sunnuntai 10. tammikuuta 2021

Erilaiset puupaneelit sisustuksessa

Erilaiset rimat ja paneelit ovat pidemmän aikaa olleet suosittuja sisustuksessa. Ehkä ihan kivakin näin, koska tuovat pehmeyttä muuten välillä "kliiniseenkin" skandinaaviseen sisustustyyliin. Älä lue tätä niin, että kaikki skandikodit olisivat kliinisen näköisiä, mutta osa on. Itsekin vähän liian vähän käyttänyt aiemmin lämpöä sisustuksessa. Kuitenkin nyt olen erilaisille rimoille ja paneeleille lämmennyt ja itse asiassa meillä oli vuosia sormipaneelista tehty sängynpääty! Ystäväni vanhemmat tekivät sen lahjaksi meille kun ostettiin ensimmäinen asuntomme. Tai muistelin, että sinne se taisi ensimmäistä kertaa tulla ja se oli meillä vuosia käytössä. Ei ole kovinkaan kauaa aikaa kun se siirtyi mun äidille kun hommattiin tuo pääty, missä on säilytystilaa sivuilla, ettei tarvitse enää yöpöytiä. Eli siis joskus 2009 olen sen saanut, joten ehkä olenkin ollut edelläkävijä sormipaneelien kanssa sitten kasarin/ysärin jälkeen.

Meillekin johonkin tulee jotain paneelia tai rimaa. Vielä pitäisi osata päättää, että millaista ja mihin! Vaihtoehtoja on nykyään niin paljon erilaisia ja kaikki voi asentaa niin vaakaan kuin pystyynki, joka tuplaa mahdollisuudet ja tietenkin aiheuttaa entistä enemmän harmaita hiuksia päättämisen kanssa. Sisustussuunnittelija saa pähkäillä näitä meidän puolesta, mutta me joudutaan sitten loppukädessä kuitenkin sanomaan se viimeinen sana ja vitsi miten paljon inhoan päätöksentekoa. Tuntuu, että en millään osaa päättää asioita ja pelkään, että valitsen väärin ja harmittelen jälkikäteen. En tiedä onko teille muille tämä päätöksen teko näin hankalaa? Ja kun päätät mallin ja suunnan paneelille, niin sitten vielä se väri! Käsitelläkö vaiko eikö ja kuinka vaalealla. Ihan liikaa tällaiset päätökset mun pääkopalle. Ja nämä on kuitenkin vain pieniä yksityiskohtia! Ei varmaan yllätä, että myöskin muut materiaalit aiheuttavat pään vaivaa. Ja tänne blogin puolelle pitäisi ehdottomasti saada käyttöön hihityshymiö, koska sitä olisi tarvittu jo monesti.


cent-listat paneelit
Kuvat Cent-listat

Haaveilen näistä paneeleista ainakin eteiseen ja makuuhuoneeseen. Makuuhuone olikin keittiön lisäksi se tila, mihin osasin päättää materiaalit heti. Kaikki seinät on tulossa Tikkurilan basaltti-sävyllä, joka on kaunis tumma harmaa. Siihen sopisi mielestäni yhdelle seinälle kivasti vaalea puu kaveriksi ja se vähän vaalentaisi muuten niin tummaa huonetta. Minkä muotoista paneelia sinä laittaisit makuuhuoneen seinään? Tuo Dyyni on muodoltaan kaunis, mutta toisaalta tykkään myös sormipaneelista ja tuosta rimapaneelistakin vaakatasossa. Eteiseen tulee myös varmaan vaalean puun väristä paneelia, mutta toisaalta sinne sopisi myös mustaksi maalattu. Meidän talon värit tulee olemaan vaaleaa harmaata, valkoista, mustaa ja puuta, joten kumpikin väri kävisi siihen varmasti hyvin. Ehkä kallistun kuitenkin puunväriseen, koska se on vaaleampi ja meille tulee esimerkiksi väliovet jo mustana, joten ehkä siinä ja pienissä yksityiskohdissa kuten naulakoissa tuota mustaa tulee sitten jo tarpeeksi.

Siparila paneelit Pala, KOO2 KOO4
Toinen mistä olen haaveillut, on tuo Siparilan Pala-paneeli, josta syntyy tuota kaunista kalanruotokuviota. Olisin mieluusti ottanut lattiaankin kalanruotoa, mutta veikkaan, että sen tekeminen nostaa melko reilusti kustannuksia ja siinä on aina se kyllästymisvaara myös.  Joten ehkä jätän sen pois ja toisaalta jos siihen kuviona kyllästyy joskus, on helpompi vaihtaa seinä mitä koko talon lattiat! Tosin en kyllä edellisessäkään kodissa kyllästynyt mihinkään valintaan, joita sinne teimme. Ehkä se oma maku on kuitenkin vuosien saatossa kehittynyt sellaiseksi, että osaa valita vain niitä juttuja, joista oikeasti pitää ja jotka ovat ajattomia omaan silmään. Sehän on ihan se ja sama onko ne jutut muiden mielestä enää pinnalla, koska me rakennetaan kotia kuitenkin meille eikä muille. Sitä paitsi lämpenen muutenkin hieman hitaasti uusille asioille ja monelle ne ovat ihan menneen talven lumia siinä vaiheessa kun minä alan niitä haluta omaan sisustukseen.

Mutta joo, yritetään näistä lukuisista vaihtoehdoista nyt löytää se eniten meitä miellyttävä ja vielä päättää ne kohdat talosta, joihin näitä tehostepaneleita laitetaan. Onneksi aikaa löytyy kun aloittaa sisustuksen suunnittelun ennen kuin pohjatyöt tontilla oli edes tehty! 

Löytyykö teidän kodista jo jonkilaista paneelia tai rimaa ?

5 kommenttia:

 1. Mä rakastan paneeleita ja puupintoja! Meillä on yhdellä seinällä ihan raakalautaa maalattuna ja vessassa leveää paneelia. Haaveilin olohuoneeseen rimapaneelista, mutta jäin miettimään puhdistamista ja sen vuoksi unohdettiin paneelit. Mietin, miten nopeasti sinne uriin tulee pölyä ja miten usein seinän joutuisi imuroimaan. Jos jollain on tästä kokemuksia, niin olisi kiva tietää vastaisuuden varalle ☺

  Tsemppiä teille projektiin ja valintoihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti tuo pöly! Ei oo tullut mieleenkään. Toki ei meille mitään isoja aloja oo tulossa paneelia mut oishan se kyllä kökkö sitä pölyä yrittää saada pois isolta pinnalta 🤭

   Poista
 2. Minäkin rakastan puuta sisustusmateriaalina! Tehtiinkin tuosta Siparilan PALA-paneelista sängynpääty makkariin. Kirjoitin siitä äsken blogitekstin, jos kiinnostaa lukea 😊
  https://www.hekumallinenhoumi.fi/2021/01/diy-vinkit-sangynpaaty-siparilan-palapaneelista.html#more

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana lopputulos! Meidänkin sisustussuunnittelija mietti meille päätyä paneelista mutta meillä on jo tuo Ikean pääty kun ei haluttu yöpöytiä.

   Poista
 3. Itse tykkään siitä, että puuta tuodaan paljon mukaan pintoihin ja sisustukseen. Minua kovasti kiinnostaisi kattorima meidän olohuoneeseen. Sillä tulisi hieman erilaista ilmettä. https://www.parkanonlista.fi/projektivalmistus/

  VastaaPoista