tiistai 3. heinäkuuta 2018

Ohje itse tehtyyn pyykinpesujauheeseen

Löysin muutamia kuukausia sitten netistä ohjeen itse tehtyyn pyykinpesujauheeseen  ja päätin heti testata sitä myös itse. Kuulosti niin kätevältä tehdä kotona itse myrkytön pesuaine ja tarvikkeita voisi aina pitää kaapissa niin ei pääse pesuaine koskaan loppumaan kesken! Tarvikkeet ostin ihan Kärkkäiseltä ja Prismasta ja tekeminen tarkoitti vain aineksien mittaamista ja sekoittamista keskenään.


Olen nyt muutaman kuukauden testaillut tätä pesuainetta, eikä se ole hävinnyt yhtään aiemmin käytössä olleille aineille. Samalla lailla käsittelen pahimmat tahrat ensin sappisaippualla ja rasvatahroja fairyllä. Tähän voisi tieten löytää jonkun vähemmän kemikaalittoman vaihtoehdon? Olisiko suositella korvaajaa fairylle, jossa ei olisi kamalaa kemikaalimäärää? Rasvatarhoja nimittäin tulee lapsiperheessä ja paljon, enkä kestä jos niitä ei poista vaatteista. En halua pitää vaatteita itselläni enkä lapsilla, jos ne ovat ihan läntilliset. Varsinkin tummissa vaatteissa rasva tuppaa näkymään ikävästi.

 Ohje:

350ml pesusoodaa (kidesoodaa)
2rkl suolaa
(eteeristä öljyä)

Ainekset mitataan ja sekoitetaan vain keskenään. Itse laitoin tuoksuksi muutaman tipan Young livingin piparminttuöljyä, joka on sataprosenttistä öljyä niin sitä ei tarvitse holvata puolta pulloa. Edullisempia, vastaavia öljyjä löytyisi Florihanalta , mutta siellä on niin suolaiset postit, että melkein pitäisi saada kimppatilaus, että kannattaisi muutamaa öljyä alkaa tilata. Pistin linkit tuotteisiin ohjeeseen, jotta näette minkä näköisiä puteloita etsiä!  Nämä ovat siis ne mitä itse käytin, muitakin varmasti löytyy :) Hintaa aineksille tuli isommissa pakkauksissa ostettuna hitusen vajaa 20e ja niistä tulee kolmisen satsia pesuainetta. Eli yhden satsin hinta on himpun päälle kuusi euroa. Ei paha hinta siitä, että saa pesuainetta, jossa ei ole turhia kemikaaleja. Tätä olen annostellut noin pari ruokalusikallista koneeseen.


Kokeilin muuten tehdä myös nestemäistä pesuainetta pesupähkinöistä! Mulla on kaapissa vanhahkoja pesupähkinöitä ja mietin, että laskeekohan niiden pesuteho jos ovat pitkään kaapissa kuivumassa. Löysin kuitenkin sellaisen ohjeen netistä, missä kiehautettiin kuusi pesupähkinää puoleen litraan vettä ja annettiin niiden sitten tekeytyä vedessä. Itse annoin olla muistaakseni koko illan ja siirsin sen jälkeen nesteen lasiastiaan. Muistaakseni tälle annettiin käyttöajaksi 1-2vkoa, ennen kuin neste menee huonoksi. Kannattaa siis tehdä vaikka puolikas satsi, jos pyykkiä ei pese usein. Tämä neste pesi minusta myös ihan yhtä tehokkaasti, mutta pesupähkinät eivät pitkässä käytössä välttämässä pidä vaatteita valkoisena, joten kannattaa ehkä lorautella koneeseen huuhteluaineena etikkaa tai laittaa välistä vaikka soodaa sekaan. Muistelin, että näillä konsteilla pyykki pysyy myös valkoisena. Korjatkaa jos muistan väärin!


 Miltä tällainen pesuaine sinusta kuulostaisi? Olisiko testaamisen arvoinen?

6 kommenttia:

 1. Kiitos vinkeistä. Meiltäkin löytyy jo hetkisen kaapissa olleita pesupähkinöitä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, ei muuta kuin keittämään niin saat ne taas käyttöön!

   Poista
 2. Paljonko tätä annostellaan? Kiinnostaa kyllä kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kappas, sekös unohtui mainita :D Olen käyttänyt noin parin ruokalusikallisen verran koneelliseen. Lisään sen vielä tekstiinkin!

   Poista
 3. Ite poistan rasvatahrat liidulla ja sappisaippualla. Ensin liidulla piirtelee sen tahran ja sit sappisaippuaa hinkkaa perään. Sain miehen pestystäkin hupparista pizzarasvat pois, niin et laitoin liitua ja viskasin pyykkikaappiin oottaa ja sit ennen koneeseen laittoa vielä sappisaippuaa siihen tahraan👌 en sit liitujen myrkyistä tiedä 🤔😁

  VastaaPoista
 4. Siis millaisella liidulla?? Sellaisella valkoisella jolla kirjoitetaan liitutauluun :D

  VastaaPoista