torstai 21. syyskuuta 2017

Merinovillainen tuubihuivi ja ohje


*sisältää mainoslinkin

Olen selvästi tänä syksynä kunnostautunut helppojen neuleiden tekemisessä! Ensin kirjoitin ohjeet superhelppoon rusettipantaan ja nyt ajattelin jakaa teille ohjeen ja vinkin kätevään asusteeseen näin syksyllä eli merinovillaiseen tuubihuiviin! Tämä huivi pujotetaan vain kerran pään ympärille, mutta se on kuitenkin sen verran leveä, että menee kerran hupun alle ja suojaa hyvin naamaa tarvittaessa. Aiemmin täällä olen jakanut ohjeen helppoon, hieman pidempään huiviin joka kiepautetaan kaksi kertaa kaulan ympäri. Nappaa sieltä myös kiva pipo-ohje!Ensimmäisestä versiosta tuli hieman reilu, eikä se sopinut väreiltään niin hyvin Viian haalariin, joten se meni Aavalle ja Viialle tein mustan, joka sopii paremmin tuohon Aavan vanhaan fuksiaan popin haalariin, kun siinä on mustat vetskarit.Vaikka tämä olisi ollut täydellinen pari tuon Viian turbaanin kanssa!


Onneksi tämä lila sopii kuitenkin väriltään Aavankin haalarin ja pipon kanssa, niin tulee sekin käyttöön!Ohje on hyvin yksinkertainen ja lankana minulla on näissä *Dropsin Merino extra finea sekä Adlibriksen Socki merinolankaa. Dropsin on hieman pehmeämpää, mutta ei tuo toinenkaan huono ole. Sanoisin, että pehmeydeltään Novitan (joka on merinoksi minusta todella karkea!) ja Dropsin välimaastoa. Puikkokoko itsellä oli 3,5mm. Tähänhän käy mikä tahansa lanka, varsinkin jos lapsi ei ole herkkä kutiamaan. Lasten serkuille äitinsä neuloi viime talvena vastaavat heijastinlangasta!

Huivi neulotaan pituussuunnassa ja lopussa yhdistetään ompelemalla samoin kuin rusettipanta. Omassa työssäni on 40 silmukkaa. Sitten vain aloitetaan neuloa seuraavasti:

Nosta aina kierroksen ensimmäinen silmukka neulomatta. Neulo yksi oikein, yksi nurin- neuletta koko puikko. Käännä työ. Nosta taas ensimmäinen silmukka neulomata ja neulo nyt oikeat silmukat nurin ja nurjat oikein. Tästä muodostuu tuo hauskan elävä pinta. Taitaa virallinen termi olla helmineule. Toista noita kahta kierrosta niin kauan, että huivi on halutun mittainen. 

Minun huiveissa mitat ovat seuraavat:

lila 22x30cm
musta 19cmx26cm


Kuvissa Viian huivi on kaulaa vasten, mutta menee myös hyvin hupun alle niin halutessaan. Molemmissa langoissa on sama silmukkamäärä ja aika lailla sama vahvuus, mutta Sockista tuli selvästi korkeampi eli lanka on paksumpaa. Mitat on helppo katsoa omalle käsialalle sopivaksi kun pituutta voi aina mittoa ennen yhdistämistä. Korkeudenkaan kanssa ei ole niin nuukaa, kun se istuu ihan kivasti oli korkeampi tai matalampi. Voisiko siis paljon helpompaa neuletta ollakaan! Kun pituutta huivissa on riittävästi (eli noin kaksi kertaa tuo ilmoittamani leveys), ompele huivin päät yhteen haluamallasi tavalla ja päättele langat. Nyt sulla on kiva ja lämmin huivi jonka langan voit valita mätsäämään just teidän vaatteisiin!


Lankaa näihin kului noin puolitoista kerää eli hintaa huiville tuli jotain kuuden euron pintaan! Jos haluat paksumman, voisi tämän tehdä esimerkiksi Dropsin Big merinosta talvea ajatellen tai kaksinnkertaisena tästä ohuemmasta merinosta. Vinkkaanpa samalla, että Adlibirikselta saa näitä lankoja ilman toimituskuluja, kun valitsee toimituksen Ärrälle. Yleensä ovat kuitenkin alle viikossa perillä eli ei mitenkään edes hidas. Ja ei ole maksettu mainos :D Täältä tuota lankaa ei saa mistään kivijalkakaupasta, joten pakko tilata ja postien hinnalla saa jo pari kerää lankaa!6 kommenttia:

 1. Merinovillaiset ovat nyt niin in. Ja täytyypä kokeilla itsekin ottaa puikot esiin ja neuloa huivi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä suotta kun on niin pehmeä! Meillä on vuosia ollut merinohaalareita ja asusteita ja onhan se vaan kivemman tuntoista kuin tavallinen villa :)

   Poista
 2. Mä oon nyt varmaan tosi tyhmä ja yksinkertanen, mutta kysympäs kuitenkin. Miten nämä tuubit pitäis lapsen kaulaan laittaa? Tai en mä osaa käyttää kyllä itsekään..
  Musta tuntuu inhottavalle, että puvun/takin kauluksen reuna hinkkaa leukaa, meikkivoiteetkin siinä tarttuu kankaaseen.
  Olen aina käyttänyt lapsilla kauluria tai sitten kaulahuivia takin alla, kun en ole ymmärtänyt miten se pitäis kaulaan kietoa ilman että kylmä ja kova kangas koskettaa ihoa.
  Tuubit näyttää niin kauniille ja huppu suojaa hyvin niskaa,kun sen huivilla nostaa korkeammalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No meillä Viian tuubi on sen kokoinen, että sen voi laittaa joko ihan ihoa vasten kuten kuvissa tai sit hupun alta. Itsekin pidän kaksi kertaa kaulaan laitettavia huiveja, eikä ne kyllä ahdista mua itseänikään. Meikit saa pestyä kankaasta! Mutta nämä on varmaan makuasioita, tykkään, että on kivan näköinen sen lisäksi, että lämmittää. Musta tuntuu, että meillä on enemmän lapsia ahdistanut ne kaulaa vasten tulevat tuubikaulurit jostain syystä :D

   Talvella meillä on yleensä merinovillainen kypärämyssy eli kova kangas ei tule ihoa vasten ja sit tämmönne huivi suojaa vaan tuulelta ja viimalta tuossa naaman edessä. Se on toimiva kombo!

   Poista
 3. Olen katsonut näitä sun ohjeita ja ne olis tosi nättejä. Yritän nyt itse tehdä mutta mulla on melko tiukka tuo käsiala.. Pitää ehkä lisätä silmukoita kun panta näyttää jäävän liian kapeaksi. -Suvi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kannattaa lisätä kyllä silmukoita, jos on tiukka käsiala tai vaihtaa kokoa isompiin puikkoihin! Muutaman kerroksen jälkeen näkee hyvin sen korkeuden jo niin purkaa heti alussa ja lisää silmukat niin saa tarpeeksi korkean :) Oma käsiala on tosiaan melko löysä, niin siksi ajattelin että helpompi merkitä mitat.

   Poista