perjantai 6. lokakuuta 2017

Miksi me otimme vesirokkorokotteen

Viime kuussa Suomessa aloitettiin ilmaiset vesirokkorokotukset kaikille 1,5-11v lapsille, jotka eivät ole vielä sairastaneet vesirokkoa. Meidän jokainen lapsi on rokotettu vesirokkoa vastaan vuoden iässä, paitsi Veeti vasta nelivuotiaana samalla kun Aava sai rokotteen. Tuolloin rokotteet olivat vielä maksullisia, koska eivät kuuluneet rokoteohjelmaan, mutta nyt jokainen tuohon ikäryhmään kuuluva saa rokotteen ja tehosteen ilmaiseksi. Myös meidän lapset saavat siis ilmaisen tehosteen, vaikka ensimmäinen rokote olikin omakustanteinen.Miksi me päädyttiin ottamaan maksullinen vesirokkorokoite lapsille? No ensinnäkin vesirokko itsessään on erittäin tympeä tauti, sillä sen aikana lapsen kehoon muodostuu jopa 500 kutiavaa näppyä! Jokainen, joka muistaa oman vesirokkonsa, voi varmaan yhtyä siihen, että sitä ei haluaisi lapsensa kokevan. Lisäksi vesirokosta voi seurata useita vakaviakin jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta, aivotulehdusta sekä ihon bakteeritulehduksia. Lisäksi virus voi myöhemmin aiheuttaa myös vyöruusua. Moni vesirokkotartunta voi myös vaatia sairaalahoitoa. Kauhulla olen kuunnellut tuttujen kertomuksia lasten vesirokoista, joissa hurjimmissa näppyjä on ollut jopa silmämunissa ja yhden lapsen rokko kestänyt useamman viikon.


Meillä on kolme lasta ja jos huono tuuri kävisi, he saisivat rokon toisiltaan sisarustartuntana, jolloin se voi olla viimeiseksi sairastavalle ainakin kuuleman mukaan pahempi mitä ensimmäiseksi sairastaneille. Lisäksi lapset eivät kuitenkaan sairastaisi kerralla vaan ensin varmasti yksi olisi viikon sairaana, sitten toinen ja lopulta kolmas ja hupsis, piti olla töistä palkattomalla useampi viikko. Tuollainen odottamaton poissaolo tekee myös aika ison loven sen kuun budjettiin jos palkasta jää vaikkapa viikon tai kahden osuus saamatta.


Meille moni kauhisteli rokotteen hintaa, joka oli noin 70e/lapsi, mutta aika nopeasti tuo maksaa itsensä takaisin, mikäli ei tarvitse olla poissa töistä vesirokon vuoksi edes sitä yhtä päivää. Vesirokko aiheuttaakin vuodessa n.76 000 poissaolopäivää eli noin 7% kaikista poissaoloista. Rokote puolestaan tuo Ylen artikkelin mukaan 14 miljoonan säästöt tuottavuuskustannuksista. Myös terveydenhuollon kuluista säästetään yli kaksi miljoonaa. Onhan se työnantajallekin menetys, jos tuottava työntekijä on monta viikkoa pois töistään lapsen tai oman vesirokkonsa takia. Muut perustaudit kuitenkin talttuvat yleensä pienemmässä ajassa. Ja tuo 70e ei kuulosta ollenkaan pahalta jos sillä välttää todella ärsyttävän taudin ja pahimmassa tapauksessa myös hengenvaarallisen jälkitaudin!


Monet miettivät varmasti rokotteen turvallisuutta. Vesirokkorokote on kuitenkin jo vanha rokote ja sitä on pistettu jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan esimerkiksi jenkeissä. Tuntui siis turvalliselta pistää noinkin kauan olemassa ollut rokote. Moni perustelee rokottamispelkoa esimerkiksi sikainfluenssarokotteella ja sen seurauksena tulleella narkolepsialla, mutta mielestäni näitä rokotteita ei oikein voi verrata keskenään, koska sikainfluenssarokote tuotiin markkinoille todella lyhyellä aikataululla.


Vesirokkorokote ei täysin suojaa vyöruusulta, vaan jostain luin, että se antaa suojan noin kahdeksassa tapauksessa kymmenestä, mutta parempi sekin kun ei mitään. Meillä tytöillä yksivuotisneuvolan rokotteet jaettiin kahteen osaan, koska muistaakseni silloin pistetään muutenkin kolme rokotetta. Vesirokkorokotteen kanssa on siis otettu 2+2 rokotetta kahteen kertaan jaettuna. Rokotteista ei meillä tainnut tulla mitään kuumetta eikä kummempia haittoja. Rokote ei anna täyttä suojaa vesirokkoa vastaan, mutta se suojaa sen verran, että rokko tulee normaalia lievempänä mikäli sattuu tulemaan. Aavahan sai naapurin tytöiltä vesirokon, eikä me edes olisi tajuttu sen olevan rokko, ellei olisi kuultu, että tytöille nousi näpyt juuri kun olivat olleet meille leikkimässä. Kuumetta ei ollut ja näppyjä oli ehkä kahdeksan ja ne olivat todella pieniä ja kutiamattomia. Muille rokko ei tarttunut. Tästä syystä Aavalle ei todennäköisesti tehostetta pistetä.


Jos vesirokon sairastaa vauvana, ei se anna välttämättä immuniteettia rokkoon vaan se voi tulla myöhemmin uudelleen. Ilmeisesti sama tapahtuu, jos rokko tulee todella lievänä. Aikuiselle ja vanhemmille lapsille rokko voi olla jo todella paha. Rokotteesta oireena tosin voi tulla lievä rokko. Muita yleisiä seurauksia en rokotteesta juurikaan löytänyt. Mikäli valtaosa lapsista rokotetaan, alkaa vesirokkokin hävitä samalla lailla kuin muutkin rokot, vastaan Suomessa rokotetaan.


Pistetäänkö teidän lapsille vesirokkorokote?

10 kommenttia:

 1. Nyt reilu kaks veelle tytölle laitettiin vuosi sitten omakustanteisesti rokote kun aloitti hoidossa. Syy siihen oli se että tytön isä ei ole sairastanut vesirokkoa ja aikuiselle tauti voi olla tosi paha. Mies on myös ottanut rokotteen. Nyt tytölle varmaan haetaan tehoste kunhan taas mennään neuvolaan seuraavan kerran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mulla työkaveri kertoi kuinka hänen miehensä sairasti aikuisiässä ja oli ollut niin täynnä rakkoja ja kipeä, että ei tiennyt miten olisi nukkunut kun makaaminenkin sattui :/

   Poista
 2. Kyllä laitetaan, vaikka juuri esim. sikainfluenssa- ja influenssarokotteita ei koskaan oteta itselle eikä lapsille. Kolme alle kouluikäistä lasta, eikä heistä kukaan ole vielä sairastanut. Itse olin muistaakseni 12-vuotias saadessani vesirokon ja oli tosi kurja rokko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä töistä tarjottiin influenssarokotetta, mutta en minäkään sitä aio ottaa, eikä lapsillekaan ole laitettu. Sikainfluenssarokotteen otin, koska olin silloin raskaana. Muuten en varmasti olisi ottanut ja tuotakin mietin, mutta en kestänyt ajatusta jos vauvalle sitten olisikin tullut jotain jos olisin sen saanut rokottamattomuuttani. Eikös se vesirokko just olekin sitä pahempi mitä vanhempana sen sairastaa :/

   Poista
 3. Meidän kaksi vanhempaa lasta on rokotettu myös omalla kustannuksella pari vuotta sitten päivähoidon alkaessa. Samat perusteet oli kuin teillä. Viime kuussa syntynyt vauva saa rokotteen sitten rokotusohjelman mukaan ja isot lapset tehosteet 6-vuotiaina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muuten lukenutkaan, että miten se tehoste laitetaan esimerkiksi meidän nyt kaksivuotiaalle. Että missä neuvolassa se sitten tulee?

   Poista
 4. Minusta se tehoste sanottiin tulevan sit 6v näille meidän pienille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OKei! Ja Veeti ilmeisesti nyt saa sen kouluterveydenhoitajan luona!

   Poista
 5. Just olisin kysynyt, että milloin teidän lapset sitten saa tehosteen?
  Omat tytöt on rokotettu 6-ja 2-vuotiaina, ovat nyt 11 ja 7. Eikä mistään tehosterokotteista ole ollut puhetta.
  Mitään rokkoon viittaavaa heillä ei ole koskaan ollut, että hyvin on suojannut.
  Aikoinaan halusin rokotteen isommalle ennen koulun alkua, juuri siksi kun olin lukenut, että rokko voi olla vanhempana sairastettuna pahempi. Sisko sitten sai siinä samalla. Olen myös lukenut, että isommilla tytöillä sairastettu vesirokko voi aiheuttaa lapsettomuutta enkä halunnut sitä riskiä ottaa omalletunnolle.
  Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun me ostettiin nuo rokotteet, niin terveydenhoitaja vielä soitti johonkin ja varmisti, että tartteeko tehostetta ja sillon eli noin vuosi sitten sitä ei tarttenut mutta sekin näemmä vuodessa muuttui niin, että se pistetään. Ilmeisesti sitten kuusivuotiaana pikkitytöt saa ja minusta Veetille se pistetään nyt kouluterveydenhoitajalla jossain vaiheessa.

   Poista