tiistai 18. joulukuuta 2018

Joulukattauksia

Aloin jo vähän miettiä meidän tämän vuoden joulukattausta ja kaivelin inspiraatioksi kuvia viime vuosien kattauksista. Meillä syödään aina jouluna juhlavammin ja puetaan siistimmät vaatteet päälle, että tilaisuudesta tulee arvokkaamman oloinen. Tykkään myös kattaa pöytää kerrankin vähän paremmin ja koristeellisemmin kun aina tulee syötyä vain ilman mitään kattauksia ja servettejä.


Vuonna 2015 meidän kattaus oli punamusta ja nuo itse ommellut pellavaiset lautasliinat ovat olleet käytössä jokainen joulu sen jälkeen. Ainoastaan tuo lautasliinakoriste on tainnut vaihtua eri kattauksissa. Näissä ensimmäisissä roikkuu koristeena taikataikinasta tehdy tähdet.


Pöytäliinana on Marimekon pöytäliina, joka on alunperin äitini, mutta olen saanut sitä käyttää, koska se on liian pitkä heidän pöytäänsä. Nyt en itse asiassa tiedä, että riittäisikö se enää meidän pöytään, koska meidän pöytähän on nykyään niin iso.



Jouluna 2016 meillä olikin havuja koristeena eli silloin mentiin aika vihreä-valkoisella linjalla ripauksella mustaa kynttilöissä. Havujen seassa oli jouluvalot sekä käpyjä ja Kivi-lyhtyjä.


Tästä kattauksesta tykkään tosi paljon! Tässä on muuten samat kynttiläkupit kuin edellisessä. En edes muista mistä ja milloin nuo on ostettu, sillä ne ovat varmasti ainakin sen kymmenen vuotta vanhat! Kivasti muuntuvat eri näköisiksi sisältöä vaihtamalla.




Tuona vuonna servetinpidikkeinä toimivat mansetit, jotka ostin Halpa-Hallin alekorista. Eivät siis oikeasti ole tuohon käyttöön tarkoitettuja. Yksi näistä muuten koristaa meidän tonttuovea kranssina...


Viime vuonna mentiin hieman pelkistetymmällä linjalla, väreinä vihreä, valkoinen sekä ruusukulta kynttilöissä.



Pöytään tein kranssin kynttilöiden ympärille ruscucsesta ja siitä tuli tosi kiva! Taidan tänäkin vuonna tuoda jonkun simppelin kranssin myös mukaan kattaukseen. Eukalyptuskin toimisi tässä kivasti. Sitä meillä on jo muutenkin sisustuksessa. Toki näiden oikeiden kasvien kanssa pitää olla huolellinen, että niihin ei pääse tuli koskemaan tai voi tulla ikävää jälkeä!


Kattauksessa oli muutenkin materiaaleja luonnosta, kuten havuja lautasliinojen pidikkeen alla.


Lisäksi pöydässä oli männynoksia sekä narsisseja. Kynttilöihin valitsin tuollaisen hauskan hieman ruusukultaisen värin ja muotona oli poikkeuksellisesti pyöreä kynttilä. Metallinsävyä toi myös kultainen Nappula-kynttilänjalka, jonka Aava sai syntymälahjaksi minun isältäni.



Tällaisilla kattauksilla on menty viime vuosina. Nyt tekisi mieli laittaa ehkä jotain vihreää ja tumman viininpunaista kynttilöihin, mutta muu onkin sitten vielä miettimättä. Toisaalta pitäisi kyllä miettiä ruokajuttujakin! Meille tulee pähkäiltäväksi salaatit sekä jälkkäri ja jos halutaan jotain normaalista poikkeavaa menuun. Äidin kanssa mietittiin, että jos tehtäisiin vain bataatti- sekä imellettyperunalaatikkoa, koska muita ei kukaan kuitenkaan syö. Niiden sijasta voisi tehdä jotain muuta suolaista, mutta kertokaapa mitä ei niin perinteistä jouluruokaa teillä on niin kopioin idean ;)


Katetaanko teillä jouluna hienommin ruokapöytä?


5 kommenttia:

  1. Nättejä kattauksia!
    Meijän suht uudet jouluruuat mitkä tulivat jäädäkseen on lohimousse ja aura-punajuurilaatikko. Molemmat on aivan ihanat!! Ja helpotkin vielä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Millaista on lohimousse? Viime vuonna meilläkin oli muuten aura-punajuurilaatikkoa, mutta päästin vähän turhan kuivaksi sen :D

      Poista
    2. Lohimousseen tulee savustettua lohta pieninä paloina, graavilohtakin voi laittaa. Sipulia,tilliä, kermaviiliä,vähän rahkaa ja kermaa vatkattuna kuohkeaksi vaahdoksi. Lisäks mausteita oman maun mukaan(suola,sitruunapippuri..) kaikki muut sekotetaa keskenään ja lopuks kermavaahto käännellään joukkoon. Voi myös ruisnappien tai saaristolaisleipien päällä syödä, mutta myös ruuan lisukkeena. Ai että!! Muutama päivä ni pääsee herkuttelee taas:)

      Poista
  2. Itse olen laittanut savukalaa, smetanaa, ruohosipulituorejuustoa, ripaus sokeria, tarvittaessa suolaa, turaus sinappia, sitruunapippuria, sitruunamehua ja tilliä. Näistä voi tehdä tahnan maun mukaan. Lusikoidaan ruisnappien päälle. Tahnaan voi laittaa myös punasipulia jos tykkää. Tai tahnan voi tehdä tonnikalasta.
    -J

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa ihanalta! Me on tehty monesti semmoista jossa on muistaakseni kylmäsavulohta, omenaa, purjoa, oisko ranskankerma+smetana ja sit sitruunapippuria ehkä? Äiti on sen tehnyt niin en tarkasti muista, mutta maistuu hyvin samalle kuin se kaupasta saatava lohitahna, mitä on semmoisissa pienissä (kalliissa) rasioissa :D

      Poista