sunnuntai 28. kesäkuuta 2020

Juhannus telttaillen Pietarsaaren Fäbodassa

Vietettiin tänä vuonna hieman erilainen juhannus, sillä olimme ystäväperheen kanssa telttailemassa Pietarsaaren Fäbodassa! Olemme samalla porukalla viettäneet aiempinakin vuosina niin juhannukset kuin uudet vuodetkin, mutta aina jomman kumman perheen kotona. Sain idean, että miksi ei lähdettäisi teltalla johonkin, kerta uudet teltat odottivat vielä tositoimia varastossa. Niinpä nakkasin ilmoille idean extremejuhannuksesta telttaillen koko köörillä ja idea otettiin avosylein vastaan.


Hieman päänvaivaa aluksi meinasi aiheuttaa ruokapuoli, koska tulta ei saanut tehdä ja on totuttu retkillä tekemään tulella ruoka. Lopulta kuitenkin keksimme ruokaa ylikin tarpeemme! Kuivasin etukäteen jauhelihaa, joten söimme mm. ihan perus makaronimössöä, nuudeleita ja tonnikalaa, hodareita ja autiotuvassa paistettua makkaraa ja lättyjä. Kaiken lisäksi nuotioruoka ei olisi edes helteessä säilynyt, joten kuiva-/pussiruoka oli paras ratkaisu.Aloitimme reissun Lövbackan tuvalta,  missä kävimme tosiaan paistamassa makkaraa ja lättyjä tuvan sisällä olevassa takassa.Siitä jatkoimme mahat täynnä matkaa Storsandille, joka oli meidän leiripaikka juhannuksen ajan. Suositumpi ranta on Lilsand ja juuri sen vuoksi emme sinne halunneet. Stordandilta löytyi sopiva leiripaikka kiven heiton päästä merestä, mutta kuitenkin tuulelta suojassa dyynin takana ja hieman omassa rauhassa. Parkkipaikalta löytyi myös huussi, joten vessareissutkin ratkesi sillä. Meillä oli mukana kaksi telttaa. Lapset nukkuivat Naturehiken Cloup up kolmosessa ja me miehen kanssa saman merkin Mongar 2-teltassa. Järjestely toimi näin oikein hyvin ja kaikilla oli rauhallisempaa nukkua.Ensimmäisenä päivänä ei muuta ehdittykään kuin leiriytyä ja käydä uimassa sekä ihastelemassa maisemia, jotka olivat muuten melko huikeat! Oli merta ja kalliota ja käppyrämäntyjä silmänkantamattomiin! Ja se meren tuoksu! Meren äärellä asuneet tietävät, mistä puhun. Ja ne, jotka myös rakastavat merta.


Etukäteen vähän mietittiin, että keksivätkö lapset puuhaa, kun ei otettu mitään kotoa mukaan. Tai no pari pihapeliä oli ja niistä toiseen ei koskettukaan juhannuksen aikana. Vaikka oli hellekeli, oli rannalla melko kylmä tuuli ja siellä ei todellakaan voinut viettää koko päivää, joten lapset leikkivät omiaan leirissä. Apua oli siitä, että lapsilla oli kavereita mukana ja Veeti viihtyi kirjan kera riippumatossa.


Myös mies oli aluksi hieman skeptinen sen suhteen, että mitä kummaa me tehdään päivät tuolla ulkona. Tuumasin vain, että varmaan sitä samaa mitä jos oltaisiin jomman kumman luona kotona. Vain maisema oli eri. Ja äkkiä se aika hurahtikin! Kuitenkin ruuanlaitto, syöminen ja muut toimet ottivat oman aikansa ja koska koronakevään vuoksi ei ole nähty kuin kerran pihalla, oli kiva jutella kunnolla pitkästä aikaa.Lapsetkin sanoivat juhannuksen jälkeen, että kaikilla oli ollut mukavaa. Ehkä me siis jatkossakin voidaan telttailla koko perheellä enemmänkin, jos se on näin mukavaa ja suhteellisen helppoa, jos ei lasketa peräkontillista tavaraa mukana :D


Lauantaina teimme kävelyretken Lilsandille ja kävimme kahvilassa jätskillä. Siellä olikin enemmän vilinää ja ihmisiä kuin meidän rannalla. Omalla rannallamme oli yksi iso perheteltta aika kaukana meistä sekä yksi pieni teltta. Kallioiden päällä oli puolestaan yksi isompi telttaleiri ja toinen riippumattoleiri, jossa kaikilla nuorilla oli riippumatto.

Eka yö saatiin nukkua rauhassa, mutta toisena rannalle tuli joku mölyporukka puolen yön aikaan mönkkärillä ja tuntuivat tekevän tulia katkomalla puita ja risuja. Miehen unet jäi lyhyeksi, kun ei uskaltanut pistää nukkumaan kun ei koskaan tiedä, mitä tuollainen porukka keksii. Olivat kuitenkin suhteellisen lähellä meidän leiriä. Tosin en tiedä olivatko humalassa vai vain isoäänisiä, sillä rannalta löytyi heidän jäljiltään myös pillimehupurkkeja tölkkien lisäksi :D Keräsimme sitten tölkit ja roskat pois rantaa rumentamasta.
Ensimmäisenä iltana varasimme ystävän kanssa auringonlaskun katseluvuoron ja komea se olikin!Tuosta Fäbodan alueesta löytyi jotenkin aika vähän tietoa, vaikka karttoja luontopoluista löytyikin. Esimerkiksi tuota Stordsandin huussia ei oltu kerrottu missään ja meille se oli yksi ratkaiseva tekijä yöpaikan valinnassa. Onneksi Facebookista löytyi ryhmä  Vandring/Vaellus/Hiking Österbotten - Pohjanmaa , josta saimme apua paikan valinnan kanssa. Kyselin etukäteen myös sitä, että kuinka hirveästi tuolla mahtaa juhannuksena olla porukkaa, kun paikka ei kenellekään meistä ollut etukäteen tuttu.Mutta paikkavalinta oli tosiaan nappi ja teltoille löytyi hyvin tilaa rannan läheisyydestäkin. Eniten ihmettelin sitä, että tuolla ei tosiaan ollut juurikaan väkeä edes päivisin, vaikka paikka sijaitsee noin kymmenen kilsan päästä Pietarsaaren keskustasta ja tuolla oli noinkin upea miljöö viettää hellepäivää! Itse varmaan asuisin tuolla, jos tuo olisi tuossa meidän lähellä.

Viime vuoden Kulingin uv-asut mahtuivat onneksi vielä päälle!
Kivat näkymät teltasta
Summa summarum! Juhannus oli vielä ihanampi mitä olin osannut odottaa. Vältyttiin suuremmilta kinasteluilta ja muutenkin aika kivuttomasti sujui kahden lapsiperheen yhteiselo, vaikka kyllähän lapsilla aina jotain pientä kränää on, kun tuttuja ovat jo vauva-ajoista lähtien. Sadekelillä en olisi lähtenyt telttailemaan lasten kanssa, mutta onneksi meitä kelit suosi. Samalla tuli testattua tuo teltassa nukkuminen ennen meidän virallista kesälomareissua. Hyvä oli huomata, että lapset nukkuivat hyvin keskenään omassa teltassa.


Veeti tykästyi niin kovasti tuohon riippumattoon, että on yritetty metsästää kotoa löytyvälle matolle telinettä kissojen ja koirien kanssa, mutta ei tahdo löytyä mistään :( Tilasin myös itselleni sääskiverkollisen mallin ja kävimme sitä jo testaamassa Veetin kanssa yhden  yön pikareissulla!
1 kommentti: