torstai 3. toukokuuta 2018

Vappuperinteitä onko heitä?

En tiedä mitä on tapahtunut, kun kaikki nämä kevään merkkipäivät ovat vähän päässeet yllättämään minut. Vähän kuin talven tulo VR:n! Ensin pääsiäinen tuli niin nopeasti, että ei ehditty edes rairuohoa kylvää ja nyt sitten vappu! Simat jäi tekemättä tänä vuonna, mutta onneksi sitä saa myös ostettua tai mummun tuomana ;)Omassa lapsuudessani vietettiin niin pääsiäistä kuin vappuakin ja äitini panosti aina koristeluun. Meille tullessa tiesi aina, jos oli joku tuollainen erikoinen päivä. Oli rairuohoja, tipuja, ilmapalloja, serpentiiniä ja mikä nyt kuuluikin kyseiseen juhlaan. Vappuna meillä on aina koristeltu asianmukaisesti ja äitini teki munkit ja siman, vaikka ei muuten kova leipuri olekaan. Vapputorilla ei ole käyty, koska pienellä paikkakunnalla semmoista ei ollut. Lapsuuden vapuista siis muistuvat mieleen juuri nuo siihen yhdistettävät perinteiset herkut sekä vappuviuhkat ja ne hyrrät! Juuri muistelimme äidin kanssa että yläasteiässä ollessani otettiin ihan valokuva meidän takapihalla vappuhuiskien tai pallojen kanssa kun sattui satamaan lunta ja se oli muka niin harvinaista. No, tänä vuonna se lumi ei ehtinyt edes sulaa meidän pihalta vapuksi :D


Vapun koristelut jäivät vähän viimetippaan, kun maanantaina töiden jälkeen paniikissa hain vain ilmapalloja ja serpentiinejä, jotka ripusteltiin ympäri asuntoa. Keittiöön laitoin leijuvia ilmapalloja, joiden idean olen napannut vuosia sitten Peggyn blogista .


Vuodessa on arkipäiviä ihan liian paljon suhteessa juhlapäiviin, joten siksi haluan luoda lapsille jonkinlaisia perinteitä näissäkin asioissa, kun minullekin on niitä luotu. Meidän perinne on nykyisin se, että käydään lasten kanssa vapputorilla ja ostetaan lapsille sieltä metrilakuja. Jos on nätti ilma, käydään syömässä samalla kesän ensimmäiset irtojäätelöt. Tänä vuonna skipattiin se osuus kun Viialla oli nenänpää punaisena jo ihan pelkästä torilla käynnistä!Poikkeuksellisesti ostettiin myös kaikille lapsille vappupallot. Tytöt olivat viime viikolla mummulassa pari yötä ja Veetin kanssa käytiin kahdestaan Kärkkäisellä syömässä ja samalla bongattiin vappupalloja kassojen luota. Veeti kävi lunttaamassa hinnan ja kun se oli alle vitosen isolta pallolta, ostettiin tytöille yllärinä nämä. Onhan tuo täysi turhake, mutta toisaalta voisi kai sen rahan tyhmempäänkin käyttää ja noista on ollut iloa jo monta päivää. Ja onhan se toki yksi vappuun kuuluva asia sekin. Veetikin valitsi itselleen Pokemon-pallon, vaikka ensin meinasi, että ei enää tarvi.


Yllättäen palloista ei tarvinut edes tapella, vaikka valitsin riskillä kaksi erilaista. Viia sai ponin ja Aava nuo prinsessat ja kumpikin oli tyytyväisiä omaansa.Maanantai-iltana paistelin vielä ison satsin munkkeja, sillä saatiin pari ystäväperhettä kylään meille iltapäivällä niin tuli sitten tuhottua suurin osa munkeista kerralla. Tällaiset keskellä viikkoa olevat vapaapäivät katkaisevat kivasti arkea ja ehtii nähdä ystäviäkin silloin kun viikonloppuisin tahtoo olla aina monenlaista touhua muutenkin. Päätä huumaava melu täällä kyllä oli kun lapset taisivat olla vähän sokerihumalassa tai muuten vain villissään kun oli paljon lapsia saman katon alla.


Ensi vuonna voisi kokeilla ensimmäistä kertaa brunssia! Monella näytti ainakin instan perusteella olevan tuollainen brunssiperinne vappuna ja mikäs sen kivempi idea. Josko siitä voisi tulla meidän uusi perinne?

Millaisia teidän vapun perinteet ovat vai onko niitä ollenkaan?

1 kommentti:

  1. Meillä perinteisesti juodaan vappupäivänä kahvit ulkona, tänä vuonna herkuteltiin lakkatäytekakulla munkkien sijaan. Ja simaa oli tehtävä, limesitruuna, nam.
    Lapsille ostettiin foliopallot ja saippuakuplia. Torilla käynti jäi huonon ilman takia, eikä lapsetkaan sinne halunneet.

    Omassa lapsuudessa leikkimökkikauden avajaiset oli vappuna, mutta muistelen että sillon olisi myös vapun aikaan ollut paljon kesäisempää kuin nyt. Vai kultaako aika muistot :D

    VastaaPoista