perjantai 2. syyskuuta 2016

Historian siipien havinaa Perkiömäellä

Pyhäjoki on kotipaikkakuntani; pienen pieni pitäjä kasitien varressa Kalajoen ja Raahen välissä. Asukkaita on vähän, mutta kylästä löytyy jotain melko harvinaista nykypäivänä. Tämä harvinaisuus on Asustetalo Perkiömäki, jonka Taimi ja Leevi Perkiömäki perustivat jo viisikymmentäluvulla. Kauppa on yhä Pyhäjoella ja äitini on ollut siellä töissä lähes niin kauan kuin muistan.

Itselle "perkkis" ei ole mikään ihmeellinen nähtävyys, koska siellä on tullut käytyä melko paljon vuosien varrella. Liike on tunnettu eteläistä Suomea myöten ja siellä käy nykyisin paljon ulkopaikkakuntalaisia tekemässä löytöjä.

Mikä sitten tekee Perkiömäestä harvinaisen nähtävyyden? Omistajapariskunta on ilmeisesti noudattanut ajatusta, että mitään ei myydä alennuksella pois, mitä on joskus hankittu. Varastot ovat olleet nimittäin täynnä vaatteita ihan sieltä aloitusvuosilta asti. Myymälään astuessa voi nähdä valtavat määrät eri vuosikymmenien tavaroita liikkeen sisällä ja lisäksi niitä tuodaan varastosta lisää aina kun tilaa tulee. Tällä hetkellä varmaan kuitenkin ne "kuumimmat" aiempien vuosikymmenien vaatteet on ehkä jo myyty, mutta kyllä siellä vielä paljon on tavaraa. Kesän ajan Perkiömäellä on ollut tyhjennysmyynti ja lähes kaikki tavarat ovat alennuksella puoleen hintaan.

Kävin kesällä lasten kanssa ostoksilla ja otin puhelimella muutaman surkean kuvan teillekin jaettavaksi :)


Perkiömäeltä löytää erilaisia tuotteita menneiltä vuosikymmeniltä. Niitä, jotka aikoinaan tehtiin Suomessa. Itsellä on muuten ollut joskus tuommoiset alakuvan punaiset kesäsandaalit kymmenisen vuotta sitten :) Vielä näyttää yksi pari ainakin löytyvän!
Kamalan huono kuva, mutta löysin myös juuri samanlaiset housut, mitä kokeilin siellä Prisman pukeutumisneuvonnassa! Harmi vaan, koko oli pieni mulle.
Tästä kuvasta näkyy todella hyvin se tavaran määrä mitä liikkeessä on ja tässäkin näkyy vain osa liikkeestä.Itseä nuo vanhat vaatteet eivät niin paljoa kiinnosta, joten lähinnä menin katselemaan käsityö- ja ompelutarvikkeita. Harmi, että villalangat oli ehditty myydä jo siinä vaiheessa, kun pääsin paikalle. Jotain virkkuulankoja oli vielä jäljellä isoja keriä ja ompelutarvikkeita löytyi vielä eli vetskareita ja kanttinauhoja esimerkiksi.Vetskareiden lisäksi ostin metrin persikan väristä pitsiä tai oikeastaan pitsiverhoa, Aavalle Vendin sukkikset, Viialle vaippapikkarit ja lisäksi Aavalle pari toppia yöpaidoiksi. Noille topeille jäi jotain euron parin verran hintaa ja toisessa oli vielä pikkarit mukana :)


Vetskareita otin eri väreissä ja mitoissa jemmaan kun nämäkin olivat puoleen hintaan.


Perkiömäen kohtalosta ei ole vielä tietoa. Nyt on meneillään tyhjennysmyynti, ei loppumyynti. Kannattaa kuitenkin vaikka ihan uteliaisuuttaan pistäytyä paikan päällä vielä kun on mahdollista! Ihan vaikka vain siitä syystä, että liike alkaa olla kohta tuttu ympäri Suomea ja onpa liikkeen omistaja Taimi ollut myös Linnan juhlissa vieraana sen kunniaksi, että on tehnyt niin pitkän kauppiasuran tuolla liikkeessä. Harvoin varmasti tulee Suomen kamaralla toista tämmöistä liikettä vastaan!

Onko joku teistä jo vieraillut Perkiömäellä tai edes kuullut siitä?

1 kommentti:

  1. Tämä olisi varmasti näkemisen arvoinen paikka! Usein olen tästä kuullut puhuttavan mutta koskaan en ole paikan päälle asti päässyt. 😊

    VastaaPoista