keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Sisarusten yhteiset leikit

On ollut ihan mahtava huomata, että nykyään koko ajan enemmissä määrin tytöt viihtyvät yhteisissä leikeissä. Viia on kasvanut sen verran, että ei pilaa kaikkia leikkejä vaan osaa muka leikkiä jo mukana. Toki useasti tytöt ovat Aavan huoneessa ja tekevät vain kumpikin omia juttujaan, mutta kuitenkin yhdessä. Toisesta on seuraa, vaikka leikki ei olisikaan yhteinen.


Monesti puhutaan, että lapsia ei kannattaisi välttämättä tehdä pienellä ikäerolla, koska on rankkaa kun talossa on sekä vauva että taapero. Aavalla ja Veetillä on ikäeroa kolme vuotta ja yhteisiä leikkejä alkaa olla nyt jonkin verran. Tätä on jouduttu odottamaan siis kolme vuotta. Toki Veeti on luonteeltaankin niin erilainen kuin Aava, että leikkejä ei ehkä siksikään synny. Veeti viihtyy enemmän omissa oloissaan, mitä leikkimässä. Tyttöjen yhteisiä leikkejä ei puolestaan tarvinnut odottaa edes kahta vuotta ja joka päivä heistä on toisilleen entistä enemmän seuraa.


Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että tuo pieni ikäero on tavallaan helpompi sen kannalta, että se raskas aika kestää vain sen reilun vuoden ja sen jälkeen lapsilla alkaa olla toisistaan jo seuraakin, eikä tarvitse odottaa vuosia, että yhteisiä leikkejä syntyy. Jos Aava olisi vanhempi, ei leikki puolitoistavuotiaan kanssa varmastikaan kiinnostaisi samalla lailla. Vauvavuosi on ehkä rankempi, mutta se helpottuu sitten mahdollisesti nopeampaa mitä isommalla ikäerolla olevien lasten kanssa. Toki nämä ovat paljon kiinni myös lasten luonteesta, että miten huolivat paljon pienempiä lapsia leikkimään. Sitten on toki tilanteita, joissa esimerkiksi vanhin lapsi on jo selkeästi vanhempi, jolloin hänestä on jo vähän apua lastenhoidossa ja hän ehkä jo mielellään leikkii pienempien kanssa.


Tyttöjen touhuja on todella hauska katsella. Viia matkii kaikessa Aavaa ja samat asiat pitää tehdä mitä isosiskokin. Yleensä tytöt rullaavat leikkiautolla ja nukenrattailla pitkin kämppää tai touhuavat jotain Aavan huoneessa. Uutena juttuna on tullut nyt tanssihommat. Saattavat kuunnella lastenlauluja ja samalla tanssia. Jos Aava laittaa kukkapannan päähän, on semmoinen kohta myös Viialla ja kaikki samat jutut pitää tehdä perässä juuri samalla lailla.


Viime viikolla tytöt löysivät kaapista jotain meidän vanhoja, pieniä tonttulakkeja ja ne päässä hiihtivät menemään. Aava auttoi Viiallekin lakkia päähän, vaikka tuo omatoiminen tyttö pukee kyllä vaikka ja mitä päälle itse!

Jokin aika sitten tytöt myös tekivät hamahelmillä yhdessä. Tai Aava halusi tehdä ja Viiankin piti päästä osallistumaan. Vähän aikaa jaksoi jopa tehdä noilla isoilla, ennen kuin alkoi nakella helmiä yksitellen lattialle.


Samana päivänä taidettiin jopa muovailla, vaikka yleensä olen aika laiska kaivamaan niitä esille, kun sotku sen jälkeen on kamala ja mielenkiinto riittää viideksi minuutiksi...


Tässä viimeisessä kuvassa kiteytyy aika hyvin se, miten pienempi matkii ihan kaikessa isompaa. Viia katsoo nykyään telkkaria tuossa asennossa, koska Aavakin on niin. Isosisko on niin tärkeä <3


Missä iässä teillä on lapsilla alkanut sujua yhteiset leikit?

8 kommenttia:

 1. Meillä tytöillä on ikäeroa vajaa kaksi vuotta. Kun nuorempi oli n. 2,5 vuotta, alkoivat varsinaiset yhteiset leikit. Barbeilla tytöt saattavat leikkiä välillä pitkiäkin aikoja ilman tappeluita. Ulkona jaksavat touhuta pitkään yhdessä. Parhaat kaverit ovat keskenään. Sama sukupuolikin varmasti helpottaa yhteisiä leikkejä. Kannattaa kyllä tehdä lapset melko pienellä ikäerolla. Joskus olen miettinyt, että jos tulee kolmas lapsi, saako hän samanlaista sisarussuhdetta. Pitäisi varmaan tehdä sitten vielä neljäs, niin olisi kaikille kaveri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se varmaan väistämätön tosiasia, että jos kolmas lapsi on isohkolla erolla kahteen ekaan, jolla on pieni ikäero, ei side ehkä ole täysin samanlainen. Toiset ovat jo sen verran isompia kuin pienin syntyy, että yhteisiä leikkejä ei ehkä koskaan tule. Toisaalta aikuisiässä voivat sitten olla hyvinkin läheisiä, kun silloin ikäerolla ei enää ole minkäänlaista merkitystä :)

   Poista
 2. Ihana parivaljakko :)

  Meillä tytöillä on ikäeroa 2 vuotta ja yhteiset leikit alkoi sitten kun nuorempi oli semmoinen ettei tunkenut enää kaikkea suuhunsa ja opetteli seisomaan, silloin siis leikit oli lähinnä pehmoleluilla ja dubbloilla leikkimistä.
  Sitten kun nuorempi oli reilun vuoden niin alkoi semmoiset kotis, pukeutumis sun muut "tavalliset" leikit:)

  Ihana kun leikkikaveri löytyy omasta kodista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä niin mukavaa, että se kaveri löytyy kotoa! Niin kuin sanoin, meillä Veeti ja Aava ovat niin eri luonteiset, että vähemmän heillä on nyt yhteisiä leikkejä mitä tytöillä! Onni siis, että ovat syntyneet pienellä ikäerolla ja ehkä tosiaan se sama sukupuoli auttaa myös asiaa.

   Poista
 3. Mun lapsilla ikäeroa 7v ja eri sukupuolta. Ei ehkä yhteeisiä leikkejä mutta varmasti rikkaus silti. Ja ajan saatossa ikäero tavallaan kapenee. Aina ei ole oma valinta tuo ikäerokaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se on totta, että ei siihen itse pysty aina vaikuttamaan, että millaisella ikäerolla syntyvät. Kommentoinkin tuonne ylemmäksi, että varmasti myöhemmin voivat olla hyvinkin läheisiä, kun myöhemmässä iässä, varsinkaan aikuisena sillä ikäerolla ei ole enää samalla lailla merkitystä. Toisaalta isolla ikäerolla voi tulla erilainen suhde, jossa isompi voi haluat esimerkiksi osallistua vauvan hoitoon ja luoda sillä lailla suhdetta pienempään :) Tämäkin kyllä riippuu paljon lapsen luonteesta!

   Poista
 4. Paljonko Aavan ja Viian ikäero on?

  Meillä tulee näillä näkymin ikäeroa 1v 8kk. Hui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikäero on n. 1v9kk eli aika samanlainen ja minusta se on juuri täydellinen! Siinä vaiheessa toinen osaa kuitenkin (ainakin meillä) jo syödä itse ja vaipoistakin pääsee jossain vaiheessa sitten eroon ja pian sisaruksilla on sitä seuraakin toisilleen. MEillä Aava ei myöskään kokenut mustasukkaisuutta, vaikka sitä pelättiin eniten!

   Poista