maanantai 10. huhtikuuta 2017

Surupuku on musta vai onko?

Maaliskuussa meillä oli hieman harvinaisempi meno, kun osallistuimme miehen mummun hautajaisiin. Monesti keskustellaan siitä, pitääkö lapsilla olla hautajaisissa mustat vaatteet tai edes tummat. Mielestäni riitää, että lasten vaatteet ovat siistit ja tilanteeseen sopivat, eikä värillä ole niin väliä. Lasten kohdalla voi minusta hyvin hieman luistaa tuosta ohjesäännöstä.


Vaarini hautajaisissa Veetillä oli valkoinen kauluspaita, liivi ja siistit farkut. Silloin ajattelin, että ei vaari olisi tykännyt pahaa, vaikka Veetillä ei suoria housuja ollutkaan. Ehkä nämäkin ovat vähän tapauskohtaisia ja sellaisia, missä voi miettiä vainajaakin ja hänen tyyliään ja tahtoaan. Meillä ei lapsille ole ostettu erikseen vaatteita pelkkiä hautajaisia varten, vaan toivon, että juhlavaatteet menevät sitten tilanteessa kuin tilanteessa. En myöskään kestä roikkuvia puvunhousuja, jollaiset ne todennäköisesti hoikan Veetin päällä olisivat. Mieluummin laitan tummat, siistit farkut sitten kauluspaidan ja siistimpien kenkien kanssa. Tähän mennessä ei kukaan ole huomauttanut epäsopivasta vaatetuksesta.

Mekko Pomp DeLux //  Kengät Arauto Rap

Meillä oli viime vuonna kaverilta lainassa kummitätini häissä Aavalle Pompin Enna dress ja tykästyin siihen todella paljon. Mielestäni se on yksi kauneimpia Pompin mekkoja, mitä olen nähnyt. Kun ennen kummipoikamme ristiäisiä etsin lapsille juhlavaatteita, oli tämä yksi niistä mekoista, jonka haaveilin löytäväni käytettynä.Kerrankin voi sanoa, että oli onni myötä ja löysin tämän Facebookin kirppikseltä ja vielä ihan sopuhintaan. Koko on 110cm ja toivoisin, että se menisi vielä mahdollisesti syksylläkin esimerkiksi Aavan synttäreillä. Ensimmäisenä tuosta todennäköisesti loppuu helmasta pituus.


Mekko oli sopivasti tumma, joten se sopi paremmin kuin hyvin myös hautajaisvaatteeksi. Kaveriksi vain mustat sukkahousut sekä siistit nahkakengät, niin ei tarvinut erikseen mitään sisäkenkiä.
Viiallakin oli hautajaisissa samat vaatteet kun kummipoikamme ristiäisissä. PompDeLuxin hihaton mekko on myös kirppariostos ja entinen käyttäjäkin on meille tuttu ;) Koko on 92, mikä on himpun reilu yläosasta, mutta ei niin paljon, etteikö mekkoa voisi käyttää ilman neuletakkia. Sitä paitsi Viialla on tapana puskea kädet tuonne yläosan sisään samalla lailla kuin taskuihin!


Tyllissä oli tosin se huono puoli, että se tarttui melko mukavasti noihin kenkien tarroihin kiinni! Onneksi tämä Viian mekko ei ollut kallis ja siinä oli valmiiksi jonkin verran tyllissä osumaa.


Mekko Pomp DeLux // Kengät Arauto Rap // Neule diy
Neuletakki oli vaaleanpunainen eikä musta, mutta minun mielestäni sopii silti ihan hyvin hautajaisiin. Tulipa sillekin nyt sitten heti toinen virallisempi käyttökerta, että ei ihan jää kaappiin pölyttymään!


Lapset jaksoivat yllättävän hyvin olla hautajaisissa. Kirkossa istuivat nätisti ja Viia nukkui rattaissa. Tosin heräsi tietenkin juuri silloin itkemään, kun me muu perhe oltiin alttarilla laskemassa arkun päälle kukkia... Sanoin jo etukäteen miehelle, että ihan varmasti herää juuri silloin ja niinhän siinä sitten kävi. Ei auttanut kuin minun hipsia sivummalle nostamaan Viia rattaista pois ja jättää muut sinne hoitamaan homma loppuun.


Muistotilaisuudessa sitten alkoi pikkuhiljaa tytöillä näkyä kyllästymisen merkkejä ja mentiinkin puheiden aikana eteiseen niin saivat vähän liikkuakin kun pitkän aikaa olivat joutuneet olla vain hiljaa paikoillaan.Mitä mieltä te olette lasten hautajaispukeutumisesta? Pitäisikö lapsillakin olla mustat vaatteet?


7 kommenttia:

 1. Ei lapsia tarvitse pukea mustaan hautajaisissa, ei edes tummiin. Tärkeää on, että vaatteet ovat siistit eivätkä arkivaatteet. Näin lapset oppivat tilanteen mukaisen pukeutumisen.

  Ei aikuistenkaan tarvitse pukeutua mustaan. Mustiin pukeutuminen on paljolti länsimaisten ihmisten tapa. Sen verren olen antiikkinen, että kirkkaita värejä en osaa ajatella hautajaisvaatteeksi, mutta kaikki muut siistit ei-arkipäivärytkyt käyvät.
  Voi tosiaan miettiä vainajaa, mitä hän olisi halunnut ja mitä hän olisi kelpuuttanut.

  Vaikka et mielipidettä pyytänytkään tästä, niin toimit hienosti ja ajattelevaisesti, kun veit pienet puheiden aikana pois yleisestä tilasta. Lapset saivat touhuta ja aikuiset kuulivat ilman lasten itkua tai ääniä pidetyt puheet.
  Ilona

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekään en osaa mieltää kirkkaita värejä hautajaisiin, mutta just esim tummaharmaa, tummansininen ja musta käyvät mielestäni kaikki, kunhan vaate on muuten sopiva tilaisuuteen. Onneksi ostin tuossa viime talvena mustan pitsimekon, jolla on menty jo melko monet juhlat! Näemmä tarvii tuollaisen luottovaatteen, joka sopii kaikkiin tilanteisiin.

   Mun mielestä on myös kaikkien etu, että ne levottomat lapset pääsee muualle, että tosiaan vieraat kuulevat puheet ilman, että lapset puhuvat ja kitisevät päälle tai juoksevat pitkin juhlatilaa just silloin, kun joku herkässä tilanteessa kertoo muisteloitaan vainajasta.

   Poista
 2. Olipa ajankohtainen teksti, meillä 1,5 viikon päästä myös miehen mummun hautajaiset ja oon miettiny pääni puhki juuri tätä lasten vaateasiaa. Mielestäni ei myöskään tarvitse olla mustaa. Vähän mietityttää lasten viihtyminen vaikka kirkkoon en ajatellut niitä mukaan ottaakkaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä lapset oli kirkossakin ja siellä istuivat kaikki yllättävän hiljaa ja näitsti vaikka ei hoksattu ottaa mitään "naposteltavaakaan" mukaan. Tai no Viia nukkui, joten sitä ei lasketa. Loppuajasta huomasi että alkoi tuo paikoillaan oleminen herpaantua kun eivät malttaneet enää istui pyödässä. Toiasalta jos on sen ikäisiä lapsia, että joku puuhakirja olisi vaikka mieleinen niin turvautuisin vaikka semmoiseen :)

   Poista
 3. Mun mielestä siistit vaatteet riittää. Laittaisin itekin lapsille aika helposti farkut, tosin mustana kun sininen farkku on niin arkinen. Meillä ei tosin oo vielä ollut semmosia tilanteita, että oltais oltu lasten kans hautajaisissa.

  Syksyllä oltiin miehen kans hautajaisissa ja silloin mietin miten juhlavat omat vaatteet pitäisi olla. Päädyin lopulta mustaan Vilan trikoomekkoon, jossa on kultainen vetoketju takana. Se oli kyllä mukavuutensakin puolesta hyvä valinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä nämäkin on tapauskohtaisia, toiset ihmiset, varsinkin vanhemmat, saattavat olla hyvinkin muodollisia ja olettaa, että lapsetkin on puettu mustiin ja todella juhlavasti. Meillä vaari esimerkiksi ei todellakaan ollut sellainen, vaan hänen puolestaan lapset olisivat saaneet tulla vaikka verkkareissa, pääasia oli varmasti se, että hänelle rakkaat ihmiset olivat saattamassa häntä viimeiselle matkalle. Itsellä rajoitti tuolloin hieman se, että olin aika pitkällä raskaana, mutta onneksi löytyi sitten kaverilta musta mekko, joka mahtui ison mahan kanssa :)

   Poista
 4. H&M:llä on kapeita suoria housuja.

  VastaaPoista