sunnuntai 5. heinäkuuta 2020

Etupihan havupenkki ja perennat

Edellisessä pihapostauksessa näytin teille vähän meidän takapihaa, jossa on saatu pientä muutosta aikaan terassille pergolan ja terassin uudelleen öljyämisen myötä. Myös etupiha on saanut pientä muutosta osakseen. Ja olihan tuo jo aikakin! Viime kesänä taisin alkaa haaveilla jostain kasveista tuohon tyttöjen huoneen ikkunan alle. Siinä ei oikein ruoho kasva ja ilmalämpöpumpun ulkoyksikkökin rajoittaa vähän sitä, mitä tuohon voi laittaa.puinen istutusallas havuille

Kaiken miettimisen jälkeen mies rakensi siihen mun toiveiden mukaan käsitellystä lankusta istutuslaatikon, johon tuli havupenkki. Syksyllä käsitellään nuo ulkoa vielä samalla kelonsävyisellä öljyllä kuin terassi on. Kestääpä sitten paremmin ja on yhtenäinen tuon muun talon kanssa.

Halusin tähän melko varjoisaan paikkaan helppoja havukasveja ja muutamia heiniä. Samalla kun tilasimme noita pieniä kiviä, pyysimme laittamaan mukaan muutaman ison niin sain ne tuonne kukkapenkkiin. Ikkunan eteen en halunnut mitään korkeita kasveja, joten mataliksi kasveiksi valikoitui tuivio, pallotuija, laakakataja sekä joku tuollainen heinä, jonka nimeä en valitettavasti muista.

puinen istutusallas havuille

Reunoilla on enemmän tilaa kasvaa korkeutta, joten toiseen reunaan tuli kartiotuija ja toiseen pinkin värinen alppiruusu, joka komeasti kukkikin jo tänä vuonna.


puinen istutusallas havuille

Tykkään lopputuloksesta todella paljon. Se on juuri sellainen simppelin tyylikäs mitä ajattelinkin ja kaiken viimeisteli tuo kuorikate. Se pitää samalla myös vähän kosteutta tuolla penkissä. Kasvit on nyt jo kasvaneet ihan silmissä kun vertaa ensimmäisiin kuviin, jotka penkistä otin.


puinen istutusallas havuille

Lähtötilannehan oli toukokuussa vielä tämä... Laitettiin mullan päälle vettä läpäisevä maisemointikangas ja leikkasimme siihen reiät kasveja varten, jotta rikkaruohoja pääsisi mahdollisimman vähän leviämään penkkiin. Tuo ilmalämpöpumpun edus vuorattiin myös maisemointikankaalla ja siihen kasasin noita koristekiviä päälle.

havupenkki
puinen istutusallas havuille

Myös autokatoksen sivuun tuli uusi kukkapenkki, mutta se on vielä todella keskeneräinen. Olen ostanut siihen vasta muutamia perennoita ja nekin sitten tuossa ajan kanssa leviää isommaksi. Siinä on tällä hetkellä jalokuunliljaa, lamohietakirsikkaa, paria eri matalaa angervoa ja muutama maanpeittokasvi. Nuo puut ovat pikkusyreeneitä ja ne siis jäävät tuollaisiksi melko pieniksi ja tekevät pallon mallisen latvuksen varren päähän. Näissäkin oli jo kauniit kukat, jotka alkavat nyt pikkuhiljaa kuihtua. Tarkoitus on istuttaa noiden puiden juurille mustia tulppaaneita ja jonnekin väliin ainakin jättilaukkaa tai jotain muuta laukkaa. Nythän tuo ei näytä vielä miltään, kun siinä näkyy pääosin multaa. Pitää vielä vähän muutenkin miettiä tuota penkin reunaratkaisua.


Tällaisia pieniä, suhteellisen pienen budjetin juttuja tehtiin tänä kesänä. Vaikka ainahan nuo kukkapenkit multineen tahtoo viedä melko paljon rahaa, vaikka muka kuin yrittää pihistää. Myös kasvit ovat aika kalliita, jos ei onnistu esimerkiksi perennoja saamaan mistään ilmaiseksi. Mutta tästä penkistä on hyvä jatkaa ja tehdä siitä runsaampi pikkuhiljaa ja varsinkin kun näkee, että miten nuo olemassa olevat kasvit alkavat tuosta levitä.

4 kommenttia:

 1. Ihana penkki tulee! Tuo alppiruusu on mielestäni liian lähellä talon seinää. Tulee jatkossa kasvamaan valtavaksi pensaaksi ja sotkee jatkossa seinän. Kannattaa varmaan siirtää kauemmas kasvamaan seinästä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Penkki ei ole seinässä kiinni eli siellä on laatoitus välissä. Alppiruusu kasvaa kuitenkin suhteellisen hitaasti ja voihan sitä vähän karsia jos tuntuu, että leviää liikaa 🤔

   Poista
 2. Kuinka syvä tila näillä on tässä kasvattaa juuria? Onko laatikossa siis jonkinlainen pohja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, ei ole pohjaa ollenkaan eli maa tulee vastaan ja jossain vaiheessa routaeristeet 🤭

   Poista