sunnuntai 31. elokuuta 2014

Taistelu pienten synnytysyksiköiden puolesta (sisältää haasteen)

Nappasinpa aivan huikean haasteen Dobermami-blogista ja toivon, että mahdollisimman moni teistä sadoista lukijoista tarttuisi tähän haasteeseen JA kävisi allekirjoittamassa addressin. Linkki suoraan addressiin tekstin lopussa.

Aava ja Veeti ovat syntyneet molemmat Oulaskankaan sairaalassa, alle neljänkymmenen kilometrin päässä meidän kotoa. Sairaala ja sen henkilökunta ovat ihania, potilaat huomioon ottavia ja toivoisin, että myös jatkossa naiset saisivat mennä tuohon samaan sairaalaan synnyttämään. Pieni synnytysten määrä mahdollistaa sen, että synnytyksiä ei hoideta liukuhihnameiningillä, vaan synnyttäjälle annetaan oma aika synnytyksen käynnistykseen eikä niitä tarvi keinotekoisesti nopeuttaa vain sen vuoksi, että synnytyssalin oven takana odottaa seuraava äiti synnyttämään pääsemistä. Itsekin olen molemmissa synnytyksissä saapunut sairaalaan yöllä ja olen saanut yön viettää salissa, jossa isä on myös saanut nukkua omassa sängyssään. Monessako sairaalassa isän on mahdollista olla salissa nukkumassa odottamassa h-hetkeä? Ei ole tarvinut käytävillä kärvistellä muiden katsellessa, kun kaikki huoneet ja salit ovat olleet varattuina.Oulaskangas ei ole ainoa sairaala, josta synnytykset ollaan siirtämässä muualle, isompiin sairaaloihin. Jos Oulaskangasta ei enää ole, siirtyvät synnyttäjät täältä joko Kokkolaan tai Ouluun, joihin on siirtynyt myös suurin osa Raahen synnyttäjistä Raahen sulkiessa sen synnytysosaston aiemmin. Uskon, että satojen ellei jopa tuhansien lisäsynnyttäjien määrä ainakaan paranna potilaiden saamaa kohtelua isoissa sairaaloissa ja homma menee liukuhihnameiningiksi. Toivon, että äitejä ei sen vuoksi pumpata täyteen synnytyksiä vauhdittavia lääkkeitä, että ehdittäisiin saada mahdollisimman monta synnytystä hoidettua vuoron aikana. Jo omassa kaveripiirissä on useita syöksysynnyttäjiä sekä jo yksi ambulanssiin syntynyt lapsi. Näitä ambulanssiin syntyneitä lapsia tulee todennäköisesti silloin myös enemmän ja niissäkään ei ole lääkäri päivystämässä, että kaikki menee hyvin. Jos huono tuuri sattuu, on lanssissa nuoria työntekijöitä, jotka eivät ole yhtään synnytystä hoitaneet. Tälläkö varmistetaan se, että äiti ja lapsi saavat parasta mahdollista hoitoa? Asiasta voisi jauhaa loputtomiin, mutta alla asia esitetty hienosti. Siispä:

Haaste muille bloggaajille! Kopioi kuva ja sen alla oleva teksti omaan blogiisi ja levitä tietoutta. Allekirjoita kansalaisaloite itsekin, jos et sitä jo ole tehnyt. Laitetaanpa yhdessä pyörät pyörimään sillä ääniä tarvitaan vielä. Lämpimät kiitokset <3

Eli pistetään pyörät pyörimään, blogimaailma tavoittaa yllättävän monta ihmistä viikossa ja jos heistä edes pieni osa allekirjoittaa, voimme saada täyteen vaadittavan määrän nimiä."Kuvan pieni prinsessa sai syntyä Oulaskankaan sairaalassa Oulaisissa turvallisiin käsiin peppu edellä. Tilanne ei pelottanut äitiä, isää eikä synnytyksen hoitaneita kätilöä ja gynekologia, vaikka paikalla ei ollut lastenlääkäriä. Nyt päivystysasetus uhkaa sulkea synnytysosastoja ympäri Suomea. Vaarassa ovat kaikki alle 1000 synnytystä vuosittain hoitavat synnytysosastot sekä synnärit, joissa ei ole lastenlääkäripäivystystä tai sairaalan sisällä 24/7 päivystävää hätäsektiovalmiutta.
Nämä synnyttäjien ja vastasyntyneen turvallisuutta lisäävät kriteerit lisäävät myös kustannuksia, vaikka samalla maanlaajuisesti haetaan säästöjä saman asian kustannuksella. Lääkintöneuvos Timo Keistisen mukaan yhden synnytysosaston sulkeminen tuo 5 miljoonan säästöt. Kyseiseen laskelmaan ei ole huomioitu sitä, että synnytysten hoitaminen toisessa sairaalassa maksaa saman verran ja lisäksi matkakustannukset päälle!

Suomi on maailman turvallisin maa syntyä ja synnyttää. Voidaanko tästä enää parantaa, vai mennäänkö ojasta allikkoon? Esimerkiksi Oulaskankaan sairaalassa Oulaisissa nähtiin 1001 erilaista synnytystarinaa vuonna 2013. Nyt sairaanhoitopiirin johtavan sairaalan toimesta ei Oulaskankaalle luvata järjestää lastenlääkäripalvelua ja synnyttäjät jatkavat matkaansa Oulaskankaasta 100km päähän Ouluun tai 120km päähän Kokkolaan.

Pelkona on, että vauvat syntyvät tulevaisuudessa matkalle: ambulanssiin, taksiin tai perheen omaan autoon. Viime vuonna Oulaskankaalla synnyttäneistä äideistä 75 synnytti 1½ tunnin sisällä sairaalaan saapumisesta. Osa heistä toki ehtisi synnyttämään sairaalaan, mutta he jäisivät ilman ammattitaitoista apua: tukea, kivunlievitystä sekä vauvan voinnin seurantaa. Ja kuinka käy äidin ja vauvan, jos kotona ollessa sattuu esimerkiksi istukka irtoamaan ja matkaa seuraavaan synnytyssairaalaan on liian paljon? Pohjoisessa perhekoot ovat suurempia: lapsia syntyy perheisiin enemmän, kuin 1.7. Myös synnytykset ovat toinen toistaan nopeampia.

Synnytyssairaalat Oulaisissa, Kemissä, Salossa ja Savonlinnassa kaipaavat tukea. Alle 1000 synnytystä vuosittain hoitavat synnärit Kajaanissa, Mikkelissä ja Porvoossa saanevat toimintaansa jatkaa, kuka tietää..

Ystävällisenä pyyntönä esitän, että jokainen osoittaisi tukensa kannattamalla kansalaisaloitetta: "PÄIVYSTYSASETUKSEN MUUTTAMINEN SYNNYTYSTEN OSALTA".Keräys on käynnissä 10.10.2014 saakka ja tavoitteena on saada 50 000 kannattajaa aloitteelle, jolloin se pääsisi eduskunnan ja ministeriön uudelleen käsittelyyn. Tavoitteena on, että nykyiset synnytysosastot saisivat jatkaa toimintaansa, sillä "SYNNYTYSOSASTO ON PIENEN SAIRAALAN SYDÄN" Synnytysten lakattua lakkaa kyseessä olevista sairaaloista myös muita toimintoja. Oulaskankaalta lopettaisi toimintansa samalla naistentautien osasto. Gynekologin, anestesialääkärin ja leikkaussalin ilta-, yö-, ja viikonloppupäivystykset lakkaisivat myös ja avun tarvitsijat taittaisivat näiden asioiden vuoksi matkansa jatkossa Ouluun. Pelkästään synnytysosastojen sulkemiset ruuhkauttaisivat suuremmat synnärit lakkautettujen synnäreiden alueilla, palvelut eivät siis paranisi myöskään suurten kaupunkien alueilla!"


Siispä itseäni toistaen, jakakaa ja allekirjoittakaa! Mielelläni ottaisin kommenttilaatikkoon myös linkin blogiteksteihin, missä haasteeseen on tartuttu :)2 kommenttia:

  1. Ikäväähän tuo on. Itse synnytin TAYSissa, enkä kokenut sen olevan mitenkään liukuhihnameininkiä, toki vertailukohtia ei ole. Synnytystä ei nopeutettu enempää kuin oli tarve (olin yliajalla 42+5 ja lapsivedet tihkuneet jo kaksi päivää, tulehdusarvo nousussa ja silti synnytystä käynnisteltiin 17 tuntia salissa). Nämä asiat eivät ole helppoja ja ikävä kyllä keskittäminen tuo säästöjä koska matkakuluineenkin keskittäminen on halvempaa kuin pienten synnytysyksiköiden ylläpito. En tiedä sitten mistä voisi säästää, kun ei oikein mistään, mutta jostakin on pakko. Pirkanmaalta suljettiin jo Vammala, joka kyllä oli auki vielä silloin kun itse synnytin. Mietin tuolloin Vammalan ja TAYSin välillä, mutta täytyy sanoa, että koska nykyään siihen on mahdollisuus, niin haluan synnyttää lapseni paikassa jossa on vastasyntyneiden teho-osasto ja lastenlääkäri paikalla. Toivottavaa toki olisi, että jatkossa olisi vielä olemassa valinnan mahdollisuus, mutta niin kauan kuin Suomen talous menee nopeasti alaspäin, meillä ei taida olla mahdollisuuksia muuhun kuin olla kiitollisia siitä, että synnyttäminen ei kuitenkaan vielä maksa täällä kuin sairaalan päivämaksun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lähinnä kai se liukuhihnameininki tulisi siitä, että jos oysia ei ole suunniteltu tuolle määrälle synnyttäjiä. Raahe toi sinne lisää väkeä ja osa Raahesta siirtyi Oulaskankaalle. Oulaskankaan lopettamisen myötä Ouluun siirtyisi siis Raahen ja Oulaskankaan väkeä eli aika paljon enemmän mitä siellä tällä hetkellä synnyttää. Epäilen että henkilökuntaa palkattaisiin lisää suhteessa synnyttäjien määrään. Ja kyllä Oulaskangas on myös maan ykkössairaaloita tilastoissa, että siellä ei leikata välilihaa kuin harvoin vaan pyritään luonnollisilla keinolla saada lapsi ulos. Leikkaushan nopeuttaisi lapse syntymää, mutta siellä sitä halutaan välttää. Ystäv on synnyttänyt isoissa sairaaloissa ja kyllä se meininki on hieman eri ollut kun oikeasti saliinkin pääsi vasta viime tingassa ponnistamaan. Mutta toki kokemukset ovat kaikilla erilaisia ja itsekään en välimatkan vuoksi noita isompia sairaaloita valinnut vaikka siellä se lastenlääkäri olisikin ollut :)

      Poista