tiistai 25. lokakuuta 2016

Olipa kerran ilmalämpöpumppu

Yhteistyössä Blogirinki&LämpöYkkönen

Olemme asuneet nykyisessä kodissamme vuodesta 2013 lähtien. Alusta asti oli melko selvää, että lämmitysmuodoksi valikoituisi sähkö, koska kaukolämpö ei ollut mahdollinen ja maalämpö lainarahalla toteutettuna myöskin poissuljettu vaihtoehto ihan taloudellisesti ajatellen. Suorasähkö ja 145m2 asuinpinta-alaa eivät kuitenkaan ole taloudellisesti ajateltuna ehkä kuitenkaan se ihanteellisin kombinaatio. Tämän takia ilmalämpöpumpun hankinta on ollut mielessä koko kolme vuotta ja sille varattiin myös rakennusbudjetista rahaa. Kolme vuotta myös kesti, ennen kuin pumppu koristaa eteisen seinää.


Meidän perheessä sekä mies että minä olemme molemmat kiinnostuneet sisustuksesta siinä määrin, että olemme yhdessä päättäneet sisustuksellisesti suurimmat asiat taloomme, kuten seinien värit, tyylin jne. Yhdessä olemme siis luoneet sen linjan, millaista sisustusta kodissa noudatetaan. Kun puhutaan sisustamisesta sekä ilmalämpöpumpusta, nousee ensimmäisenä mieleen ajatus, että niistä ei voi edes puhua samana päivänä! Mikä on sinun ensimmäinen verkkokalvoille tallentuva kuva, kun mietit sanaa ilmalämpöpumppu? Minulle se kuva on valtava laite, joka on väritykseltään semmoinen beigehkön harmaa. Tiedättekö sen maalisävyn, jonka värisiä vanhat kopiokoneet tai sähkökaapit usein ovat? Semmoisia, noh, rumia. Kuka semmoisen ruman laitoksen haluaisi mihinkään kohtaan kotia sisustusta pilaamaan ja huomiota kiinnittämään?


Pääsin kuitenkin mukaan Blogiringin ja  Lämpöykkösen kanssa ja täytyy myöntää, että ehkä ne omat mielikuvani olivat hieman aatamin aikaisia. Meidän kotiimme asennettu Toshiba Arctic ei ollutkaan beige möhkö vaan hyvinkin modernin muotoinen ja väriltään valkoinen! Etupaneeli on jopa hieman helmiäisvärinen kun läheltä katsoo. Mikäpä muukaan väri meidän hyvin valkoiseen sisustukseen sopisi paremmin kuin valkoinen. Eli aivan sama mikä väri, kunhan se on valkoinen... Käy tsekkaamassa myös muiden bloggaajien kokemukset pumpuista Blogiringin sivuilla! Onnistain-blogin huikea video aiheesta noteerattiin jopa Tekniikka&talous sivustolla.

Yhdessä Lämpöykkösen kanssa viestiteltiin ja soiteltiin ja mallailtiin pumpun paikkaa meidän talossamme. Lopulta oikeastaan ainoaksi vaihtoehdoksi valikoitui eteinen ja tarkemmin wc:n oven yläpuoli. Paikka on sisustuksellisesti aivan täydellinen, sillä esimerkiksi kaikki meidän ystävämme eivät ole edes huomanneet pumpun ilmestymistä tuohon oven päälle. Mielestäni se kertoo sen, että laite ei ole sisustuksellisesti yhtään vaikea eikä sitä tarvitse yrittää piilottaa, koska se sulautuu seiniin niin hyvin.

Tässäkin kuvassa huomio kiinnittyy pumpun sijasta avonaiseen kaappiin!
Tällaiset isot hankinnat ovat niitä, joissa mies monesti huolehtii tekniikasta ja vertailee eri malleja sekä lukee erilaisia arvosteluja tuotteesta. Meidän perheessä kuitenkin minä yleensä olen se, joka asettaa vaatimukset teknisten laitteiden ulkonäölle. Tässä tapauksessa tuskin olen poikkeus. Meidän nykyinen televisio on esimerkiksi valkoinen väriltään. Se oli ainoa vaatimus, mitä television suhteen esitin silloin, kun se hankittiin. Sama homma tapahtui nyt kesällä, kun yritettiin ostaa uutta autoa. Löydettiin jo melko potentiaalinen ehdokas, mutta koska väri oli minulle väärä, se sai jäädä kauppaan! Lämpöykköseltä osattiin kertoa, että  myös ilmalämpöpumpun hankinnassa sen lopullisen päätöksen tekee useimmiten nainen. Ymmärrän tämän täysin, sillä jos tuo laite olisi ollut se harmaanbeige rumilus, voin sanoa heti, että sitä ei meidän taloon olisi asennettu tai ainakin se olisi pitänyt maalata.

Tämän vuoksi olinkin iloinen, että olin väärässä sen ensimmäisen mielikuvani perusteella ja saatiin nyt kotiin kauan suunniteltu laite, joka miellyttää silmää myös sisustuksellisesti. Asennus saatiin hoidettua vessan kautta, jolloin meillä ei ole mitään näkyvää missään muualla kuin tuolla huussin puolella. Sähkötkin saatiin kätevästi vedettyä ulkoyksikköön meidän wc-kalusteen sisältä, jossa meillä on pistorasia sähköhammasharjoja varten. Tuollainen pieni, ehkä puolen metrin pätkä johtoa menee esillä vessassa ja katonrajassa valkoinen kouru.


Tilasimme samalla kertaa pumpun ulkoyksikölle suojakotelon, jonka maalasimme talon kanssa samalla maalilla. Näin se erottuisi mahdollisimman vähän talosta. Putki pitää vielä maalata, että sekään ei sitten erotu seinästä noin selvästi. Rumin osahan tuo ulkoyksikkö pumpussa on, mutta onneksi se on kuitenkin talon ulkopuolella!


Ilmalämpöpumppua ohjataan kaukosäätimellä ja koska se olisi aina muuten hukassa, päätimme ruuvata telineen seinään kiinni. Myös teline ja kaukosäädin itsessään ovat myös aika huomaamattomia, eivätkä ne nyt kamalasti pompi silmälle tuosta valtavan katkaisinryhmän vierestä. Tuosta on helppo napata säädin ja säätää pumppu sopivalle lämpötilalle. Pakko kehua muuten sen verran asentajaa, kun opetti meitä kädestä pitäen käyttämään tuota kaukosäädintä. Yritin turhaa lukea ohjekirjan läpi tajuamatta tuon taivaallista eri napeista (joita on muuten paljon tuolla suojakannen alla), mutta asentaja näytti perustoiminnot ja huomattavasti paremmin tajusin asiat ihmisen selittämänä. Päätoiminnot tulevat ihan muutaman napin takaa.

Tuohon pumppuun saisi halutessaan ohjelmoitua vaikka mitä erilaisia toimintoja esimerkiksi eri viikonpäiville tai eri vuorokauden ajoille. Meillä pumppu on säädetty nyt välillä 22-23 astetta ja pumpun asennuksen jälkeen saatiin kääntää talosta sähkölämmitys ihan pienimmälle ja hyvin on tarennut joka päivä. Lämmityksen lisäksi pumppu myös viilentää, poistaa kosteutta ja puhdistaa ilmaa! Eli melko monipuolinen laite. Veikkaan viilennyksen olevan hitti kesän ja alkusyksyn synttärijuhlissa kun uuni on porottanut päivän päällä ja sen jälkeen tupaan astuu parikymmentä ihmistä ja jos pihalla sattuu olemaan vielä helle...


Ensimmäistä kertaa elämässäni odotan innolla sähkölaskua, että pääsen vertailemaan lukemia viime talven laskuihin! Meillä siirryttiin jo vuosi sitten pörssisähköön, joka on ollut koko ajan halvempaa, vaikka kaiken järjen mukaan pörssisähkö voisi talvella olla kalliimpaa kuin kiinteähintainen sähkö. Sillä saatiin nipistettyä jo jonkin verran sähkölaskusta pois ja tällä toivottavasti säästetään vielä rutkasti lisää! Meidän ilmalämpöpumpun hyötysuhde näyttää olevan markkinoiden paras eli A+++ ja on lisäksi ääneltään markkinoiden hiljaisempia. Oikeastaan käytön ääntä ei juurikaan päivällä huomaa, koska talossa on aika paljon melua muutenkin. Yöllä sen joskus kuulee, jos käy vaikka lasten tykönä. Kaukosäätimestä tosin saisi säädettyä myös yö-asennon, jolloin pumppu olisi vielä hiljaisempi.

Lopuksi vielä video, jossa uljas asentaja LämpöYkkösen valtakunnasta tulee pelastamaan perheen ahdingolta :

Millaisia säästöjä teillä on saavutettu ilmalämpöpumpulla sähkölämmitteisissä taloissa?? Onko kellään tätä samaa pumppua, että voisi kertoa kokemuksia?

Yhteistyössä:&


15 kommenttia:

 1. Meillä sama pumppu. Hyvin toimii kakskerroksisessa paritalossa. Lämpöasteet pidetään 19-23'c välillä. Nyt 22'c. Meillä yksikkö yläkerrassa, joka on sisääntulokerros. Alakerrassa toimivat makuuhuoneissa sähköpatterit. Viime talvena (meidän eka talvi tässä kodissa) 2kk sähkölasku pakkaskaudelta oli noin 400€. Ei paha. Hyvin toimii myös kesällä viilennyksessä. -Marika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljonko teillä on neliötä? Meillä oli viime talvena sähkölaskut parhaillaan yli kolmeasataa euroa, joten olisi kiva saada vaikka edes 50e nipistettyä pois! Onko viilennyksen huomannut sähkönkulutuksen kasvuna kesällä?

   Poista
  2. Neliöitä on 101. Tässä ei hirveesti oo tarvinnu tuota viilennystä käyttää, aurinko lämmittää kesällä vasta joskus klo 13 jälkeen meidän taloa, ja tässä talossa on ilmastoinnissakin sellainen tuloilman viilennys/lämmitys-toiminto. Että eniten just tohon lämmityskauden sähkölaskuun vaikuttaa positiivisesti. Varmasti hyvä ostos teillekin! :) -Marika

   Poista
  3. Meillä on nuo isot ikkunat etelään, mutta silti harvoin täällä onneksi on todella tukala! Onhan se viilennyt hyvä optio esim syntäreitä ja muita juhlia varten, että ei oo sit ku sauna kun on porukkaa paljo :D

   Poista
 2. Meiltä löytyy myös joku ilmalämpöpumppu, sisäyksikkö löytyy portaikosta. On hyvin siellä piilossa. Ilmalämpöpumpun ansiosta meillä on ollut lämmitys päällä viimeksi helmikuun alussa. Lisäksi löytyy varaava takka, jota lämmitetään melkein joka päivä, nyt kun ilmat ovat viilentyneet. Sähkölaskun suuruudesta en tiedä, mutta sähkönkulutus on reippaasti alle 10 000kw vuodessa. Talosta löytyy neliöitä reilu 150 ja 4 henkeä.

  Omakotitaloa rakentaessa kannattaa panostaa tuohon puilla tapahtuvaan lämmitykseen: varaavat takat ja leivinuunit, puukiuas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan uskomattoman pitkään saa kyllä elettyä ilman lämmitystä jos on yhdistelmä ilmalämpöpumppu ja takka! Ollaan nyt lämmitetty noin joka toinen päivä kun ei ole vielä ollut pakkasta. Teillä on kyllä hurjan pieni sähkölasku, neliöitä on melkein saman verran kuin meillä :) Mielenkiinnolla odotan meidän sähkölaskuja tästä vuoden päähän, että näkee oikeasti säästön. Meillä ei ole puukiuasta eikä leivinuuniakaan, koska budjetti ei venynyt enää siihen. Mutta takkaa pitää lämmittää ahkerasti kun saadaan ilmaiseksi puita mun isältä eli säästöä sekin kun ei tartte niistä maksaa!

   Poista
 3. Meillä on ollut ilmalämpöpumppu käytössä useamman vuoden ja sillä lämmitetään kun ei ole vielä pakkasta. Lisäksi meillä on Kermansaven takka/leivinuuni, jolla hoidetaan lämmitys pakkaskausina sekä ilmanvaihto lämmön talteenotolla. Meillä ei ole märkätiloja lukuunottamatta sähkölämmitys ollenkaan päällä - edes kovilla pakkasilla. Kesällä käytetään pumppua jäähdyttämiseen ja se on kyllä plussaa. Kovilla helteillä tutut tulee meille jäähdyttelemään. ;-) Jäähdyttäminen lisää jonkin verran sähkönkulutusta, tottakai. Meidän talo on vähän alle 100 neliötä ja kokonaissähkönkulutus ollut n. 8600 kWh/vuosi ja sähkölasku n. 100 €/kk.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leivinuuni olisikin ollut ihana jos budjetti olisi antanut myöten! Meillä on varmaan myös tuo LTO jos en ihan omiani mene puhumaan :D Mielenkiintoista nähdä, että kuinka pitkälle tarkenee ilman, että tarttee laittaa lämmitystä päälle ollenkaan. Muistelen, että tuota pumppua pystyi käyttämään suunnilleen jonnekin -15 saakka.

   Poista
 4. Meillä on ollut pumppu noin vuoden. Lämmityksenä toimii puulämmitys ja sähkö,sähkölaskut pakkaskuukausina n.200€ ja muuten 60-70€ pintaan. Mitään suuria eroja en ole huomannut laskuissa ja kesällä kuitenkin viilennys päällä melkeimpä joka päivä. Enemmän olen ollut tyytyväinen juurikin tähän viilennystoimintoon kesäisin :) mutta tosiaan siis laskut ovat pysyneet aikalailla samoina kuin ennen pumppuakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos on puulämmitys niin sitten ei varmaan niin ratkaisevasti tulekaan sitä säästöä talviaikaan kun jokatapuksessa lämmitys ei ole toiminut sähköllä. Meillä kun on suorasähkö niin toivon, että tulis edes jotain säästöä :) Tuo viilennyt kyllä houkuttaa!

   Poista
 5. Meillä on nyt suunnitteilla öljylämmityksen seuraksi ilmalämpöpumppu.
  Uusimme öljykattilan ja säiliön kesällä, asumme 1961 rakennetussa talossa siis.
  Samalla uusimme ikkunat ja talon ulkovuorauksen niin ei jäänyt aikaa ilmalämpöpumpulle mutta nyt ollaan taas aktiivisesti katseltu pumppuja ja itseäni kiehtoo semmoinen missä sisäyksikkö on musta kokonaan.
  Tulisi meidän olohuoneen uusittuun mustaan paneeliseinään kiinni.
  Näyttäisi jotenkin paremmalta kun valkoinen yksikkö mustassa seinässä :D
  Odotan että kesällä saa viilennystä sitten kun talomme on kuuma kesäisin aina.
  Ja säästää varmasti öljyä myös talvella sitten.

  VastaaPoista
 6. Meilläkin on sähkölämmitys ja siihen valittu kaveriksi ilma-vesilämpöpumppu. Joo sitä pelkäsin itsekin että ovat pahannäköiset mutta iloksi huomasin myös kuinka vähän ne tilaa vievät ja ovat siistin näköiset. Ja sähkön säästö miellyttää eniten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just vertailin tältä vuodelta sähkönkäyttöä tuohon alkuvuoteen 2016 kun meillä ei vielä pumppua ollut ja säästöä oli tullut, mutta sähkön hinta on noussut siinä suhteessa, että laskut ovat suunnilleen samaa luokkaa kuin silloinkin :D

   Poista
 7. Hyvä, että ilmalämpöpumppu sulautui niin hyvin teidän seinien väriin tai sisustukseen, ettei kaikki edes huomanneet sitä. Meilläkin ilmalämpöpumppu sulautui itseasiassa ihan hyvin sitten lopuksi sisustukseen myös, vaikka alussa oli hieman vaikea miettiä paikkaa sille.

  VastaaPoista
 8. Hyvin tuo sisäyksikkö sopii tuohon, ei meinaa edes huomata. Meillä aikoinaan paljon mietittiin sitä sijoittamista, mihin sen laittaisi. Saatiin se kuitenkin hyvään paikkaan. Nyt olisi ilmalämpöpumpun huolto edessä. Hyvin on kuitenkin kestänyt. https://www.spkylmahuolto.fi/kylmalaitehuolto/espoo

  VastaaPoista