maanantai 16. heinäkuuta 2018

Päivä Kalajoen Jukuparkissa

Lähdettiin eilen pikaisen päähänpiston seurauksena käymään Kalajoen Jukuparkissa. Kun perheessä on yksi erityislapsi, ei tuollaiset suunnitelman vaihdokset aina ole mitenkään toivottu juttu lapselle, vaikka itse mielessään ajattelisikin keksineensä jotain kivaa tekemistä koko perheelle ja varsinkin lapsille. Asia olisi pitänyt osata pohjustaa Veetille jo etukäteen, mitä ei tietenkään pikaisen keksimisen vuoksi oltu tehty ja reaktiot olivat sen mukaisia. Itse kun on edelleen vaikea tajuta, että mukavatkaan yllätykset eivät ole mukavia lapselle, joka kaipaa rutiineita yllätysten sijaan. Saatiin kuitenkin kaikki ruuan jälkeen autoon "pienellä" taivuttelulla ja loppupeleissä kaikilla oli mukavaa. Myös Veetillä.


Lähtemisen vaikeus ei kuitenkaan ollut päivän ainut vastoinkäyminen, sillä unohdin pakata lasten kellukeet mukaan. Mies tietenkin hoksasi kysyä niistä vasta juuri ennen Kalajokea, jolloin oli turha lähteä ajelemaan enää takaisin niiden vuoksi. Päädyttiin sitten kiertämään kaikki Kalajoen kaupat kellukkeiden perässä ja pelättiin jo, että mistään ei löydy kun kauppa toisensa perään myi ei oota. Lopulta paikallisessa S-marketissa onnisti eikä tarvinut ostaa edes mitään ylihintaisia kellukkeita, vaan selvittiin alle eurolla kipaleet. Yllätyksekseni en nähnyt edes Jukuparkin myymälässä kellukkeita...


Vaikka asutaan reilun puolen tunnin matkan päässä Jukuparkista, ei olla koskaan käyty siellä lasten kanssa! Ehkä siihen vaikuttaa myös paljon se, että ilma saa oikeasti olla melko lämmin, että sinne tarkenisi lähteä. Puisto kun on meren lähellä, tuulee siellä melko varmasti lähes aina. Altaat eivät myöskään ole lämmitettyjä (paitsi se ihan pienten lasten allas), joten yhden kuuman päivän jälkeen vesi on todennäköisesti vielä jääkylmää.


Nyt kun hellettä on riittänyt ennätyksellisen kauan, pääteltiin myös vesien olevan sen verran lämpimiä, että tarettiin lähteä yrittämään! Ja olivathan ne. Eivät nyt kuumia, mutta sellaisia, että minäkin tarkenin uida ja se on jo paljon. Nimimerkillä en ole uinut moneen kesään....


Isompia allasalueita oli pari, joista toinen oli tarkoitettu vähän pienemmille lapsille ja vettä siellä oli 50cm. Isommassa altaassa oli 70cm, joten kovin syviä eivät olleet kumpikaan. Isomman altaan liukumäkien pituusraja oli pääsääntöisesti 120cm (jos lapsi laski yksin, aikuisten kanssa rajaa ei ollut) ja osassa mäistä 140cm. Pienempien allasalueen pituusraja oli 100cm. Lisäksi oli myös pieni kahluuallas parilla liukumäellä varustettuna ihan pienille ja se allas oli ainoa lämmitetty.


Olen itse käynyt tuolla joskus yläasteiässä pienellä kaveriporukalla, mutta tuo paikkahan on täysin uudistettu sen jälkeen. Lapsuudestani muistan, että olen varmaan kerran käynyt tuolla alle kouluikäisenä ja sen jälkeenkin ehkä pari kertaa yhteensä.


Alueella oli pukukopit, joihin pystyi jättämään arvotavarat halutessaan. Kannattaa varata niihin kolikoita, sillä ne toimivat 20s kolikoilla.Vessat ja saunat löytyivät myös. Kylpylän puolelle pääsi jos osti kalliimman, 28e maksavat lipun kun peruslippu oli 21e ja alle neljävuotiaat pääsivät ilmaiseksi.


Sattuneista syistä olimme perillä vasta puoli kolmen maissa ja puisto meni seiskalta kiinni. Aika hurahti todella nopeasti! Olisimme helposti voineet vielä olla tuolla kauemminkin. Me jaoteltiin vähän niin, että toinen vanhempi oli pienemmässä altaassa parin lapsen kanssa ja toinen kävi sitten laskemassa niitä isompia mäkiä yhden lapsen kanssa. Viiakin kävi isin kanssa laskemassa parikin kertaa sellaisen ison mäen, missä mennään veneen kyytiin. Se oli minustakin hurja kun kävin siinä Aavan kanssa, mutta Viiaa ei pelottanut! Tosin Viia tykkää kyllä muutenkin vedestä ja painaa menemään kellukkeiden kanssa niin kuin olisi paljonkin uinut.


Myös kuivalla maalla oli erilaisia aktiviteetteja kiipeilyjutuista pomppulinnoihin ja polkuautoihin. Hassua oli se, että Viia laski niitä hurjia vesiliukumäkiä, mutta tuosta keltaisesta kuivalla maalla olevasta mäestä ei uskaltanut tulla yksin alas!

Alueelta löytyi muuten myös minigolf-rata! Käytiin Veetin kanssa pelaamassa kierros ja totesin, että olen tosi surkea siinä! :DVanhassa kesäteatterissa (?) oli tuollainen ilmapyssy alue. Ihan järkyttävän kovaääniset laitteet, suosittelen kuulosuojaimia joita sieltä onneksi löytyikin. Nimetty ehkä hieman kyseenalaisesti lasten leikkipuiston paikaksi... :)

Meillä kyllä sää suosi puistoilua, sillä kotona lähtiessä mittari näytti varjon puolella yli kolmeakymmentä astetta! Puistossa tuuli nytkin jonkin verran, mutta eräs meidän edellä laitteeseen jonottanut mies tiesi kertoa, että tuuli oli aamulla käynyt mereltä ja ollut aika kylmä, mutta kääntänyt suuntaa puolen päivän tienoilla. Silti tuolla ylhäällä märkään ihoon se tuntui vähän viileältä. Eli todellakaan ei ollut yhtään tukalan kuuma vaan juuri sopiva!


Porukkaahan tuolla oli kuin pipoa, kiitos helteiden! Silti joka paikkaan mahtui mielestäni ihan hyvin eikä noissa laitteissakaan ihan mahdottomat jonot olleet. Tiettyihin mäkiin näytti kertyvän enemmän jonoa kuin muihin ja hieman vaikeasti nuo portaat olivat aika kapoiset kun samoista portaista mentiin isojen renkaiden ja vielä isompien muoviveneiden kanssa. Venemäkeen oli vähemmän jonoa, joten niiden kanssa pääsi toisen jonon ohi, mutta tilaa ohitukseen ei meinannut olla.Meillä oli omat eväät mukana ja kävimme puistoilun jälkeen syömässä grilliruokaa pitkästä aikaa! Tosin tuollakin oli mielestäni aika kohtuuhintaiset ruuat. Makkaraperunat esimerkiksi olivat 4,5e. Olisi voineet olla todella paljon kalliimmatkin! Yleensä tuollaisissa paikoissa ruuilla on ryöstöhinnat, joten siksi mekin varustauduttiin eväillä. Jätskillä kyllä käytiin vähän viilentämässä itseämme.

Meillä oli kyllä tosi mukava päivä ja voin suositella kohdetta, kun kerta helteet vielä jatkuvat! Oikeastaan ainut miinus (hieman kalliiden lippujen lisäksi) tuli siitä, että vessoja ei siivottu tarpeeksi usein ja melkein joka kopista oli välissä paperi loppu :/ 

Oletteko te käyneet Jukuparkissa ja mitä tykkäsitte?

4 kommenttia:

 1. Onko teillä suvussa muilla aspergeria tai autismia? Vaikka eipä se diagnoosia vaadi, että on vaikea sopeutua muutoksiin. Aika useilla lapsilla on tarve rutiineille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole diagnosoitua, piirteisyyttä löytyy hieman suvusta. Ja joo toki toiset lapset on herkempiä muutosten suhteen vaikka ei olisikaan erityinen 😊

   Poista
 2. Onpa kivan näköinen paikka. Itse en tykkää uida yhtään. Onneksi molemmat lapset ovat oppineet uimaan tosi nuorina uimahallissa (4-v. Ja 5-v.) Nyt kun ovat koulussa niin uinti sujuu jo tosi hyvin. Onneksi mies vei heidät uimakouluun. Kun minulle uinti ei ole mieluista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mää kyllä tykkäisin, mutta inhoan kylmää vettä :D Eli Suomen kesässä aika huono yhtälö. Ja uimahallissakin on kylmä! Varsinkin täällä meillä. Siksi ollaan aika laiskoja käymään. Meillä ei kukaan osaa uida, tosin Veeti on vuoden pari jo sukeltanut sujuvasti, heti kun nostaa pään ylös niin vajoaa :D

   Poista