lauantai 4. marraskuuta 2017

Ulkoilua ja viilavaatetta

 *kaupallinen yhteistyö Jujuna / kaavat saatu

Mies on ollut keskiviikosta asti reissussa ja Viia sopivasti juuri silloin kuumeessa, joten ollaan loppuviikosta vietetty aikaa lähinnä neljän seinän sisällä. Viikonlopuksi oli sovittu mummulareissu, jota ei peruttu kuumeen vuoksi. Onpa helpompi kun isommat voivat ulkoilla ja olla normaalisti kun jompi kumpi meistä aikuisista voi olla Viian kanssa sisällä. Eilen illalla kuume alkoikin jo laskea ja tänään aamulla ei kuumetta ollut, joten uskalluttiin hetkeksi uloskin kunnon lämpimällä varustuksella. Viiakin oli innoissaan, kun pääsi ulos eikä tarvinut kökkiä taas yhtä päivää sisällä.


Talvi katosi ihan yössä parissa ja jäljelle jäivät vain peilijäällä olevat kadut ja liukkaat kalliot sekä satunnaiset lumikasat, jotka eivät ole vielä kohdanneet voittajaansa lämpimästä kelistä. Viimeiset kasat luovuttavat varmaan huomenna kun on luvattu vesisadetta. Näillä keleillä ihan parhaat ulkovaatteet ovat kyllä vuorilliset kura-asut! Viialla on Aavan vanha Ticetin asu ja Aavan haalari onkin matkahuollossa odottamassa noutamista. Harmillisesti saapumisilmoitus tuli kun oltiin jo matkalla mummulaan.


Viialle puettiin varalta vielä villaa alle, että ei ainakaan palelluta itseään pienen ulkoilun aikana, kun on ollut juuri kuumeessa. 


Itse suosin ulkoilussa ja urheilussa myös villaa alukerrastona, sillä se lämmittää ja hengittää hyvin, jolloin vaatteet eivät tunnut hikoillessa märältä eikä tule niin helposti vilu. Mulla on pari merinopaitaa, joista toinen on itse tehty (huonon mallinen) ja toinen on Woolpower-merkkinen. On ollut tarkoitus ommella lisää merinopaitoja ja nyt otin vihdoin härkää sarvista kun pääsin testaamaan Jujunan koko perheen kerraston kaavoja. Kaavojen pitäisi piakkoin tulla myyntiin ja ne on valmiiksi kaavoitettu villalle, joten väljyyksiä ei tarvitse itse pohtia.


Tämä onkin ehkä nopein toteutus ikinä, sillä pdf-kaava kolahti sähköpostiin juuri silloin, kun mies oli sopivasti työreissussa. Innolla odotin iltaa, että lasten mentyä nukkumaan pääsisin ompeluhommiin. Tappelin ensin langattoman tulostimen kanssa, jonka sain toimimaan soittamalla miehelle pienen puhelinkonsultaation. Melkein luovuin toivosta, mutta onneksi sain asennettua tulostimen kuitenkin. Mikähän siinä on, että tekniikka temppuilee vain ja ainoastaan silloin, kun olen yksin kotona? Tulostin kaavat ja leikoin ja ompelin paidan saman illan aikana. Mietin, että olisi voinut tehdä hienoja tehosteompeluita peittarilla, mutta päädyin kuitenkin ensin ompelemaan tavallisen version, että näkisin istuvuuden ennen kuin tekisin mitään valtavan aikaa vievää. Harmittaisi vain nähty vaiva, jos paita olisikin todella epäistuva.


Valitsin vanhaan paitaan verraten koon 38, mikä oli täydellinen valinta. En halua, että kerraston paidat ovat liian löysiä, koska niiden pitää mahtua tarvittaessa myös toisen paidan alle. Pituutta lisäsin helmaan hieman, koska haluan että se yltää kunnolla housujen sisään ja peittää vähän pyllyä. Kaavassa on takaosa paidasta hieman pidempi, mikä on ehdottomasti hyvä juttu! Kaava istui yllättävän hyvin ainakin omalle yläkropalle. Mitään muutoksia ei tarvinut tehdä. Kaavassa on valittavissa poolokaulus sekä resorikaulus ja itse valitsin resorin, koska kaulattomana poolot näyttävät päälläni todella kauhealta. Vaikka eihän tuota alupaitaa sinänsä juuri kukaan näe :) Jujunan blogista pääset katsomaan lisäkuvia muista vaatteista.Villoissa olen lapsillakin suosinut juurikin merinoa, koska se on mukavan ohutta ja kutittamatonta. Aiemmin olenkin kirjoitellut meidän viime vuoden villavaatteista täällä. Monet tavallisesta villasta tehdyt vaatteet ovat selkeästi paksumpaa kuin merinovilla ja ulkovaatteet tuntuvat helpommin ahtaalta, kun välissä on paksu kerros. Merinovilla harvemmin myöskään kutittaa samalla lailla kuin tavallinen villa. Meillä ei oikein lapsilla osata kerrastoja käyttää ja leggareina housuihin tulee helposti polvipussit, koska merinossa ei ole elastaania. Ajattelin, että lapsille voisi ommella hihattomia merinopaitoja, jotka mahtuisivat hyvin tiukempienkin pitkähihaisten kanssa eivätkä jäisi kurttuun päällypaidan kanssa. Sisätiloissa en osaa myöskään välikerrastoja lapsilla käyttää, joten helpoin on sisävaatteiden päälle puettava lisäkerros, että hoidossa esimerkiksi ei tarvisi ennen ulkoilua riisua sisävaatteita, että saisi ne kerrastot ulkoilua varten vaatteiden alle.


Fleecejä en ole enää ostanut, koska niistä irtoaa mikromuovia koko vaatteen eliniän ajan aina pesun yhteydessä. Käytössä on ainoastaan vielä popin windfleecet, jotka sopivat vielä kaikille ja niitä harvoin pestään. Ei ole varmaan sen ekologisempaa nakata sopivaa vaatetta roskiin. Ehkä noiden jälkeen siirrytään sitten kokonaan villavaatteisiin. Toki tuota mikromuovia tulee muualtakin, mutta esimerkiksi sertifioidussa luonnonkosmetiikassa sitä ei ole ja pienilläkin teoilla voi vähentää sen määrää. Nykyisin tosin on keksitty myös villafleece, mutta itse en ole sitä päässyt koskaan kokeilemaan, että tuntuuko se vastaavalta kuin fleece? Kuulostaa aika kätevältä materiaalilta :)


Käytetäänkö teillä kerrastoja vai päällepuettavia välikerroksia? Merinoa vai fleeceä?

1 kommentti:

  1. Käytetään lapsilla päällepuettavia villapukuja kun vaan löytäisin ne jostakin viime talven jäljiltä... :D

    VastaaPoista