sunnuntai 10. heinäkuuta 2011

Terveisiä Barcelonasta!Nyt ois sit palattu takaisin aurinkoiseen Suomeen myöskin aurinkoisesta ja lämpimästä Barcelonasta.. Ajattelin kirjoitella tähän jonkinmoisen matkakertomuksen meidän reissusta, jos siitä olisi vaikka jotain hyötyä samaan paikkaan meneville tai ehkäpä joku saa siitä innostuksen lähteä joskus Barcelonaan itsekin. Ja jäähän siitä samalla sitten myös itselle pieni muistutus, että mitä siellä tuli tehtyä.

Yleistä jorinaa ja päivä 1.

Lauantaiaamuna seiskan maissa meidän kone starttasi Helsingistä ja välilasku tehtiin Müncheniin. Oli muuten mellevä kenttä, sillä ainakin Lufthansan terminaalissa sai ilmaisia erikoiskahveja ja kaakaoita automaateista ja lisäksi odotusauloissa oli kivoja löhötuoleja, joissa vetelinkin sikeitä pari tuntia. Mulla on semmoinen matkustusmoodi, minkä laitan päälle matkoilla ja silloin voin nukkua posottaa mielettömiä määriä mitä kummallisimmissakin paikoissa :)

Lento Barcelonassa oli perillä iltapäivällä ja lentokentältä pääsee keskustaan todella kätevästi lentokenttäbussilla tai junalla. Itse mentiin tuolla bussilla ja suunta maksoi per naama 5,3e, kun taas luin jostain, että taksi maksaisi jotain 30e. Matka kesti puolisen tuntia muutaman pysähdyksen kanssa. Bussin päätepiste oli Placa de Catalunya, joka sijaitsee kävelykatu La Ramblan toisessa päässä ja melko lähellä meidän hotellia. Suosittelen menemään tuolla Aerobussilla, jos ei halua maksaa liikaa taksista. Päätepysäkiltä pääsee sitten metrolla melkein minne vaan.

Metro on toinen asia, mihin suosittelen tutustumaan heti eka lomapäivinä, sillä se helpottaa liikkumista ja maksaa huomattavasti vähemmän kuin taksilla kulkeminen. Kymmenen kerran lippu maksoi pikkaisen päälle 8e ja sitä voi käyttää moni henkilö. Yksittäinen lippu maksoi 1,3e. Metrokartat ja asemat ovat todella yksinkertaisia ja metrolinjasto kattaa laajan osan Barcelonaa. Yhdellä lipun leimauksella sai käyttää metroja reilun tunnin ajan poistumatta kuitenkaan asemalta välissä maan päälle. Liput sai ostettua helposti automaateista, jonka kielenkin sai valittua englanniksi.

Meidän hotelli oli nimeltään
Hotel Adagio ja se sijaitsi lähes täydellisellä paikalla. Matkaa La Ramblalle oli ehkä sata metriä ja metroasemalle vain parisataa metriä. Lisäksi lähellä oli Placa de Reial-aukio, jolla oli hyviä ruokapaikkoja. Hotelli itsessään oli melko yksinkertainen kahden tähden hotelli ja äänieristys melko heikko. Meitä ei kuitenkaan melut haitanneet ja nukuttiin oikein hyvin. Aamupala oli joka aamu sama; sämpylöitä, jotain makeita pullia, voita, makkaraa, juustoa, marmeladia, muroja ja maitoa. Runsasta ja monipuolista aamupalaa kaipaavat voivat siis suosiolla mennä muualle :) Hintaansa nähden kuitenkin hyvä hotelli ihmisille, jotka käyttävät hotellia lähinnä nukkumiseen ja arvostavat hyvää sijaintia.

Hotelli ulkoa
Hotellihuone

Näkymiä hotellin parvekkeelta
Hotellin läheinen Placa de Reial-aukio
Ensimmäisenä iltana palloiltiin vain Ramblalla ja ihmeteltiin ihmismääriä. Käytiin myös infopisteessä ennen hotellille menoa ja haettiin kartta ja pyydettiin merkkaamaan meidän hotelli karttaan. Infopiste oli Placa de catalunyan nurkassa. Käytiin syömässä Reial aukealla olevassa ravintolassa nimeltään Ambos Mundos. Hintataso oli lähes sama kuin Suomessa, ehkä hitusen halvempi. Iso paella merenelävillä ja kanalla maksoi n. 10e ja pihvi ranskiksilla jotain 14e. Juomat olivat oikeastaan Suomen hinnoissa. Ainoastaan viinit oli pullossa halvempia, jotain 12e halvimmillaan. Nautittiin myös puokkiin puolen litran sangriakannu. Ei ollut kuitenkaan mun lempparia. Vähän liian makeaa.

Naminami paellaa :)

Päivä 2

Toisena päivänä lähdettiin aamusesta liikenteeseen ja käytiin ostamassa liput turistibussiin eli Bus Touristiciin. Lippu maksoi päivältä 23e ja sillä sai liikkua noilla busseilla rajattomasti päivän ajan. Bussit kiersivät kolmea eri reittiä, jotka kävivät läpi tärkeimmät nähtävyydet, kuten Sagrada Familian, Casa Milan, jalkapalloareenan, Montjüicin vuoren jne. Kolme kierrosta kesti kokonaisuudessaan noin 5h, jos ei hyppinyt välillä pois bussista. Me käytiin Parc Guell-puistossa kesken kierroksen. Puisto oli vähän kuin Barcelonan oma Central Park. Puistoalue oli melko suuri ja kierrettiin siitä vain pieni osa. Puisto nousi ylämäkeen ja pohkeet ja reidet saivatkin kyytiä. Tuolla puistossa on myös Gaudin suunnittelemia juttuja. Ehdottomasti vierailemisen arvoinen paikka ja kannattaa varata aikaa, että ehtii käveleskellä pitkin puistoa. Käytiin kaksi reittiä kolmesta noilla busseilla ja jätettiin kolmas pois, koska se olisi käsittänyt vain rantoja, eikä juurikaan mitään nähtävää.

Casa Mila

Park Güell


Park Güell

Tää oli oikeasti tosi korkeella, sellaisen kukkulan päällä! Pelotti!
 Iltapäivällä hurautettiin vielä metrolla katsomaan tarkemmin Sagrada Familiaa ulkopuolelta. Sisäänpääsy olisi maksanut 12e ja siellä on kuulemma lähinnä rakennustelineitä, joten tyydyttiin kuvaamaan ulkoapäin. Lisäksi jonot olivat melkoiset ja paikka ei olisi ollut enää kauaa auki siltä päivältä.


Sagrada familia


Sagrada familia Park Güellin puistosta kuvattuna.Illalla käytiin katsomassa Montjuïc kukkulan juurella tanssivia suihkulähteitä. Tanssivat suihkulähteet voi käydä katsomassa to-su 21.30-24.00. Kukkulan juurella palatsin edessä on siis iso suihkulähde, jossa järjestetään iltaisin näytöksiä, joissa taustalla on musiikkia ja suihkulähteet esittävät ”tanssin”, joka oli melko näyttävä kaikkine valoineen. Ilmeisesti kova juttu Barcelonassa, sillä paikalla oli ihan mielettömästi väkeä! Näytökseen pääsee kävellen Espanayan metroasemalta.
Tullessa käytiin syömässä Happy Bar Grill- nimisessä paikassa possupihvit. Ei kovin erikoista, mutta ihan kiva pikkuterassi oli pihalla ja hintataso ok niin mentiin tuonne. Oli niin kamala nälkä, että ei malttanut etsiä kauempaa ravintolaa :D

Päivä 3

Tiistaina käytin infopisteestä ostamassa Tot Montserrat-liput eli ”kaikki Montserratista”. Liput maksoivat 38e sisältäen edestakaiset junamatkat tunnin päässä sijaitsevaan Montserratiin, metroliput, aeri-liput (eli köysiratajunan liput), ruuan perillä sekä museoiden sisäänpääsyt ja vaijerijunan rajattoman käytön. Jälkeenpäin toiselta turistilta kuulimme, että reilulla 20e:lla olisi saanut liput, johon ei kuulunut ruoka ja museot. Eli voi ostaa sellaisenkin, mikäli ei halua käydä syömässä.

Montserrat on luostarialue, joka sijaitsee yli kilometrin korkuisten vuorten suojassa. Luostariin mentiin korilla, joka kulki köysirataa pitkin. Näkymät oli huikeat, vaikka ei ihan huipulle asti mentykkään! Luostarissa sijaitsee yksi maailman vanhimmista kirjapainoista, jotka ovat vielä toiminnassa. Alueella sijaitsi myös vaikuttava basiliski. Sisälle pääsi katsomaan ilman jonotusta, mutta jos olisi halunnut kierrellä ylempiä kerroksia ja käydä katsomassa luostarissa olevaa Montserratin Neitsyt patsasta, olisi pitänyt liittyä jonoon, joka oli varmasti satojen metrien mittainen, joten meille riitti vähempi tutkailu. Siirryttiin vielä ylemmäksi vaijerijunalla, joka meni rataa pitkin melkoisen jyrkässä kulmassa. Hieman pelotti, että mitäpäs jos vaijeri katkeaa. Ylhäältä lähti monia reittejä, joita pitkin olisi päässyt kävelemään vuorille tehtyjä teitä pitkin ja kaukana näkyi jotain rakennuksiakin siellä korkealla vuoristossa. Me käveltiin jonkun verran ylöspäin vuorta ja käytiin ottamassa kuvia. Ehkä hienoin ja vaikuttavin paikka, missä olen koskaan käynyt! Ruokailu tuolla tapahtui itsepalveluravintolassa ja ylitti kyllä odotukset. Sai alkuruuan, pääruuan, juomat ja jälkkärin. Jokaisessa oli monta vaihtoehtoa mistä valita. Itse söin canelloneja alkuruuaksi, jotain kalaa pääruuaksi ja iiiison palan suklaakakkua jälkkäriksi :)

Huikeat näkymät

Arvatkaa pelottiko korkeanpaikankammoista tuolla?


Tuolla kuvassa pikkuruisena näkyvällä kopilla mentiin perille...


Luostarialuetta
  

Basiliski
Paikalta sai ostaa kynttilöitä, jotka sai sytyttää itse ja viedä niille varatuille paikoille.
Tuommoisella vaijerijunalla mentiin vielä vähän ylemmäs.
Illalla käytiin vielä syömässä muistaakseni Troubador Ferran nimisessä ravintolassa taas pihvit. Ravintolassa oli erikseen terassimaksu, menuissa ei ollut laitettu esille vat:a, joten hinta olikin yllättävän kallis, mutta itse ruoka ei meidän mielestä ollut kovin hääviä. Pihvi oli sitkeää ja muutenkin annokset aika kehnot verrattuna vaikka edellisen illaan halpapaikan ruokiin. En suosittele :) Kannattaa muuten aina ruokalistojen hintoja katsellessa tarkistaa, että sisältääkö hinta vat:n eli arvonlisäveron. Sitä ei ole pakko ilmoittaa hinnassa ja se on suuruudeltaan jotain 18% luokkaa.

Päivä 4.

Keskiviikkona käytiin aamulla löhöämässä rantsulla muutama tunti. Rannalle pääsi metrolla Barcelonetan asemalta kävellen. Rannoilla oli myös lähellä kauppoja ja ravintoloita ja ainakin tuolla isolla Barcelonetan rannalla oli myös yleisövessoja. Ilma oli kuuma, mutta Barcelonassa käy mukava merituuli lähes koko ajan, minkä vuoksi ilma ei ole hiostava. Me ei vuokrattu aurinkotuoleja, joten niiden hintatasosta en osaa valitettavasti sanoa mitään. Rannoilla oli myös ärsyttävän paljon kaikkia myyjiä ja hieronnan tarjoajia. Pasi ottikin viidellä eurolla selkähieronnan ja melko kauan se nainen hieroi sillä hintaa!

Rannalta tullessa mentiin käymään hotellilla suihkussa ja lähdettiin ostoksille illaksi. Barcelonassa alkaa alennusmyynnit heti heinäkuun alusta, joten kaupoissa riitti vilskettä. Alennukset olivat heti alkaen melkein -50%, joten paremmat kuin Suomessa. Pääostoskatu on nimeltään Passaig de Gracia, mutta tuon kadun jälkeiselläkin kadulla Gran de Gracialla on kauppoja. Pääkadulla on kauppoja halvoista kalliisiin. Löytyi vieretysten Henkkamaukkaa, Zaraa, Mangoa, Luis Vuittonia ja Guccia. Jos mielii halvalla saada kivaa perusvaatetta, kannattaa suunnistaa liikkeisiin nimeltä Bershka, Shana, Pimkie tai Stradivarius. Noissa myytiin pelkästään naistenvaatteita ja halvimmat vaatteet taisivat maksaa pari euroa. Paitoja sai jo hyvin alle kympillä ja housuja ja farkkuja 10-20e.

Shoppailupäivä 1
Barcelonan suurin ostoskeskus on nimeltään El corte ingles ja se vastaa ehkä eniten Suomessa Stokmannia. Myynnissä on kalliita merkkituotteita, mutta myös jotain halvempaakin. Ostoskeskuksia löytyi keskustan aluelta 4 kappaletta ja jokaisessa oli jotain kuusi kerrosta. Ulkomaalaisena sai passia tai ajokorttia infopisteessä näyttämällä lapun, jolla sai kaikista ostoksista -10% alennuksen. Lappu oli tosin voimassa vain päivän, mutta uskon, että sen olisi voinut hakea joka päivälle erikseen.

Illalla käytiin syömässä Rossini pizzeriassa ja oli kyllä hyvät pizzat! Hintataso taas Suomen luokkaa, mutta pizzat todella maukkaita.Päivä 5

Viimeinen päivä pyhitettiin Barcelonetan rannalla löhöilylle. Metrolla pääsi taas rannan viereen ja oltiin siellä iltapäivään asti. Lämmintä oli neljän maissa varjossa 33 astessa, kun tultiin rannalta pois!  Ilta kierreltiin vielä kaupoissa viimeisiä ostoksia tehden (niistä lisää myöhemmin) ja nauttien vielä Barcelonan vilinästä.

Barcelonetan rantaa.
 Käväistiin myös paikallisessa kauppahallissa eli La Boqueriassa. Oltiin liikenteessä iltapäivällä myöhään, joten iso osa kojuista oli jo kiinni. Auki oli kuitenkin lihakojuja, kalakojuja, hedelmäkojuja jne. Visiitin arvoinen paikka myöskin! Tuommoinen kuin olisi Ylivieskassakin…


  

 

Pasi odotti koko matkan, että pääsee syömään kuuluisia churroja kaakaon kanssa. Itse en noista niin välittänyt. Taikina oli suolaista ja upporasvassa paistettua. Kaakao oli myös melko äklöä, sillä se oli enemmän sulatettua suklaata kuin sitä, mihin me ollaan Suomessa kaakaona totuttu :)

Viimeisen illan kunniaksi käytiin vähän paremmin syömässä Steakhouse Rossinissa, mikä on saman ketjun ravintola kuin edellisillan pizzeria. Elämäni paras pihvi! Tilattiin irlantilaista Angushärkää ja annokseen kuuluikin riittoisa 300g:n pihvi. Lisukkeena oli jotain perunapekonihässäkkää. Juomaksi tilattiin paikallista cavaa ja saatiin kaupan päälle vielä toiset cavat ja jotkut sitruunaliköörishotit. Pelkkä ruoka maksoi jotain 30e:n paikkeilla, joten jonkin verran halvempaa kuin Suomessa. Kyseessä oli kuitenkin todella laadukas liha ja harvoin Suomessa pihvi on 300g. Suosittelen kyllä lämpimästi kyseistä ravintolaa!

Päivä 6

Koko vuorokausi menikin matkustettaessa ensin lentokentälle, siitä Zürichiin ja sieltä Helsinkiin. Yöllä ajomatka Helsingistä Kiuruvedelle ja siellä oltiin sitten pe-su. Joten se siitä sitten :)

Jos jotakin kiinnostaa tietää jostain asiasta enemmän tai joku jäi mietityttämään niin ei muuta kuin kysymystä kommenttilootaan tai spostiin!

6 kommenttia:

 1. Upea postaus ja tietopaketti, kiitos :) Tiedän jo valmiiksi, että Barcelona hurmaa minut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, se oli kyllä ihana paikka! Mutta erityisesti suosittelen tuota Montserratin luostaria, se oli kyllä vaikuttava paikka jo ihan sijaintinsa vuoksi :)

   Poista
 2. Hei ja kiitos loistavasta postauksesta! Mielettömän kattava paketti:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos oli apua! Vanha postaus ja ärsyttävän pienet kuvat! Mutta silti tekisi mieli käydä vielä uudestaan kun näitä kuvia katselee :)

   Poista
 3. Oi miten kiva lomapostaus! Tietoa ja ihania kuvia! Tahtoo tuonne!! :D Ei ole varmaan mikään yllätys... ;)

  VastaaPoista