sunnuntai 13. joulukuuta 2020

Missä joulutunnelma viipyy?

Ei ole enää kovin pitkä aika jouluaattoon! En ole jotenkin vielä osannut asennoitua jouluun tänä vuonna. Jotenkin vähän hukassa joulufiilis, mutta onneksi vain vähän, joten se on varmasti korjattavissa! Luulen sen osittain johtuvan siitä, että ollaan tänä jouluna tässä väliaikaisessa asunnossa ja hieman ahtaasti. Voitte muuten kuvitella, kuinka helppoa on piilotella lahjoja asuntoon, jossa on tasan yhdet vaatekaapit! :) Varasto on kylmä, joten sinnekään en viitsi kaikkia viedä kun sitten paperit kastuu kun ne tuo kylmästä sisälle lämpimään. Ei samalla lailla tee mieli laittaa joulua ja meidän kaikki pihavalotkin on ollut hukassa tai sitten ne meni roskiin muutossa. Osa tavaroista on säilössä vuokravaratossa, joten luulen, että sielläkin taitaa olla jotain meidän joulukoristeita. Ehkä mulla on ennemmin sellainen tulevaa odottava joulu ja odotan jo omaan kotiin pääsemistä ja jouluja siellä ja tämä on vain tällainen välivuosi.


No, kyllä se joulumieli yleensä aina on minutkin vallannut ennemmin tai myöhemmin! Tuo ulkona vallitseva lumeton maisema ei ainakaan helpota asiaa. Jospa saataisiin edes kevyt valkoinen lumipeite ennen aattoa! Olen kuitenkin pienesti puuhaillut joulujuttuja, joten toivoa vielä on. Kokeilin ensimmäistä kertaa elämässäni kuivata appelsiineja. Näitä on pitänyt tehdä jo vuosia, vaan en ole koskaan saanut aikaiseksi. Nyt kuitenkin tein. Appelsiinit siivutetaan ja kuivatellaan uunissa 4-8h riippuen uunista ja viipaleiden paksuudesta. Välillä niitä voi käännellä, että kuivuvat tasaisesti.


Olen käyttänyt noita paketoinnissa sekä niitähän voi laittaa vaikka glögin sekaan! Ja kivan näköisiä ovat ihan vain koristeinakin. 

Tänä vuonna jätin tarkoituksella tilausompelut vähemmälle, enkä mainostanut tonttulakkeja. Ajattelin, että kiva kerrankin viettää rauhallisempi joulukuu. Monesti on viimeiseen asti tehnyt illat töitä, jolloin oma joulun laittaminen ja siihen rauhoittuminen on jäänyt vähemmälle. Nyt olen tehnyt ne lakit, joita on kysytty multa ja mielelläni ompelen vakioasiakkaille. Nyt on sopivassa määrin siis ollut töitä.


Joululahjat on melkein kaikki jo hommattuna, joten se homma on hoidossa ja pakentointikin on jo suoritettu. Paketointi on kivaa, mutta alkaa vähän puuduttaa jos lahjoja on paljon. Aikuisten paketteihin on kiva panostaa ja ne paketoinkin yleensä erilailla kuin lasten paketit. Lapset eivät kuitenkaan ehdi ihastella kivaa paketointia, joten ei järkeä panostaa siihen samalla lailla.

Olen huomannut, että näin joulun alla sosiaalisessa mediassa keskustellaan paljon siitä, paljonko lapsille pitäisi hankkia lahjoja ja että joulun pääasia ei saisi olla materia vaan se, että vietetään aikaa perheenä jne. Lapsille lahjat on kuitenkin iso osa joulua ja sen iloa. Meillä ei osteta oikeastaan muutoin leluja, joten en tunne yhtään huonoa omaatuntoa siitä, että jouluna pukki tuo lapsille useamman toivotun lelun. Itse olen saanut äidin puolen suvun ainoana lapsena aina paljon lahjoja, mutta silti ne eivät ole se mitä jouluista on jäänyt mieleen vaan se jouluinen tunnelma, ihanat ruuat, yhdessäolo ja piinaavan pitkät tunnit ennen kuin pukki tuli. Koen tärkeäksi myös sen, että sieltä lapsen toiveista toteutetaan edes yksi. Meillä on yleensä lapset saaneet yhden vähän isomman lahjan ja sitten pienempiä toiveita. Lisäksi saavat pukin lisäksi lahjoja myös kummeilta ja sukulaisilta. Koskaan ei ole tullut sellaista oloa, että nyt meni ihan överiksi. Vaikka saa lahjoja, voi silti oppia arvostamaan myös perheen läsnäoloa ja muita jouluperinteitä. Tietenkään ihan periaatteen vuoksi ei kannata alkaa ostamaan isoa läjää lahjoja, jos lapsi on toivonut vain muutamaa! Minä tykkään paketoida ne pakollisetkin hankinnat, vaikka se nostaakin lahjamäärää ja joka vuosi on paketeista kuoriutunut myös hyödyllisiä lahjoja.


Ajattelin myös muutaman diy-koristeen värkätä ja ostin vähän jo matskuakin niitä varten. Joku ihana kranssikin olisi kiva tehdä, mutta mulla ei oikein ole sille mitään paikkaa. Joulukattauskin kävi jo mielessä, vaan meillä on nyt niin pieni ruokapöytä, että sydän itkee verta kun en saa mun Urnaan mitään ihanaa kukka-asetelmaa täksi jouluksi. Mun kummitädin perheen piti alunperin tulla tänne joulun viettoon, mutta koska korona, sekin on peruttu. Sekin harmittaa, kun eivät ole pariin vuoteen nyt käyneet täällä. No, ehkä ensi jouluna ollaan koko porukka sitten meidän uudessa kodissa saman katon alla. Vitsi miten paljon odotankaan sitä, että päästään muuttamaan omaan kotiin! Oon selvästi tottunut vaan omakotitaloasumiseen ja tää rivarielämä tuntuu niin vieraalta. 


Mitkä on teidän vinkit nostattaa joulutunnelmaa? Pitäisikö ottaa kuuma glögimuki käteen uudemman kerran ja pistää taustalle joululaulut soimaan. Ainakin kokeilun arvoinen yritys, koska glögi on hyvää ja joululaulut kauniita. Mitkä teidän lempparilaulut muuten on? Itse tykkään niistä perinteisista Sylvian joululaulu, Varpunen jouluaamuna jne, mutta "uusimpana" rinnalle on tullut Taivas sylissäni. 


Tällä postauksella nyt ei ollut sen suurempaa tarkoitusta, teki mieli tulla höpisemään teille joulujuttuja :) Piparitaikina on sulamassa, joten testataan myös etsiä joulumieltä piparkakkutalosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti