sunnuntai 15. heinäkuuta 2018

Takapihan uusi laatoitus

Piha, tuo meidän talon murheen kryyni! Tai oikeastaan ongelma on se, että en tiedä mitä haluaisin sille tehdä, eikä oikeastaan ole mahdollista maksaakaan tonneja suunnittelusta. En tiedä saako täältä edes puhdasta suunnittelua, jos haluaisi itse ostaa sitten kasvit sun muut pikkuhiljaa. Me ollaan nyt vain istutettu nurmikko ja perustettu pieni kasvimaa. Siinä on melkeinpä kaikki mitä me on tehty sinä aikana kun on tässä asuttu.


Takapihalla meillä on ollut tuossa terassin edessä ennen ihan vain soraa ja hiekkalaatikko sen päällä. Viime kesänä puhuttiin jo, että voisi tehdä tuohon laatoituksen tai matalan terassin ja tänä vuonna mies sen mulle toteutti. Lautaterassi meni yli budjetin, joten toteutettiin se laatalla ja samalla siirrettiin hiekkis tuosta leikkimökin ja kiikun läheisyyteen.


Me ei olla koskaan laatoitettu mitään itse ja mies stressasi kamalasti, että tuleeko siitä ruma. Minusta tämä on oikein hyvin toteutettu, vaikka mies jälkeä itse arvosteleekin. Nyt on kivempi kulkea tuossa kun ei sora kantaudu sisälle ja hiekkalaatikolle ja on enemmän tilaakin. Tarkoitus olisi laittaa tuohon tuolien kohdalle puutarhakeinu ja tuonne vasempaan reunaan pari aurinkotuolia. Ainakin tänä kesänä niillä olisi ollut käyttöä!


Meillähän on aika iso tuo sivuterassi, mutta siihen ei paista aurinko kuin iltapäivällä. Siksi halusin myös laajentaa tuota terassialuetta eteenpäin, että  saa nauttia aamupäivälläkin auringosta kun on lasten kanssa ulkona. Kovasti vielä kaipaisi istutuksia ja sen sellaista tuo terassi, että siitä tulisi kodikkaampi. Saako muuten tuijaa tai muita vastaavia havukasveja kasvatettua ruukussa ympäri vuoden vai pitäisikö sitä eristää jotenkin? Ei viitsisi ostaa joka kesä uutta! Tuohon terassin vasemmalle puolelle ajattelin ehkä ensi kesänä laittaa jotkut istutusaltaat. Olen netistä tutkinut vaihtoehtoja ja lecaharkoilla toteutettu allas olisi ainakin tällä hetkellä se ykkösvaihtoehto. Tai ainakin edullisin! Onko teistä kenelläkään tehty pihalle altaita tai vaikka jotain reunuskiveä harkoilla ja laittamalla päälle vai jonkin sortin pinnoite? Olisi kiva kuulla kokemuksia ja vinkkejä!


Nyt kun tuo hiekkalaatikko siirrettiin, ovat kaikki lasten toiminnot tuolla samassa reunassa. Hieman meinasi jäädä ahtaaksi tuo hiekkiksen paikka, mutta se mahtui kuin mahtuikin tuohon väliin, niin ei tarvinnut kiikkua siirtää. Haaveissa olisi vielä joskus saada aikaiseksi maalattua tuo kiikku mustaksi. Jostain syystä frisbeegolfkori on pesiytynyt tuohon leikkimökin terassille. En tiedä miksi! :)


Toisella reunalla tonttia on tämä meidän pieni hyötypuutarha. Tänä vuonna olin hieman laiska eikä siellä kasva niin montaa lajia kuin aiempina vuosina. Salaatin lisäksi kylvin perinteisesti herneitä ja härkäpapuja! Saa nähdä tuleeko niistä yhtään papua :) Lisäksi on talvehtiva ruohosipuli, kaupasta ostettu rosmariiniruukku ja tietenkin mansikoita! Tuo meidän mansikkalajike on Ria nimeltään ja se tekee satoa koko satokauden eikä vain yhtä satoa kuten normaali mansikka. Ja on muuten makeita marjoja ja tuottoisia puskia!


Ja onhan meillä tosiaan pensasmustikoita, jotka eivät näytä tekevän vielä tänä vuonna satoa ja vadelmat, jotka todella kituisesti kasvavat maassa, jossa alla on kallio. Joka vuosi sieltä kuitenkin puskee ylös pieni puska, joka tekee vadelmia. Äidilläni on samaan aikaan istutetut ja ne ovat valtavat pensaat jo!  En tiedä voiko tuota vadelmaa saada edes menestymään tässä meidän tontilla, kun maasto on niin kallioinen. Metsään ne kyllä ovat levinneet ja siellä kasvaa kovaa vauhtia uudet puskat, mutta ei haittaa yhtään!


Salaatit kypsyivät tässä viime ja tämän viikon aikana ja tein jo toiseen laatikkoon seuraavat kylvöt, että näiden jälkeenkin olisi mistä syödä.

Herneisiin pitäisi käydä jostain hakemassa lisää tukikeppejä, että saisi ne paremmin tuettua. Viime vuotiset ovat ihan palasina talven (ja lasten) jäljiltä.


Etupihalle saatiin viimein viime vuonna hommattua puuvaja/pihavaja. Se tilattiin Pajulan puusta-nimisestä firmasta Alavieskasta. Samasta paikasta on tullut meidän leikkimökki ja paljukin. Sisään mahtuu näppärästi puut ja kottikärryt, haravat sun muut pihatavarat. Sivulla on tilaa roskikselle. Vinkkinä lähiseudulle, että sieltä saa myös kuorikatetta 20e/täysi peräkärryllinen!


Täällä tuntuu olevan yleistä, että puuvaja on hirsinen, mutta itse halusin hieman simppelimmän ja modernimman. Siksi valittiin sama ulkoasu kuin meidän leikkimökissä, mutta tuplaovilla. Vaja maalattiin samalla maalilla kuin talon tehosteseinät.Viian kylvämät kukatkin ovat lähteneet kasvamaan.
Etupihalle ostin uuden kukkaruukun Jyskistä, jossa ruukut olivat melkein puoleen hintaan. Teinkin tänä vuonna hieman erilaisen kukka-asetelman ja ostin myös ensimmäistä kertaa tuollaista koristeheinää ruukkuun.


Aika kiva tuli tästä, vaikka ei ihan niin perinteinen olekaan mitä mulla on ollut aiempina vuosina. Tuo heinä varsinkin sopii minusta kivasti tuon betonin kanssa yhteen! Ja mikä tärkeintä, se on vielä hengissä mikä ei aina ole mun kasveille itsestään selvyys.


7 kommenttia:

 1. Ahvenjärven Puutarhalta voi tilata kotikäynnille hortonomin, joka kertoilee mitä minnekin voi laittaa,mitkä missäkin menestyvät. Eri vaihtoehtoja mitä puita, pensaita tai monivuotisia perennoja. Sieltä voi tilata myös ihan kirjallisen pihasuunnitelman. Meillä kävi pihalla tuntisen ihan vain kertoilemassa. Ja kirjoitin ne ylös ja tarkoitus on pikkuhiljaa niitä sitten toteuttaa. -Rusetiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljonko sellainen suunnilleen maksoi?

   Poista
  2. Ei se kallis ole. Muistaakseni jotain 60€, Alta satasen ainakin. Tarkkaan en muista. Löytyisköhän tietoja nettisivuilta? Sen suhteen haukkuu hintansa, ettei valitse vääriä lajikkeita, jotka sitten eivät menestykkää niissä paikoissa, jotka olet itse valinnut.

   Poista
 2. Mitään hyviä neuvoja täällä ei ole antaa, mutta teillä on kyllä tosi kaunis koti ja piha, ihanaa, kun on tilaa touhuta, leikkiä, kasvattaa ja ihan vaan olla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Tarkoituskaan ei oo keskelle pihaa mitään oikeastaan istutella just sen takia, että siinä ois paljon tilaa lapsilla olla! Lähinnä jonnekin reunoihin jotain kasveja viihtyisyyttä tuomaan :)

   Poista
 3. Onpa tyylikäs piha. Puutarhasta sen verran, että ainakin mansikoiden kohdalla sain itse parempaa satoa käyttämällä kastelussa strukturoitua vettä. Esimerkiksi Flaska myy lasipulloja, jotka strukturoivat hanaveden ja tekevät siitä enemmän samanlaista, kuin vesi olisi luonnossa juoksevassa muodossa. Varmaan toimisi myös muuhunkin satoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä olikin ihan uusi tieto! En ole koskaan kuullut. Pitänee tutustua 👍

   Poista