perjantai 15. elokuuta 2014

11kk

Nyt on luvassa toiseksi viimeinen kuukausikatsaus Aavan elämään. Toki kirjoittelen uusista jutuista kuten tähänkin asti, mutta en tee enää joka kuukausi omaa postausta tämmöisenään, mitä nyt olen tehnyt. Kuukausipäivä oli ja meni ja unohdin kuvatkin ottaa ja nyt sain aikaiseksi vain muutaman huonon räpsyn. No ehkä yksivuotiskuvat ovat sitten vähän paremmat :)


Aava ei ole vielä lähtenyt kävelemään, eikä myöskään seiso ilman tukea. Muuten liikkuu edelleen hyvin ketterästi tukea vasten ja osaa kiivetä sohvalle ja sängylle itse. On myös muutoin kova tyttö kiipeilemään ja joka paikkaan pitäisi päästä. Portaitakin osaa mennä, vaikka meillä täällä kotona portaita ei olekaan. Taaperokärryyn ei ole jotenkin innostunut yhtään, vaikka käsistä taluttamalla kävelee kyllä mielellään.

Hampaita on tällä hetkellä seitsemän; neljä ylhäällä ja kolme alhaalla. Viimeisin tuli läpi juuri viime viikolla, ihan huomaamatta. Mummulassa ollessamme ensimmäinen yö oli vähän itkuinen ja jälkikäteen hoksattiin, että se hammas varmaan kiukutti.Päiväunia ollaan alettu nukkua ihan urakalla kun vertaa siihen, mitä ne ovat tähän asti olleet. Nytkin Aava on ollut jo tunnin nukkumassa ja iltapäivällä nukkuu vielä toisen tunnin. Keskimäärin meillä taidetaan nukkua 2-2,5h päivässä mikä on todella paljon entiseen tuntiin verrattuna! Ekat päikkärit Aava nukkuu jo kympin maissa ja toiset sitten iltapäivällä kahden ja kolmen välistä alkaen. Yöunille laitetaan kahdeksalta ja aamu alkaa seiskan ja kasin välillä vaihtelevasti. Eli hyvin tulee unta vuorokaudessa!

Ainut ongelma nukkumisessa on yösyönti, joka vain jatkuu kun en edelleenkään jaksa itse valvoa yöllä, että huudattaisin sen pois. Aava alkaa ensimmäisen kerran itkeskelemään jo puolen yön maissa ja lisäksi juo maitopullon vielä aamuyöstä. Vesi ei kelpaa ja toisinaan maidonkin pitäisi olla lämmitettyä! Jos maito on kylmää, se ei kelpaa vaan itku jatkuu niin kauan, että pullo lämmitetään. Pakko alkaa lopettamaan tuo yösyöminen ennen kuin ollaan miehen kanssa kumpikin töissä, koska minä en kyllä jaksa sitten nousta öisin, kun aamulla on herätys huomattavasti aikaisemmin kuin nyt.


Myöskään ensisanaa ei olla vielä kuultu, ellei jatkuvaa "dado"-hokemista lasketa. En tiedä onko se oma sana, vai tarkoittaako Aava sillä, että "kato". Koska samalla kun sana sanotaan, Aava osoittaa sormella jotain. Muuten Aava kyllä puhuu paljon, mutta omalla kielellään :) Paljon on d-kirjainta sanoissa mukana. En muista, että Veeti olisi "puhunut" näin paljon silloin aikoinaan.

Aava on siirtynyt syömään pääsääntöisesti samaa ruokaa meidän muiden kanssa, tosin mahdollisuuksien mukaan suolattomana, mutta on syönyt kyllä vähäsuolaisiakin ruokia. Lisäksi jätimme korvikkeet pois ja alettiin antamaan oikeaa maitoa, koska Aavan maha sen jo kestää. Kaupan soseita meillä on varalta tuolla kaapissa, jos sattuu ruuaksi jotain semmoista, mitä Aavan on vaikea syödä. Nyt kun ruoka ei ole enää sosemuodossa juuri ollenkaan, saa Aava syödä sormin lähes kaikki ruuat. Lusikan käytön harjoittelu on jäänyt vähemmälle, kun en ole vain yksinkertaisesti jaksanut siivota sitä sotkua mikä siitä syntyy. Eiköhän tuo kuitenkin jossain vaiheessa opi niitä aterimiakin käyttämään :)

Minkälaisia teidän lapset olivat tässä iässä? Joko puhuttiin sanoja tai käveltiin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti