansa. Meidän on ollut pakon sanelemana varata pidemmät lomat pääsiäisen tienoille, että ei ole tarvinut ottaa palkatonta lomaa. Jos voi valita ajankohdan täysin itse, voi bongailla niitä vielä edullisempiakin hintoja ja majoituksia! Halpoja lentoja bongailen usein esim Ebookersin *kautta. Hotellit Aasian lomille olen varannut joka kerta Agodan *kautta, koska siellä hotellit ovat olleet yleensä hakukoneiden halvimmat.

Suositteko te pakettimatkoja vai näettekö vaivan ja kokoatte matkan itse?

5 kommenttia:

  1. Lennot+hotelli VOI tapauskohtaisesti olla jopa halvempi matkatston kautta kuin itse erikseen ostettuna, hyvin paljon kohteesta ,ajankohdasta , matkaseurueen koosta yms riippuen. suora tarjouspyyntö hotelliin saatta olla ylläri,positiivinen tai negatiivinen. Ei voi enää nykyisin yleistää että matkatsto kallis. vertailu kannattaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta tämäkin, varsinkin jos sattuu joku hyvä tarjous just sillon mut tosiaan se ajankohta vaikuttaa kans paljon ja meillä ei ole ainakaan mahdollista matkustaa ihan millon vaan 😊 Joskus on saatu hotellilta suoraan parempi tarjous ja joskus ei 😊 Mut siis vertailu on kyllä kaiken a ja o!

      Poista
  2. Kiva postaus! Meilläkin viisihenkinen perhe. T. Sari pikkuleijonatblogi.fi

    VastaaPoista
  3. Hyvä postaus! Ja vinkki korvausten hakemiseen. Meillä on 6-henkinen perhe ja matkustaminen sesonki-aikoina on kyllä kallista, niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Tähän saakka ollaan suosittu pakettimatkoja, oltu vähän arkoja lasten kanssa lähtemään ”omalle lomalle”. Seuraavaksi täytyy kyllä kokeilla teidän tapaa :)! Lapsille tosiaan riittää uima-allas, lämpö ja joku kiva pikku retki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos oli hyötyä! Joo meidänkään lapset eivät kalliita aktiviteetteja tarvi ja itse tykkään mieluiten vain tutustua paikalliseen menoon 😊 Toisinaan pakettimatka voi olla halvempi, mutta tosiaan vaatii ehkä sen että on mahdollista matkustaa loma-aikojen ulkopuolella. Juuri katselin syyslomalle äkkilähtöjä vaan jäi lähtemättä kun viikon pakettimatkaan olisi mennyt saman verran rahaa kuin ostin viikon Thaimaan reissuun 😁

      Poista