sunnuntai 7. toukokuuta 2017

Mitä tehdä Khao Lakissa lasten kanssa?

Mikäli haluaa lomaltaan kamalasti erilaisia aktiviteettejä sekä yöelämää, ei lomakohteemme Khao Lak välttämättä ole se paras vaihtoehto. Lapsiperheelle ja rauhaa rakastaville se puolestaan on nappivalinta. Olimme paikalla sesongin ulkopuolella, joten voi olla, että täällä ei ihan näin hiljaista välttämättä aina ole? Olemme miehen kanssa käyneet Thaimaassa aiemminkin ja silloin isoimman osan ajasta olimme Phuketin Patong beachilla. Näiden kahden paikan rantoja kun vertaa, niin Khao lak on ihan toisesta maailmasta! Patongilla ei saanut oikein olla rauhassa vaan koko ajan oli kaupustelijoita myymässä jotakin ja rannat olivat täynnä rantatuoleja. Täällä meidän Bang Niang-rannalla ei tuoleja oikeastaan ollut ollenkaan, vaan ne olivat aina hotellin piha-alueella ja loppuivat siihen, mistä hiekkaranta alkoi. Toki ranta on pitkä, että saattoihan niitä jossain olla! Rannalla sai olla ihan rauhassa ja lomalla törmättiin vissiin yhteen myyjään, joka myi ilmalla täytettäviä aurinkotuoleja. Sen puoleen ei ollut rannoilla hierontaa lukuun ottamatta juuri muutakaan aktiviteettia.

Mitä Khao lakissa sitten voi tehdä lasten kanssa? Listasin tähän muutamia vinkkejä, mitkä itselle tuli vastaan. Pääosin otettiin vain rennosti, eikä kukaan varmaan sen kummemmin yhtään enempää toimintaa kaivannutkaan.

1. Minigolf

Khao lakista löytyi hauska 18-reikäinen minigolfrata, joka käytiin yksi iltapäivä pelaamassa. Veeti on puhunut jo viime kesänä, että haluaisi mennä kokeilemaan minigolfia, mutta kotona ei olla saatu aikaiseksi mennä, niin toteutettiinpa toive sitten täällä. Puitteet radalle olivat todella hienot, mutta rata oli lapsille lopussa hieman liian vaikea. Tosin ei me mitenkään kamalan tarkasti pisteitä edes laskettu, kunhan lätkittiin menemään. Ostettiin kolmelle mailat ja lopulta minä ja Aava sekä Veeti pelattiin ja mies oli Viian seurana sen aikaa. Hinta oli Suomen tasoa, lasten lippu taisi olla 250 bahtia ja aikuisten 350 ja me luultiin, että vain Veeti pelaa ja maksettiin siis kaksi aikuista ja yksi lapsi, jolloin hintaa tuli euroissa noin kolmisenkymppiä.

2. Kilpikonnien suojelulaitos

Tämä kilpikonnien kasvatus-/suojelulaitos sijaitsi Thaimaan kuninkaallisen laivaston tukikohdan sisällä. En tiedä onko tämä mitään varsinainen turistikohde, koska taksikuskikaan ei ensin tajunnut, että mihin haluttiin mennä. Luettiin etukäteen netistä, että mikäli tukikohdan sisälle haluaa, tulee mukana olla passit tai ilmeisesti vaihtoehtoisesti joku paikallinen opas. Meillä taksikuski lähti mukaan odottamaan vierailun ajaksi, joten ei tarvittu passeja vaan taksikuski kävi ilmoittamassa meidät sotilaille. Taksikuskia kummempaa opasta ei siis tarvittu. Ilmeisesti tänne järjestetään ihan retkiä matkatoimistojen kautta, mutta näppärästi pääsi perille lavataksilla ja itse paikan päällä meillä meni vain noin tunteroinen.


Alueella oli myös tsunamin kuljettama vene. Tosin hieman kärsineempi kuin varsinaisessa tsunamimuseossa.Paikkaan oli pieni nimellinen sisäänpääsymaksu eli 30 bahtia aikuiselta ja lapsilta ei maksanut mitään. Euroissa parin euron luokkaa yhteensä meiltä kahdelta. Lisäksi pikkukolikoilla sai ostettua kurkkuja, joita sai syöttää kilpikonnille. Paikkaa pitää voittoa tavoittelematon järjestö, joka kerää pieniä kilpikonnia kasvattaakseen ne tuolla tarpeeksi isoiksi ja vahvoiksi, jonka jälkeen ne päästetään takaisin luontoon.Eri altaissa oli eri kasvuvaiheissa olevia kilppareita ja nuo isot olivat kyllä jo aika vaikuttavia! Osalla kilppareista oli jotakin tulehduksia ja niitä hoidettiin antibiooteilla ja mekin nähtiin kun sairaita kilppareita otettiin haaveilla pois altaista lääkintää varten.


3. Markkinat

Bang Niang Market järjestetään joka maanantai, keskiviikko, torstai ja lauantai. Markkinat ovat enemmän ehkä "turistimarkkinat" ja täällä on ilmeisesti erikseen paikallisten omat markkinat, mutta niillä ei tullut käytyä. Markkinoilla oli alue täynnä kojuja, jotka myivät ruokia, mausteita, vaatteita, tuliaisia ja kaikkea mahdollista. Osa vaatteista oli halpoja, mutta osa minusta aika kiskurihintaisia. Myös kaikista uimiseen liittyvästä tavarasta osattiin yleisesti Khao lakissa kiskoa kovempia hintoja kuin Suomessa. Esimerkkinä pari pientä tennispallon kokoista rantalelupalloa maksoi melkein kympin, eikä hinta tippunut järkeväksi edes tinkaamalla. Tosin tällä hetkellä euron kurssi on bahtiin verrattuna aika huono, mikä myös osaltaan selittää korkeat hinnat.

Käärmesaippuaa, kuten lapset näitä kommentoivat :D

Markkinoilla oli tarjolla paljon ruokaa ja ihania hedelmistä ja jäistä tehtyjä juomia!


Melkein teki mieli maistaa heinäsirkkaa, mutta lopulta kuitenkin jänistin!
Monessa markkinoiden ruokakojuissa vain osoitettiin valmiista ruuista mieleiset vaihtoehdot ja ne kypsennettiin ja tuotiin sulle pöytään. Otettiin aina monen sorttista ruokaa ja limsat juomaksi ja koko setille jäi yleensä hintaa noin kymppi.


Markkinat olivat ihan mukavat käydä ja kokea ja käytiinkin siellä useamman kerran. Ostettiin muutamia maustetahnoja kotiin vietäviksi, paikallista yskänlääkettä mulle, Aavalle käsirenkaan matkamuistoksi ja tytöille puuvillaiset sortsihaalarit. Paljon oli myös koriste-esineitä, mutta itse en oikein lämpene niille, joten kauppaan jäivät. Ensimmäisellä reissulla tultiin joko huijatuksi tai sitten valittiin todella kallis ruokakoju, koska muina kertoina melkein vastaavat setit ruokaa maksoivat puolet vähemmän. Tuolla söi kympillä suunnilleen koko porukka juomineen. Valittiin ensin tiskiltä erilaisia ruokia, jotka sitten paistettiin valmiiksi ja tuotiin pöytään. Hyviä oli!

4. Tsunami-museo

Me käytiin itse katsomassa vain tuota laivaa, jonka tsunami kuljetti parin kilometrin päähän rannasta. Vieressä oli pieni infopiste, missä oli kuvia ja tietoja tsunamista ja lisäksi muutamakin eri museo. Se virallisin varmaan oli maksullinen ja siellä on kuulemma lähinnä kuvia, mitä netistäkin näkee. Toiseen, pieneen museoon oli vapaaehtoinen maksu ja siinä näytti olevan joitain valokuvia ja joku videon pätkä. Jos olisimme olleet miehen kanssa kahdestaan, oltaisiin varmaan käyty noihin mahdollisesti tutustumassa. Ei lapset oikeasti tajua sitä, mitä tsunami tuolla ja muualla maailmassa sai aikaan, enkä tiedä haluankokaan viedä lapsia katsomaan ruumiiden kuvia museoon. Eiköhän nuo ehdi nähdä niitä myöhemminkin ihan tarpeeksi.

5. Rannat ja luonto

Khao Lakissa on yli kymmenen kilometriä hiekkarantaa, joten on vara valita mihin pyyhkeensä asettaa! Meidän Bang Niang-rantaa oli kehuttu lapsille sopivaksi, mutta en tiedä oliko se vain tuo ajankohta vuodesta, koska meri oli melko aaltoinen. Lapsia ei voinut päästää yksin siihen rantaveteenkään ja tarkoitan tällä sitä, että ei riittänyt, että seisoi vieressä vaan lasta piti koko ajan pitää kiinni/sylissä, että aalto ei veisi. Parhaimmillaan aallot olivat sellaisia, että itse seisoin vedessä napaan asti ja aalto pyyhkäisi pään yli. Onneksi hotellin uima-altaat olivat hyvät ja pystyihän rannalla viettämään muutenkin aikaa!


Oman rannan lisäksi myös White sand beach:lla eräs iltapäivä. Sinne pääsi taksilla hotellilta ja matkaa kertyi noin kahdeksan kilometriä eli oli toisessa päässä kuin meidän ranta. Tuo olikin todella kaunis ja rauhallinen ranta ja iltapäivä vierähti mukavasti. Sovimme kuskin kanssa ajan, jolloin hän tuli hakemaan meidät, joten ei tarvinut miettiä siellä, että miten pääsemme takaisin. Ranta oli pitkä ja valkoinen ja myös aika rauhallinen. Hienot, isot puut reunustivat rantaa ja niiden alle pääsi auringolta suojaan.Khao lakissa olisi ollut myös mahdollisuus tutustua viidakkoon "luontopolun" merkeissä. Sen pituus olisi ollut ensin toiseen suuntaan n. 1,5km, jonka jälkeen olisi ollut pieni ranta ja loppumatka sitten puolisen kilometriä. Jätettiin tuo kuitenkin väliin, koska meillä oli vain yksi kantoreppu mukana ja reitti tuntui olevan melko haastava pudotuksineen. Lisäksi tytöt kehittivät pienoisen ötökkäkammon, joten reissu olisi voinut olla kaikkea muuta kuin onnistunut.

Ravut olivat aika veikeitä kavereita!
 6. Syöminen :D  

Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä on tietenkin syöminen! Thaimaalainen ruoka on superherkullista ja aika edullista, jos löytää oikeat paikat.Omaksi suosikikseni nousi Pad thai eli thaimaalainen vastine meidän pyttipannusta. Pitää yrittää tehdä vastaavaa kyllä kotonakin! Ruoka voi olla todella tulista, mutta listalta löytyy myös makuja herkkäsuisemmillekin.
Me syötiin helppouden vuoksi aamupäivällä lähes poikkeuksetta hotellilla ja illalla kokeilimme keskustan erilaisia ravintoloita. Suosikiksi nousi Go Pong, joka olikin joka ilta täynnä viimeistä muovituolia myöten. Siitä löydettiin keskustan halvimmat ruuat ja meidän ruuat juomineen maksoivat siinä noin kympin luokkaa.Toinen hyväksi todettu paikka oli Spinach, jossa ruoka tosin oli himpun verran kalliimpaa, mutta parilla kympillä selvisi täältäkin ulos. Lisäksi täällä sai jonkin sortin sipsejä alkupalaksi ilmaiseksi ja lopuksi myös veloituksetta vesimelonia. Suosittu paikka oli tämäkin ja iltaisin aivan täynnä. Molemmat ravintolat löytyivät myös Trip advisorin top 20 listalta Khao lakin ruokapaikoista, eikä suotta!


Lapset eivät juurikaan halunneet maistella paikallisia ruokia satay-vartaita lukuunottamatta, joten he söivät melko paljon friteerattuja kanaa tai kalaa ja riisiä tai ranskiksia.


Veeti tosin tykästyi jonkin ravintolan alkupalana olleeseen misokeittoon ja Aavakin päätyi sitä juomaan kupista :)


Jälkkäriksi tietenkin rotia, eli paikallista "pannukakkua/lättyä" vai mitä lie onkaan. Täytteeksi mangoa, nutellaa, ananasta, vaniljakastiketta, banaania.... Nams!


Tässä muutama meidän vinkkin. Lisää toki kommentteihin, mikäli sulla ois vinkata joku tosi hyvä tekemisen kohde!

3 kommenttia:

 1. Pysyittekö matkan aikana terveenä, vai tuliko se kuuluisa turistiripuli? :D
  Entä söittekö ja joitteko huoletta kaikenlaista?

  Annu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pysyttiin terveenä ripulin osalta! Olin varma että jollekin se tulee mutta ei. Mulla on aika herkkä maha ja saan helposti vatsataudin. Nyt kuitenkin huuhtelin hammasharjan joka peaun jälkeen hanaveellä joka on kuulemma tosi puhasta niin ehkä vatsa tottui heidän bakteerikantaan sitä kautta. Syötiin kyllä surutta kaikkea, mut syötiin vaan paikoissa missä oli paljon porukkaa ettei ruoka ois seissy kovin kauaa.

   Poista
 2. Olen ajatellut Thaimaahan menoa ensi talvena.Olen kiertänyt siellä sun täällä,mutta Kaukoitä on jäänyt näkemättä.Naapurin mies on juuri siellä,tykkää viidakossa käydä myös.Itse en siitä innostuis.Mutta eilen oli kuvannut ötököitä,joita syödään siellä.

  VastaaPoista