perjantai 25. toukokuuta 2018

Ohje perhoshihapaitaan

Kun näin ensimmäistä kertaa instassa @mehelmie:n tilillä perhoshihapaidan, halusin ehdottomasti kokeilla sen tekemistä itse. Malli vaikutti simppeliltä, mutta hihat tuovat sitä jotain vaatteeseen. Yleisin kysymys näiden perhoshihakuvien alla vaikutti olevan kysymys siitä, miten tuo hiha tehdään. Niinpä ajattelin tehdä simppelin ohjeen teillekin niin pääsette kokeilemaan!  Jos osaatte kasata paidan, osaatte ommella tämänkin!

Ohje hieman toisenlaisen perhoshihan kuosittelemiseen löytyy muuten Mehukekkerit-blogista!  Kannattaa tsekata sekin jos kaipaa vähän enemmän haastetta ;)


Perhospaitaa varten tarvitset normaalin paitakaavan sekä ihan vain ympyrän mallisen kaavan hihaa varten. Mulla on tässä pohjana Mint-kaava Ottobresta ja ekasta versiosta tein a-mallisen eli vähän levensin kaavaa helmaa kohden. Ympyrän voit piirtää käyttämällä apuna isoa lautasta, tarjotinta tai vaikka ämpäriä. Mulla tuossa kukkapaidan hihassa halkaisija on noin 32cm. Tuo reikä keskelle puolestaan pitää tehdä hiha-aukon mukaan. Itse tein niin, että kasasin ensin paidan hihoja vaille valmiiksi ja mittasin siitä tuon aukon ympäryksen eli piirin ja laskin siitä halkaisijan jakamalla sen piillä eli 3,14:sta. Eli jos se hiha-aukko on mitaltaan vaikka 27cm niin halkaisija on n.8,6cm.


Sisäreikä oli helpoin piirtää niin, että taittaa pyöreän kaavan ensin puoliksi ja sitten vielä puoliksi ja merkkaa tuosta keskikohdasta muutaman pisteen puolikkaan halkaisijan päähän. Jos halkaisijasi on vaikka 8cm niin merkit 4cm:n päähän tuosta terävästä nurkasta ja piirtää niiden avulla ympyrän. Kun sen leikkaa tuosta irti niin siitä tulee täysi ympyrä kun kaavan avaa :)


Sitten leikataan osaset kankaasta ja ommellaan paita kasaan hihoja lukuun ottamatta. Hihojen reunoja ei ole pakko huolitella, koska trikoo ei purkaudu. Ne voi kuitenkin halutessaan rullapäärmätä tai ensin ommella saumuriompeleen reunaan ja kääntää sitten nurjalle ja tikata päältä suoralla.


Viimeisenä neulaat sitten hihan hihansuulle oikeat puolet vastakkain, hurautat kiinni ja paita on valmis!
Tässä ekassa on hieman pienemmät hihat ja ne tahtoo kääntyä mihin sattuu! Nuo isommat laskeutuivat omaan makuun paremmin.
Miehelle tuossa ihmettelin, että miten muut saavat lapsista sellaisia kuvia, joissa vaate oikeasti näkyy järkevästi. Meillä Viia on koko ajan liikenteessä, kuten näistäkin kuvista huomaa kun jalat ovat koko ajan liikesennossa :) Jospa näistä kuitenkin saisi jonkinlaisen käsityksen siitä, että miltä paita näyttää päällä!Ostin muuten Viialle kirpparilta koon 80cm leggarit ja ne on täydelliset caprit. Neiti ei sitten vissiin oo kamalasti kasvattanut massaa leveyssuunnassa kun menee saman kokoiset housut vuoden ikäisen kanssa :)
 Mitäs tykkäätte perhoshihoista? Meinaatteko tehdä?

2 kommenttia:

  1. Voi, onpa kyllä tosi kivat! Tulee mieleen noshin viimekesän mekko (pilvi?). Ilmeisesti röyhelöt ja haalarit on nyt in:) ja ihanaa että näillä näyttää myös tarkenevan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei joo, siitä taitaa olla useampi vuosi! Mullakin oli se paitana, olin unohtanut koko paidan :) Nyt on kyllä ollut aivan huikean lämmin ja ihana kun kerrankin on ollut kesävaatteille käyttöä! Yleensä kesässä saa sitä yhtä mekko pitää kerran kun on niin kylmä :/

      Poista