sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Paremmat takit

Meillä on aina ollut lapsille normaalien ulkoiluun tarkoitettujen vaatteiden lisäksi myös ns.kauppatakit. Ne on yleensä jotkut halvemmat, mutta pihatakkia/haalaria nätimmät versiot. Tämä siksi, että haluan kauppareissuille sellaisen takin, joka on yleensä suhteellisen puhdas. Haluan myös, että meiltä löytyy tarvittaessa talvisempiin juhliin kivat takit, eikä toppahaalaria. Varsinkin kun Viialla on käytössään vain haalari ja mikään ei ole niin ärsyttävää kun pukea pikaiselle kauppareissulle koko arsenaalia haalarista lähtien kun voisi vain sujauttaa takin päälle. Mutta nämä ovat niitä asioita, joista ihmiset ovat eri mieltä. Toisilla ei ole käyttöä ja meillä käytetään monta kertaa viikossa.


 Halusin tehdä Viialle itse takin. Sellaisen, joka olisi musta ja suhteellisen yksinkertainen, mutta pienellä tyttömäisyydellä. Kankaaksi valikoitui Kangastukun asiakaspalvelun avustuksella laminoitu fov-kangas, joka pitää myös jonkin verran kosteutta. Hintaa takkikankaalle tuli kymppi ja vuori löytyikin kaapista, kun sitä oli jäänyt yli Veetin päiväpeitosta. Välissä on siis vuorivanu, että kestää vähän myös pakkastakin olla eikä heti jäädy.


Kaavaksi valitsin riskillä Ottobren lintusen, jolla olen tehnyt myös Aavalle takin. Muistin, että kaava on melko suuri ja valitsin leveydeksi koon 74cm ja pituudeksi 86cm. Ajattelin, että koska väliin tulee kuitenkin paksumpi vuori kuin Aavan takkiin, riittäisi tuo koko leveydestä hyvin. Onhan se vähän reilu, mutta esimerkiksi hihat ovat todella passelin kokoiset. Samassa lehdessä olisi ollut myös Talvileikki-takki, joka on mittasuhteiltaan ilmeisesti parempi, mutta koska pienin koko oli 92cm, en jaksanut säveltää koon pienentämisen kanssa.


Muutaman illan se vaati ennen kuin valmistui. Suurin murheenkryyni oli ehkä tuollaisen jäykähkön, laminoidun kankaan rypyttäminen rypytyslangan avulla! Eivätkä nuo rypytykset täydellisiä ole, mutta ihan kelvollisia kuitenkin.Meillä on lapsilla myös ns. paremmat kengät, mutta tässä asiassa olen yhdistänyt kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja meidän paremmat kengät ovat myös pakkaskelin kengät, eli niitä käytetään kyllä ihan hoidossa. Valitsin kuitenkin nahkaiset saappaat, jotka eivät ole tyhmän näköiset hameenkaan kanssa. Molempien kengät ovat Arauto rapin ja kengissä on villavuori, joten lämmittäväh hyvin pieniä varpaita. Molemmat ovat ostettu facebookin kirpparilta ja Aavan kengissä oli vielä jopa lappu paikoillaan.


Aavan takki on puolestaan Zarasta tilattu ja hintaa takilla oli 29e. Takki on kokoa 116 ja Aava on 103cm pitkä eikä yksi koko suurempi olisi ollut yhtään liioittelua eli todella pientä kokoa! Tyttöjen asusteet ovat myös itse tehty lapasia lukuunottamatta. Viialle on myös nyt valmiina villapipokin takin kaveriksi. Pitää muistaa ottaa siitäkin kuva. Viian tuubihuivi on tehty ihanan pehmeästä Dropsin Cloud-langasta, joka on jonkin sortin puhallettua lankaa eli aika muhkeaa ja nopeaa kutoa. Aavan pipo on tehty samasta langasta.
Löytyykö teiltä ns. kauppavaatteita vai mennäänkö samalla haalarilla joka paikkaan?

13 kommenttia:

 1. Oi miten nättejä takkeja ja tyttöjä sielä onkaan. Meillä on kans pojille ns. kauppatakit ulkoiluvaatteiden lisäks ja oon kyllä kokenut että ne on tosi tarpeelliset, varsinkin kun meillä ei oo ku yks toppavaatekerta/lapsi. Ulkoiluvaatteet on siis usein tosi likaset :/

  Siistimpien kenkien löytäminen oli vähän haastavaa, varsinkin kun en ollut valmis maksamaan niistä viittäkymppiä/pari. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua kans ahdistais mennä järkky likasissa kampeissa mihinkään ja varsinkin jos ne on päivän jäljiltä märät ja sit hoidon jälkeen pitäs lähteä niillä likomärillä kauppaan :/ Tyttöjen nahkakengät maksoi n.40e/pari ja niitä käytetään pakkaskelillä ihan ulkoilukenkinä, joten sinänsä ei paha hinta. JOs olisivat ainoastaan kauppakenkinä, niin sitten varmaan parikymppiä per pari ois melko maksimi! Veetille pitäs löytää kans jotkut fiksummat, joten vinkkaappa mimmoisia teillä on :)

   Poista
  2. Isommalle ostin ihan vaan h&m:n karvavuorelliset "tennarit", mutta niillä ei kyllä tarkene kovilla pakkasilla ulkoilla. Siihen tarkotukseen on sitten Reiman kengät, vähän niinku kuomat mutta koko jalkateräosa on kumia tai jotain semmosta...

   Pienemmälle ostettiin just viime viikolla 35e(vähän liian kalliit mutta ku muita ei löytynyt) kengät skopunktenista, siistimpien kenkien tarpeeseen.

   Poista
 2. Nätti takki! Meillä oli pojilla pienempänä just tuollaisina kauppatakkeina oma tekemäni takit missä oli kevyt toppauskin. Nyt ei oikeastaan enää ole kun ovat isompia enkä enää ehdi ommella :-D Nuoremmilla ollaan käytetty joskus noita pojille aikoinaan tekemiäni, mutta varsinkin tytölle ne on kyllä ehkä himpun liian poikamaiset. Pitää koettaa taas päästä ompelun pariin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on mennyt kaikki aika melkein tonttulakkien ompeluun, joten tuo on yli kuukauteen varmaan ainut ompelus mitä oon tehnyt :D Muutenkin joustamattomien ompelu on mulle niin vierasta, että oon tosi yllättänyt miten hyvin tuo onnistui!

   Poista
 3. Voi kun olet taitava! Todella nätti takki!:) Osaisipa itsekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Ihana kuulla positiivista palautetta vaatteesta, joka ei todellakaan ollut itselle se "helpoin pala kakkua" :)

   Poista
 4. Tosi nätti eikä yhtään näytä leveältä :) Meilläkin on erikseen kauppavaatteet, kivempi minusta niin. Nyt pitäisi ehtiä askarrella pojallekin kauppatakki :) Ehkä joulun jälkeen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihat varsinkin ovat hyvinkin sopivat. Toki malli on tuommoinen, että se on sivusta katsottuna ison näköinen, vaikka edestä onkin ihan sopiva. Joulun jälkeen on varmasti enemmän aikaa! Täällä odotellaan jo sun joulukalenteria ;)

   Poista
 5. Toi takki <3 <3 Aivan ihana malli! Osaisinpa itsekkin tehdä tuollaisia. :) Meillä myös kauppavaatteet erikseen. Nyt olen vatuloinut toppatakkien kanssa, kun meillä on haalareiden lisäksi reima tec housut + takit ja nyt olleet takit kauppakäytöllä. Kengät meillä on Lekmeriltä tilattu viime vuonna ja ne menevät vieläkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tykkään itsekin tosi paljon! Meillä ei ole kenelläkään tainnut koskaan mennä samat kengät kahtena vuotena :D

   Poista
 6. Aivan ihana takki ❤ on erikseen kauppatakit. Pihakamppeet on monesti sen näköiset ettei niitä kyllä kehtais ihmisten ilmoille pukeakaan päälle 🙊

  VastaaPoista