torstai 29. kesäkuuta 2017

Miniloma Kööpenhaminaan

Toukokuun puolella matkustin pidennetylle viikonloppulomalle ystäväni kanssa Kööpenhaminaan. Ystävä ehdotti kaupunkilomaa ja koska olen niin helppo vaikea ylipuhua, suostuin matkakaveriksi. Onneksi satuttiin bongaamaan halvat lennot ja majoituskin hoitui kätevästi ja edullisemmin Airbnb:n kautta. Lähdettiin Suomesta torstaina Norwegianin iltalennolla Oulusta välilaskun kautta Helsingistä Kööpenhaminaan. Kone oli perillä kahdeksan maissa ja menihän siinä aikaa, että päästiin junalla keskustaan. Matkatavaroina meillä oli pelkät käsimatkatavarat, joten niitä ei tarvinnut odotella kentällä, vaan hyppäsimme suoraan junaan, joka vei meidät Kööpenhaminan päärautatieasemalle. Siitä oli asunnolle lyhyt matka kävellä.


Ensimmäisenä iltana ei tehty mitään ihmeellistä vaan haettiin vastapäisen talon thaikkulasta ruokaa ja syötiin ja mentiin nukkumaan. Meidän asunnolle mentiin "red light districtin" läpi eli kadun varrella oli sulassa sovussa niin strippibaareja, kampaamoita ja pornokauppoja :) Samalla kadulla oli myös paljon ravintoloita, joten sinänsä illalla ei pelottanut siinä kulkea ollenkaan.


Lauantain pyhitimme ostoksilla käyntiin ja kierreltiin Kööpenhaminan keskustaa ja sen liikkeitä ilman mitään kiirettä ja ihasteltiin kaunista kaupunkia. Säät sattuivat suosivan meitä ja viikonlopun ajan oli toistakymmentä astetta lämmintä!

Keskustassa kannattaa ehdottomasti käydä nauttimassa jotain virvokkeita Illum-ostoskeskuksen kattoterassilla sijaitsevassa kahvilassa! Sieltä on huikeat näkymät ostoskadulle. Kööpenhamina on varmasti hyvä paikka innokkaimmillekin shoppailijoille, sillä liikkeitä riittää ja monessa eri hintaluokassa. Tanskastahan tulee paljon laadukkaita lastenvaatemerkkejä ainakin.  Hintataso Kööpenhaminassa oli hieman korkeampi kuin Suomessa ja se näkyi myös ketjuliikkeiden hinnoissa. Myös ruoka oli jonkin verran kalliimpaa kuin täällä.


Lauantai-illan vietimme Tivolissa, mutta siitä kirjoittelen vielä ihan erikseen.


 Nähtävyydet ja pyöräily

Sunnuntaina vuokrasimme sähköavusteiset polkupyörät ja lähdettiin pyörillä kiertelemään niitä suosituimpia nähtävyyksiä sekä muuten vain katselemaan kaupunkia. Pyörät rekisteröitiin ja maksettiin luottokortilla, jonka jälkeen niitä sai vapaasti käyttää niin pitkään kuin halusi ja veloitus meni aina tuntia kohden. Me oltiin melkein kuusi tuntia pyörillä ja olisiko hinta ollut parin kympin luokkaa. Alussa hieman jännitti lähteä pyörällä muun liikenteen sekaan, mutta pyöräväyliä oli paljon ja pyöräilijöihin on totuttu, joten lopulta pyörällä uskalsi päästää melko rohkeasti menemään. Pyörä avusti sähköllä aina kun alkoi polkea, joten sillä oli kevyt mennä. Huono puoli oli se, että pyöräilykypärää ei saanut vuokrattua samalla. Kotona kun on tottunut sitä käyttämään, oli hassua ajaa ilman.Pyörissä oli tuollaiset näytöt, missä oli GPS ja kartat sekä valmiiksi tallennettu tunnetuimpia nähtävyyksiä. Tosin Pieni merenneito oli kartan mukaan ihan jossain muualla kuin siellä mistä sen lopulta löysimme eli ei voinut täysin luottaa karttaan. Lisäksi peräkkäin pyöräillessämme toisen pyörä neuvoi eri reittiä kuin toisen, joten se aiheutti hieman sekaannusta.
Nähtävyyksistä ehkä suosituin on Pieni merenneitopatsas, jota piti tietenkin käydä katsomassa. Patsasta oli katsomassa "muutama" muukin eikä patsaan kanssa olisi päässyt kuvaan yksin mitenkään, vaan aina joltain sivulta näkyi japanilainen turisti.... Tyydyin siis ottamaan selfien "merkun" kanssa :)
Me and my pal Little mermaid!
Toinen meidän listalla olevista kohteista oli tietenkin New Havn, tuo postikorttimaisen kaunis satamapätkä lähellä keskustaa. Eriväriset talot ovat varmasti melko monelle tuttu näky ja taloja reunustivat lukuisat (melko kalliit) ravintolat. Olimme hyvin sivistyneitä ja kävimme vetämässä hampparit nakkikiskalta :D Tuosta satamasta olisi lähtenyt myös vesiristeilyitä, mutta jätimme sen kuitenkin tällä kertaa väliin.Etsin etukäteen tietoa paikoista, missä voitaisiin käydä pyörällä ja olin merkannut niitä itselleni ylös. Yksi niistä oli Tårnet, eli ilmainen näköalatorni ja lisäksi tornin huipulla oli myös ravintola. Tuo Christianborgin palatsin torni on Kööpenhaminan korkein torni ja sieltä oli hienot näkymät ympäri kaupungin. Torniin pääsi tietty määrä ihmisiä kerralla ja hieman jouduimme jonottamaan omaa vuoroamme.
Tornin infossa luki, että selkeällä säällä tornista näkee jopa Ruotsiin asti. Alempi noista alla olevista kuvista oli pakko laittaa ihan sen vuoksi, että siinä näkyy melkein keskellä kuvaa yksi Tivolin laite ja se, kuinka hurjan korkealla se on!Kävimme myös Amalienborgin palatsin aukealla, joka oli myös turistien kansoittama. Hienoja vanhoja rakennuksia!


Assistensin hautausmaa oli myös nähtävyyslistallani ja sovimme, että menemme sinne syömään eväitä jos jää aikaa. Olin lukenut, että paikalliset viettävät tuolla paljon aikaa, mikä tietenkin suomalaisena kuulostaa todella oudolta. En voisi kuvitella, että täällä hengailtaisiin eväiden ja juomien kanssa yhtään missään hautausmaalla tai ainakin siitä saisi todella pahoja katseita!

Menimmekin viimeiseksi tuonne ja pakko sanoa, että paikka oli ehdottomasti käymisen arvoinen! Kuviin oli todella vaikea saada tallennettua puistoa, mutta se oli valtava ja siellä oli uskomattoman paljon erilaisia hautoja. Osa hoidettuja, osa metsikössä unohdettuina ja osa todella omaperäisiä. Ja paikallisia tosiaan oli melko paljon piknikeillä tuolla puistossa. Sulassa sovussa toiset istuivat hautojen edessä suremassa läheisiään kun toiset nauttivat viereisellä palstalla viiniä.


Tuolle hautausmaalle on haudattu myös H.C. Andersen, mutta onnistuimme menemään jotenkin haudan ohi, vaikka yritimme seurata kylttejä sinne. Pysähdyimme hetkeksi itsekin istuskelemaan ja syömään muffinssit sekä katselemaan tuota huikeaa paikkaa, jota kävelimme ristiin rastiin.Suosittelen ehdottomasti tuota pyörien vuokraamista! Pyörillä ehti nähdä todella paljon nähtävyyksiä ja siirtyminen paikasta toiseen oli nopeaa ja vaivatonta. Samalla näki muutakin kaupunkia kuin pelkät nähtävyydet. Pyörän pystyi omalla salasanalla lukitsemaan, joten sen pystyi jättämään parkkiin, jos halusi käydä jossain kävellen. Hautausmaalta lähtiessä meinasi iskeä paniikki kun pyörääni tuli joku häiriö, enkä meinannut saada sitä auki ja siitä katosi myös hetkeksi sähköt. Onneksi uudelleen lukitseminen ja aukaiseminen lopulta auttoi ja päästiin ongelmitta perille asuntomme lähellä sijaitsevan palautuspisteen luokse.

Neighbourhoodissa syömäni pizza oli parasta koskaan maistamaani pizzaa!

"Muutama" pyörä...


Maanantaina lento Suomeen lähti ennen kahta, joten silloin ei tehty muuta kuin pistettiin asunto kuntoon, pakkailtiin viimeisiä kamoja ja käytiin lentokentällä viimeisillä ostoksilla. Kaksi täyttä päivää oli oikein hyvä aika tutustua Kööpenhaminaan ja ehdittiin tuossa ajassa tehdä kaikki mitä oltiin aiottukin. Ei otettu liian tiukkaa aikataulua, vaan mentiin rennolla asenteella, että tehdään mitä ehditään ja nautitaan suurkaupungin vilinästä. Kööpenhamina oli juuri täydellinen kohde minilomalle! Samassa paikassa hieman lämpöä, kulttuuria, shoppailua ja ison kaupungin vilinää. Kaupunki oli kaunis ja olisin viihtynyt siellä varmasti pidempäänkin. Oli myös mukava käydä pitkästä aikaa lomalla ystävän kanssa ilman lapsia. Saatiin höpötellä ja syödä rauhassa ilman, että joku lapsista koko ajan keskeyttää :) Ajatus oli myös nukkua joka aamu pitkään, mutta taidettiin herätä reilusti ennen kahdeksaa joka aamu. Tosin mentiin ihmisten ajoissa myös nukkumaan joka ilta.

2 kommenttia:

  1. ihanan kuuloinen loma :) kivoja tunnelmia Köpiksestä!

    VastaaPoista
  2. Vaikuttaa kivalle kaupungille.Pari viikkoa sitten oltiin 6h Köpiksessä,mut yön matkustanedna ei sitten jaksettu lähteä kaupungille.Mutta toiste!

    VastaaPoista