keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Juoksujuttuja

Takana muutama hikinen ja sitkeä juoksulenkki. Kerta kerralta olen yrittänyt juosta edes sata tai parisataa metriä enemmän kuin ensimmäisellä kerralla. Olen aina haaveillut, että jaksaisin käydä juoksulenkeillä ja juosta kevyen näköisesti. Tällä hetkellä meno ei todellakaan ole ja tuskin näyttääkään kovin kevyeltä. Takana on ehkä viisi pientä lenkkiä, joiden aikana olen yrittänyt pääsääntöisesti juosta. Ensimmäisellä kerralla meni kaksi kilsaa, eilen juoksin 3,3km. Kyllä se tästä pikkuhiljaa. Tai jotain :)

Ja mikä motivoisikaan paremmin kuin kivat juoksuvaatteet? :) Tilasin vasta Ellokselta -50% alekoodilla Craftin juoksutakin. Ulkoilutakkeja löytyy kyllä muuten monta, mutta kaikki on liian kuumia just tuommoiselle ilmalle, mikä pihalla nyt on. Eli semmoiselle +10-15+ pilviselle kelille, joka taitaa olla yleisin Suomen kesässä. Eilen kävin testilenkillä takki päällä ja oli just passeli urheilutopin kanssa.


Ensimmäinen juoksu/lenkkisatsaus oli juoksutrikoot tai makkarankuoret tuttavallisemmin! Ostin tuommoiset Newlinen mustat trikoot miestenpuolelta, kun naisten koot olivat todella pieniä ja tarpeeksi isoa ei ollut kaupassa. Ja pakko kyllä sanoa, että ensin tuntui vähän tyhmältä, mutta ensimmäisen lenkin jälkeen ei voi kuin kehua. On muuten hyvät päällä! Kilometrin jaksaa varmasti juosta pidemmälle jo siitä syystä, että housut eivät paljoa jalassa tunnu :) Ei tipu ja ole tiellä vaan ovat todella huomaamattomat. Ja kyllä siihen makkarankuorifiilikseenkin tottuu, kun on harjoitellut leggareilla. Kesäksi taidan ostaa caprimalliset samanlaiset. Housuissa on semmoiset ompeleet, että muotoilevat vähän jalkoja ja ne näyttää ehkä vähän myös lihaksikkaammalta...


Uudet lenkkarit pitäisi saada vielä, sillä tämänhetkiset ovat goret ja siksi turhan kuumat näin kesäkeleille. Olisiko täällä juoksuharrastajia, jotka voisivat vinkata hyviä lenkkareita mielellään suht leveällä lestillä? Tällä hetkellä mulla on käytössä Adidakset (jotka hankaa ja siksi en käytä juurikaan niitä) sekä Asicsen goret. Molemmissa kivan leveä lesti. Vähän houkuttaisi semmoiset "bare foot" tyyliset ohutpohjaiset lenkkarit, mutta en ole vielä ehtinyt tutustua valikoimiin. Olen miettinyt myös, että pitäisikö noudattaa jotain juoksuohjelmaa vai juosta vaan aina kerralla niin paljon kuin jaksaa, että kunto kasvaisi? Eli nyt kaikki himojuoksijat vinkkejä kehiin! Onko täällä muita, jotka haaveilevat pitkistä juoksulenkeistä, mutta eivät ole koskaan saaneet aikaiseksi treenata niin paljoa, että se onnistuisi?

5 kommenttia:

 1. Asics GEL-1170 on hyvä juoksukenkä. Kenkiin kannattaa satsata kun sieltähän se juoksu lähtee, kun on hyvät kengät, ei polvet ja lonkat kipeydy niin helposti.

  Ei kannata pistää itseään aluksi liian lujille, älä siis juokse henki hieverissä. Kuukausi menee ennen kuin verenkierto ja nivelet tottuu juoksemiseen. Oikeastihan pitäis aloittaa esim. 5 min kävelyä 2 min juoksua ja sitten pidentää juoksumatkaa pikkuhiljaa. En kyllä itse ole jaksanut tehdä noin :) t: Tuula

  VastaaPoista
 2. Mullakin on asicsin juoksulenkkarit - ja talveksi asicsin nastalenkkarit. Kunnon urkkaliikkeessä osaavat katsoa sopivat - ja hyvät kengät kyllä maksaa melkoisesti. Ja noi juoksutrikoot on kyllä ehdottomat. Ilman en enää juokse - niitäkin on nyt pitkät, caprit ja mikrot. :)
  Mä suosittelen kyllä jonkun ohjelman mukaan treenaamista. Kehittyy paljon paremmin kun juoksee välillä intervalleja jne. Tsemppiä! Juoksu on parhautta.

  VastaaPoista
 3. Minä myös aijoin(?!) aloittaa saman harrastuksen ja kävinkin jo netistä tulostamassa ilmaisen juoksukoulu harjoitus ohjelman. Vielä kun saisi aloitettua.... T.minna

  VastaaPoista
 4. Hep! Osui ja upposi, todellakin haaveilen juoksemisesta mutta mistä ihmeestä tulisi se into lähteä lenkille, etenkin kun kunto on tällä hetkellä nollassa. Kai se olisi ostettava nuo vaatteet niin jospa se siitä lähtisi. Lenkkarit vaan aiheuttavat päänvaivaa täälläkin, ei haluaisi ostaa kalliita kenkiä jos ne sitten painaakin (niin kuin useimmat tuntuu tekevän). Tsemppiä sinulle, eiköhän ne pitkät juoksulenkit lähene päivä päivältä! :)

  VastaaPoista
 5. Mää oon kans aloittanut juoksuharrastuksen tänä keväänä! Aloitin jollain aloittelijoiden juoksuohjelmalla jota hinkutin kuukauden verran. Sen jälkeen olen juossut oman tuntemuksen mukaan, pidentäen matkaa pikkuhiljaa. Tällä viikolla jaksoin juosta jo 8,5km! Eläessään en ole yhtä pitkää matkaa juossut!

  Lenkkarit ostin muistaakseni kesäkuun alussa. Intersportissa mittailivat ja kuvasivat mun jalkoja, jonka jälkeen myyjä kantoi läjän kenkiä sovitettavaksi. Olin etukäteen päättänyt etten katso hintalappua enkä ulkonäköä vaan ostan ne kengät jotka tuntuu parhaimmalta tuntuu jalassa. Lopulta valinta päätyi Adidas Adistar Salvationiin, ja miesten malliin. Kalliit olivat (ja tietenkin nyt -50% alessa...) ja rumat, mutta kaipa niillä juoksee. Tuo kenkäjuttu on niin yksilöllistä, mm. yleisesti kehutut asicsit ei mulle sopineet yhtään.

  Kirjoittele ihmeessä juoksujuttuja, mua ainakin kiinnostaa tosi paljon!

  VastaaPoista