keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Että mitähän v****a Posti nyt taas

Harvoin tulee kunnolla purnattua mistään, mutta nyt ärsyttää niin paljon, että jospa kirjoittaminen laskisi verenpainetta. Muistatteko, kun alkuvuodesta (?) Posti poisti kakkosluokan kirjeissä, koska sillä ei kuulemma ollut juurikaan käyttäjiä. Tämä oli se ensimmäinen omaan korvaan särähtänyt juttu. Olen keskustellut usean paljon postittelevan kaverini kanssa asiasta ja KAIKKI heistä käyttivät kakkosluokkaa postituksiin. Usein se oli myös päivässä perillä toisin kuin ykkösluokan posti, joka ei omalla kohdallani tainnut kertaakaan mennä päivässä perille. Tuntuisi hassulta, että ihmiset oikeasti olisivat muka käyttäneet vain ykkösluokkaa. Kuinka moni teistä käytti postituksessa kakkosluokkaa?
No eipä siinä mitään, tietenkin se ykkösluokan hinta jäi voimaan ja kakkosluokan nopeus. Kirjeiden lähetys siis kallistui tuolloin sen kymmenen tai parikymmentä senttiä muistaakseni siihen nähden, että käytti ennen kakkosluokkaa. Tämän kuun alusta hinnat nousivat taas 20s. Eli neljän kuukauden sisään korotus on ollut jo 30-40s, mikä on aika suuri prosentuaalinen osuus siihen nähden, että merkin hinta on se pari euroa. Muistan, että ennen rusettipipon postitus maksoi 1,4e ja nyt se maksaa muutama vuosi myöhemmin 2e. Minusta aika kohtuuton prosentuaalinen korotus!

Toinen itseä hämäävä asia on se, että postin kallistumista perustellaan jatkuvasti kirjepostin vähenevällä määrällä. Okei, yritysten laskut sun muut menevät aika paljon sähköisenä, mutta oletko koskaan ennen nettiä itse lähettänyt kirjeitä viikoittain? Tai edes kuukausittain? Nykyisin tulee asioitua postissa jopa useita kertoja viikossa hakemassa ja viemässä tavaraa. Nettikauppoja syntyy kuin sieniä sateella ja useat niistä toimittavat pakettinsa tadaa minkäs muun kuin postin kautta. Lisäksi nettikirppareiden suosio on valtaisaa ja myös vaatteet vaihtavat omistajaa postin kautta. Voiko oikeasti olla, että tämä nykyinen valtaisa Postin kautta kulkeva liikenne onkin oikeasti todella vähäistä verrattuna siihen aikaan kun ei ollut mitään nettikauppoja tai kirppareita, vaan tavarat myytiin livekirppareilla ja kaikki muu ostettiin kivijalkakaupasta. Itse suhtaudun tähän hieman skeptisesti. Olisi kiva nähdä Postin esittämiä lukemia tavaravirran määrästä nyt ja sinä "parempana aikana", johon nykyaikaa verrataan.

Pipot odottamassa postitusta.

Hintojen korotusten lisäksi muutama vuosi sitten valikoimista poistui maksikirje, eli yli kolme senttiä paksun lähetyksen lähettäminen on nykyisin sitten tosi kallista. Jos postitat yhden tennispallon niin hinta on noin kahdeksan euroa. Ei mitään järkeä! Kahdeksan euroa yhdestä tennispallosta! Ehkä tämän takia porukka tilaa paljon ulkomailta, kun Suomen postit ovat niin älyttömät. Mutta kaikista paras on tämä alla oleva. Tämä on ollut voimassa jo pitkään, mutta muistin tämän asian uudelleen vasta nyt, kun se eräässä facebookryhmässä oli pinnalla. Eli jos lähetät yli 10kpl kirjeitä kerrallaan, maksat niistä seitsemän euron lisämaksun! Eli jos yrität käyttää Postin palveluita niin sua rangaistaan siitä sakolla. Mitä enemmän lähetät, sen enemmän maksat lisälaskua. Eli Postin työntekijälle maksetaan palkkaa siitä, että osa sen työtä on se, että se punnitsee kirjeen ja leimaa sen oikealla hinnalla, mutta jos se joutuu tekemään sen useampaan kuin yhdeksään kirjeeseen, niin siitä peritään lisälasku, koska se voi kerryttää jonoa!

Eli sama kuin menisit vaatekauppaan ja ostaisit yhdeksän vaatetta niin sulle lätkäistäs suhteessa vaikka kolmenkympin lisälasku siitä, että kassalle voi muodostua jonoa kun myyjä joutuu poistaan useasta tuotteesta hälyttimet! Tämä ei vaan mene mun jakeluun. Tuon maksun voi toki välttää jos itse punnitsee kotona tuotteet ja miettii, että mahtuuko kirjeenä vai ei ja toivoo, että on onnistunut laittamaan oikean määrän merkkejä. Silti en voi käsittää, miten siitä voidaan rangaista, että kannattaa Postin toimintaa. Ensin nuristaan, että kirjepostin määrä vähenee, mutta jos yrität tehdä asialle jotain niin siitäkin rangaistaan. Niin että mitähän vittua?!?!  Mulla odottaa tuossa melko läjä pipoja postitusta. Pitänee viedä ensin ekat yhdeksän ja päästää välissä toinen asiakas ja viedä sitten loput, koska en todellakaan ala maksamaan seitsemää euroa siitä, että Postin työntekijä joutuu tekemään työnsä, josta hänelle maksetaan. Sen kirjeen punnitus ja leimaus per kirje ei ainakaan meidän postissa kestä kuin sen alle kymmenen sekuntia. Kyllä sitä joutuu minuuttia paria kauemmin odottamaan melko monessa muussakin paikkaa.... Ei kaupassakaan joudu maksamaan extraa ruokaostoksista, mikäli valitsee itsepalvelukassan sijaan sen kassaneidin miehittämän kassan. Tällä meiningillä ei kyllä oikeasti kohta kannata myydä esimerkiksi netin kirpparilla mitään kun monesti postitus maksaa enemmän kuin itse tuote. Kuulostaako tämä teistä nyt ihan reilulta ja mitä mieltä olette ylipäätänsä Postin meiningistä nykyään?
24 kommenttia:

 1. No, eräs mukava rouva lähetti mulle Tampereelta vanhoja virkkauslehtiään. Siis oikeasti vanhoja, osa 80-luvulta. Olisin saanut kirpparilta haettua niitä myös mutta hän tahtoi ne lähettää kun niissä oli ohjeita mitä kaipailin. Sovittiin että maksan paketin noutaessa. Summaksi tuli lähes 16€. Viidestä vanhasta lehdestä! Jos olisin tiennyt en olisi lehtiä ottanut.... :D
  Sääli, varmasti lähetellään tämän vuoksi vähemmän mitä ennen.

  VastaaPoista
 2. Kysäseppä ens kerralla postissa, ei se ihan tota tarkota :)

  VastaaPoista
 3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Ilmeisesti Postin asiakaspalvelijatkaan eivät siis tiedä sitä mitä sinä tiedät. Tätä asiaa on Postin sivuilla kysytty ja tässä suora vastaus : "Posti: Hei Marika! Kun lähetät postissa yli 10 lähetystä jotka henkilökunta punnitsee ja hinnoittelee sinulle, veloitetaan siitä hinnoittelutyö. Jos ostat itse merkit ja liimaat ne, ei tätä palvelumaksua peritä. / Hannu-Pekka" Voisitko kertoa minulle mitä tuo tarkoittaa jos ei sitä, että kymmenen lähetyksen hinnoittelusta veloitetaan erikseen?

  VastaaPoista
 5. Itsellä on ollut jo vuosia, että postin toiminta alkaa mättämään ja pahasti ja koko ajan on mennyt huonompaan suuntaan.. Posti tulee miten sattuu tai jää jopa kirjeet saamatta. Ja jännä tosiaan, että poistettiin 2.luokan postitus, mutta sen nopeus jätettiin.. No, mihin tässä meil kiire on, mutta kun yhden kirjeen kuljetukseen menee viikko! On minusta väärin.

  Minun vuosittainen rituaali on askarrella itse joulukortit ja lähettää ja jo kolmas joulu oli 2016, kun kaikki eivät menneet perille.. Minua ei enää kiinnosta paketteja lähettää postin kautta, vaan on tullut lähetettyä matkahuollon kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja ärsyttää sekin, että se smartpost ei kuitenkaan oo markkinoiden halvin, vaikka siinä tehdään kaikki käsittelytyö itse! Silti on halvempaa käyttää esin ärrä-pakettia.

   Poista
  2. niimpä. Huonompaan suuntaan on mennyt postin toiminta.

   Poista
 6. Onneksi on Matkahuolto. Postin toiminnassa ei ole päätä eikä häntää, valitetaan siitä että lähetysmäärät putoavat ja itse kaikin keinoin tehdään lähettäminen hankalammaksi ja kohtuuttoman kalliiksi. Tuo hinnoittelutyön hintalisä on ihan järjetön!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin Posti on kohtuuttoman kallis! ja sit kalliiden postimerkkien päälle lätkäistään vielä tuommoinen kiva lisä...

   Poista
 7. Minulle juuri alkuvuodesta kävi ikävästi, kun saimme sytomyssy-kampanjaamme lahjoituksen ja paketti oli palautunut lähettäjälle.Missään vaiheessa en saanut postitse enkä tekstiviestillä ilmoitusta paketin saapumisesta!Kyllä tuntui pahalle, kun toiset lahjoittaa ystävällisyyttään lankoja ja sitten posti tyrii tällä lailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on tullut mulleki valitettavasti tutuksi :/ pitäisi muistaa itse aina seurata sitä lähetystä kun ei voi luottaa siihen, että saa koskaan ilkmoitusta.

   Poista
 8. Aivan älytöntä ja kallista. Plus posti kadottaa TODELLA paljon paketteja. Ja niitä palautuu lähettäjälle. Kuluneen alkuvuoden aikana 4 pakettia kadonnut, 2 palautunut ja yksi kirje kadonnut. Lopuista osa on kulkenut matkalla ties missä.

  Itse lähetän paketteja noin 3 kertaa viikossa ja vastaanotankin usein. Hölynpölyä puhe postin ja kirjeiden vähenemisestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun lähettämät ei onneksi oo kadonnut, mutta on ollut niitä, että en ole koskaan saanut ilmoitusta ja siksi en oo osannut hakea.

   Poista
  2. Mulla katos just alku vuodesta paketti jossa oli tilaamani lastenvaatteet arvo 160€. Kaikki tuotteet oli alesta, eli todellinen arvo ainakin tuplasti. Postin vastaus kyselyyni oli, että myyjä hyvittää summan. Sainkin rahani takaisin, mutta harmittaa että hyvät alelöydöt jäi saamatta. Myöhemmin sain postilta kirjeen, jossa oli 5 postimerkkiä hyvitykseksi:D Niin, ja minäkin käytän tosi paljon nettikauppoja ja myyn lastenvaatteita netissä. Ja ennen käytin 2.luokan postitusta joka oli useimmiten nopein.

   Poista
 9. Asiasta kukkaruukkuun, mistä on tuo vaaleanpunainen kukka-amppeli uusimmassa instakuvassa? :)

  VastaaPoista
 10. mä olen jo pitkään pyöritellyt päätäni postin toiminnan suhteen. Ei mitään järkeä, halutaan näköjään ajaa alas koko pulju. Jokainen päätös on ollut ihan järjetön

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ja sit tuo nimen vaihtaminen et Posti -> Itella -> Posti, ei varmaan ollut halpaa lystiä sekään...

   Poista
 11. On kallista. Mutta onneksi s-koon paketti on vaan 5,9€ ja voi viedä normipostiinkin ja maksaa kätevästi netistä. On siis halvempi kuin ärrällä :) eikä tarvii ostaa laatikkoa. Tosin posti kettuilee eikä kuittaa paketteja sisälle jos et odota kuittia. Mutta perille menee kuitenkin. Itse ajattelin liimata merkit tästä lähtien itse ja ostaa ne ruokakaupasta :D

  VastaaPoista
 12. Eikö ärräpaketti ole 5,5e paketin kans? vai muistanko väärin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miniärrä 5,9 ja isompi 6,9 :) Hinnat nousee sielläkin aina vaan :D Ja se isompi laatikko on periaattees pienempi kuin S-paketti :)

   Poista
 13. Kyllähän tämä Postin toiminta on haissut jo pitkään... 99,9 % aina olen postittanut kakkosluokassa. Ehkä aikaisemmin 20 vuotta sitten lapsena tuli kirjoiteltua kirjeitä enemmän kirjekavereille, silloin saattoi mennä viisikin kirjettä päivässä ja useampi viikossa, mutta postimaksut oli tyyliin pari markkaa eli varmaan nykyhinnoissa 50 senttiä. Kyllä nykyään tulee harkittua tarkkaan, että kannattaako noilla hinnoilla alkaa mitään postittelemaan saatikka niistä maksamaan. Yritystenkin postikulut on sitä luokkaa, että moni asia jää tilaamatta pelkästään korkeiden postimaksujen vuoksi.

  VastaaPoista
 14. Jep, tuttua on Postin pakettien lähettely ihan sattumanvaraisesti minne tahansa. Viimeksi vuoden vaihteessa kadottivat pakettini ja odotin sen palautumista kuukauden! Soitin kuukauden ajan kolme kertaa viikossa Postiin ja pistin selvittämään paketin sijainnin - oli 3 viikkoa Vantaalla eikä liikkunut mihinkään. Mulla on niin mennyt hermo ko. puljun kanssa. En ymmärrä, miten toiminta voi aina vaan olla kannattamatonta, vaikka verkkokaupan myynnin osuus kaikesta myynnistä on jatkuvasti kasvanut ja kuljetusten määrä lisääntynyt. Itsekin olen käyttänyt kirjepostissa vaan 2. luokkaa, joten nyt varmaan jätän kaiken mahdollisen pois. Jo tuo mainitsemasi maksikirjeen poistuminen vähensi omia postituksiani väliaikaisesti, mutta sitten löysin Ärrä-paketit ym. vaihtoehtoiset lähetystavat ja smart-postin hinnatkin laskivat.

  VastaaPoista