sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Eräjormailua

Aamulla herätessäni taisi herätä myös tuo sisäinen pieni partiolainenkin, sillä sain ajatuksen, että tänään lähdetään kyllä jonnekin metsäretkelle paistamaan makkaraa. Sisäinen partiolainen on joskus ollut myös ihan oikea partiolainen, sillä harrastin partiota yli kymmenen vuotta ja lukioiässä pitkäaikainen harrastus sitten viimein jäi pois. Tutkailtiin siis hetken nettiä etsien jotakin paikkaa, missä olisi nuotiontekomahdollisuus puineen päivineen. Sieltä se sitten löytyi, Törmäjärvi Törmälän leirikeskuksen lähettyvillä. Ei muuta kuin perhe autoon, absin kautta makkaran ostoon ja auton nokka kohti Törmälää!

Nuotiopaikan lähelle olisi päässyt autollakin, mutta koska emme sitä etukäteen tienneet, jätimme auton Törmälän leirikeskuksen pihaan ja kävelimme kivan metsäpolun halki järven rantaan. Oikeastaan parempi noin. Polku kulki myös vanhan myllyn ohi tai oikeastaan paikan ohi, missä mylly on joskus sijainnut. Nyt paikalla oli ensimmäinen nuotiopaikka, jonka ohitimme.Kuvassa keskellä sammaloituneena vanha myllynkivikö?


Tämmöisiin suojärvimaisemiin me sitten päädyttiin, kun selvittiin metsästä pois.


Järven ympäri menisi kävelyreitti, jonka pituus on neljä kilometriä, mutta ei vielä lähdetty semmoiselle, koska Veetikin oli mukana. Ehkä jo ensi kesänä?

Alla olevassa kuvassa on joko joutsenen pesä tai sitten joku petoeläin on sattunut teurastamaan tuolle pikku saarelle yhden joutsenen, sillä höyheniä oli melko paljon...


Reitiltä olisi päässyt poikkeamaan myös Miestenmäelle tai Via Dolorosalle, mutta me valitsimme kärsimysten tien sijasta ihan tuon niemennokan ja siellä odottavan laavun...Makkaratikut löytyivät valmiina, mutta pitihän sitä nyt vähän muodon vuoksi terottaa tikun nokkaa...Tulet saatiin sytytettyä hieman kosteista puista ja hiillos riitti hyvin muutaman makkaran paistamiseen. Löydettiinpä tuolta myös yksi geokätkökin!


Veetikin on kova syömään nuotiomakkaraa ja onkos tuo mikään ihme, kyllähän se hyvälle maistuu, varsinkin ulkoilun jälkeen. 
Rakkautta on myös uudet Merrelin goretexkengät, jotka pitivät jalat lämpiminä ja kuivina ja ovat vielä niin syötävän ihanan värisetkin! Naisten puolen koot jopa riittivät, joten ei tarvinut tyytyä tylsiin miesten väreihin. Jospa nämä sitten kompensoisivat niitä miestenpuolelta ostettuja tylsiä lenkkareita :)


Nyt pitäisi sitten löytää muita kivoja metsäpaikkoja tästä Ylivieskan läheisyydesta, missä voisi käydä makkaranpaistossa ja puut valmiina paikan päällä olisivat  plussaa! Eli jos tiedossa on semmoisia kohteita, saa vinkata!

2 kommenttia:

 1. Kiva ulkoilupäivä teillä ollut :) Hyvät kengät on kyllä plussaa.

  VastaaPoista
 2. Käydään useinkin, tässäpä muutamia hyviä paikkoja; Ojakylällä kähtäväjärven laavu, siisti paikka ihan järven rannalla. Tie perille mutta ei häävi, vaatii hiukan maavaraa autolta mutta normivehkeellä kyllä pääsee.

  Puukankaan kota tuolla lentokentän takana (haapaveden tietä jokunen kilsa, oikealle mehtäautotie jossa kyltti puukangas). Ei pääse autolla mutta kävelyä alle kilsa, lentokentä kiitoratan aitaa seuraten.

  Ängeslevän kota tuossa jokirannassa on myös hyvä, tosin kelkkailijoiden ja kulkijoiden suosiossa eli saattaa olla muitakin (mutta myös valmis hiillos); lentokentäntietä, oikealle ängeslevä/perä ja sieltä jokirantaan peltotietä.

  Huhmarlammella myös ihan fiksu paikka, tosin vähän korkealla törmällä eli silmät tarvii selkäänkin noiden viliperttien ollessa paikalla ;) Ampumaratalle lähtee ja siitä ohi, huhmarlampi saattaa lukia opasteissa.

  Muitakin on mutta noissa itse tulee käytyä nuotioimassa.

  Vinkkejä kertoili Mirva :)

  VastaaPoista