tiistai 7. joulukuuta 2021

Vuoden 2021 luetut kirjat, vinkit kirjalahjoihin!

*sisältää mainoslinkin. Pelkästä klikkauksesta en hyödy, ostoksista saan pienen summan

Luin tämän vuoden aikana huomattavasti enemmän kirjoja kuin viime vuonna! Tai no, kuuntelin. Työmatkat kuluivat mukavasti äänikirjan parissa, joten Bookbeat on ollut kovassa käytössä. Mulla on tän vuoden loppuun asti koodi, jolla saat 40 päivää ilmaista lukuaikaa Bookbeatissa, jos et ole vielä kirjautunut sinne. Pääset lunastamaan tuon edun tästä koodilla BBZNWUSQ. Jos hyödynnät edun, saan itsellekin 30 päivää ilmaista kuunteluaikaa :)

Listasin tähän alle mun tämän vuoden luetut ja kuunnellut kirjat, joita on kertynyt yli kirja per viikko tahtia eli aika huikean paljon. Varmaan ennätys! Tykkään paljon sellaisesta chicklitistä eli romanttisesta hömpästä ja niitä suurin osa kirjoista on. Mukana on kuitenkin jonkin verran muutakin. Kirjoja oli niin paljon, että en mitenkään pysty kirjoittamaan jotain, mutta voit käydä lukemassa linkistä "takakannen" niin tiedät mistä kirja kertoo. Nostin kuitenkin jokaiselta kuulta yhden tai useamman mun suosikin sen kuun kirjoista :) Tässä oiva lista hyvistä kirjoista vaikka joululahjaksi! Toivottavasti näistä löytyy sullekin uutta luettavaa tai kuunneltavaa! Viime vuoden luetut kirjat löydät muuten myös listattuna täältä!

Tammikuu

Natalie Cox - *Ota minut syliin
Tuomas Nyholm - *Samu Haber
Ulla-Maija Paavilainen - *Suurin niistä on rakkaus (Kirsti Paakkasen elämänkerta)
Lucinda Riley - *Kuun sisar 
Veera Miettinen - *Eerika
 
Tammikuun kirjoista on vaikea valita vain yhtä tai kahta jonka haluaisin nostaa esille, koska nämä olivat kaikki tosi hyviä! Ota minut syliin on kevyttä ja romanttista luettavaa, Samu Haberin ja Kirsti Paakkasen elämänkerrat informatiivisia ja tykkäsin molemmista tosi paljon. Näistä kahdesta suosittelen enemmän kuitenkin Kirsti Paakkasen elämänkertaa, koska minusta jokainen saisi lukea kuinka upean elämäntyön hän on tehnyt varsinkin siihen nähden, millaisista lähtökohdista hän on aloittanut! Kaikki Lucinda Rileyn kirjat ovat hyviä, voin suositella niistä jokaista ja sen vuoksi en niitä mainitse erikseen kuukausien kohdalla. Suosittelen teidän lukevan ne kaikki! Eerika kuuluu myös kirjoihin, jotka ihan kaikkien tulisi lukea ihan vain sen vuoksi, että koskaan enää ei tulisi yhtään vastaavaa tapausta ilmi. 
 

Helmikuu

Lucinda Riley -  *Auringon sisar
Miika Nousiainen - *Pintaremontti
Anne Pennanen - * Pako päihdehelvetistä
Beth O'Leary - *Vaihtokauppa
Leah Mercer -* Kun kerran kohtasimme
 
Helmikuun kirjoista itselleni mieluisin oli Vaihtokauppa. Olen kuunnellut saman kirjailijan aiemmankin kirjan "Kimppakämppä" ja tykkäsin myös siitä, vaikkakin siinä mieslukija oli todella häiritsevä omaan korvaan. Tässä kirjassa oli mielenkiintoinen juoni, jossa kirjan päähenkilö sekä hänen isoäitinsä vaihtavat koteja ja elämiään päikseen. 
 
Korkeintaan vähän väsynyt- kirjaa on paljon hehkutettu, mutta jotenkin en itse sille oikein syttynyt. Ehkä en ole vähän väsynyt :D
 
Maaliskuu

Laura Arffman - *Mona-Liisa
Sofia Pekkarinen - *Luna 2.0

Maaliskuun kirjoista ei ollut vaikea valita, sillä Luna 2.0 oli surkein vuosiin lukemani kirja. Mona-Liisa puolestaan todella mielenkiintoinen, vaikka hiihtäjä ei minulle ollut entuudestaan oikein tuttu edes nimenä. Kirja kertoo siis lahjakkaan hiihtäjän Mona-Liisa Nousiaisen tarinan lapsuudesta aina elämän loppuun saakka, sillä Mona-Liisa menehtyi nuorena syöpään.

Huhtikuu
 
Rebecca Serle -  *Viisi vuotta myöhemmin
Lucinda Riley - * Vaarallinen kirje
Kaisa Beltran - *Kadonneet tytöt
Kirsi Merimaa -* Fatiman käsi
Samuel Jyrinki - *Paratiisi vai helvetti
Jojo Moyes - *Yömusiikkia
 
Jojo Moyesin kirjoista pidän paljon, kuten tästäkin.  Yömusiikkia kertoo naisesta, joka miehensä kuoleman jälkeen muuttaa lapsineen melkoiseen murjuun ja totuttelee uuteen elämään rahattomampana kuin aiemmassa elämässään. Moyes kirjoittaa minusta hyvin ja hänen tekstejään on kiva lukea. Itse asiassa hän on kirjoittanut yhden parhaista kirjasarjoista, jotka olen lukenut eli "Kerro minulle jotain hyvää", " Jos olisit tässä" ja "Elä rohkeasti". Jos haluat testata kyynelkanaviasi, niin lue nuo :)

Kadonneet tytöt puolestaan kertoo Espanjan prostituutiosta ja oli mielenkiintoinen, vaikakkin ahdistava kirja. Myös Lisa Wintagen kirja Ennen kuin olimme sinun kertoo tosielämään perustuvan tarinan perustuen yhteen Amerikan suurimpaan skandaaliin, missä orpokodin pitäjä kaappasi köyhien perheiden lapsia myydäkseen ne rikkaille. Yleensä en lue tällaisia kirjoja, jotka eivät sijoitu nykyaikaan, mutta tämä oli hyvä poikkeus! 

Toukokuu

Cathy Kelly -  *se vuosi muutti kaiken
Simona Ahrnstedt -* Kaikki tai ei mitään
Lori Nelson Spielman -* Sanoja sydämestä
Robert T. Kiyosaki - *Rich dad poor dad
 
Cathy Kelly on mun yks lempparikirjailijoista vuosien takaa eikä tämäkään kirja pettänyt! Jos tykkää takuuvarmasti hyvin kirjoitetuista kirjoista, joissa aina ripaus romantiikkaa mukana, tykkäät myös tästä. Tämä kirja kertoo kolmesta naisesta, jotka jakavat saman syntymäpäivä. Kirja kertoo kolmen naisen erilaisen tarinan, jotka nivoutuvat yhteen kirjan edetessä.

Jenny Colgan puolestaan on uusi tuttavuus mulle, mutta tykkään hänen tavastaan kirjoittaa. Kirjat on helppolukuisia ja teksti sujuvaa ja sitä haluaa kuulla lisää ja lisää. Itse asiassa lisäsin nyt Bookbeatissa kaikki hänen suomenkieliset kirjat lukulistalle, että luen ne heti kun ehdin! 

Rich dad poor dad kertoo rahasta ja sijoittamisesta ja on ilmeisesti yksi suosituimpia tuon aiheen kirjoja.

Kesäkuu
 
Jarkko Sipilä -* Late
Lucinda Riley -*  Kadonnut sisar
Maija Kajanto -  *Mittoja ja tilaustöitä
Waris Dirie - *Aavikon kukka
Marian Keyes -* Aikuiset ihmiset

Aavikon kukka oli näistä kesäkuussa lukemistani kirjoista ehdottomasti mielenkiintoisin! Se kertoo nuoresta paimentolaistytöstä, joka sinnikkyytensä avulla pääsee vaikeuksien kautta huippumalliksi. Hän on tunnettu myös työstään naisten ympärileikkauksen vastustajana, sillä hän on itse lapsena kokenut tuon julmuuden. Tämä on siis tositarina.

Marian Keys on myös yksi mun all time favourite kirjailija ja varmaa chicklittiä, joka ei koskaan petä!  Jos sellainen kiinnostaa, niin tämä kannattaa ottaa lukulistalle. Ja vaikka tykkään monesti rikollisista kertovista romaaneista, niin tuo Late oli jostain syystä kuolettavan tylsä, en suosittele! Kesti ikuisuus lukea tuo kun se ei oikein lähtenyt missään välissä.

Heinäkuu

Sophie Kinsella -* Sitä saa mitä antaa
Sophie Kinsella - *Tavataanko oikeasti?
Aino Huilaja - *Pakumatkalla
Leah Mercer -* Sinä olet arvoitus
Jenny Fagerlund -* 24 pientä ihmettä
Lucy Diamond -  *Rantakahvila
 
Heinäkuun kirjat olivat tosi hyvä oikeastaan kaikki! Satu Rämön kirjoista olen tykännyt kaikista eikä tämäkään tee poikkeusta. Himpun ehkä huonompi kuin hänen aiemmat kirjansa elämästä Islannissa, mutta silti ehdottomasti mielenkiintoinen ja lukemisen arvoinen! 
 
Nostan myös tuon Sinä olet arvoitus kirjan tähän, sillä siinä on kiinnostava tarina naisesta, joka menettää muistinsa eikä muista edes omaa lastaan! 
 
Viimeisenä ehdoton joululahjavinkki on tuo Lucy Diamondin Rantakahvila ja tuohon kylkeen kaveriksi uutuus Rantakahvilan joulu! Täydellinen kirjapari luettavaksi joulun välipäivinä villasukat jalassa, pyjama päällä ja konvehtirasia vieressä :)
 
Elokuu
 
Simona Ahrnsted - *Vielä vähän lisää
Emilia Saloranta, Varpu Hintsanen - * Valo, joka ei kadonnutkaan
Pauliina Aminoff - *Äiti meidän
Khaled Mosseini - * Tuhat loistavaa aurinkoa
Cecilia Samartin - *Kirottu kauneus
Tiia Palmen - *Koskelan teinisurma

Elokuu on selvästi ollut synkkien kirjojen kuukausi. Valo, joka ei kadonnutkaan kertoo koskettavan tarinan Varpu Hintsasen (Sami Hintsasen puoliso) tytöstä, joka häviää taistelun syöpää vastaan. Kauniisti, mutta totuudenmukaisesti kirjoitettu kirja elämästä ja surusta.

Tuhat loistavaa aurinkoa oli myös eri lailla koskettava kirja kahdesta naisesta, jotka jakavat saman miehen Kabulissa. Toinen heistä naitettiin miehelle jo viisitoistavuotiaana. Kirjasta sanotaan, että "Se kattaa kolmekymmentä vuotta Afganistanin myrskyisää lähihistoriaa ja antaa äänen maan sorretuille naisille.". Vieraat kulttuurit kiinnostavat useasti juuri sen vuoksi, että ne poikkeavat niin paljon meidän omastamme ja naisen asema suututtaa todella paljon kun näitä lukee!
 
Koskelan teinisurmalta ei varmasti ole kukaan onnistunut välttymään uutisissa. Kirja kertoo taustaa surmaan osallistuneiden nuorten osalta sekä myös uhrin elämästä ja läheisistä ja mitä tapahtui ennen tuota synkkää iltaa. Tätä suosittelen samasta syystä kuin Eerikaa, näin ei saisi tapahtua. Äänikirjassa annetaan varoitus, milloin tulee materiaalia, joka ei sovi herkemmälle, joten ne kohdat voi skipata.
 
Syyskuu
 
Tiina Saari - *Ei jälkeäkään
Clare Pooley -* Totuushaaste
Laura Malmivaara - *Vaiti
Jouni K. Kemppainen -* Kaija Koo - Taipumaton
 
Syyskuun kirjoita parhaat olivat Totuushaaste sekä Kaija Koon omaelämänkerta. Totuushaasteessa vanha rouva kirjottaa oman totuutensa vihkoon, jonka jättää muiden löydettäväksi ja haastaa vihkon löytäjät kirjoittamaan siihen omat totuutensa ja salaisuutensa. Vihko kiertää eri ihmisillä, jotka vihko lopulta tuo yhteen. 
 
Kaija Koon elämänkerta kiinnosti, koska en oikeastaan tiedä juuri mitään tästä yhdestä maamme kuuluisimmasta naisartistista!
 
Lokakuu

Anna Ruston -* Salainen orja
Sarah Haywood - *Kaktus
 
Lokakuu oli hiljaisempi kirjojen osalta. Ensimmäinen ja viimeinen kirja olivat molemmat tasaisen hyviä. Ei mitään maata mullistavia, mutta sellaisia kevyitä hömppiä, joita tykkään usein lukea.
 
Salainen orja kertoo naisesta, joka joutuu seksiorjaksi eri kulttuurista tulleelle miehelle. Orjuutta kesti yli kymmenen vuotta jos en ihan väärin muista. Kirja oli järkyttävä ja myöskin omasta mielestä liian yksityiskohtaisesti kerrottu. Samantyyliset hirveydet kuvattiin päivästä toiseen todella tarkasti ja niiden vuoksi kirja alkoi olla puuduttavaa luettavaa, vaikka aihe olikin tärkeä muistutus siitä, mitä kaikkea naapurissakin saattaa tapahtua. Kirjan aikana ärsytti suunnattomasti se, että uhri ei esimerkiksi sairaalassa ollessaan uskaltanut kertoa hoitajille tilanteestaan eikä näin ollen päässyt pakoon tilanteesta.

Marraskuu
 
Lucinda Riley -* Oliivipuu
Liane Moriarty - *Viimeinen vuosipäivä
Catherine Isaac - *Sekainen ihana elämämme
 
Marraskuun kirjoista nostan tuon Viimeinen vuosipäivä-kirjan. Kirjassa oli hyvä juoni ja mielenkiintoiset henkilöhahmot. Vaikkakin kirja oli ehkä melko pitkähkö aiheeseen nähden, se ei silti minusta tuntunut tylsältä ja oli mukavaa kuunneltavaa. Tässä oli kerrankin sellainen loppu, että en todellakaan arvannut sitä ennalta ja se on aina plussaa! Pitää melkein tsekata, että löytyisikö samalta kirjailijalta muuta luettavaa! Näiden lisäksi mulla on nyt kesken yksi kirja ja olen lukenut pari kirjaa ihan oikeana kirjana, enkä Bookbeatista.

1 kommentti: