sunnuntai 24. lokakuuta 2021

Festivo - Uuden kodin odotetuin kodinkone

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Kotikylmiö Oy / Festivo

Meillä mies vastasi pääsääntöisesti meidän uuden kodin kodinkoneiden hankinnasta, koska hän niistä ymmärtää enemmän ja on kiinnostuneempi spekseistä. Mulle riittää se, että valitaan jokseenkin laadukasta ja sellaiset koneet, että ne oikeasti sopii myös ulkonäöltään meille. Jollakin pyykinpesukoneella ei ole niin väliä ulkonäöllä, mutta esimerkiksi keittiössä niillä "ei-integroiduilla" koneilla on, koska ne ovat keskellä kotia esillä koko ajan. Haluan, että ne sulautuvat kauniisti kokonaisuuteen, eivätkä hyppää silmille. Varsinkin kun meillä keittiö on keskellä taloa näkyvällä paikalla ja siitä on suora yhteys eteiseen sekä olohuoneeseen.

festivo kylmiöpakastin

Mies oli bongannut jostain tämän Mungolifen postauksen Festivosta ja oli vakuuttunut siitä, että meille tulee myös tällainen kylmiöpakastin. En ehtinyt silloin saman tien lukea juttua, mutta ensiajatukseni oli, että "nääh, siinä on niin pieni pakastin ja jotain muuta mutinaa". Kunnes luin postauksen ajatuksella ja sen jälkeen aloin ahmia tietoa Festivon kylmiöistä pitkin nettiä ja kyselin kokemuksia somekanavissa. Ja kyllä, olin täysin myyty! Sain myös pelkästään positiivista palautetta Festivon omistajilta, joten päätös oli tehty. Sanonkin, että jos olette koskaan harkinneet Festivoa, niin lukekaa myös nuo Annan postaukset, koska siellä on selitetty hommat ihan juurta jaksain, koska Anna on päässyt myös vierailemaan Festivon tehtaalla Hollolassa. 

festivo kylmiöpakastin

festivo kylmiöpakastin

Talomme valmistui korona-aikaan, jolloin lähes kaikista kodinkoneista tuntui olevan joko puutetta tai viivästymisiä. Osa rakentajista joutui vaihtamaan lennosta kaikki kodinkoneet eri merkkisiin tai tyytymään huonompiin vaihtoehtoihin. Festivon kylmiöt tehdään Suomessa, tarkemmin Hollolassa, mikä takaa nopean toimituksen, kun ei tarvitse odotella kodinkoneiden saapumista jostain Kiinasta vai missä ne lie pääsääntöisesti tehdään. Näin nimittäin meinasi käydä meidän muiden kodinkoneiden kohdalla, että eivät ehdi saapua ennen muuttoa, mutta se onkin toinen asia. Palataan takaisin tähän meidän unelmien kylmiöpakastimeen! Tiesittekö muuten, että Festivo on ainoa Suomessa valmistettava kylmälaite? Sen kotimaisuusaste on huimat 80%.

festivo kylmiöpakastin

Meidän kylmiöpakastin on malliltaan 120cm eli se on 120cm leveä; jääkaappi on 75cm leveä ja pakastinosuus vie loput. Eli normaaliin jääkaappiin verrattuna tuossa on reilusti enemmän leveyttä, mikä takaa puolestaan enemmän myös säilytystilaa! Viiden hengen perheessä kun ruokaa saattaa olla viikko-ostosten jälkeen paljonkin kaapissa eikä se määrä varmasti vähene, kun lapset kasvavat koko ajan ja samoin tekee ruuankulutus. Tuo 75cm kylmiö on tilavuudeltaan 500l. Meidän kylmiössä on tavallisten hyllyjen lisäksi kaksi HEVI-laatikkoa, joiden lämpötila on viisi astetta korkeampi kuin kylmiön muilla hyllyillä. Näin kasvikset ja hedelmät säilyvät pitkään tuoreina. Juureksia tosin olisi hyvä säilyttää kylmiön puolella, jotta ne eivät ala itämään.


Yksi Festivon suurenmoinen ominaisuus on se, että laitetta voi muokata omien tarpeiden mukaan. Nollalaatikoita sekä HEVI-laatikoita voi valita itse haluamansa määrän laitteeseen, kuitenkin maksimissaan kolme, joista yksi voi sijaita jääkaappilämpötilassa eli on viileämpi kuin hevilaatikko. Näin ei tarvitse tyytyä sellaiseen vaihtoehtoon, mikä sopii parhaiten jollekin toiselle perheelle. Tuo Nolla-laatikko on näissä uusissa kaapeissa pakasteen puolella. Ennen ne sijaitsivat kylmiön ja pakastimen alapuolella omina laatikoinaan. Nimensä mukaisesti laatikon lämpötila on nollan paikkeilla, jolloin lihat ja kalat säilyvät kaapissa tuoreina pitkään. Tämä on hyvä kätevää, jos ostaa kerralla paljon lihaa niin ei tarvitse pakastaa niitä välissä, vaan voi ottaa suoraan käyttöön ne tuolta nollalaatikosta. Nollalaatikoita voi kaappiin valita joko yhden tai kaksi. Festivon sivuilla voit valita itse juuri teille sopivan kokonaisuuden.
 
Päästiin testaamaan Festivon huoltoa heti kättelyssä, sillä jostain syystä meidän nollalaatikon tavarat jäätyivät, mikä ei ole tarkoitus tietenkään. Olin yhteydessä Festivoon, jonka huollosta laitettiin ensin sähköpostia ja kyseltiin muutamia asioita ja meille lähetettiin sellainen tracker, joka mittasi viikon ajan lämpötilaa tuolla laatikossa ja sitten se lähetettiin takaisin huoltoon, joka totesi lämmön menevän miinukselle. Paikallinen huoltoliike kävi sitten tutkimassa asiaa ja selvisi, että yksi tiiviste puuttui laatikosta. Se lisättiin ja ongelma oli sillä selvä. Eli tulipa myös testattua se, että huoltokin pelaa ja meiltä löytyy huoltaja samasta kaupungista ja oli vielä tuttu kaveri. Tuli samalla kyseltyä, että onko tarvinut paljon huoltaa näitä ja tuumasi, että todella vähän. Kehui ammattitason vehkeiksi ja laadukkaiksi laitteiksi, joilla on pitkä takuu ja osia löytyy hyvin. Oli kiva kuulla tuo vielä ammattilaisen suusta, joka on varmasti nähnyt jos jonkinmoista kodinkonetta.


Tuota nollalaatikon lämpötilaa voi myös itse vähän säätää, sillä tuolla toiseksi alimman laatikon pohjalla on säätöaukot, mistä säädetään nollalaatikon lämpötilaa ja tiivisteen asennuksen lisäksi laitettiin reiät kokonaan kiinni, niin alkoi lihat pysyä pehmeinä. Tuo kannattaa huomioida, kun ostaa tällaisen nollalaatikollisen kaapin! Tai kannattaa ainakin lukea ensin vähän ohjekirjaa ;)Yritimme jonkin verran rakennusprojektin aikana tukea Suomalaisia yrityksiä ja paikallisia tai lähellä sijaitsevia yrityksiä mikäli mahdollista. Tämä sopi hyvin siihen samaan kategoriaan ja kotimaisuudessa on hyvää myös se, että jos joku osa hajoaa, saadaan siihen varmasti Hollolasta varaosa vielä vuosienkin päästä! Olikohan se varaosasaatavuus niin, että peräti 20v vanhoihin koneisiin saa vielä varaosan, jos joku hajoaa. Tuohan on samalla myös ekologista, kun ei tarvitse joko uusia koko laitetta tai kuljettaa varaosaa kalliilla toiselta puolelta maailmaa.


Nyt tietysti mietit, että miten tämä kylmiö eroaa tavallisesta jääkapista? Festivon sivuilla selitetään asia niin, että tällainen maallikkokin sen ymmärtää:

"Festivon kylmiöissä kylmäntuottajana on suurtalouspuolelta tuttu lamellihöyrystin, joka tuottaa tasaisen kylmyyden koko kylmiöön. Tasaisen kylmyyden lisäksi lamellihöyrystin tuottaa ruokatuotteiden säilyvyyttä edistävän korkean suhteellisen kosteuden käymällä hyvin vähän pakkasen puolella. Korkea ilmankosteus ja tasainen kylmyys mahdollistavat elintarkkeiden vapaan sijoittelun, joka tekee elintarvikkeiden säilytyksestä helpompaa ja säilytyskapasiteetista suuremman."

Juuri mun instassa erään kuvan yhteydessä käydyssä jääkaappikeskustelussa eräskin seuraaja sanoi, että heillä on mahdollista pitää jääkaapissa voita ainoastaan ylähyllyllä, koska muualla säilytettynä se on niin kovaa, että se ei levity pehmeän leivän päälle. Festivossa tätä ongelmaa ei ole, vaan ruuat voi laittaa mihin tahansa hyllylle, koska viileä ilma kiertää tasaisesti koko kylmiössä. Pois lukien tietysti ne hevilaatikot.

"Tavanomaisissa jääkaapeissa kylmätekniikkana käytetään jääkaapin takaseinässä olevaa levyhöyrystintä. Ruokatuotteiden sijoitteluun on kiinnitettävä tarkemmin huomiota – ethän halua säilyttää esimerkiksi maitotuotteita jääkaapin lämpimimmässä paikassa? Herkimmät tuotteet ovat myös vaarassa jäätyä osuessaan jääkaapin takaseinään.

Tavanomaisissa jääkaapeissa kylmyys ei jakaudu yhtä tasaisesti kuin Festivon kylmiössä, mikä johtaa siihen, ettei elintarvikkeiden säilyvyys ole yhtä hyvä. Paleltunut kurkku ja kovettuneet juustoviipaleet ovat varmasti monelle tuttuja ilmiöitä jääkaapissa.

Festivon kylmiöissä jäähdytys on selvästi tehokkaampi, tasaisempi ja nopeampi kuin tavanomaisissa jääkaapeissa."


Haluatte varmaan kuulla myös käyttökokemuksia kaapista nyt kun meillä on useampi kuukausi käyttöä takana. Ensinnäkin, olisin halunnut ottaa teille kuvia kaapista, joka on täynnä kaikkea herkullista ruokaa. Mutta en saa tätä koskaan täyteen! Vaikka tuon monta kassia ruokaa kaupasta, ne katoaa tuonne kaappiin, joten saatte tyytyä näihin vähän tylsempiin kuviin. 

Tilaa on reilusti, kun isot lihapaketit eivät vie tilaa tuolla itse kylmiössä vaan ne säilytetään siellä nollalaatikossa. Salaattivärkit, juurekset, perunat sun muut mahtuvat hyvin noihin kahteen niille varattuun HEVI-laatikkoon. Itse asiassa olen alkanut säilyttää nyt kylmiössä myös hedelmiä. Niitä voi ostaa reilummin kun nostaa hedelmäkoriin vain osan ja jättää loput kylmiöön, missä ne pysyvät parempana kuin pöydällä ollessaan. Koska kaappi on 75cm leveä, on myös oviosa leveämpi ja siihen menee kätevästi kaikki mahdolliset maidot ja mehukeitot sekä ketsupit ja muut maustekastikkeet. Maitopurkkeja taisi mennä muistaakseni jopa seitsemän kappaletta tuohon oveen.


Olen jättänyt alimman hyllyn tuohon oletuskorkeuteen, jolloin sen alle jää vain pieni tila. Tuonne menee kuitenkin juuri kananamunapakkaukset, joten nekään eivät vie nyt hyllyltä tilaa. Tosin kuvassa kananmunat ovat nyt tuossa toiseksi alimmalla hyllyllä ja alimmalla on Feelian valmisruokia. Päästään testaamaan kylmiö tositoimissa, kun meillä oli tuparit ja salaatteja ja ruokakuppeja säilytettävänä, mutta eipä se täyttynyt liian täyteen siltikään.


Festivoon saa lisäosana tällaisen ihanan "perunalaatikon". Meillä se on toimittanut kuitenkin juomakorin virkaa ruokakomerossa, koska se sopii sinne hyllylle kivasti ja on muutenkin kauniin näköinen säilytyskoppa. Jääkaapissakin se olisi kiva, mutta kun sitä veti lasia vasten, niin en kestänyt sitä ääntä! Olisi pitänyt ottaa tuon alin lasihylly pois ja sijoittaa tuo muovin päälle, jolloin siitä äänestä olisi päässyt.


Tuo pakastinosa jännitti hieman, että saadaanko sinne mahtumaan mitään, kun se on kapeampi kuin tavallinen pakastin. Yllättävän hyvin laatikot kuitenkin veti tavaraa. Liekö nuo laatikot hieman syvemmät kuin normaalissa pakasteessa, koska se takaseinän viilennin ei vie tilaa tuossa, kun kylmyys tulee tuolta ylhäältä. Saatiin sinne kaikki meidän vuokra-asunnon pakasteessa olleista ruuista ja lisäksi tämän vuoden marjoja. Meillä on kuitenkin käytössä varastossa pieni arkkupakastin, joten sinne menee sitten marjoja ja mehuja, jos tuonne ei mahdu! Sen vuoksi ei haittaa, vaikka tuo on vähän pienempi.


Ainut huono puoli minkä olen löytänyt on se, että tämän ovi aukeaa hieman eri lailla kuin tavallisessa jääkaapissa. Jos oven avaa "väärin", se tuntuu todella tiukalta ja siltä, että kahva jää käteen jos yrittää aukaista vielä lisää. Sittemmin olen oppinut käyttämään ovea. Kahvaa pitää nostaa ihan kahvan alaosasta ja odottaa sekunti pari, että ilma pääsee pois tiivisteen välistä ja ovi aukeaa. Olen siis ollut liian hätäinen. Nyt lapsetkin ovat oppineet aukaisemaan kaapin, eikä kukaan ole enää mutissut oven tiukkuudesta. Alussa sai oikeasti pelätä, että kahva jää käteen ja veikkaan, että vieraille tämän aukaiseminen ekaa kertaa saattaa tuottaa ongelmia. Toki voi olla, että tuo tiukkuus ehkä katoaa ajan myötä?Summa summarum; Festivon kylmiö täytti kaikki ne olettamukset ja toiveet, mitä meillä siitä oli. Ei sitä varmastikaan turhaa kehuta pitkin nettiä! Uskoisin myös, että ollaan menossa entistä enemmän siihen suuntaan, että kotimaisuutta arvostetaan ja ollaan valmiita satsaamaan myös siihen hieman kalliimpaan kotimaiseen vaihtoehtoon! Minä päätin jo alussa, että jostain muusta nipistetään, jos Festivo ei mahdu budjettiin. Onneksi saatiin mahdutettua kuitenkin budjettiin Festivo ja muutenkin kaikki ne jutut, joita taloomme haluttiin, eikä ole tullut mistään asiasta suurta luopumisen tuskaa.4 kommenttia:

 1. Kiitos kattavasta kirjoituksesta! Olisin kysynyt, onko teillä kylmiön ja uunin välissä kalusteissa jokin eriste, koska asennusohjeissa sanotaan ettei kylmiötä pidä sijoittaa lämmönlähteen (uuni, patteri) välittömään läheisyyteen.

  Olen tekemässä keittiö remppaa ja laitteet asennettaisiin juurikin samaan järjestykseen kun teillä. ;)

  Kaunis keittiö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, ei ole. Meillä oli myös edellisessä jääkaappi uunin vieressä eikä siitä tietääkseni mitään haittaa ollut. Uskoisin, että nykyään uunit on niin hyvin eristettyjä, että eivät kamalasti kuumu normaalissa käytössä ulospäin. Pienessä keittiössä varsinkin joutuu varmasti laittamaan niitä vierekkäin :) Tuossa on välissä siis ihan tavallinen kalustelevy.

   Poista
 2. Kiitos! Luinkin juuri jostain, että ainakin nykyaikaiset integroidut uunit voisi laittaa kylmäkalusteiden kanssa vierekkäin. Usein, kun kylmäkalusteetkin on integroituja niin ei pitäisi olla haittaa toisilleen/toisistaan. Festivoa ei taida saada integroituna….

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa tuohon integrointiin sanoa, ei varmaan saa. Mutta meitä ei haitannut että ei saanut, koska edellisessäkään talossa ei ollut integroidut kylmälaitteet, vaikka esim tiskikone oli ja sama nytkin :)

   Poista