lauantai 3. maaliskuuta 2018

Kesälomakohteena Kroatia

Tänä kesänä suunnataan lomamatkalle Kroatiaan! Alunperin mietittiin ulkomaanreissua talvilomalle, koska viime vuonnakin saimme todella edulliset lentoliput Thaimaahan Qatarin kautta. Yritettiin tänä vuonna siis kytätä, että saisiko nytkin yhtä halpoja lippuja, jolloin olisimme lähteneet joko talvi- tai kesälomalla taas sinne. Thaimaan juttuja pääset muuten lukemaan tästä ja tästä .

No, Qatarin tarjoukset olivat tänä vuonna surkeat tai oikeastaan en löytänyt edes niitä "mahtavia lapsialennuksia", joita sivuilla mainostettiin, niin unohdettiin kaukomaat. Sitten mietittiin, että pitäisikö sitä lähteä sitten kesällä johonkin Eurooppaan, kun Suomen kesä ainakaan kesäkuussa ei ole yleensä kovinkaan lämmin. Olen aina halunnut käydä Kroatiassa ja Finnairilla oli sinne sopivasti myös matkamessuhinnat, joten päätettiin valita se kohteeksi. Lento on siis Helsingistä Kroatian Splitiin. Suuri plussa myös lentomatkan pituus eli rapiat kolme tuntia. Vähän eri meininki kuin Thaimaan 12h lennot...

kuva Apollomatkat
Kun kohde päätettiin, keksin pyytää ystäväperhettä vielä reissuun meidän kanssa ja jakamaan asunto yhdessä. Siitä se idea lähti ja päivää myöhemmin meillä oli koko yhdeksän hengen konkkaronkalle lentoliput Kroatian Splitiin varattuna. Mukaan lähtee siis neljä aikuista ja lapset tuolloin iältään 3-7v. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita tuskin tulee siis puuttumaan :D

kuva Apollomatkat
Majoitusta etsittiin kuumeisesti ja aika vähän lopulta jäi kohteita, joihin mahduttiin järkevästi koko porukalla tai että hinta pysyi budjetissa. Uima-alla olisi ollut ehdoton, mutta siitä jouduttiin luopumaan. Lopulta kaikille sopiva talo löytyi Airbnb:n kautta ja tässä on meidän asuntomme. Asunto ei ole Splitissä vaan Kastel Luksikissa, joka on Splitin ja Trogirin puolessa välissä. Bussilla pääsee näppärästi kumpaankin suuntaan. Jos Airbnb kiinnostaa, niin rekisteröidy toki tästä minun linkistä, niin saat 35e matkustupisteitä käytettäväksi. Asuntoja löytyy siis ihan Suomesta, jos kesälomareissulla yhden huoneen hotellimajoitus ei kiinnosta vaan kaipaat lasten kanssa helpompaa asumista. Tämä on nyt minun kolmas tuota kautta vuokrattu asunto ja itse vuokraus on ollut helppoa ja kaksi aiempaa kohdetta kuvailtujen kaltaisia.

Alusta asti oli selvää, että majoitus olisi talossa eikä hotellissa. Noin ison lapsikatraan kanssa se on helppoa kun voidaan tehdä osa ruuista itse kun ainakin meidän porukalla ravintolassa käynti ei aina ole ihan niin rentouttavaa. Lisäksi kuumuudessa lapset eivät välttämättä perusta oikeasta ruuasta päivällä, jolloin ruuan tilaaminen ravintolasta voi olla vähän hukkaan heitettyä rahaa. Takapihalla näytti olevan grillauspaikkakin, joten ehkä hyödynnetään myös sitä! Omat makuuhuoneet kaikille on myös luksusta, jota hotellissa ei välttämättä saa. Ainakaan samaan hintaan. Itseä ruuan laitto lomalla ei haittaa ollenkaan, joten siinä mielessä ihan sama asuuko hotellissa vai omassa asunnossa.

Kuva Tjäreborg
Jonkin verran olen googletellut, että mitä tuolla Kroatiassa kannattaisi tehdä. Aikaa meillä on kymmenen päivää, josta kaksi toki hieman vajaita matkustamisen vuoksi. Kuitenkin enemmän kuin viikko, joten ehtii kyllä halutessaan nähdä ja kokea asioita, mutta toisaalta myös rentoutua ja olla tekemättä yhtään mitään!

Brač-saari

Saari sijaitsee vain tunnin lauttamatkan päässä Splitistä ja on kaunis luonnoltaan. Tuolla olisi kiva vuokrata auto ja kiertää saarta vähän. Saarella sijaistee kuuluisa ranta Zlatni Rat, joka näkyy myös kuvassa.  Kroatian rannat eivät ole hiekkarantoja vaan pikkukivisiä, joten uimakengät lapsille on hommattuna.

Kuva Rantapallo
Dubrovnik

Välimatka Splitistä Dubrovnikiin on yli 200km, mutta kaupunki on valtavan kauniin näköinen ja mies tietenkin haluaisi käydä siellä, koska siellä on kuvattu Game of thrones. Yksi mahdollisuus olisi vuokrata minibussi ja pakata koko kööri siihen heti aamusta ja ajaa päiväksi Dubrovnikiin ja palata illalla takaisin. Reissun kesto meillä on kymmenen päivää, joten ehkä siitä voisi yhden lohkaista tuohon reissuun. Katsotaan sitten paikan päällä, että mitä jaksetaan näistä toteuttaa.
Krkan kansallispuisto 

Tämä on hyvin kehuttu kansallispuisto, jonne voi myös tehdä päiväretken Splitistä. Äkkiseltään en löytänyt välimatkaa Splitistä tuonne, mutta ilmeisesti ei kovin pitkä. Puisto on kuuluisa hienoista vesiputouksistaan ja siellä kierretään laudoitettua reittiä, joka ei ole muutamaa kilometriä pidempi ja sopii näin ollen myös perheen pienimmille. Tula meillä lähtee todennäköisesti myös mukaan, että saadaan tarvittaessa Viia reppuun levähtämään. Ystävillekin suositeltiin esim. Manducan lainaamista jostain, että saa pienimmän tarvittaessa kyytiin.Nuo ovat niitä paikkoja, joissa olisi kiva käydä ja mahdollisesti myös päiväseltään Hvarin saarella, josta luin myös positiivisia kirjoituksia. Selvisi kuitenkin, että se on enemmän biletyskohde, joten ehkä päiväreissu olisi siksi hyvä. Alun perin mietin, että olisi voinut majoittua osan ajasta saarella ja osan Splitissä, mutta nyt kun meitä on näin monta, on helpoin vuokrata se yksi asunto.


Kuva Tjäreborg
Vaikka reissuun mennään porukalla, ei se tarkoita automaattisesti sitä, että kaikkien olisi pakko tehdä samoja asioita. Jos toisia ei kiinnosta joku juttu, niin voivat tehdä muuta ja voidaan mennä sen mukaan, että kaikille on jotain kivaa. Liikaa ohjelmaa ei muutenkaan kannata etukäteen ympätä aikatauluun, koska ei ikinä tiedä mitä lapset jaksavat tehdä, kuinka kuuma on jne. Todennäköisesti lapsista on parasta vain pulikoida meressä tai altaassa ja syödä jätskiä :D Ehkä me päästään sitten vaikka naisten kesken ostoksille ja miehet tekemään jotain muuta, kun lastenvahtivuoroja voi vaihdella!

Kuva Tjäreborg
Kuva TUI

Kauniilta tuolla ainakin näyttää kuvista päätellen! Itselle se riittää, että on lämmintä ja saa ihailla uusia maisemia ihan rauhassa ja välillä syödä hyvin. Suomen pari viimeistä kesää ovat olleet omalla mittapuulla aika koleita ja harvat lämpimät päivät sattuvat aina työpäivälle, joten on ihana päästä jonnekin, missä suuremmalla todennäköisyydellä tarkenee ilmana välikausivaatteita kesäkuussa :D


Kuva https://www.tui.fi/
Kuva https://www.tui.fi/
Nyt sitten kaikki Kroatian matkaajat vinkit kehiin! Jos just sun blogista löytyy reissujuttuja, haluan ehdottomasti käydä lukemassa!

Miten sitä malttaisi odottaa vielä monta kuukautta reissua!

2 kommenttia:

 1. Meillä myös sama suunta kesällä, ei vain olla vielä päätetty mihin päin Kroatiaa menemme, splitin seutu vai Dubrovnik :)
  Meidän perhe odottaa lomalta aurinkoa ja lämpöä, uintia ja kauniita maisemia ja hyvää ruokaa ja herkkuja. en tiedä kuinka rentouttavaa reissu 3 alle kouluikäisen kanssa tulee olemaan, mutta yritetään kuitenkin :D
  Millä perusteella teitte päätöksen että juuri tuo splitin alue on teille hyvä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan yhtä rentouttava kuin viiden lapsen kanssa, joista yksi on vain kouluikäinen :D Mutta kyllä sitä lomalla silti erilailla jaksaa lasten perseilyäkin! Ja siellä on paljon uutta ja nähtävää ja kivaa joten lapsetkaan ei tylsisty tai riitele niin paljon kuin kotioloissa.

   Me otettiin Split ihan vaan siksi, että sinne oli halvat lennot :D Sitten vasta alettiin tutkia mihin ollaan menossa. Meillä ystävät on käyneet tuolla ja tykkäsivät joten vähän silläkin perusteella otettiin tuo. En itse asiassa tutkinut edes, että olisiko Dubrovnikin lähellä ollut jotain kivoja paikkoja.

   Poista