keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Neiti neljä vee

Alkukuusta Aava täytti jo hurjat neljä vuotta ja käytiin pidemmän kaavan mukaan myös neuvolassa. Samalla kertaa pistettiin kaikille lapsille viimeiset hepatiittirokotteet ja sitten minä jäin odottelemaan, että Aava jäi tekemään tehtäviä neuvolatädin kanssa. Olin varautunut, että tunteroinen menee ja nautin omasta ajasta neuleen ja Skamin parissa odotusaulassa, mutta ehdin olla siinä ehkä parisenkymmentä minuuttia ja sitten Aava hakikin minut takaisin. Oli ilmeisesti ehtinyt tehdä niin pian kaikki tehtävät!


Tehtävät olivat sujuneet hyvin, eikä mistään tullut mitään sanomista. Samassa neuvolassa Veetillä muistaakseni oli vaikeuksia ottaa palloa kiinni sekä piirtää rasti vaikka risti onnistui. Näkö oli hyvä ja paino/pituuskäyrätkin menivät mallikkaasti omilla radoillaan. Pitkä tyttöhän tuo on, pituus menee +2 käyrällä, mutta samaten paino seuraa siellä yläkäyrällä tasaisesti. Yllä nelivuotismittoja, suluissa kolmevuotiaana otetut vastaavat.

 "Ihana tytteli olet! Hienosti osaat kaikki tehtävä. Vahvaa osaamista. Pitkä Tyttö. Näkö Hyvä."

111cm (103,1cm)
20,5kg (18,3kg)
51cm (50,6cm)

Aava oppi juuri nelivuotisneuvolan kynnyksellä sanomaan myös r-kirjaimen! Nyt on hauska kuunnella, miten se pärähtelee koko ajan paremmin. Alussa kun se meinasi tulla vähän poskesta välillä.


Aava on tosi sosiaalinen lapsi ja rakastaa sitä, kun saa kavereita leikkimään tai kun mennään kylään jonkun luokse. Ei oikeastaan koskaan ujostele sellaisissa tilanteissa, vaan painuu leikkimään. Hoidosta olivat kirjoittaneet kyselylomakkeeseen, että leikkii pitkiäkin leikkejä, joihin ammentaa tilanteita esimerkiksi saduista ja piirretyistä. Kotona leikkiminen tahtoo mennä vain nahisteluksi Viian kanssa. Nyt ovat innostuneet kuitenkin rakentelemaan synttärilahjaksi saaduilla legoilla yhdessä.


Aava ei ole läheskään niin kiinnostunut esimerkiksi palapeleistä ja kirjoista, mitä Veeti aikanaan. Aava on enemmän sosiaalinen ihminen ja tykkää tehdä asioita muiden kanssa. Tunnistaa jonkin verran kirjaimia ja osaa kirjoittaa jo nimensä ja mallista sanoja. Kirjaimet itsessään eivät kuitenkaan kamalasti vielä kiinnosta. Aava puolestaan tykkää kovasti piirtää ja värittää, mitä taas Veeti ei ole koskaan harrastanut kotona. Välillä piirtelee vähän liiankin kanssa kun on kaikki pöytää myöten tussissa :D Myös kaikenlainen askartelu on mukavaa, sekä muovailu ja vesiväreillä maalaaminen.


Kavereiden kanssa leikkimisen lisäksi Aava on kova ulkoilemaan. Viihtyy yksinkin pihalla pitkiä aikoja jolloin touhuaa esimerkiksi hiekkalaatikolla. Pyytääkin usein päästä yksin pihalle, jos tietää, että me ei sillä hetkellä päästä tulemaan niin, että Viiakin voisi tulla ulos. Viime aikoina naapurin 5v ja 7v ovat pyytäneet paljon Aavaa leikkimään ja heidän kanssaan Aava onkin viihtynyt pitkiä aikoja ulkoleikeissä. Varmaan Aava puhuu sen veran hyvin ja on kuitenkin isokokoinen ehkä ikäisekseen, että menee sitten hyvin myös vanhempien lasten leikeissä, jotka saattavat ehkä mieltää Aavan vanhemmaksi kuin tämä onkaan.


Aava on myös todellinen keimailija ja posettaa mielellään kuvissa ja ottaa kunnon keikistelyasentoja! Kaikki korut ja hiusjutut ovat myös mieleisiä ja sellaiset "tyttökrääsät". Vielä ei onneksi ole kovin ranttu vaatteistaan, vaan äidin valitsemat kelpaavat, toisin kuin Viialle...


Aina kun ompelen jotain lasten nähden, kysyy Aava, että onko hänelle mitään. Hänelle oletus on myös se, että vaatteet ovat minun tekemiä. Aavalle ompeleminen onkin palkitsevaa, kun hän aina tykkää vaatteista, joita hänelle teen riippumatta siitä millaisia ne ovat :D


Tänä kesänä Aava tosiaan oppi ajamaan ilman apurattaita, siitä kirjoittelinkin jo kesäkuussa enemmän.  Nyt Aava osaa jo jarrutella oikeallakin pyörällä ja ollaan uskaltauduttu sen kanssa keskustaan. Hyvin on jaksanut polkea nuo viiden kilometrin lenkit ja ensi vuonna varmasti vielä paremmin, kun hommataan isompi pyörä. Tuo 16" on nyt hieman pieni valmiiksi, mutta opettelu pienemmällä pyörällä oli vain helpompaa.

Vaikka Aava on oikein iloinen lapsi, on nyt loppukesästä ollut aika paljon sellaisia kitinä- ja itkujaksojakin, joissa jokin alkaa vaivata, mutta ei voi kertoa vaan pitää kitistä ja itkeä. Hieman raskasta kuunneltavaa pidemmällä aikavälillä, mutta ovat selvästi taas vähentyneet. Tuollaisia saattoi tulla vaikkapa jos ei pyöräily kesken matkan huvittanutkaan tai kun jotain vaatetta ei saa itse päälle, mutta ei tietenkään voi kysyä apua! :) Pikkusiskoa ja myös isoveljeä on mukava kiusata ja ärsyttää, mutta auta armias jos sieltä tulee kostoa takaisin, niin alkaa huuto!


Aava tykkää myös paljon läheisyydestä. Haluaa olla paljon sylissä ja vieressä edelleen ja tahtoo tulla heti mustasukkaiseksi, jos Viia tulee ensin syliin. Sitten pitäisi samalla istumalla päästä itsekin! Jos ottaa tytöt toisen toiselle polvelle ja toisen toiselle, tulee siitäkin tappelua. Kaiken kaikkiaan Aava on kuitenkin hurmaava ja vekkuli pieni tyttö!

Kuvituksena muutamia kuvia, jotka otin Aavasta kun ompelin tytöille ihanasta Ehta:n Uni-kankaasta leggarit! Kangas on vaan niin herkkua ja Aavakin tykkäsi tästä, vaikka vähän mietin, että mitä sanoo. Vielä pala kangasta odottaa kaapissa mekoksi tai paidaksi pääsyä...

Millaisia nelivuotiaita teillä on?

1 kommentti: