maanantai 1. heinäkuuta 2019

Ensimmäinen yön yli vaellus!

Blogia pidempään seuranneet tietävätkin, että meidän perhe tykkää kovasti retkeillä luonnossa ja niistä retkistä löytyy täältä blogin puolelta useampikin juttu tuolta "retkeily"-tunnisteen alta. Olemme tähän asti tehneet vain päiväseltään reissuja, mutta toiveena olisi joskus myös yöpyä lasten kanssa luonnossa. Pisin päivälenkki on ollut Pieni karhun kierros,  joka käveltiin kolme vuotta sitten lasten kanssa. Veeti oli tuolloin viisi vuotta ja käveli omin jaloin koko 12km! Viia matkusti Manducassa ja Aava kävellen sekä Tulassa.


Yön yli ei kuitenkaan tosiaan olla uskaltauduttu vielä olemaan ja toki meiltä puuttuu kaikki varusteetkin moiseen. Nyt voisi jo harkita, kun kukaan ei ole enää vaipoissa ja kaikki jaksaisivat itse kävellä pidemmänkin matkan, jolloin selkään saisi lapsen sijasta tavarat.


Itse olen entisenä partiolaisena yöpynyt ulkona lukemattomia kertoja, mutta edellisestä kerrasta on todella kauan aikaa. Tai no on sitä tullut festareilla nukuttua teltassa, mutta ehkä sitä ei lasketa ihan samaan sarjaan luonnossa nukkumisen kanssa.


Juhannuksena vietimme lauantain ystäväperheen luona ja siellä tuli puheeksi tuo telttailu kun hekin olivat juuri olleet Sallassa perheen kanssa. Mietittiin, että olisipa huippua lähteä ensin vähän treenaamaan aikuisporukalla jonnekin sitä yön yli retkeilyä ja pohdittiin, että saataisiinko tälle kesälle vielä tehtyä joku yhden yön retki. Tähän toteutumiseen tietenkin vaikutti aika paljon se, että saadaanko lapsille hoitaja. Viime viikolla sitten selvisi, että kummankin perheen lapsille on yöpaikka elokuussa, joten lähdemme nelistään valloittamaan todennäköisesti Salamajärven kansallispuiston! Katselin jo alustavasti, että siellä olisi sellainen 18km pitkä kierros, jonka voisimme kiertää ja majoittua sinne välille. Oon niin innoissani tästä, että oli pakko tulla jakamaan se teidänkin kanssa.


Sieluni silmin tietenkin näen sellaisen idyllisen kuvan, missä istuskelen aamulla teltan edessä kun aurinko nousee ja järvellä on kaunis sumu ja linnut laulavat. Todennäköisesti kuitenkin kiroan hyttysiä tai paikka on ammuttuna täyteen telttoja eikä rauhasta tai idyllistä ole tietoakaan :)


Varusteita kysyin jo vuokralle Ylivieskan Ladulta, josta saa muuten varsin edullisesti kaikkea teltoista kajakkeihin! Teltat maksoivat vitosen vuorokausi ja rinkat myös. Ei oikein tällä käytöllä ole järkeä ostaa kaikkea itselle jos tuohon hintaan pystyy vuokrata. Riittääkö 50l rinkka yhden yön vaellukselle vai pitääkö varata isompi?

Koska edellisestä yöpymisestä luonnossa on aika pitkä aika, olisi kiva kuulla kaikki hyödyllinen nyt, että voisi kunnolla suunnitella reissua. Mitä pitäisi ehdottomasti pakata mukaan, ruokavinkkejä, majoitusvinkkejä tuolla käyneiltä jne. Haluaisin yöpyä järven rannalla, mutta mieluusti niin, että jossain lähettyvillä olisi vessa, koska niitä näytti kuitenkin jonkin verran olevan. Sen verran mukavuuden haluinen olen, että huussi pitää olla!


Nyt sitten odotellaan reilu kuukausi, että päästään reissuun ja pidetään peukut pystyssä, että ei lupaa kamalaa kaatosadetta juuri sille viikonlopulle. Jos välimatkaa olisi yhtään vähemmän, olisin ehdottomasti halunnut Hossaan. Sinne kuitenkin pitäisi istua ensin yli neljä tuntia autossa, joten en tiedä olisiko siinä mitään järkeä.

Oletteko te käyneet yön yli kestävillä retkillä? Saa myös linkata blogipostauksia jos löytyy, ihan mistä vain kansallispuistosta vaikka tai muista retkistä, joista voisi olla hyötyä tulevaisuutta ajatellen :)

6 kommenttia:

 1. Hyvin riittää 50 litran rinkka, mulla on ollut 65 litranen useamman yön vaelluksilla (mm. Kevolla ja Nuorttijoella). Toki samat makuupussi, alusta ja ruan teko välineet on lyhyillä ja pitkillä matkoilla, mutta yhden yön reissulle ei tarvi niin hirveästi ruokaa eikä vaihtovaatteita. Meillä on tähän asti ollut trangia ruan laittoon, nyt ostin Pinguinin kaasukeittimen, mutta siitä ei ole vielä kokemusta. Jos ruokailusta haluaa helpon, kannattaa ostaa sellaisia pussimuonia, joissa kiehuva vesi kaadetaan sinne pussiin ja sekoitetaan ja annetaan hetki olevua. Näin ei tarvi kuin keitellä pelkkää vettä ja säästyy tiskaamiselta, eikä tarvi lautasta kun syö pussista suoraan :) Näitä saa ainakin Kärkkäiseltä , ovat kyllä kovin kalliita perus pussimuoniin verrattuna.
  yksi ehdoton varuste mukaan on crocsit tai vastaavat kengät. Ei paina liki mitään ja niillä on mukava tassutella sitten leirissä, niin ei tarvi olla ne hikiset kengät jalassa kokoajan :) Pähkinöitä taskuun, niin voi napsia kävellessäkin. Iloista reissumieltä, kulkekaa hitaasti maisemista nauttien! 😊
  Terveisin Maija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pussimuonat ei tällä hetkellä sovi omaan ruokavalioon, mutta ei liene ongelma keksiä yhden yön reissuun ruokia :) Hyvä vinkki muuten tuo crocsit, niin saa tosiaan päivän jalassa olleet kengät pois ja kevyempää tilalle. En tiedä olisinko hoksannut itse, vaikka olen kyllä asiasta kuullut :) Meillä onkin ruhtinaallisesti aikaa katsella maisemia kun reitti itsessään ei ole kovin pitkä!

   Poista
 2. Ensimmäinen vinkki on, että lämmintä mukaan! Vaikka lämpötila muuten olisikin korkea, on illalla on yleensä yllättävän viileä. Etenkin kun päivän on liikkunut, niin pysähtyessä alkaa helposti paleltaa.
  Makuupussin kannattaa olla myös tarpeeksi lämmin. Jos vuokratessa on mahdollista vaikuttaa, niin naisena kannattaa suosia naisten makuupussia. Ne ovat yleensä sopivan mitaisia (liian pitkä on kylmä) ja lantion kohdalla on enemmän tilaa ja lämpöä.
  Yhden yön reissuilla ruokaan voi panostaa. Yllä mainittiinkin pussiruoat, ja nekin ovat toki näppäriä. Itse tykkään lyhyemmillä reissuilla fiilistellä ja tehdä ruokaa nuotiolla. Se on osa reissujen viehätystä :) Niin ja vesipisteet kannattaa tarkistaa. Kartan mukaan tuolla on vesipiste, mutta vettä kannattaa yleensä olla mukana mieluummin liikaa kuin liian vähän.
  Kenkien kannattaa olla myös hyvät. Ei välttämättä kalliit vaelluskengät, mutta omaan jalkaan sopivat ja mielellään vedenpitävät. Ja tärkeimpänä iloista mieltä!
  Hauskaa reissua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisikohan merinokerrasto hyvä makuupussiin? En jotenkin yhtään osaa ajatella, että millaista vaatetta siellä pitäisi olla :) Otan mun äidin makuupussin, en tiedä yhtään onko miesten vai naisten malli, mutta olen kuitenkin aika pitkä, joten ei varmaan älyttömästi ehkä jää tyhjää :) Nuotioruokaa itsekin haaveilen, toivottavasti ei ole metsäpalovaroitusta, koska tuolla sai silloin tehdä tulen vain tuvissa, joita ei tuolla reitillä tainnut olla ainakaan muualla kuin siinä leirintäalueella. Eli sit ois pakko tehdä kaikki trangialla.

   Tarkoitus olikin ottaa omat Salomonin vedenpitävät speedcrossit, koska ne on hyvät jalalle ja varmaan tuolla maastossa ihan yhtä pätevät kuin vaelluskengät. On ainakin sisänajetut. Innolla kyllä odotan reissua ja kiitos toivotuksista ja vinkeistä! :)

   Poista
  2. Merinokerrasto ehdottomasti mukaan, kaipaat sitä jo illalla leirissä :) Ja se merinopaita on mukava ja hengittävä vaeltaessakin jos t-paidalla ei tarkene ja takki on liikaa. Takki on kuitenkin hyvä olla rinkassa heti päällimmäisenä läpän alla, jotta saa lyhemmilläkin tauoilla nopeasti päälle.
   Pipo ja villasukat on makuupussissa kivat, jos on kylmä yö. Tsekkaa äitisi makuupussista naisten comfort lämpötila, jos lappu löytyy jostakin saumasta. Tässä lämpötilassa on miellyttävää nukkua kyseisellä pussilla. Se extreme lämpötila pusseissa on aste jossa et palellu kuoliaaksi, mutta sillä ei ole tekemistä mukavuuden kanssa.
   Tässä siis kylmyys vinkkejä, kun suomen kesä voi olla mitä vaan :D
   Vielä yks vinkki. Tyynyä kun ei vaelluksilla yleensä ole, laita illalla tyhjään makuupussin suojapussiin päivä vaatteita ja käytä sitä tyynynä. On kuitenkin hyvä pitää jotain vaatetta lähellä helposti käytettävissäkin, jos tulee yöllä vessahätä.
   Ja jos aamulla on kylmä niin vaatteet makuupussin sisään lämpenemään ennenku nousee pukemaan ;)
   t. Maija taas

   Poista
  3. Joo merino kuulostaa hyvältä :) Vaatteita voi aina vähentää jos tulee yöllä kuuma, mutta kylmissään ei kannata makuupussiin mennä. Paleleminen on inhottavaa.

   Poista