keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Miten imetyksen lopetus sujui?

Reilu kuukausi taaksepäin kirjoitin mietteitä imetyksen lopettamisesta yli vuoden imetyksen jälkeen. Nyt on aika palata sen verran ajassa taaksepäin, että kerron teillekin, miten tuo lopetus käytännössä sujui. Mies siis otti lapset mukaansa ja meni viikonlopuksi mummulaan kahdeksi yöksi. Iltaisin Viia oli mennyt nukkumaan melko nätisti samalla lailla kuin normaalisti ja ennen sänkyyn menoa oli ottanut pillipullosta maitoa hieman. Aamuyöllä oli herännyt ja halunnut maitoa, mutta ei ollut suostunut huolimaan pulloa. Lopulta mies oli ottanut Viian viereen, mutta Viia oli mielenosoituksellisesti mennyt ihan toiseen laitaan nukkumaan :D Oli suuttunut pullolle, jota mies oli tarjonnut. Mies oli kuitenkin jättänyt pullon siihen heidän väliin ja lopulta Viia oli ottanut yhden huikan, nostanut pyllyn pystyyn ja nukahtanut. Sama oli toistunut toisena yönä.


Päivisin tissiä ei oltu muistettu ollenkaan ja koko viikonloppu oli mennyt paremmin kuin hyvin ja Viia oli ollut todella aurinkoinen ja hyväntuulinen. Kotia tullessa vähän kävi paitaa nykimässä, mutta käskin siinä vaiheessa miehen aina viedä Viian muihin puuhiin. Kunnon tissi-itkuilta kuitenkin vältyttiin aika hyvin. Vielä usea viikko lopettamisen jälkeen Viia yritti ottaa huikkaa saunassa, vaikka muuten ei enää tissille ollut yrittänytkään :) Kaipa se siellä kuumassa muistui, että mistä sitä juomaa saa. Kelpuutti kuitenkin Aavan tarjoaman vesimukin. Päivät menivät kotona yllättävän hyvin, vaikka välillä paidan kaula-aukkoa pitikin käydä repimässä ja tissiä kaivamassa esille :D


Ensimmäiset yöt nukuin varmuuden vuoksi sohvalla, että ei tarvisi alkaa maidon hajun kanssa tappelemaan yöllä ja Viia nukahtikin sitten aamuyöstä udelleen miehen silittelyyn. Nykyisin Viia saattaa tulla jossain vaiheessa yötä meidän viereen, mutta ei enää kaipaa tissiä, vaan nukahtaa heti uudelleen kun pääsee kainaloon.


Suurin muutos imetyksen lopettamisella oli kyllä Viian käytökseen. Kotiin palasi jalassa roikkuvan kitisijän sijaan ihanan iloinen tyttö, joka viihtyi hyvin leikeissä ja muuallakin kuin äitin sylissä nyöhjäten. Mahtava oli huomata, että sieltä jostain alta tuli se oikea Viia, vaikka toki Viia vieläkin viihtyi sylissä, mutta selvästi kävi sitä läheisyyttä tankkaamassa ja palasi takaisin leikkeihin.


Aika nopeasti se imetys itseltäkin unohtui. Alussa teki hieman tiukkaa katsoa, kun toinen yritti päästä paidan alle käsiksi ja joutui kieltämään ja sanomaan, että ei ole maitoa enää. Nyt jotenkin jo tuntuu, että siitä olisi kauan aikaa, kun on viimeksi imettänyt. Pistin kaikki imetysvaatteetkin myyntiin ja vihdoin pääsen käyttämään normaaleita vaatteita.


Voin siis sanoa, että kaikki meni lopettamisen osalta paremmin kuin hyvin ja meidän perheelle sopi juuri parhaiten tämmöinen ratkaisu, että Viia lähti muiden kanssa pois kotoa. En tiedä olisiko asia mennyt niin helposti, jos minä olisin lähtenyt ja Viia olisi jäänyt pyörimään tuttuihin ympyröihin kotiin, jossa se äiti ja tissikin olisi ehkä tullut mieleen helpommin?


Jotenin tuo imetyksen lopettaminen teki lopullisen pisteen vauvavuodelle. Vaikka on aivan mahtavaa saada oma kroppa takaisin vain itselle, niin tuntuu se silti haikealta ajatella, että mun imetykset todennäköisesti oli nyt tässä. Nyt meidän pieni juo niin reippaasti maitoa pillipullosta tai nokkamukista!


En tiedä johtuiko se imetyksen lopettamisesta vai auttoiko aika asiaan, mutta Viia syö nykyisin kuin hevonen! Tämä ei toki alkanut heti imetyksen pois jäätyä vaan tässä hoidon alkaessa. Viia syö hoidossakin useamman lautasen ruokaa aina yhdellä ruokakerralla ja taitaa tällä hetkellä syödä meidän lapsista eniten. Ensi viikolla on taas painokontrolli, mutta jotenkin itsestä tuntuu, että nyt sitä painoa on tullutkin jonkin verran. Ainakin Viia tuntuu sylissä hieman painavammalta kuin ennen tai sitten vain kuvittelen, kun näen miten paljon ruokaa tyttöön uppoaa.

Kuvat Jenni Rajaniemi

3 kommenttia:

 1. Mahtavan hienosti meni tissistä luopuminen. Uskoisin, että just tuo Viian lähteminen muihin ympyröihin pariksi päiväksi auttoi asiaan. Onpas Viia jo iso tyttö, niin mahtavia kuvia postaus pullollaan!

  VastaaPoista
 2. Oi,miten hyvin meni ja mitkä vaikutukset! Onneksi olkoon! :)

  Ihana neito!

  Annu

  VastaaPoista
 3. Meillä kävi samalla lailla, että tyttö reipastu silmissä kun jätin päivätutin pois! Tyttö on nyt 1v10kk ja n. kk sitten kulki jopa kahden tutin kanssa ja tuntui, että on koko ajan sylissä ja vinkuu jotain. Kun raa'asti en enää päivisin antanut tuttia niin kappas, neiti alkoi taas leikkimään yksinäänkin omassa huoneessa ja reipastui huomattavasti! :)

  VastaaPoista